Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dnešní poštou...

21. 08. 2009
10
31
1299

... přišel i tento krásný příběh.

Na stanici metra ve Washingtonu DC se posadil muž a začal hrát na housle. Bylo studené lednové ráno. Hrál asi 45 minut Bachovy skladby. Během té doby, jelikož byla špička, prošlo stanicí odhadem tisíce lidí, většina z nich cestou do práce. Po třech minutách prošel kolem muž středního věku a všiml si hrajícího muzikanta. Zpomalil krok a na pár minut se zastavil, pak spěchal za svými povinnostmi. O minutu později dostal houslista svůj první dolar: nějaká žena mu hodila peníze do krabice a bez zastavení pokračovala v chůzi. Po několika minutách se někdo opřel o zeď a poslouchal, pak se podíval na hodinky a odkráčel. Evidentně spěchal do práce. Nejvíce pozornosti mu věnoval 3letý chlapec. Matka jej vlekla kolem, spěchala, ale dítě se zastavilo a dívalo na houslistu. Nakonec jej matka postrčila, dítě pokračovalo v chůzi, ale celou dobu se za houslistou ohlíželo. Toto se opakovalo s několika jinými dětmi a všichni rodiče, bez výjimky, je nutili pokračovat v chůzi. Za celých 45 minut hry se na chvilku zastavilo pouze 6 lidí. Asi 20 mu dalo peníze, aniž by zpomalilo svůj krok. Vybral 32 dolarů. Když skončil a nastalo ticho, nikdo si toho nevšiml. Nikdo nezatleskal, nikdo jej nepoznal. Nikdo nevěděl, že tím houslistou byl Joshua Bell, jeden z nejlepších hudebníků na světě. Hrál jedny z nejtěžších skladeb, které byly kdy složeny, na houslích za 3,5 milionů dolarů. Dva dny před tím, než hrál v metru, vyprodal Joshua Bell divadlo v Bostonu za průměrnou cenu sedadla 100 dolarů. Toto je skutečná historka. Inkognito hra Joshuy Bella ve stanici metra byla zorganizována deníkem Washington Post jako součást exprimentu o vnímání, vkusu a prioritách lidí. Zadání bylo : na běžném obyčejném místě v nevhodnou dobu - dokážeme vnímat krásu? Dokážeme se zastavit a ocenit ji? Poznáme v neodpovídajících souvislostech talent? Jedním z možných závěrů tohoto experimentu je, že jestliže nemáme chvilku se zastavit a naslouchat jednomu z nejlepších hudebníků na světě, hrajícímu nejlepší kdy napsanou hudbu, kolik dalších věcí nám uniká?

31 názorů

macecha
26. 08. 2009
Dát tip
já i ovocný, když ho piju s dobrými lidmi :-)

Adamova Eva
26. 08. 2009
Dát tip
přijedu na čaj, třeba i do Prahy, čaj můžů, s Váma i PiGi :o)

jj, mám čaje vždycky zásobu :)))))

macecha
25. 08. 2009
Dát tip
a víš, jak je dobrý? Já čaj miluji :-)

A víš ty, kolik dnes stojí dobrý čaj? :))))

macecha
25. 08. 2009
Dát tip
já myslím na živobytí :-) Slavit se dá i bez prachů.Když se sejdou dobří lidé, stačí, když si povídají u čaje :-)

Díky moc, An - ať je na tu oslavu, viď? :)))))

macecha
25. 08. 2009
Dát tip
Jarmil, tak to přeji hodně štěstí a hlavně fůru prachů.. :-)

O tom nepochybuju (že oslavíme)! :)))

Diana
25. 08. 2009
Dát tip
Ať se ti daří! Zlom vaz!(šéfovi:))Všechno pak společně oslavíme!

Uááááááááááááááááá! To je ta správná míza do marodkových žil!!!! - a houby marodek, dnes jsem nastoupila do nové práce - tak vzhůru číše, panenky!!!!! :))))))))))))))))))

Diana
25. 08. 2009
Dát tip
Holky! To bude jízda, až dorazíme s Ankou do Prahy! Vidím to na říjen. Adamová, přijedeš z Budějc?

Já když nespěchám, taky postojím a šestáček vhodím :))) - a když je to moje parketa, mám stejně jako Ty, Evi, hned hezčí den :))))

Adamova Eva
25. 08. 2009
Dát tip
Tak já bych šla taky hned s váma, se všema, dobrou hudbu, tu můžu, zastavila bych se asi i v tom metru - já už nikam nespěchám, jen občas na autobus. Takto začínal i náš Pavel Šporcl, když si přivydělával na studia :o) U nás na hlavní třídě taky jeden vyhrává country a já si pobrukuju celou cestu a hned mám hezčejší den

Tak jo :)))

macecha
24. 08. 2009
Dát tip
jj - s Dianou. Sama se bojím :-)

Až do Prahy! :))))

macecha
24. 08. 2009
Dát tip
Už, aby byl podzim a já mohla z baráku! :-))

To je slovo!!!

macecha
24. 08. 2009
Dát tip
A já s vámi :-)

Blani, na to kafe už jsem fit - plánuj! :))))

Diana
24. 08. 2009
Dát tip
Bezva!!! Tak někdy... :-)))

A já s vámi :))))))

Diana
24. 08. 2009
Dát tip
Tak mám, Vítku, pocit hraničící s jistotou, že bychom spolu mohli jít klidně na koncert ;-))

guy
24. 08. 2009
Dát tip
za hudbu považuju to, co má melodii a rytmus, když z toho něco chybí, tak to pro mě hudba není, a právě u techna mám pocit, že něco chybí a pokud se v hudbě zpívá, tak text musí mít víc než tři slova uvědomuju si, že jsem zřejmě náročnější, než se sluší, ale takhle to u mě dlouhodobě funguje :-)

Diana
24. 08. 2009
Dát tip
guy - to máš tedy pravdu! V Brně v podchodu hrává hezky na kytaru jeden busker country písničky a toho si ráda poslechnu, kdežto na hrůzný techno koncert by mne nedostali, ani kdyby mi platili. Ale já hudbě nerozumím...

guy
24. 08. 2009
Dát tip
podle mě je dost často mezi umělcem z vyprodané music hall s místem v průměru za 100 dolarů a tím z metra nebo z ulice rozdíl pouze v nákladech na darmožroutský producenty, oblbujícími snobskou veřejnost ..

Šperk
23. 08. 2009
Dát tip
Je to dáno asi tím, že na ulici jsme naladěni na jinou vlnu a těch vjemů je příliš mnoho. Práh vnímání je vlivem stresu a hluku okolí posunut. *

Diana
22. 08. 2009
Dát tip
Svatá pravda. Většinou nám uniká to nejdůležitější.****** Dalo by se z toho však také vyvodit, že "ulice" nikdy nerozpozná a neocení skutečné hodnoty.

Háber
21. 08. 2009
Dát tip
Bacha zbožňujem*najmä* organové fúgy*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru