Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Srpen 09 - Hlasování

09. 09. 2009
1
28
4854
Autor
StvN

Hlasování označte jako vážnou kritiku.

Hlasování označte jako vážnou kritiku.

Za měsíc srpen byla na Povídku měsíce nominována tato díla:

Pomerančový čas autora Charlie Colonial
Jak jsem kvůli RAJE přišel o přítelkyni a notebook autora pronick
Příběhy o smrti - Matka, manželka... autora DaNdÝ
Životní poznání - Pakárna autora Saintzero
Život je jen náhoda... autora rainman
Kamilku ? autorky tulia
Realita ať shoří v pekle autorky Histreo
Šestinedělí autora Otakar Zník
Vnútorný hlas autorky filemon
Žlutá pohádka autorky Týna
Fragment první osoby autora jsk

Do konce dne 15. 9. 2009 je možno hlasovat pro tři (dva, nebo jeden) nominované texty, zde, v komentáři, a to tak, že se uvede pořadí těchto tří povídek; odůvodnění je vítáno (a pokud u jednotlivých děl, pro něž je hlasováno, komentář nebyl napsán, je nutné).

Hlasování označte jako vážnou kritiku.

Další podrobnosti a informace v klubu Povídka měsíce.


28 názorů

Tragicus
15. 09. 2009
Dát tip
Z casovych duvodu jsem stihl precist asi jen pet povidek, z nich jsem schopen hlasovat pouze pro Charlie Colonial, jehoz povidka je bravurne napsana s vyborne zvolenymi obraty a prestoze jsem mel v jistych chvilich potiz cist dal, nakonec jsem nelitoval, ze jsem vydrzel, tedy: 1. Charlie Colonial Hlasovat pro dalsi povidky by bylo spise nasilne a pravdepodobne ne zrovna objektivni.

Adamova Eva
15. 09. 2009
Dát tip
Šestinedělí autora Otakar Zník - krásně psáno, jen plyne a ještě o tom, o čem se raději nepíše, nemluví... Vnútorný hlas autorky filemon - znovu bych se opakovala, takže jako u Šestinedělí, zde závidím sebevědomí Kazimíra, asi bych poslechla vnitřní hlas :o) Kamilku ? autorky tulia - opravdu ze života, zajímavě, čtivě napsané, jen občas malounko popisné, což vynahradí styl Dá to fušku všechno přečíst, hlavně povídky psané malým písmem - to je i dřina. Je to zajímavé, v tištěné podobě bych čtením strávila krásné chvilky a zde se nutím nepřeskakovat :o)

reka
15. 09. 2009
Dát tip
1. Kamilku? - tulia 2. Příběhy o smrti - Dandý 3. Vnútorný hlas - filemon kritiky u povídek.

StvN
15. 09. 2009
Dát tip
1. Charlie Colonial Skvělý styl. 2. DaNdÝ Skvělý příběh. 3. tulia Skvělá budoucnost.

Induan
15. 09. 2009
Dát tip
1. Příběhy o smrti - Za citlivé podání. 2. Kamilku? - Za kvalitu. 3. Šestinedělí - Za téma.

1. Kamilku - tulia 2. Vnútorný hlas - filemon 3. Šestinedělí - Otakar Zník zdůvodnění - viz kritiky u děl

yarda
14. 09. 2009
Dát tip
1) Pomerančový čas - CHarlie Colonial - za atmosféru, jazyk, obrazy a obraty, za báseň v próze 2) Kamilku? - tulia - za příběh a postavy, za práci s textem a motivy, za styl 3) Šestinedělí - Otakar Zník - za téma a vzpomínky, které se mi vrátily

Janina6
13. 09. 2009
Dát tip
1. tulia – Kamilku? Výjimečná povídka, radost ji číst. Už od prvních odstavců mě zaujal neobyčejný způsob vyjařování při popisu „obyčejných“ věcí a událostí. Promyšlená kompozice, současnost neustále atakovaná minulostí, náznak tragédie, nikdy úplně dopovězený (vlastně ano, mistrně – jediným kratičkých dialogem, který se rovněž vrací jako bumerang...) čtenáře chytí a nepustí. Uvěřitelně vykreslený hlavní hrdina. Závěr, který nezjednodušuje, naopak přináší další otázky. 2. Charlie Colonial – Pomerančový čas. Tady jednoznačně za za nevšední, fascinující, obrazné, místy až básnické vyjadřování. Tenhle proud mě dokáže strhnout a unášet poměrně dlouho... nakonec se ale člověk přece jen začne rozhlížet, kam to směřuje, a to jsem v této povídce nezjistila. Možná proto, že je to jen fragment, jak píše autor. 3. filemon – Vnútorný hlas. Úsměvný příběh, elegantní vyjadřování, vtip i pochopení, s jakým autorka vypráví o svých postavách – celkově velmi příjemný čtenářský zážitek.

1) pronick - jednoznačně nejlepší povídka. Trochu mystifikace a přitom příjemně čitelná povídka, která nemá v úmyslu šokovat, ale mile pobavit. Přiměřený vypravěčský styl. Celkově zvládnutá. 2) Kamilku ? - některé pasáže zbytečně rozsáhlé, pochmurné...ale dobrá gradace i pro mě nejednoznačná pointa. 3)Fragment první osoby - dobře našlápnuté..doplním u díla :-)

tulia
10. 09. 2009
Dát tip
Mým kritériem byla jakási originalita ve zpracování, příběhu, jazyku... A tak myslím, že takto: 1.Vnútorný hlas 2.Příběhy o smrti- Matka, manželka... 3.Žlutá pohádka

raja
10. 09. 2009
Dát tip
V jedničce a dvojce se shodnu s Wiskim, i s odůvodněním proč je umisťuji na první dvě místa, je myslím zbytečné ho opisovat. Sedí. Na třetí místo si dávám pomerančový čas proto, jak je napsaný. Hodně mě bavilo povídku číst, i když text nějak negradoval. Pěkný styl a čistý, uhlazený text. Natolik pěkně napsaná povídka, že jsem ji upřednostnila před sebou nominovaným rainmannem. Tohle kolo je opravdu silné a vybírat je docela problém:) 1)Kamilku ? 2)Příběhy o smrti - Matka, manželka... 3)Pomerančový čas

david66
10. 09. 2009
Dát tip
Nechci nikho nějak urážet, ale jsem s Bíšou za jedno.

Winter
10. 09. 2009
Dát tip
Tákže: 1) tulia 2) Charlie Colonial 3) filemon Zdůvodnění u textů. A Tulii bych chtěl ještě jednou poděkovat za povídku.

Bíša
10. 09. 2009
Dát tip
StvN - Nejsem až tak líný, jako zápasící s chorobami a únavou. Proto přehodnocuji: 1. Kamilku? autorka tulia - viz můj koment u díla. 2. Už uvedená povídka Pronicka, kde doplňuji, že se jedná o dobrou parodii...

Beed
10. 09. 2009
Dát tip
1. Život je jen náhoda (rainman) - dobrý nápad, poutavá, zajímavá, dlouhá tak akorát 2. Kamilku? (tulia) - skvělý vypravěčský styl, četlo se i přes jeho délku lehce, plynule, ale z těch malých písmenek skoro bolí oči...

LaMouette
10. 09. 2009
Dát tip
chytam se za nos.. :-) a priste napravim..

StvN
10. 09. 2009
Dát tip
Žlutou vážnou kritiku, ať je to vidět.

LaMouette
10. 09. 2009
Dát tip
no todle bylo ale desne vazny zamysleni nad vsema povidkama.. ;-) navits.. dyz nekerejma mi neslo se ani prokousat.. le precetla sem je secki..:-) me ces taki ucit psat spysofne?.. achich

StvN
10. 09. 2009
Dát tip
Jako vážnou prosím:)

LaMouette
10. 09. 2009
Dát tip
1. rainman - Život je jen náhoda - sice casty tema.. le tak mno.. dostal me konets.. desne se mi libila ta myslenka promeny.. a dyz si tu pasaz pamatuju i po precteni vsech ostatnich.. vychazi mi z teho proste prvni misto. 2. tulia - Kamilku? - dlouho sem vahala..esliva todle nebude prvni.. pac to na to prvni misto ma.. mam rada vsedni wobycejnej zivot.. nevsedne popsanej.. a to se povedlo. 3. jsk - Fragment prvni osoby - tak tahle pro svoji atmosferu, kera mi pripomina to horky leto, dy je clovjek desne linej na secko. Proste takova lina prijemna povidka..:-)

Induan
10. 09. 2009
Dát tip
Ještě jsem udělal zajímavej poznatek - jestli se chce člověku něco číst hodně záleží na zvoleným fontu a rozvržení textu (odstavce).

Induan
10. 09. 2009
Dát tip
Uf - teda dá to práci všechny přečíst. Některý hodně líbí už teď, do některých je těžký se ponořit a člověk se do toho musí trošku nutit. Ale vytrvám a pak ohodnotím.

StvN
09. 09. 2009
Dát tip
Nemyslel jsem si, že budu muset do PM takto zasahovat, ale Bíšo, tvůj přístup je opravdu na hranici. Když už jsi líný přečíst více povídek, tak zkus vypotit alespoň nějaké smysluplné zdůvodnění. Tvou kritiku: Ach rajo Imprese je světlo a Ty mu věř Katko! patrně nebudeme moci uznat jako dostatečnou.

katugiro
09. 09. 2009
Dát tip
Bíšo, nemyslíš, že je třeba taková povídka "Kamilku?" od autorky tulia napsaná ještě lépe?

Bíša
09. 09. 2009
Dát tip
Jak jsem kvůli RAJE přišel o přítelkyni a notebook autora pronick Povídka je skvěle napsaná!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru