Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jedna KOULE, tisíc koulí (a granátů)

15. 08. 2009
15
29
6196
Autor
Oldjerry

Jak vzniklo kyselo

Jednou dávno, když eště Kérkonoše byly placatý a jedinej Němec tam byl Trautenberk, byl Krakonoš vobyčejnej, línej, ale šíleně zlomyselnej hajnej. Trautenberk (von byl stejně houno Němec, měl jen takový méno) už měl šecku zvěř vystřílenou a zbytek se přestěhoval na krakonošovo, protože zvěř neni blbá - bylo jí to jasný : dědek už byl línej i vytáhnout do lesa s flintou. Ta lenost Krakonoše ale přešla, když mu sojka vykecala, že dotyčnej (tedy jako Trautenberk) mu chodí střílet na jeho, krakonošovo. Sojka, ta kráva jedna, neměla nic lepčího na práci, než špízovat Trautenberka a jakmile ten vytáhl s flintou do lesa, lítla to Krakonošoj vyslepičit. To už bylo samo vo sobě diuný : sojka a slepičí... No - bylo to tak.

Starej - línej nelínej - vzal flintu, kyj a mazal jak za mlada, aby byl na fleku dříu než Trauťák. Dupal jak kůň, funěl jak medvěd a pro zvířata, který ani todle nepřivedlo z míry, začal nakonec mlátit do stromů tím kyjem a bylo vymlácíno. Zvěř byla šecka v hajzlu... Trautes přišel a jediný, na co mohl střelit, byl zaječí vocásek (to je taková tráva, co ten vocásek strašně šikouně imituje).
Vrátiu se domu sám, pes mu zdrhnul v lese, že si tedy jako uvaří brambory ke kousku flákoty, co si skoval vodvčíra. De tedy do špajzu, ale flákota nikde. Zaklel, až Krakonošoj spad hrnek z police. Tomu taky hnedky došlo, vo co de, jako že Trautymu pes sežral flákotu a místo, aby se rozčiloval nad rozbitym hrnkem, řval smíchy jako po šestý Staromyslivecký.

Trauťas, až je mi ho líto, sráče, šel do sklepa, že si tedy uvaří jen brambory a k nim že si dá smetanu. Čokl se válí na dvoře u boudy a mordu má vod barvy (pro ty co nejsou myslivci : vod krve, víme?). Ještě kvůli tý flákotě nasranej jak nočník hodil po čokloj šutr. Netrefil, pes ani neuhejbal, jen zavrtěl chvostem a myslel si svý. Příde tedy Trautus do sklepa, nabere brambor do hrnce, votočí se pro smetanu na polici a ejhle! smetana zdrclá, kyselá jak neupřimnej úsměv. Zatvářil se kysele, jako ta smetana. Potom čuc a hale : voni mu za to ale vedle brambor vyrostly žampiony. Řek si : v nouzi pes i trávu kouše, sebral brambory, žampiony a kyselou smetanu, nahoře v senci to pak uvařil všecko dohromady. Než se to uvařilo, zašeu na zahradu. Hodil po psoj eště jeden šutr, samo že zase netrefil. Pes se chechtat neumí, tak si jen přeložil tlapy jednu přes druhou, na Trauta vyplázl jazyk a volíznul si fousy. Trauťák další šutr nenašel, házel po psovi tak často, že mu na dvorku nezbyl ani jeden. Máv rukou a zapad za vrátky na zahradu.

Za barákem nadrhnul trochu kmínku, natrhal trochu kopru, vrátil se s nim do sence, nasekal ho dohromady s mladou kopřivou, hodil to šecko do toho vaření a tak vzniklo kyselo. S kopřivou, jo ? s kopřivou...
To jen my, zfajnovělý, si dáváme do kysela sekanou zelenou petržeu a místo žampionů bílý hříbky...


29 názorů

Oldjerry
28. 08. 2009
Dát tip
VTMarvin - jistě mi uvěříš, že se mi tvůj koment líbí. Dík

raja
22. 08. 2009
Dát tip
Tak ani nevím, jelito:) týden ale stáváš se vítězem, a náleži ti můj dík za zůčastnění v KDOULI! Ta je celá Tvoje Oldie, a můza snad příjde v noci:))) Pohádka je pobavující a osvěžující, a kysela od tebe bych klíďo snědla celej talíř. Kérkonošům zdar!

Oldjerry
18. 08. 2009
Dát tip
Já se nezlobím, mně je to putna, já jen, že před tebou už o tom psali jiní v sloupci kritik a já odpovídám. 15.08.2009 11:48:22 Toscana No, ale bez žitnýho kvásku už to není kyselo, ale kulajda. Zkus vomámit nějakýho pekaře, třeba ti něco málo kvásku poskytne. (Jo, a do kulajdy jsou stejně nejlepší lišky a ne hříbky, hihi) Když to tu neznáš - tak ti poradím : když se něco takového zase vyskytne, podívej se do kritik pod dílem. Většinou už je to tam prodiskutované a zdůvodněné. Tak je tomu i v tomto případě. Jen v jednom se Toscana mýlí : lišky jsou houby na ho***. Já mám vyzkoušeno, že do kysela jsou nejlepší mírně podušené stročky trubkovité. Kyselo jsem poprvé vařil na Šumavě pro kamarády na soustředění v roce 1960. To bylo ještě s klasickým kváskem, protože tam se ve vsi pekl domácí chleba a kvásek měli v každém sklepě. Teď bydlím ve městě, nejbližší pekárna je dvacet kilometrů a stejně by se se mnou ani nebavili, nehledě k tomu, že kvásek už dělají na každé pečení čerstvý. To si můžu udělat taky, ale TO NENÍ ONO... to jistě víš. Ahoj !

Oldjerry
18. 08. 2009
Dát tip
bezbřehé svědomí - kdybys to četl celé, tak jsi mohl šetřit síly na něco, co tu ještě nebylo. Už toho tady o kvásku bylo hafo...

Oldjerry
17. 08. 2009
Dát tip
neznámý - Ne nejsi opravdovej kritik. To si jen namlouváš. Pro mne jsi fakt naprosto neznámý i virtuálně a může to tak klidně zůstat... jestli něco nesnáším, je známkování. Naopak nepochopení mne zanechává chladným. Nekritizuj to, co jsem já už sám přiznal - to je na nic. Až příště uvidíš sprostá slova, tak už nečti a jdi dál. Abys pochopil, musel bys toho ode mne přečíst víc. Měj se...

neznámý
17. 08. 2009
Dát tip
No, kyselo, kulajda a podobný mlsoty beru. Ale k té pohádce. Asi budu první opravdovej kritik. Není to špatný, ale souhlasím, že to nářečí je taková dost slátanina. Nevím, u nás se belákoje po sodicky (mluví po sudicky), takže nejsem úplně v obraze, ale když jsem to někde třeba slyšel, tak to vypadalo celkem jinak. A pak se chci ještě zeptat, zda je pohádka určená pro dospělé, nebo pro děti. Pro děti mi přijde nevhodná, vzhledem k použitým výrazům. Pro dspělé by to docela šlo, ale třeba já osobně nemám v literatuře rád sprostá slova. Vím, že existují ještě horší slova, ale i tak. Nevadí mi, když někdo píše nespisovně nebo nářečím (tzv. jak mu zobák narost - bez urážky), má to své kouzlo, ale sprostá slova nemusím. Jinak příběh je to zajímavý a dávám průměrnou známku - 3.

Toscana
16. 08. 2009
Dát tip
Tak to vítej v klubu mlsných :o))))

Oldjerry
16. 08. 2009
Dát tip
Takovejch nebes v hubě umím asi stovku... taky podle toho vypadám...

Toscana
16. 08. 2009
Dát tip
Ovšééééém: kulajda s liškama, to je mana nebeská, to je nebe v hubě!!! ;-)

Oldjerry
16. 08. 2009
Dát tip
No vidíš - a já zase do kysela dám kysanou smetanu místo kvásku, který nemám kde získat. Mohu si ho připravit ALE NENÍ TO ONO A ZDALEKA NE JAKO S TOU SMETANOU.

Toscana
16. 08. 2009
Dát tip
No já lišky jinam než do kulajdy taky nedávám. A smetanu do ní můžeš dát klidně i zakysanou, to vůbec ničemu nevadí.

Vaud
15. 08. 2009
Dát tip
Oldjerry - já jsem si Tě dal pro jistotu do oblíbených, což jsem měl udělat už dávno :-)

Oldjerry
15. 08. 2009
Dát tip
T : Já lišky neuznávám za hodnotné houby... a pekař, který ti dá kvásek není pekař (jedině, když je to příbuzný a ještě nerad : to nevíš ?), tak kulajda ? fajn, až budu mít čas, tak to smažu. Kulajda se ale nedělá z kyselé smetany. švica - házím po tobě světlemodrýho děkana se žlutými proužky potěšení. avox - ty tam vidíš něco chodskýho ? Vaude - středně velký politování, že jsem si nevzpomněl. Jsem styďák...

avox
15. 08. 2009
Dát tip
Pohádky já dycinky můžu, ale to nářečí... od Kerkonoš až k Chodům? :-) */

Toscana
15. 08. 2009
Dát tip
No, ale bez žitnýho kvásku už to není kyselo, ale kulajda. Zkus vomámit nějakýho pekaře, třeba ti něco málo kvásku poskytne. (Jo, a do kulajdy jsou stejně nejlepší lišky a ne hříbky, hihi)

to je sranda:o)) výborné,Oldi***!!!

Vaud
15. 08. 2009
Dát tip
a kde je avízo Vaudovi :-)))

Oldjerry
15. 08. 2009
Dát tip
Bíšo, Ferry, Jarmilo - taky děkan

Oldjerry
15. 08. 2009
Dát tip
Toscano - máš pravdu, to je zcela původní recept, ale kde dnes seženeš chlebový kvásek, na ten je třeba žitná mouka, musí být odleželý (jinak by nekyselil) atd. Arnika - též pravda, obávám se, že z tohoto hlediska je to nedotažek - je to jen náznak některých prvků této mutace češtiny.

ouplně jako v té pohádce...jen to nářečí mi příjde takové splácané,jakoby více krajové)

Ferry
15. 08. 2009
Dát tip
Osvěžující vedle zde se hromadících polibků, probdělých nocí, informací o nedokonaných sebevraždách i literárních novotvarů (čti-nádorů) atp. t.

Toscana
15. 08. 2009
Dát tip
Jo, a nejvíc mě rozchechtal obrat: Sojka, ta kráva jedna - to je šílená představa :o)))))))))))

Toscana
15. 08. 2009
Dát tip
Jen mi v tom kyselu chyběl chlebovej kvásek, aby to mělo ten spráááunej šmak! :o))) Dokonalá sranda! *t

Bíša
14. 08. 2009
Dát tip
:-))

tak to nářečí mě nadchlo a podle Tvého receptu si udělám to kyselo :))))))*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru