Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

U griotky

26. 09. 2001
7
0
3400
Autor
Petula

Já vím, nic moc, ale...
sedněte si někdy ke krásné láhvi plné jiskrně temné griotky, zapalte svíčku, nalijte do pěkné "šťopičky" a rozvažujte a vzpomínejte, plánujte. Není kam spěchat, netřeba se opít. Jen tak vychutnat chvíli...


░▒▓˜_˜▓▒░

U griotky

 

 

Jazyk pohladí

Má nádech hořkých mandlí

V skleničce letité

 

Mysl naladí

a připomíná léto

po okraj nalité

 

Rudě jiskrná

Už pramáti ji pila

z té stopky skleněné

 

Šťáva višňová

když bývávala mladá

křivky vybroušené

 

Višeň zmrznula

Babička už tu není

Jen sklenka zůstává

 

Láhev z Božkova

Vzpomínka sklínku svírá

v střepy se rozpadá…


Petula
27. 09. 2001
Dát tip
Jéje, to je receptíků a propagace alkoholu... VŠEM NEZLETILÝM: V rámci boje proti ALKOHOLISMU a v souladu se zákonem Vás žádám, abyste okamžitě opustili tuto velmi nebezpečnou stránku a ve filtru vybraných děl si zvolili například pohádky!
Tak, a teď si můžeme dát jeden recept. Hodí se nám na nadcházející chaldné dny.

GRIOTKOVÝ PUNČ

Dáme vařit vodu a nahřejeme sklenky grogovky – či jiné, hlavně musejí vydržet vařící vodu a musejí se nám líbit! Mezitím opláchneme citron a nakrájíme na plátky. Když se voda začíná vařit, nalijeme do sklenek tak nanejvýše velkého paňáčka griotky pokojové teploty, pro dámy a do menších sklenek stačí i jen 3 cl. Vodu necháme přejít varem a odstavíme, aby se přestala vařit! Sklenky dolijeme skoro po okraj horkou vodou. Citron vložíme těsně před konzumací. Mačkáme jej nejlépe skleněnou lžičkou, případně nerezovou. Nikdy ne HLINÍKOVOU!!! Po vypití můžeme zopakovat maximálně jednou až dvakrát! Varování: Kdo zopakuje vícekrát, bude přehřátý a začne se vznášet nad hranici troposféry!

░▒▓-_-▓▒░

|| }░{ {}


Pája
27. 09. 2001
Dát tip
no petulo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! vynikající!!! ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) díkydíkydíkydíky*

Diana
27. 09. 2001
Dát tip
Jdu na to! Ale urazilas mne, hliníkovou lžičku bych nepoužila ani na rejpání v květináči.

teskna
26. 09. 2001
Dát tip
Pája: s říznutím a říhnutím! :-)

Pája
26. 09. 2001
Dát tip
;-))))

Petula
26. 09. 2001
Dát tip
Díky! Nojo, já vím, já mám také raději Palírnu U zeleného stromu z Prostějova, nebo ještě raději Griotku od Jelínka, ale nějak se mi tam víc hodil ten Božkov... Nakonec – je to kousek od Plzně a to také není tak špatné místo... :-) Plzeň (město i pivo) já ráda... :o)

░▒▓-_-▓▒░ {▒} |


Wopi
26. 09. 2001
Dát tip
Petulo - až někdy přijedeš, budeš vítána, zveme Tě k nám. Wopi & Wiki

alina
26. 09. 2001
Dát tip
No, griotku samotnou tedy nejspíše nemusím. Ale v jedný takový kafírně, kde dělají asi 50 neuvěřitelných druhů kafí, jsem pila moc moc dobrou věc: "Babiččino kafe" -byl to takovej ten velkej pucláček, v něm kafe s griotkou a šlehačka -MŇamky MŇam. Pak tam mají např. "Dědečkovo kafe" - to je s ginem...a spoustu jiných vymyšleností :o)) Asi Tě tam,Petulí, budu muset někdy vyvléct, jestli ho teda ještě mají na jídelníčku :o))

Diana
26. 09. 2001
Dát tip
Ta báseň je krásně voňavá a pohodová. V životě jsem griotku nepila, ale asi začnu. TIP

Litochowitz
26. 09. 2001
Dát tip
Peťulo, jednou bych ti mohl povyprávět, co se mě griotice natrápila a zřejmě ještě natrápí. Je to u nás hodně, vlastně nejoblíbenější pití. Vzpomenu si na tebe v pátek po sokole a dám si jednu velkou za tebe....

Funda
26. 09. 2001
Dát tip
Je to krásné až na ten Božkov. T.

Cavalera
26. 09. 2001
Dát tip
... mě se to náhodou líbí a moc .. ikdyž jeden rejpanec si samozřejmě odpustiti nemůžu:-)) ... možná by bylo dobrý , kdyby ty konce byly vždycky .. "..ité" .... resp. možná mi lehce nejde to "..eněné .. oušené) ... tip!!

hermit
26. 09. 2001
Dát tip
taky tip a bez rýpance, líbí, jak je! :-) *****!!!

Wopi
26. 09. 2001
Dát tip
ný natý itý ičitý, to je fuk líbí * (zkrz Božkov jezdím často, je to voňavé místo) :))

Pája
26. 09. 2001
Dát tip
s říznutím...;-)*

Climaster
26. 09. 2001
Dát tip
..jedna z mých oblíbených.../*/

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru