Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBE NAD SOMMOU-43

25. 10. 2010
0
2
1456
Autor
fungus2

Část čtyřicátá třetí

Poručík Robert Fantes se pozorně zaposlouchal do hluku leteckého motoru a hned věděl, že se jedná o německé letadlo. A to proto, že zvuk německých strojů byl hlubší, na rozdíl od britských, které zněly jemněji a vydávaly něco jako bzukot.

„A sakra! Buď letí bombardovat, nebo tu chce někde přistát,“ pomyslel si Fantes. Současně se zadíval v ten směr, kam zmizela postava, přičemž začal mít podezření, že ten dotyčný může mít souvislost s nepřátelským letounem.

 Hluk motoru se přibližoval a brzo Fantes rozpoznal na jasné obloze obrysy letadla, které počalo dělat ve vzduchu velký kruh. Zároveň v houštinách na opačné straně pole se objevilo několik světelných záblesků. Fantes si hned uvědomil, že to bliká baterkou ten, co se předtím schoval v porostu.

„Tak je to jasný! Je to nějaký špion a vysílá domluvený signál a to letadlo tady přistane!“ proběhlo Fantesovi hlavou. Přitom vytáhl z pouzdra pistoli, odjistil jí a střídavě se díval do houštin i k obloze.

„Určitě ten chlápek vyběhne na pole. Když po něm začnu střílet a trefím ho, tak ten Hun v tom letadle nepřistane,“ říkal si v duchu Fantes. To už nepřátelský letoun začal klesat a obrysy dvojplošníku v jasné měsíční noci byly zřetelně vidět. Vzápětí z houštin vyběhla postava, která poté běžela po poli. Fantes okamžitě napřáhl pravou rukou a přes horní část pistole hleděl na běžícího muže. Ten se po několika metrech zastavil a sledoval, jak letadlo přistává na pole ozářené měsíčním svitem. Za okamžik se podvozková kola nepřátelského stroje dotkla povrchu pole a Fantes poznal, že se jedná o dvoumístného Albatrosa. Ten záhy jel kolíbavě po nerovném terénu a muž se za ním rozeběhl. Fantes ve stejný okamžik vyběhl na pole a i přes bolest v levém rameni uběhl rychle několik metrů. Poté postřehl, že muž utíkající za letadlem se pootočil a uviděl jej. Zřetelně viděl, jak jeho pravá ruka dělá prudký pohyb. To už však on stiskl spoušť a z jeho zbraně vyšly čtyři výstřely. Muž stačil také vypálit a kulka prolétla těsně kolem levého boku Fantese. Pak se však postava muže zaklonila a pozvolna klesla na zem. Za okamžik kolem něho proběhl a utíkal za Albatrosem. Jeho pilot viděl, co se stalo, a chtěl vzlétnout. Fantes zatnul zuby, napřáhl pravou ruku a vystřílel zbylé kulky, přičemž mířil do kokpitu letounu, které jelo rychle po poli. Za okamžik se Fantesovi podařilo naskočit na spodní křídlo a zachytit se rukama drátů mezi křídly. Poté se vrhnul ke kokpitu, v němž seděl pilot. Ten měl otočenou hlavu a vystrčenou ruku, v níž svíral pistoli. Z ní vystřelil a kulka zasvištěla kolem hlavy Fantese. Vzápětí se vrhnul na Němce a vyrazil mu z ruky zbraň. Záhy udeřil několikrát pilota do hlavy a ten ztratil kontrolu nad řízením Albatrosa. Stroj jel napříč polem směrem k jeho okraji, kde byl lesní porost. Toho si Fantes díky jasné noci všimnul, načež povolil sevření, v němž Němce držel. Potom udělal prudký pohyb, po kterém se ocitl na spodním křídle. Na něm se převalil, sjel z něho a dopadl tvrdě na povrch pole. Současně ho těsně minula dolní část letadla, které o pár vteřin později vjelo za ohlušujícího praskotu do porostu lesa.

KONEC ČTYŘICÁTÉ TŘETÍ ČÁSTI


2 názory

fungus2
16. 10. 2009
Dát tip
Díky. Tak jsem to nějak poopravil.

Prosecký
16. 10. 2009
Dát tip
Citace jsou v úvozovkác:h "... vyběhla postava, která se rozeběhla ..." nepravá věta vztažná a kostrbatá formulace. "Ten začal jet" mělo by být třeba "kolébavě se rozjížděl" "Vzápětí postřehl" je podle mě zbytečné. "Ten se vzápětí vrhnul na Němce, jemuž ..." nepravá věta vztažná. Správně třeba. "vrhhl se na Němce a vyrazil mu zbraň."

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru