Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Karel Čapek - SuperStar - předkolo

27. 08. 2009
15
36
4990
Autor
Madelaine
 

Je večer, 29. září 2008.

Stmívá se, na okna bubnují zvenčí lehké prstíky dešťovým dálnopisem a meluzína zkouší svou nejnovější... Teskně a naléhavě. Jen tady v pokoji je pěkně útulno. Sedím zabořena hlavou mezi ušima křesla s vysokým opěradlem a zahřívám si dlaně o horký hrnek kouřícího šípkového čaje. Zvolna se nechávám pohlcovat a vnímám, jak se teplo rozlévá až do konečků prstů. Příjemným uvolněním přivírám oči a jejich škvírkou hledím do vlahé páry. Přemýšlím o světě.

Dnes má naše země smutné výročí. Je to kulatých sedmdesát let, co ji kdosi ohlodal jako nenažraný pes.

Na levém rameni jsem ucítila lehký, sotva znatelný dotyk. Na pohovku za mnou někdo měkce usedl. Pokládám hrneček na stůl, aby mi kouř nezacláněl výhled. Dotyčnému muži vyskočil na klín malý psík. A ve stejném okamžiku jsem ho poznala. Pan Karel Čapek!

„To je ale vzácná návštěva,“ vydechla jsem. A s předtuchou, že přišel vyprávět, mu honem vstávám uvařit kávu.

Dosedám zpátky do křesla a na dlani nabízím Dášeňce pamlsek. Mistr se vlídně usmívá, zapaluje svou nezbytnou dýmku a s povzdechem hladí tu nejen svou věrnou kamarádku po hřbetě. Kdyby tak tušil, co dětí si ji za ta léta zamilovalo!

„Tak hezky seď a poslouchej,“ nabádá Dášeňku jako ve své slavné knížce, ale já se nemohu ubránit pocitu, že jeho slova patří spíše mně.

„Tenkrát nebylo těžké odhadnout, co se stane,“ pronesl do ticha. „Ta Hitlerova hydra byla nenasytná a nebyl, kdo by ji zastavil. Ale bojovat se musí. A kde chybí síla, kde zradí přítel, kde nezbývá, než složit zbraně v záchraně toho mála, co má zbýt... Když na to přijde, je slovo silnější než kulovnice.“

„A často se za něj platí...“ špitla jsem.

Pan Čapek se jen pousmál. A mně bezděky ubíhá před očima mnohokrát zpodobněná scéna, jak nešťastná matka podává synovi Tonimu, tomu poslednímu, co jí ještě nevzala válka, pušku. Když z rozhlasu slyší, že umírají děti... V případě Karla Čapka byla slova kulometem. A mířila přesně. Bývala by ho stála život...

„Vy jste byl hrdinou,“ vyklouzlo mi z úst.

Skromně zavrtěl hlavou: „Jen jsem byl plný bezmoci, potřeboval jsem upozornit na velkou hrozbu, vyjádřit své obavy, strach a odpor, tak jsem si takhle postavil svou vlastní barikádu. Řekl jsem to, co cítili všichni.“

„Buďte tak hodný, povídejte mi o sobě,“ poprosila jsem.

„Nerad mluvím sám o sobě,“ pohlédl dolů na své dlaně svírající dýmku. „Ale když chcete...“

A pozvolna se pouští na procházku vzpomínkami.

Za okny kupodivu trochu zeslábl déšť, rytmické ťukání jeho kapek uklidňuje a doprovází tuhle vzácnou chvilku. I meluzína se náhle ztišila a zdá se, že v komíně napíná ouška, aby jí neuniklo ani písmenko. Koneckonců, kdy zase bude mít to štěstí naslouchat panu Čapkovi? A nejen ona, i já.

Choulím se spokojeně v křesle a pak už mi jen před zavřenýma očima běží černobílý film...


˙˙˙

Východočeské Malé Svatoňovice, kde se 9. ledna léta Páně 1890 narodil Karel Čapek, leží v překrásném kraji podhůří Krkonoš. Tatínek Antonín s maminkou Boženou měli krom něj ještě dvě děti – druhého syna, pozdějšího vynikajícího kubistického malíře Josefa (mj. ilustrátora některých Karlových knížek, např. Dášeňka čili život štěněte nebo společného osobitého díla pro děti Devatero pohádek) a dceru Helenu. Rodina se brzy přestěhovala do Úpice, kde tatínek pracoval jako lékař. Ostatně, inspirace a samozřejmá blízkost k tomuto povolání se odrazila i na Karlově tvorbě – Velká doktorská pohádka ze zmíněného Devatera, ale především Dr. Galén, mistrovsky a notně odvážně napsaná postava z dramatu Bílá nemoc, v jejímž filmovém zpracování tak přesvědčivě zazářil Hugo Haas...

Mladý Karel nastoupil do gymnázia v Hradci Králové, to ovšem musel jako od útlého mládí politicky angažovaný „nežádoucím směrem“, tedy coby organizátor protirakouského spolku, opustit a přestoupit do Brna... Tam je již zdárně dokončil a posléze vystudoval Filozofickou fakultu na Karlově univerzitě v Praze. A aby toho nebylo málo, pokračoval ve studiu filozofie v Berlíně a v Paříži.


Člověk by skoro řekl „ pošetilé mládí plné ideálů a snahy změnit svět“... Karlu Čapkovi tato touha zůstala až do smrti. Don Quijote, bojující s větrnými mlýny? Ne. Byl hlasatelem prostého, toho nejobyčejnějšího lidství v jeho nejčistší podobě. Perem a papírem se na své barikádě snažil potlačit lhostejnost.

„Víte, já bych si přál, aby nebyly války...“ To nepronesl doktor Galén. To jeho ústy hovoří Karel Čapek.


První světová válka jím hluboce otřásla, ač pro nemoc nebyl odveden do armády a nemusel se jí tudíž účastnit jako voják. Pro podstatnou část jeho tvorby se však stala nepřehlédnutelným mementem, které se sílícím vlivem Hitlera nabývalo na významu.

Své postoje a názory na svět hojně publikoval jako novinář, byl redaktorem Národních listů (1917 – 1921), Nebojsy (1918 – 1920) a Lidových novin (od roku 1921) – tam svým způsobem jako autor fejetonů navázal na Nerudu. Vymyslel sloupek, novinářskou formu, v níž mohl poukazovat na tíživé problémy doby.

V letech 1921 – 1923 působil jako dramaturg Vinohradského divadla. Osm let předsedal Československému PEN klubu.

Oženil se až na sklonku života, vzal si dlouholetou přítelkyni, herečku Olgu Scheinpflugovou.

Po „Mnichově“ se stal terčem politických útoků, paradoxně ponejvíce od Čechů, na jejichž osudu mu tolik záleželo...

Byl velkým obdivovatelem a osobním přítelem prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue – Masaryka. Jeho Hovory s T. G. Masarykem vyšly v knižní podobě.

Vlastní autorský styl, tedy sloupek, použil i při psaní cestopisů. Tvořil je svým nezaměnitelným rukopisem, bohatě košatou češtinou, podloženou na první pohled viditelnou láskou k jazyku a nepopíratelně obrovskou slovní zásobou, tolik typickou pro jeho díla.

Karel Čapek.

Nezpochybnitelně ovládal umění předvídat události, jeho dramatická tvorba, ponejvíce protifašistická, bývá až neskutečně vizionářskou, obzvlášť v souvislosti s blízkou budoucností – Bílá nemoc, Válka s mloky, Matka, Krakatit.

Ale Karel Čapek nebyl jen bojovníkem za svět bez válek. Vydal knižní podobu sloupků a fejetonů, psal romány (Povětroň, Hordubal, Obyčejný život) i detektivky (Povídky z jedné a z druhé kapsy), toulal se po světě ve svých cestopisech, pozoroval lidi a byl mistrem ve stvárňování a parodiích jejich charakterů (dramata Ze života hmyzu, Loupežník), osvědčuje velká životní poznání a moudrost, jež se prolínají vlastně každým jeho dílem (mj. Adam stvořitel, R.U.R.). Divadelní hra Věc Makropulos byla zhudebněna jinou významnou osobností české kultury, skladatelem Leošem Janáčkem

Miloval etnickou hudbu, což vyplývalo z náklonnosti k cizím kulturám obecně. Dnes je jeho úctyhodná sbírka gramofonových desek z laskavosti dědiců majetkem Náprstkova muzea, s podporou UNESCO dokonce záznamy vyšly na CD.˙

˙˙˙

Pan Čapek dokončil vyprávění, tichou místností se ozývá jen lehký tanec dešťových kapek na cimbálu okenních tabulek a parapetu. I ten však zdecentněl, vědom si významu a tíhy okamžiku, kdy člověku dochází, o čem je svět. Meluzína zmlkla, ohromená velikostí nevysokého muže v tmavém obleku.

Život vynikajícího novináře a spisovatele byl až nespravedlivě krátký, skonal 25. prosince 1938 po těžkém zápalu plic, jen pár týdnů před plánovaným, a snadno předvídatelným, zatčením gestapem. Bratr Josef zemřel v koncentračním táboře – není těžké domyslet, jaký osud byl uchystán protifašisticky smýšlejícímu Karlovi, netajícímu svůj odpor vůči nacistům...

Autor význačných dramat, fejetonů, sloupků, románů, cestopisů i knížek pro děti, jenž se za své vynikající literární dílo dočkal nominace na Nobelovu cenu. Z obav před Hitlerem mu však nakonec nebyla udělena.

˙˙˙

V dlaních mi zbyl prázdný hrnek od šípkového čaje. Kouř z něj se rozplynul a s ním zmizel i můj dnešní vzácný podvečerní host. Pokládám hlavu na opěradlo křesla a nechávám na sebe dolehnout okamžik. I o tom je svět.


36 názorů

Můra73
21. 10. 2009
Dát tip
s Karlem Čapkem jsi mi udělala radost, i ke knížce Zahradníkův rok se vracím každou zimu, když už se nemůžu dočkat jara :o)) Opravdu moc dobrá práce *

Diana
05. 10. 2009
Dát tip
Moc dobře napsáno. KaČa je můj nejobdivovanější autor. Jen jsem byla zklamaná, žes nezmínila Život a dílo skladatele Foltýna a fejeton Proč se nemohu stát komunistou. Obě ty věci se ještě o stupínek odlišují od zbytku jeho díla a přesahují je. Myslím, že ačkoliv máme další světové spisovatele, jako je například Milan Kundera nebo Boh. Hrabal, Čapka dosud nikdo nepřekonal co do moudrosti, laskavosti a hloubky vhledu do lidské povahy a podstaty. Dávám tip neboli hlasuji pro KaČa - superstar.

Bíša
28. 09. 2009
Dát tip
Našel jsem to a s porozuměním četl....

Karla Čapka "miluji" již od doby, co jsem objevil jeho Povídky z jedné a z druhé kapsy! Je to jedna z několika málo knížek, ke kterým se stále vracím! "Matku" si cením jako jednu z nejlepších divadelních her vůbec! Bílá nemoc patří také jistě k tomu nejlepšímu, co kdy u nás v dramatické tvorbě bylo vytvořeno! (A to nejen pro to, že hlavní role v "Bílé nemoci" i v "Matce" při premiéře na jevišti stvořil slavný herec, můj "příjmenovec", Zdeněk Štěpánek). A Loupežník? V -náctiletém věku jsem ho shlédl na jevišti a také se mi to vrylo, zdá se, hluboko do paměti. Domnívám se také, že i v osobním životě Karel Čapek byl "člověkem statečným". Škoda jen, že doba mu nedopřála dosáhnout úplného vrcholu! Ani jeho osobní život nebyl, jak se zdá, příliš šťastný! Manželku Karla Čapka, ve 30-tých letech 20-tého století velmi populární divadelní herečku, si vzal za manželku až téměř na sklonku svého uměleckého i lidského života. A jejich dlouholetý vztah prošel již před svatbou mnoha fázemi! A ani pak rodina Karla Čapka nenašla v tomto svazku zrovna velké zalíbení! I toto svědčí také o "vytrvalosti života" Karla Čapka! Karel Čapek jistě patří k nejvýraznějším osobnostem našeho nejen literárního dědictví!

moorgaan
09. 09. 2009
Dát tip
povedene povidani...znam ČAPKA i jeho kraj, takze vim o cem pises-jednoduse a celkem vystizne jsi vystihla podstatu...hezký! /**

Madelaine
02. 09. 2009
Dát tip
Děkuji. :-)

Aviem
02. 09. 2009
Dát tip
moc dobře..

A.H.
01. 09. 2009
Dát tip
bezvadné *t*

martinez
30. 08. 2009
Dát tip
já problémy nevidím... zbytečný - ale je fakt že určitý věci musej být daný... ne vždycky se dá spoléhat na něčí soudnost nebo zdravej rozum :o) a zmizme odsud :o)

martinez
30. 08. 2009
Dát tip
no ne mně! všem - raja tu zatápala a není to nikde jasně řečený (dyk sme si o tom psali aj u klubu :o)

martinez
30. 08. 2009
Dát tip
označit oficiálně jako S dílko podle mne jen jedno - pokud se ho rozhodně kvůli něčemu stáhnout ze soutěže a nahradit, to do 15. može ale nemože je tam mít souběžně, tak to chápu já - jako nabídnout dvě naráz a vy si vyberte co se vám líbí... to podle mne ne... Otazníku? todle chce ujasnit jednou provždy a oficiálně :o) jinak u mne dobrý - líbí se mi jak je skloubená imaginární povídková část s tou faktickou :o)

Madelaine
28. 08. 2009
Dát tip
Jj., jenom z Písmáka, neboj. :-) V PC to mám pořád. Víš... já vím, že ten Vančura nebyl moc medailonek. Ale chyběla mi ve výběru kategorie a medailonek mi připadal z uvedených možností nejblíž. Sama nevím, jak to označit. :-)

Madelaine
28. 08. 2009
Dát tip
Je to zvláštní, protože jsem toho v konceptech měla víc - dál třeba Ladu, Irmu Geisslovou nebo článek o "Piafce". A ty se na hlavní stránce nezobrazily? Radši jsem to smazala všechno. :-)

Madelaine
28. 08. 2009
Dát tip
Jj., měla jsem to v konceptech nachystané, že to třeba jednou na Písmáku uveřejním. Ale už jsem ty další dva raději odstranila.

Madelaine
28. 08. 2009
Dát tip
Už jsem to vyselektovala. :-) Zůstaneme u Čapka, konečné slovo.

Madelaine
28. 08. 2009
Dát tip
Ano, Jičín na prahu Českého ráje... :-) Děkuji moc vám všem. Nakonec jsem se rozhodla nejspíš pro Březinu. :-) Je napsaný zase trochu jinak než oba předešlé. Ale dám i na názory, co se podle vás víc hodí.

pronick
28. 08. 2009
Dát tip
Plně souhlasím s rajou i s Kamilem Sikorou. Pane Otazníku - jaké [i] se píše ve slově [mít] ve významu vlastnit??

raja
28. 08. 2009
Dát tip
:P

Povídky z jedné a druhé kapsy jsou to nejlepší, co jsem kdy z povídkového žánru tohoto typu četl. Česká povídková tvorba je vůbec překvapivě kvalitní a to i ve světové konkurenci těch nejlepších. V humoru vládne Jaroslav Hašek (neznám lepšího humoristického povídkáře, ani Leacock se nechytá), ve sci-fi Ludvík Souček málo známou povídkovou sbírkou Hypokratův slib dává fantazíí i zpracováním na frak komukoliv (i Bradburymu a Clarkovi, kdo nevěří, ať se přesvědčí) a nakonec Karel Čapek výše uvedenou sbírkou svou moudrostí a nadhledem hravě dostihuje takové borce, jako byl kupříkladu Dickens. Vřele doporučuji i těm nejnáročnějším.

raja
28. 08. 2009
Dát tip
jedno, dvě, pokud je autor vyzván, nebo má tu potřebu...né obě ale budou zařazena...aspoň z toho co jsem já pochopila, tohle je věc organizátorů, maj v tom zmatek. Co ti budu vykládat:P

raja
27. 08. 2009
Dát tip
četla sem medailonky oba, oba jsou propracované a vystižné. Dala sis fakt práci. Pro mě je tohle první jasnej postup:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru