Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zveřejňování soukromé korespondence

17. 10. 2009
6
291
19182
Autor
Narvah
Zveřejňování soukromé korespondence významných umělců mi vždy přišlo na pováženou. Četba korespondence sice umožňovala doplnit si obrázek o autorovi, zároveň však byla vždy zásahem do jeho intimního života. Na Písmáku se stalo podivným fenoménem zveřejňování soukromé pošty jednotlivých autorů. Obvykle k tomuto kroku sahají někteří uživatelé jako k argumentačnímu prostředku v diskusi, kdy se pomocí zveřejnění soukromé pošty snaží autora zprávy představit poněkud jinak - většinou v negativním světle. Jak se díváte na zveřejňování soukromé pošty významých umělců? Jak vnímáte zvěřejňování soukromé pošty na tomto serveru?

291 názorů

Narvah
25. 10. 2009
Dát tip
Neztrácej s námi čas, Chrobáku, a jdi se učit.

Chrobak
25. 10. 2009
Dát tip
Armine: Myslis ze me tvoje pripominky zajimaji? To nebyla otazka, ale odpoved, kdyby si me zase nepochopil.

Chrobaku, nepsal jsem ti, že jsi trapný, abych bránil Stvna. Ostatně Stvn se dokáže bránit sám. Pokud někdo stojí o tvé jakostní názory, piš jim to, prosím, do zpráv.

Chrobak
25. 10. 2009
Dát tip
http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=331145 Bejt tebou, tak slovo trapnost radej ani nevyslovuju, ty ses dokonaly stelesneni trapnosti. Se StvN ste super dvojka! Jinak - rikam ti to samy co luucienkaa:)

Chrobak
25. 10. 2009
Dát tip
Armine - di do haje, s tebou se vubec nebavim. Ses stejne trapnej jako StnV a jeho povidka porno.

Chrobaku, už ti někdo řekl, že jsi trapný?

Chrobak
25. 10. 2009
Dát tip
StnV: Pokud ti to neni jasny, precti si co sem napsal napsal driv. Pokud to ani tehdy nepochopis, precti si predchozi vetu.

Chrobak
25. 10. 2009
Dát tip
Nauc se rozlisovat moralku od moralniho vedomi (treba zkus Kohlberga). Moralni vedomi na tomto principu opravdu fungovat nemusí, protoze se z velke casti odvíji od citu apod., moralka jednoznacne ano.

StvN
25. 10. 2009
Dát tip
O morálce tu vykládáš ty. Nejdřív tvrdíš, že morálku nepotřebuješ a na druhou stranu ti vadí zveřejňování soukromé korespondence. Tak jak to teda je? Pokud ti to vadí, tak máš naopak velice upjaté, řekl bych až staromódní, morální hodnoty. O to jde. Jestli tvůj postoj chápu nespárvně, tak mi odpusť, ale opravdu mi není tak úplně jasné, jaký názor vlastně zastáváš.

Chrobak
25. 10. 2009
Dát tip
Kdyby si me tak strasne nenudil a nezajimal, zeptal bych, jak stim souvisi: Morálka nemůže fungovat na principu, že to je dobré jen tehdy, když to je jakoby "pro dobrou věc". Vis co bez do kramu, a cti si po nocich, co Havlik psal Olze, pak si kup Blesk, Aha, koukni se na nejakou reality show, pak se podivej na The Doors, pust si 4x jak Jim Morison sukal svoji holku, kup si knizku Nirvana a precti jak kurtovi kourila pero jeho holka nekde na ulici u zdi a nevotravuj me svejma kecama vo moralce, dobro principe. Soukromy veci jsou soukromy veci, pokud tuhle hranici nectis a nevidis, tak ti nic nepomuze... Narvahu:

StvN
25. 10. 2009
Dát tip
Chrobak Já teda nevim, kdo tu psal tohle: Vynechal si jednu vec, zverejnovat soukrome dopisvy vyznamnych osobnosti nemusi byt v poradku. Pokud se nekdy zverejni casti dopisu mezi Havlem s prezidentem USA, bude to v poradku proto, ze se nas to taky tyka. Pokud nekdo zverejni Havlovi dopisy Olze, tak uz to v poradku neni.

Narvah
25. 10. 2009
Dát tip
Chrobák: jdi se zase radši učit

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
Jo a pred nebo nema byt carka - Kant i Nietzsche by ti dali pesti.

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
StvN: Jestli sis toho nevsiml - tu tvoji vetu jsem Ti vyvratil, poukazal na jeji nesmyslnost, absenci zakladních filozofickych postupů (moralka je a bude filozoficka) a naprostou ubohost. Kdyby Kant, nebo Nietzsche tvoji vetu cetli, dali by ti pres drsku ty hnusny primitivni hovado. Ty nechapes zaklady filozofie, tak prosimte drz hubu. Osobne zadnou moralku nepotrebuju (uz sem to rikal hned na zacatku) - sem naprosty imoralni zvire, co si dela co chce a nic necti. Nikdy jsem neuměl psát verše v rýmech Vždy si jen pluju po vlastních spleenech Nemám ani svůj etický kodex a kvalitní vína vždy piji na ex Moralka tedy slouzí i pro vec spatnou, nebo moralka neslouzí pro vec dobrou? Ty hnusny prase. Nic jinyho se ti rict neda. Uz s tebou neztracim cas. Prave proto je tu Nietzsche, aby nekdo tyhle zakladni postoje sepsal, aby ubozaci jako si ty, nemleli tak strasny hovna.

StvN
24. 10. 2009
Dát tip
Chrobak - ty jsi fakt nemocnej. a) etika=morálka b)jestli chceš diskutovat nebo mě o něčem přesvědčit, tak neodváděj řeč jinam a věnuj se tomu, co jsem napsal já. Jinak to nemá cenu. Čili: ďud to v pořádku je nebo není. Morálka nemůže fungovat na principu, že to je dobré jen tehdy, když to je jakoby "pro dobrou věc". Nechápu, proč mi cituješ to, co napsal Nietzsche nebo Kant. Já to četl, takže mi to nemusíš papouškovat a jestli nejsi schopen mluvit sám za sebe a vyjádřit svůj vlasní názor, tak nechápu, proč sem vůbec píšeš.

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
ty we to tady zacinam docela spamovat...

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
Narvah: to je samozrejme pravda, tady slo ale vo neco jinyho - ochrana soukromi: bez oledu na pravu nebo lez. I kdyby pani XY napsala dopis svemu muzi panu XX, ze ma peticentimetrovy pero, suka ji vzdy jen jednou a to jen dvakraty tydne v utety a sobotu a proto na nej kasle, tak i kdyby to byla pravda, tak je vec pana XX a pani XY a je i uplne jedno, jestli jsou slavni nebo ne. Nebo ne?

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
Docela dobrej postreh proti Nietzschemu mel Bauman: Moderní elita si Nietzschovskou bezstarostnost nemůže dovolit – panování se stalo prací na plný úvazek, vyžadující neustálou koncentraci. Nyní to byla mocenská elita, kdo potřebovala kodifikovat etiku – ke zkrocení davu. Vládnoucí elita potřebovala etiku založenou na pevných základech – obecnou, ale nezpochybnitelnou. Chrobak: Takovou ty potrebujes ne? Jako vladnouci elita ne??? Zygmund Bauman: Úvahy o postmoderní době (ISBN: 80-85850-12-5) Str. 157. Pak parafraze ze str. 154 (kapitola Etické zákony a mravní standarty):Bauman taky pripoustí, že: cokoliv je chápano jako dobré zle, je hierarchizující – tudiž možným nástrojem manipulace. Neexistuje nutný vztah dobra a jednání: tento stav se stává zřejmý až v abstrakci. Celkem dobrej vypadek proti Kantove imperativu. Na str. 161 se Bauman zastava lidove morálky: "Lidová morálka není zpravidla soupisem obecných norem – je konkrétnějšího ražení." S tim ale asi ty nesouhlasi ze? To je moc -- jak rikas "jen tehdy"? Takze jestli te dobre chapu, ty ses ten vyssi slechtic, ktery ma detalne sepsanou moralku?:)) PS: Jestli si ale cetl Uvod do postm celej , tak vis, ze proti Nietzschemu je to hodne slabej salek saje.

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
Ale Kant ma dost blizko tomu, co ses snazil rict, ale myslim ze Nietzscheho kritiky tohoto pristupu byly dost jasny. Prave proto, ze moralní pravdila nikdy nebudou zcela odpovidat skutecnosti, je treba je umet prekrocit. Napriklad moralni pravidlo je: je lhat se nema, ze pravda je jak bys asi rekl - dobra a lez spatne, ne? Co kdyz ale bych schoval zidy, prislo ke me gestapo a zeptalo se me jestli neschovavam uprchliky a ja bych lhal a rekl, ne. Nemyslis si, ze je spousta pripadu, kdy lež muze mit vyssi hodnotu nez pravda? Nebo kdyz holce reknu, vis mam te mozna za urcitych okolnosti z urciteho pohledu daloby se rict snad i trochu rad, ale nejsem si jistej a das poradnou pusu a velkej usmev, nemyslis, ze ji to vezme vic, nez kdyz po milionty reknes suse reknes Miluji te?:))))

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
Precti si Nietzscheho, treba Genealogii moralky, kde uplne odsuzuje dokonce obecny soupis moralnich pravidel.:)) Nebo Antrikrista: „Chudí si vymysleli normativní morálku jako beranidlo proti skutečné a pravé morálce šlechty“. Antichrist (str. 114-5). Antikrist je genialni kniha, mozna bys pak pochopil, ze skutecna moralka neni v pravidlech, nebot pravidla muze kdokoliv zneuzit, skutecna moralka je tam, kde na ni nikdo ani nemuze sahnout - mezi radky (Antikrist je toho genialnim prikladem). Tohle je ale jedna z veci kde Nietzscheho fakt nemusim, Nietzscheho miluju, ale v tomhle je trochu zpatecnickej. Sam jiste vis, ze v prosincove ustave 1867 zákonem č. 142 se pise: „jakýkoliv poddanský svazek je navždy zrušen“ a dochazí tak k definitvnímu konci "šlechty" (Jiste moc dobre viš, že prestože Josef II. zrušil nevolnictví, po jeho smrti si šlechta opět navrátila své výsady z držení půdy. Ono se ale v podstate nic nezmenilo. Rolnici sice vykoupili půdu, ale nehorazne se zadluzili (jak jiste vis, exekuce se v te dobe řádově ztrojnásobily apod.), koncentrovalo se obrovské mnozství penez v rukou byvale slechty a vznikla ve svem zaklade prumyslova revuluce - prvni obrovské tovarny, kde delnící bezne pracovali 20h v kuse, pracovali i deti, malokdo z nich prezil 40 let, protoze uz ve 30 byl skrze narocnou praci a absenci zdravotnictví apod. zdravotne v koncích (Dobre o tom treba pise i Popper v Otevrerny spolecnosti II, kde se zastava Marxismu, taky super kniha). Ale kdyz si pro slovo slechtic najdes jiny vyraz, nebudes moc daleko od toho, co plati i dnes. Kantův kategorický imperativ (neznam zdroj - asi wikipedie, filozofie sem uzavrel pred rokem a pul) - Immanuel Kant si byl vědom, že nepoznáváme věci „o sobě“, ale věci, jaké se nám jeví. Morálku proto zakládá na dobré vůli - to může být jediné správné východisko dobrého jednání. V Kritice praktického rozumu (1788) představil kategorický imperativ: „Jednejte tak, aby maxima vaší vůle mohla vždy být současně uplatněna jako princip vytvářející univerzální zákon.“ ----- Myslis, ze Kant moralku spatne pochopil, kdyz ji zaklada moralku na dobre vuli, tedy jak ty rikas "pro dobrou vec"? Moc se tesim, jak mi taky vyvratis Nietzscheho, za 150 let se to u nas nikomu jeste nepovedlo -- ale ja Ti verim, ze Ty to zvladnes. BTW pro nekoho taky muze hrat roli jeste jeden faktor: Etika.

Narvah
24. 10. 2009
Dát tip
Redaktoři z Blesku, to je zlo největší. Lži, které píše například Petr Vybíral pod pseudonymem Saša Šeflová, za to bych ho zavřel. To není zveřejňování soukromé pošty, ale cílené lhání. Nejhorší na tom je, že na ty srábky nikde není kontakt. Pasou se na lidských tragédiích.

StvN
24. 10. 2009
Dát tip
Chrobak - bud to v pořádku je nebo není. Morálka nemůže fungovat na principu, že to je dobré jen tehdy, když to je jakoby "pro dobrou věc".

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
Samozrejme tu muzou bejt vyjimky, kdyby treba Narvah vymyslel lék proti rakovine, ale nechtel ho zverejnit, protoze by mel poteseni z toho jak lide umiraji a zachrance papouch by (cirou nestatnou) nahodou tuhle zpravu odhalil a poslal ji do lekarské komory, mozna bych si o nem nemyslel, ze je uplnej hajzl.)))

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
Ja jen, pro jistotu, kdyby se tu nasel zase nekdo typu StvN: jestli nekoho zajimaj soukromy veci celebirit - vyznamnych lidi a cte Aha, Blesk a nevim co jeste --tak je to prinejmensim vec, kterou by se nemel chlubit: a pokud v sobe ma aspon kousek hrdosti, rekne s trochou nadsazky treba: chtel sem si koupit neco jinyho, ale jinej casak nemeli. Ve svycarsku (nechapu proc se svycarsko pise s y, pak clovek nema delat gramaticky chyby), se bulvar pridava k dovnitr nekterejch casaku, aby se clovek nemusel stydet ze ho kupuje. Je uplne jedno jestli zrovna tohle je eticky - to by mohl vyresit Narvah se znalosti Kohlberga, kterej se v praxi tak bezvadne uplatnuje - podstatny je, ze pokud cteni cizi koresponce a soukromych zalezitosti neni neeticke, aspon by to melo vyvolat trochu studu a clovek ktery se tim chlubi, nebo to obhajuje je - kdybych byl sprosty, rekl bych vylizanej curak, ale ja samozrejme sprostej nejsem. Havlovy dopisy olze jsou navic tim co sem jiz rikal, Havel vedel, ze dopisy bude - jak uz to ve vezeni casto chodi - cist i nekdo jiny.

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
http://www.lidovky.cz/havlovy-dopisy-manzelce-olze-i-hra-odchazeni-jsou-na-internetu-pvf-/lide.asp?c=A091014_164900_lide_ter

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
pise se havlovy dopisy a michani atd., kdybyy nekdo trpel wopismem. Zapomel sem, ze je tu spousta pseudoakademiku, co si temahle vytkama leci svoje mindraky a neschopnost epické tvorby.

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
Prvni cast je od ditete na skleniku..

Chrobak
24. 10. 2009
Dát tip
nečetla jsem celou diskusi, tak nevím, zda jsi na to nebyl už upozorněn, ale ta analogie mezi vydáváním soukromé korespondence významných osobností vs. zdejší odkrývání soukromé pošty zdejších "významných", to je míchání jablek s hruškama. nicméně - zveřejňování soukromé pošty významných osobností je samozřejmě naprosto v pořádku. ............................. Vynechal si jednu vec, zverejnovat soukrome dopisvy vyznamnych osobnosti nemusi byt v poradku. Pokud se nekdy zverejni casti dopisu mezi Havlem s prezidentem USA, bude to v poradku proto, ze se nas to taky tyka. Pokud nekdo zverejni Havlovi dopisy Olze, tak uz to v poradku neni. Kdyz uz sme teda u mychani jablek s hruskama. Navic, slavna osobnost muze psat dopis s vedomim, ze jej bude cist nekdo jiny. Napriklad kdyz kral vyhlasi jinemu krali valku, tak asi nepredpokládá, že si obsah zpravy necha pro sebe. To co tady delal se soukromou korespondecni Lyyrik pred X lety byl peknej humus, a jestli v tom nejakej admin pokracuje, tak by mu mely bejt pri nejmensim utrzeny koule a jestli tu papouch opravdu zverejnil zpravu, coz doufam ze byl jen vtip, tak (domyslete si sami z prechozi casti textu..).

Narvah
24. 10. 2009
Dát tip
Nečetl.

Chrobak
23. 10. 2009
Dát tip
BTW cetli si neco vod Knizaka, to je specialista na zcerejnovani korespondence, zejmena sve vlastni. To je druhy (vyssi) stupen debility,zverejnovat vlastni dopisy.

Chrobak
23. 10. 2009
Dát tip
Ousko spatne, rika se enarvah - a pak kdo je tu vul.)

Narvah
23. 10. 2009
Dát tip
oušku: díky za příspěvek.

Narvah
23. 10. 2009
Dát tip
Neznám.

Chrobak
23. 10. 2009
Dát tip
Narvah: Ja moc dobre vim, ze celej tyden budes bezemne uplne ztracenej a budes odpocitavat hodiny, kdy se vratim.))) BTW znas nejakyho kretena Gunyu?

ouško
23. 10. 2009
Dát tip
kriste !!! narvahu ty jsi totálvůl

Narvah
23. 10. 2009
Dát tip
To je přesně ono, aleši-nováku.

jestli ona celá tahle diskuse není vlastně jen zveřejňování soukromé korespondence :o)

Narvah
23. 10. 2009
Dát tip
Bezva. Takže týden bude klid.

Chrobak
23. 10. 2009
Dát tip
Premyslim jak bych mohl vyprokovat nejakou hadku, ale nic me momentalne nenapada - hlavne je trapny, psat pres internet, kdyz jsou precet stary znamy postovni holubice, ktery by urcite byly lepsi:))) Takze se jdu srotit - za tejden delam statnice ze spolecenkych ved:((

Narvah
23. 10. 2009
Dát tip
talířku! ;)

StvN
22. 10. 2009
Dát tip
Chrobak - ale jasně, tohle chápeš dobře. K tomu jsme se přece chtěli dostat. Na začátku jsi tvrdil něco ve smyslu toho, že staré věci jsou nahrazovány novými a že staré teorie "neplatí". No a tady vidíš, že třeba takové kolo, vynazelené daleko před kristem, je dost dobrá věc doteď. Stejně tak i Bible a ty věci, o kterých jsi se snažil přesvědčit Narvaha, že jsou jakoby už špatné nebo nějakým způsobem neplatné.

Chrobak
22. 10. 2009
Dát tip
Sem Psychopat (s velkym P) - duvod proc sem zmenil nick byla jedna slecna, jestli myslite ze bych kvuli nekomu z Vas menil nick, tak ... tak bud kourite hodne heroinu, a nebo to prehanite s antidepresivama.:))) StnV: Muzes mi vysvetlit jak teorie relativity vyvraci Newtonův postreh, ktery dnes spousta lidi nechape - ze planety obihaji kolem slunce diky magnetické sile. Nejen slunecni soustava ale i cely vesmir drizi diky ni pohromade a snadno se muze stat, ze se jednou proste skrze gravitaci zhroutí do sebe. Takze kdyz je vynalezeny auto, nesmim uz jezdit na kole? Studuju Humanitni studia, technicky obory mi nikdy moc nesli, rad se priucim od kapacity jako si ty.

StvN
22. 10. 2009
Dát tip
Podle mě je nemocnej.

Narvah
22. 10. 2009
Dát tip
A komplikovanej, hehe.

Narvah
22. 10. 2009
Dát tip
StvN: je legrační.

StvN
22. 10. 2009
Dát tip
Chrobak - stáčet diskusi tam, kde se ti to hodí, to je zde také častý problém.

Narvah
22. 10. 2009
Dát tip
Chrobak: pomlouvající alternicky. To je zde častý problém.

Chrobak
21. 10. 2009
Dát tip
StnV: V moralnim vedomi existuje vyvoj - bavime se tu o moralnim vedomi, ne? kohlbergovi - to znamena, ze zadné moralni stanovisko neni z hlediska vyvoje vecne. Tudíž stara pravidla musi ustupovat novym pravidlum. Proto - bavime se stale o moralnim vedomim (pripominam jen proto, ze mas tendence na to zapominat) - rikam ano, vychazet v urcovani norem v chovani ze starych urceni, povazuji za spatné. Jako priklad muzu uvest Islam, kde spousta muslimskych zemi stale jeste vychází ze Šari´i. mala ukazka jak to pak dopada: Tresty jsou stanovovány dle Koránu: smilstvo je trestáno ukamenováním, předmanželský sex, opilství a krádeže bičováním, zavrhnutí islámu trestem smrti, loupežné přepadení na cestách spojené s vraždou se trestá ukřižováním. Muž muže ženu trestat a omezovat její pohyb. Atd. Viz:Luboš Kropáček: Duchovní cesty Islámu Nakladatelství Vyšehrad, 2006. Str. 127-31 a 133-5. Stare veci je nutné znat, je nutné v nich hledat inspiraci, ucit se od nich, ale nebrat je jako smerodatna a u urcujici. Kdybys necemu nerozumel, rad vysvetlim. Chapu ze sem dost komplikovanej a nekteri s tim muzou mit problemy:)))))

StvN
21. 10. 2009
Dát tip
Chrobaku, cos nepochopil na tom, co jsem ti napsal? Vraťme se tedy na začátek: To jako znamená, že co je starý, to je špatný? Jako třeba po einsteinovi bychom měli zavrhnout Newtona nebo tak něco? Odpovězu na tyhle otázky prosím.

Chrobak
21. 10. 2009
Dát tip
StN: Zkreslil si semantickou rovinu postulatu.)tim, ze predpokladas, ze soudit nelze bez soudu - a tedy prava, protoze bez prava neexistuje soud, tak jak jej dnes zname. Jde videt, ze mas dost chaby znalosti i z historie. Cirkev za stredovek upalila desetisice lidi a nekolikrat tolik drzela treba i rok dva ve vezeni, mucila casto bez jedineho dukazu. Jedinou oporou ji v tomto smeru byla Bible. Soud vznikl proto, ze take vznikalo pravo (zejména - ted samozrejme vynechávám Rim - s rozvojem univerzit ve 13.st. (viz. priloha 1), ale teprve v 15.st. církev ztraci v Evrope dominantni postaveni.) U nas se pravo sepsalo poprve roku 1479 (viz. příloha 2). Do odeznívala dominace církve - ještě před dobou husitskou Cirkvev vlastnila téměř 2/3 veškeré půdy – tedy doufam ze není nutné rikat, ze není nutné vyzvedavat jeji postaveni – se tedy soudilo podle Bible (to v tech lepsich pripadech). Takze chces mi rict, ze způsob jakym se driv soudilo byl lepsi nez dnes? BTW mezi tradicni stredoveke tresty patrilo také nabodnutí na kul, kde dotycny nekdy i den umíral, zahrabavaní zaziva. V 30. letech 13.st. umožňuje Řehoř IX. inkvizičním soudům vydávat rozsudky nad heretiky na základě pomluv. Za heretika je považován kdokoliv kdo odlišně interpretuje písmo. Myslis ze by se to mělo vratit? Myslis, ze by Vaclav Klaus mel znova vydat zákon aby se soudilo na zaklade pomluv? Myslis, ze by to bylo moralnejsí nez jak funguji soudy dnes? Moc se tesim na Tvoji odpoved. Priloha 1))) První universita [824–5] byla založena (stále ještě pod vlivem církve) v Paříži v prvním desetiletí 13.st. a 1215 dostala první písemná statuta a privilegia. Pravděpodobně o něco málo později vznikla universita v Bologni [826], jež se na rozdíl od Pařížské university zaměřené na teologii, soustředila na právo. Encyklopedie středověku Jacques Le Goff; Jean-Claude Schmitt Priloha 2 K sepsání zemské ústavy [334-43] vedla řada předchozích neshod mezi měšťany šlechtici. R. 1479 šlechtici sepsali 20 článků, v nichž napadají města z újmy na jejich právech. Měšťané však sepsali (minimálně) 13 článků, ve kterých obviňují šlechtice z omezování jejich práv. Šlechticům se například nelíbilo, že měšťané loví v jejich lesech, chytají ryby z jejich rybníků, zneužívají monopolních privilegií, zkreslují ceny. Měšťanům se paradoxně nelíbilo, že šlechta se ústy Rendla [37] snaží sepsat zvykové právo. Anglická šlechta pochopila, že sepsání zvykového práva se může obrátit proti ní, a proto jej až do novověku nesepisovala. České šlechta v tomto směru byla dle autora méně prozíravá. 1500 vzniká zemské zřízení, jež jednostranně preferuje šlechtu. Města ústavu odmítla. 1502 města sepisují jednotu a bojovou připravenost za svá práva. Hrad se stal centrem šlechty a měšťané se izolovali na Starém městě. Hrozila občanská válka. Nerozhodný král Vladislav marně nabádal města k dodržování usnesení zemských soudů a účasti na sněmech. Josef Macek : Jagelonský věk v českých zemích (3) 1. vydání, 1998, Academia. ISBN:80-200-0629-X

StvN
21. 10. 2009
Dát tip
Bavíme se o vědeckých teoriích nebo postupech, v tomto případě o Kohlbergovi. To je jedna věc. Druhá věc. Bible není právní dokument a nikdy se podle ní nesoudilo. Ani nevím, co tím máš na mysli. Soudit podle Bible. Jako jestli chceš prudit pod alterem, tak bude lepší, když půjdeš jinam.

Chrobak
21. 10. 2009
Dát tip
StvN: Myslis, ze v dnesni dobe by se melo zrusit pravo a soudit znova podle Bible?

Narvah
21. 10. 2009
Dát tip
Chrobak: neděkuj. A zase sem někdy něco napiš. Je to zábavné.

StvN
21. 10. 2009
Dát tip
Chrobak - to jako znamená, že co je starý, to je špatný? Jako třeba po einsteinovi bychom měli zavrhnout Newtona nebo tak něco? To je zajímavá nevědecká teorie.

Chrobak
21. 10. 2009
Dát tip
Narvahu, ja si zas muzu udelat obrazek o tvé urovni vzdelanosti ze spolecenskych ved, ze vychazis z takovych oldschoolu, jako Kohlberg. Je to jeste primitivnejsi, nez rict, ze tva moralka je postavena na desateru ze staryho zakona. Jde videt ze si neprekrocil ani jeho prekonvenci stadium. Nedivim se ze Muessa smazla svuj nick se slovy, ze se postavila na spatnou stranu - tvoji stranu. Nedekuji za tvoji odpoved.

Narvah
21. 10. 2009
Dát tip
dítě n.s.: v tom míchání máš trochu pravdu.

Narvah
21. 10. 2009
Dát tip
chrobák: k predikci tvé mentální úrovně postačí věta: "je nevědecky dokázáno". díky za příspěvek.

Už dlouho jsem Narvahovi nedoporučil, aby umřel. Začíná mě svrbět klávesnice.

nečetla jsem celou diskusi, tak nevím, zda jsi na to nebyl už upozorněn, ale ta analogie mezi vydáváním soukromé korespondence významných osobností vs. zdejší odkrývání soukromé pošty zdejších "významných", to je míchání jablek s hruškama. nicméně - zveřejňování soukromé pošty významných osobností je samozřejmě naprosto v pořádku.

Chrobak
21. 10. 2009
Dát tip
Uved konkretni pripad, pak reknu. Jak rikal Nietzsche, moralni veci nelze pausalizovat. (vesmes:)) Kohlbergových stádií morální vývoje - z jakyho stupne??? Uz ses dostal do sestyho?:) Ja se dostal do sedmyho .. nebe:) Jinak je nevedecky dokazany, ze lidi co nejvic pouzivaj slovo moralka, jsou nejvetsi svine. Co kdyz zverejnim dopis, v nemz nekdo vysvetluje jak vyrobit lek proti Rakovine?:)))

Narvah
21. 10. 2009
Dát tip
a.n.: o vzorné společnosti nikdo nemluvil. má tvrzení vychází z Kohlbergových stádií morální vývoje

Narvahu, jen naivka si myslí, že morálka se dá vnutit nějakým zákonem. Zákonů máme čím dál víc, kde tedy je ta vzorná společnost?

Petrusha1
21. 10. 2009
Dát tip
Pišto - hambím sa ale gourmet, negourmet hlad je sviňa a cesnak schová menšie nedostatky :)

waldekke
20. 10. 2009
Dát tip
Narvae, slušnost si nevynutíš zákonem. Musí být v lidech. Ale to zřejmě víš. Wal.

papouch
20. 10. 2009
Dát tip
skutečně, rum mi chybí

Narvah
20. 10. 2009
Dát tip
Být vtipný, to je um. Který ti chybí.

papouch
20. 10. 2009
Dát tip
Princip? Ten přece zemřel na tuberkulózu 28. dubna 1918 v českém pevnostním vězení Terezín.

Narvah
20. 10. 2009
Dát tip
Princip. Někdo tomu říká princip.

Garth
20. 10. 2009
Dát tip
Pro Tebe byl určen první odstavec. :-)

Narvah
20. 10. 2009
Dát tip
a nebo vše donekonečna zlehčovala, viď garthe

Garth
20. 10. 2009
Dát tip
Když mi někdo napíše nějaké zhovadilosti, proč by ho nějaký zvrhlý morální kodex měl chránit před tím, abych ty jeho zhovadilosti zveřejnil? Morálka se v naší společnosti dostává na hranici samé zvrhlosti a nastává čas pro lůzu, aby se tomuto trendu postavila!

Narvah
20. 10. 2009
Dát tip
to mi připomíná, berte, že jsem waldekeovi zapomněl odpovědět: nepotrvá dlouho, waldeke, a "věci", kterých se týká tato diskuse, budou i v naší zemi ošetřeny zákonem. bude to jen ku prospěchu. pokud někdo nedokáže rozlišit, co je dobré, a co špatné, objeví se zákon. uživatelé s konvenční úrovní morálky (takových je na tomto serveru většina) jej vezmou za svůj a začnou se jím ohánět. stačilo by nakonec doplnit poravidla, která na tomto serveru jsou. díky zneužívání moci některých zdejších (řekněme to jemně) lůzrů je zdejší atmosféra natolik zjevně pokřivená, že pravidla aktuálně jakoby neexistovala.

Petrusho, to jsi gourmet? Poplést kalmáry s havranama... Styď se.

Narvah
20. 10. 2009
Dát tip
Tak dobrou chuť.

Petrusha1
20. 10. 2009
Dát tip
to si piš, milujem klamárov (najlepšie na cesnaku)

Narvah
20. 10. 2009
Dát tip
když tě to baví

Petrusha1
20. 10. 2009
Dát tip
nedá mi však tento fakt podotknúť ... je to miesto verejné a či sem pravda nepatrí?

Narvah
20. 10. 2009
Dát tip
Petrusha: pokud je pro tebe diskuse zbytečná, nepiš sem

Narvah
20. 10. 2009
Dát tip
A.S.Puškin: dík za názor!

Petrusha1
20. 10. 2009
Dát tip
tak to je pravda, že je zbytočná

Pet1: tak to by tahle diskuse asi nevznikla :o)

Petrusha1
20. 10. 2009
Dát tip
na rozdiel od súkromnej pošty významných umelcov býva pošta tu na písmáku omnoho jadrnejšia anepatričnejšia ... čo sa týka jej uverejňovania, mno ... nemal by o tom hlásať niekto, kto tak nečiní?

A.S.Puškin
20. 10. 2009
Dát tip
Asi nemám ten správný "písmácký" smysl pro diskuse v tomto velmi objektívním a konstruktívním duchu. Proto se asi hodně obdivuji "pohodovému stylu diskusí" různých Norsek a Eddiů! Tedy jestli takto "diskutují" zcela vážně bez nadsázky a fabulace. K tématu diskuse. Co se týká zveřejňování soukromé pošty, vlastně všeobecně nejen zde na písmákovi, připojuji se k tomu, že to je značně neetické! Soukromá korespondence je soukromá proto, že je určena pro prostor v soukromí účastníků! Proto zveřejnění tohoto považuji za podlé jednání, možná i trochu ohrožující zatím docela příjemně-vyhovující prostředí písmáka. Zdar a sílu! J.Š.

jenže ta nesnesitelná lehkost psaní...

waldekke
20. 10. 2009
Dát tip
Narvae, tak jsem prošel trochu té diskuse. :o) Ale vždyť je naivní čekat, že korespondence je chráněná jinak, než morálními kvalitami korespondentů. Kdysi mi někdo řekl, "pojďme to udělat tak, abychom nenechali papírovou stopu." Takže tak nějak. Blbé věci se mají říkat do očí, ne psát poštou nebo SMSkou. Wal.

waldekke
20. 10. 2009
Dát tip
nikdy do pošty nepiš nic, co nechceš, aby zítra lidé četli v novinách--jsem se poučil tou "hard way". Wal.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
Díky mylenko za příspěvek. Taky jsi mě pobavila. Pěkný večer přeji.

Marcela.K.
19. 10. 2009
Dát tip
Profil STvN.... jsi za chytrou, protože jsi to přečetla přesně tak, jak jsem chtěla, aby to čtenář četl...a je vidět, že Ty číst umíš - mylenka Zveřejněné soukromé zprávy: Nepamatuji si, že bys se mě ptal, jestli mě můžeš citovat na svém profilu. Nezdá se Ti to přinejmenším neslušné? Vytrhnout větu z kontextu a pošklebovat se umí každej blbec. Ale děláš si tím vizitku sám. - mylenka podruhé:) Chlapče, pokud odtrhneš komentář od textu ke kterému patří, je to vytrženo z kontextu...a jinak si tam klidně nacpi celou naši korespondenci...ono stačí si ten Tvůj profil rozrolovat :-) Jen tim ukazuješ svoji ubohost a to už o Tobě stejně většina autorů zde ví, takže si klidně diskutuj na téma jak jsem sežral moudrost :-) Pá Fakt mě baví, když někdo diskutuje o tom, co dělá sám a ještě u toho moralizuje :-)) Jinak celá tato diskuze je obrazem jejího autora . Jsem Ti říkala, papouchu, že ho nemusíš mazat - se zlikviduje sám . Už to ani nečtu, jak je nudnej.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
Tak se vysleč. Jako první.

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
Tohle je Taoismus. Ten je trochu jinej. Tam se nebojuje.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
Prosím.

Tragicus
19. 10. 2009
Dát tip
Dam prednost chytre interpretaci, tedy te, co jsem napsal. Ale diky.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
Tragicus: interpretuj si moje slova jak chceš. klidně hloupě.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
Však jo, Stvne. Jen sem dával příklad, že i v budhismu - ten tvůj příspěvek mi tím přišel totiž řízlej - je výzva k boji.

Tragicus
19. 10. 2009
Dát tip
Mas skvelou logiku, narvahu, v jeji extremnim pripade to je nejak tak, ze je nemoralnejsi nekoho udat, ze te okradl, nez to samotne okradeni. Cool, dude!

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
Ja nevim. Někdo prostě bojuje a někdo prostě nebojuje.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
Jasný. Ale fajtoval za svobodu. A co třeba Bhagavadgíta? Nevyzývá tam snad Kršna Ardžunu k boji?

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
Toho nakonec myslim taky kilnuli.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
To jo. Ale taky někdo říkal, že: http://www.youtube.com/watch?v=5w3ZENhUlDU

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
Taky nekdo rikal, ze nasili plodi nasili.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
stvn: nojo. budha. fajn. můžu třeba roztočit nějakej mlýnek a modlit se za lepší svět. jojo. neřekl náhodou nedávno tändzin, že nějakej ten fajt proti útlaku není úplně od věci? ;)

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
noooo, můžeš říct, že to je něco na ten způsob, ale já ten smysl vidím trochu jinde. Ježíš tak nějak počítal s tím, že bude do dění zasahovat, zatímco tyhle myšlenky vychází spíše z nekonání.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
StvN: jo, to je dobrý. něco takový povídal už ježíš. jak nastaví ještě druhou tvář. a nakonec ho vykilovali ;)

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
Proto jsem ti poslal tyhle verše.
K dobrému jsem dobrý, k nedobrému jsem také dobrý; tak prosazuji dobro.
Já s tebou souhlasím, jen má cesta je jiná.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
A právě proto, Stvne, není dobrý to nechávat tak. Není dobrý chodit kolem sebe a držet hubu, protože jsou jednou karty rozdaný. Dají se zamíchat. A rozdat znovu. V dalším kole třeba přijdou lepší. Navíc tolerovat malou špinavost znamená zároveň nabízet vstupenku ke špinavostem větším.

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
Celý je to postavený na hlavu. Je to asi jako vybírat tu lepší ze dvou špatných možností. Když už se někde nastartuje ta řetězová reakce nemorálností, tak je těžký někde v půlce soudit, co je a co není morální. Za prvné není morální být svině. Když už takový někdo je a chová se nemorálně, tak ať uděláte, co uděláte, morální to nebude. Entropie morálky zkrátka stále narůstá a my stojíme uprostřed těch svinstev a najednou říkáme, ale pánové, tenhle miniaturní skutek, ten je přece nemorální, a přitom jsme sami nemorální jako prase. No neni to tak?

Garth
19. 10. 2009
Dát tip
Po pravdě teď jsem v Tvých kruzích (nebo v tom, co mi chceš říct) trochu ztracen. :-) Co Ti tedy přijde lepší - tu zprávu zveřejnit, nebo říct, co v ní bylo? (Nebo jsem úplně mimo? :D)

Garth
19. 10. 2009
Dát tip
VT : Teď úplně nevím, jeslti obhajuješ zveřejnění zprávy, nebo tlumočení obsahu zprávy.:-) Obojí má samozřejmě vady na kráse - tlumočení riziko kouzla interpretace a zveřejnění riziko vytržení z kontextu. jestli mi někdo napíše ve zprávě "jsi debil", tak to bez obav o svou morální integritu zveřejním (navíc když je to pravda, že...)

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
neulpívat je fajn. pokud ti nezacpávají blátem okna..

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
Neposuzuju ji volně. Záleží na situaci. Ve zveřejňování s. p. tady na serveru mám ovšem jasno.

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
No já nevím, ale morálku bys asi neměl posuzovat takhle volně, jako že někdy je něco dobré a někdy ne. Nebo se na to dívej takhle:
49 Moudrý zůstává bez trvalé přilnulosti, srdce všech lidí činí svým srdcem. K dobrému jsem dobrý, k nedobrému jsem také dobrý; tak prosazuji dobro. K věrnému jsem věrný, k nevěrnému jsem také věrný; tak prosazuji věrnost. Moudrý - ve vztahu k světu - zůstává plachý a uzavřený, své srdce však rozšiřuje na celý svět. Na to, k čemu všichni upírají zrak a sluch, hledí moudrý shovívavě jako na dětinskost.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
pokus se jej aleši vytvořit

a nebude nějaký seznam? Jako u nerouška? nebo aspoň sezam? :o)

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
StvN: vyfakovat někoho nevnímám jako nemorální. pokud někdo překročí určité meze.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
VT: jsem rád, že patříš mezi odpůrce ;)

Garth
19. 10. 2009
Dát tip
Já jsem leda tak turista. Vleze sem, občas odhodí odpadek, tu a tam něco zkritizuje, někde udělá tržbu a táhne zpátky do práglu.

A ty seš sojka udavačka :)

Garth
19. 10. 2009
Dát tip
Když mi někdo něco sdělí, byť "soukromou poštou", nechápu, proč bych nemohl říct nahlas, že mi něco takového sdělil. Jestli takhle nahlas řeknu něco pro konkrétního člověka intimního, tak jsem možná hovado - ale rozhodně to nejde generalizovat. PS.: papouch a pišta jsou něco jako krakonošové tohohle serveru. :D

Delahaye
19. 10. 2009
Dát tip
marnosti, Tvé jméno je Písmák ... připadá někomu něco nepochopitelného na pojmu "soukromá pošta" ? kdy už někdo vymyslí diskuzi, která by nebyla - slušně řečeno - vo hovnu ?

na tom něco je...

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
Jo a vyfakovat admina není nemorální? Já si nemůžu pomoct, ale tahle diskuse je tak postavená, jako by to vypadalo, že jde jen o to, aby se jakoby nepřišlo na to, že je někdo sprostej a mohla by se tak ukázat jeho nepříznivá tvář. Není morální chovat se k lidem sprostě. Ani veřejně, ani soukromě. Tím bych začal. Potom nebude mít nikdo touhu zveřejňovat cizí zprávy.

Papouch: Týýýýýýýpičo! Kecáš!

možná že Narvah to čtení lístečků na základce nesnážel, protože byl učitel...zdržovalo to od výuky.

papouch
19. 10. 2009
Dát tip
To nic není Pišto, to jen zveřejňuješ svou poštu. Ale já jako admin můžu číst všechno, tak můžu zveřejnit poštu i úplně cizejch lidí! Třeba: *************************** Od Narvah Pro Pišta_Hufnágl Odesláno 18.10.2009 23:04:37 Předmět Kritika k autorovi Huhly huhly! Ú ble ble! Prsk. *********************************** TO je teprve menorální!! Teda ..memorální, nenormální,, sakra já to neřeknu... Neetické jak kráva!! Jinak - my naopak milovali, když souškačtelka zabavila lísteček a četla ho před celou třídou.. posílali jsme si naschvál vzkazy typu "Zavřel jsem do třídní knihy pět blech, schválně kdy se začne drbat", nebo "Hele až se otočí k tabuli, tak si všimni - kouká jí spodnička!" Nebyli jsme blbí a ty opravdu důležité vzkazy jsme si odchytit nenechali.

Aleši, třeba tím ohlašuje příchod vašeho boha. Stupidní je na to dost. Jak jinak si vysvětlit jeho pomatené zprávy?

Pišto, nechci tě strašit, ale "huhly, huhly..." je součístí rituální hymny Stupid ligy...Ale že by měl Narvah zájem o členství, o tom nic nevím :o)

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
Ještě si to Pišto zamodři. Ať je tvá hloupost zjevnější.

To je těžké. Třeba včera v noci mi od Narvaha přišla zpráva tohoto znění: *************************** Od Narvah Pro Pišta_Hufnágl Odesláno 18.10.2009 23:04:37 Předmět Kritika k autorovi Huhly huhly! Ú ble ble! Prsk. *********************************** A teď co si o tom myslet, žeano. Když to zveřejním (právě se stalo), třeba to někdo rozšifruje.

zrušit zprávy, všechno pěkně přes komentáře. a taky zrušit kategorii Indispozice, samozřejmě.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
To je jak když si učitelka na základce všimne, že si děcka posílají papírek se zprávou a přečte jej před celou třídou. Tohle jsem nesnášel.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
Navíc bych fakt nechtěl, aby si někdo četl v tom, co komu píšu, jak tu navrhoval Rabb. Dávat si pozor na to, co píšu. Proč? Každej má nárok na soukromí. I na internetu.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
Hm. Já jsem třeba vyfakoval admina ve zprávě po tom, co mi opakovaně smazal můj příspěvek do diskuze, aby demonstroval svoji moc. Viděl jsem to v té chvíli jako jedinou cestu, jak si ulevit. Samozřejmě neváhal zprávu zveřejnit. Jsem proti jakémukoliv soukromé pošty na tomto serveru.

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
Nedovolila mi to. Jenže já v tomhle tak trochu souhlasím s Kamilem. Má si dávat pozor na to, co píše. Když na mě bude někdo sprostej, tak si to dám na výstavku na profil. Nemám s tím problém. Ale máš pravdu v tom, že to není pěkné.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
StvN: k mylenčině praxi zveřejňování soukromé pošty patří. je tu ještě pár lidí, kteří po tom kdykoliv šáhnou. to, že sis dal její zprávu na profil není dobrý. pokud ti to teda nedovolila. ;)

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
Ale jako na druhou stranu tohle mi kdysi poslala mylenka: Nepamatuji si, že bys se mě ptal, jestli mě můžeš citovat na svém profilu. Nezdá se Ti to přinejmenším neslušné? Vytrhnout větu z kontextu a pošklebovat se umí každej blbec. Ale děláš si tím vizitku sám. a já jsem si to hned dal na profil, protože mi to přijde vrcholně zábavné. Nepocítil jsem žádné morální zábrany.

OK Narvahu, souhlasím s tím, že škodit jiným je špinavost. Každý ale může zoodpovídat pouze za své chování, nikoliv za chování druhých. S tím se musejí vyrovnat oni, jestliže to řešíš ty, jenom prohlubuješ své rozhořčení. Škodiči byli a budou, s tím se nedá nic dělat, tvým úkolem je starat se, abys jim neumožnil "sejnout tě ze zadu", abych použil tvého přirovnání. Měj se.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
stvn: za souhlasu autora s tím nemám problém. mě osobně se tu stalo, že mi kdosi, koho jsem nezbal, poslal zprávu s dotazem. odpověděl jsem a po chvíli někdo, koho jsem již znal, zprávu zveřejnil. děs běs tyhe praktiky, který tu jedou.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
kamil: taky nevím, kolik ti je let. a je mi to docela jedno. až tě někdo sejme zezadu, zjistíš, že tvá filozofie o "opravdovém ublížení" nebyla platná. existenci s "držením jazyka za zuby", jak jsi zmínil v předchozím svém příspěvku bych nikomu nepřál. měli jsme to tady několik desítek let. stejně jako cenzuru, zveřejňování soukromé pošty (u milady horákové to byl myslím jedním z hlavních důkazních materiálů) a dalších svinstev, které se na tomto serveru mlčky tolerují.

Narvahu, nevím kolik máš roků, ale buď si jist, že dříve nebo později dospěješ k názoru, že jediný člověk, který ti může doopravdy ublížit, jsi ty sám. Pak přestaneš hledat vinu za své životní mrzutosti v jiných.

Duchové
19. 10. 2009
Dát tip
Kdo se bojí o svou intimitu, nechť neráčí lézt na ineternet

StvN
19. 10. 2009
Dát tip
Pokud adresát zveřejní zprávu, jejíž zveřejnění odesílatel neschválil, tak ano, to se dá považovat za nemorální. Mnohem více nemorální ale je právě to bez kontextu, případně pokud útržky a citace mají sloužit k demagogickému očernění odesílatele. Čili mám za to, že nemorální jsou okolnosti, případně cesta, která vede ke zveřejnění. Nemorální může být způsob a účel zveřejnění, ale samotné obecně vzato zveřejnění mi jako nemorální nepřijde. Pokud se zveřejněním odesílatel i adresát souhlasí, tak to jistě nemorální není a přitom je to také zveřejnění soukromé korespondence. Ostatně nedávno jsem četl od Locka Dopis o toleranci, který Locke poslal nějakému svému známému, který jej posléze zveřejnil. Víš kam mířím?

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
StvN: je to věc morálky. pokud si všimneš, tak tu jsou zveřejňovány zprávy vytržené z kontextu. stalo se to jakýmsi nepsaný pravidlem, které je tolerováno.

Narvah
19. 10. 2009
Dát tip
Kamil: máš to zajímavě postavené. na tento level bych se dostat nikdy nechtěl

Pokud člověk sám neumí držet jazyk za zuby, nemůže to očekávat ani od druhých. Pokud v soukromé korespondenci vyjádří cokoliv, za co se později stydí, a někdo toho využije, je to jen jeho vina, jelikož si naběhl. Názory rozumných lidí se totiž dají vylepit i na nádraží, aniž by jim to uškodilo. Názory debilů naopak vzbuzují posměch, ať jsou soukromé, nebo veřejné.

Inu, když chceš nefunkční poštu, musíš být elita... A to on není.

Tobě se to mluví, Pišto, když ti nefunguje pošta. Ale co chudák Narvah, nejen, že mu pošta funguje, ale ještě mu chodí klikací zprávy. Vůbec se nedivím, že zakládá diskuze na toto a jiná témata, musí být chudák celý nešťastný.

Madelaine
18. 10. 2009
Dát tip
Podívám, to je fakt. Ale nedám ho otisknout do novin, aby se podívaly další desetitisíce lidí... :-) A pokud toho člověka neznám, nic se neděje, protože nevím, o koho jde. U známých lidí má jistotu identity každý. Není důvod nepsat. Jen stačí být slušný vůči ostatním.

StvN
18. 10. 2009
Dát tip
Ošetřit to jde tak, že lidi nebudou psát. Jinak já furt nevidim nějakej rozumnej a smysluplnej důvod, proč by to bylo nemorální. Nemorální na tom může být fakt, že tu korespondenci například někdo ukradne nebo že adresát zradí odesílatele a zveřejní jeho dopisy, i když si to odesílatel nepřeje. Ale když zkrátka čistě náhodou najdeš pohled na ulici, tak se na něj taky podíváš. To už není nic proti ničemu.

Madelaine
18. 10. 2009
Dát tip
Určitě nejsem. :-) Naštěstí. :-) Jen mi vadí, že tyhle věci nejdou ošetřit. Nemyslím právně, ale morálně. Aby lidi respektovali, pokud si někdo nepřeje šťourání ve vlastním soukromí. To je všechno, co jsem vlastně chtěla říct. Jde mi jenom o ten respekt, o nic víc. A o to, aby se spíše předpokládalo, že si dotyčný nepřeje či by si nepřál zveřejnění soukromých informací. Taková nějaká "presumpce nepřání". Vůbec nejsem přesvědčena, že mám patent na rozum nebo že bych měla druhým říkat, jak se mají chovat. Pouze sděluji svůj pohled na věc. :-)

StvN
18. 10. 2009
Dát tip
Ty by ses možná cítila špatně, Boženě by to bylo možná jedno. No, asi nejsi prototyp člověka, podle kterého by se určovalo, co je správné a co je špatné.

Madelaine
18. 10. 2009
Dát tip
To nejsem, ale dovedu si jasně představit, jak by mi na jejich místě bylo. :-) Němcová dala Čechům Babičku, posbírané pohádky a třeba Divou Báru, to mě zajímá, jestli měla milence, kolik jich bylo a jestli nebyla šťastná v manželství, to je opravdu jen její věc. :-) To, že se některé osobnosti vyprofilovaly jako "bohatství národa", ještě neznamená, že přestaneme vnímat a ctít, že i ony byly či jsou jen lidmi. Ale nejde jen o slavné. Listovní tajemství se prostě má obecně ctít.

StvN
18. 10. 2009
Dát tip
No jasně, ale ty nejsi Božena Němcová nebo Kafka:))

Tragicus
18. 10. 2009
Dát tip
Hm. Nevadi. Tak bez zvyrazneni.

Madelaine
18. 10. 2009
Dát tip
Mně to nepřijde OK u nikoho. A nejen co se týká nevěry. Mně by vadilo, i kdyby si národ pročítal korespondenci mezi mnou a mým manželem či např. s dětmi, s příbuzenstvem atd. A vadí mi, pokud se zveřejňuje u jiných. Nic mi do toho není a ostatním není nic do toho, co prožívám já, pokud se s tím nehodlám sama svěřit.

Tragicus
18. 10. 2009
Dát tip
Biso, precti si alespon smlouvu, jiz podepisujes s "ICQ LLC.", kdyz se zaregistrujes na ICQ. "You agree that by posting any material or information anywhere on the ICQ Services and Information you surrender your copyright and any other proprietary right in the posted material or information. You further agree that ICQ LLC. is entitled to use at its own discretion any of the posted material or information in any manner it deems fit, including, but not limited to, publishing the material or distributing it." Nez zacnes s latinou, zacni s anglictinou.

StvN
18. 10. 2009
Dát tip
Podle mého názoru to není věc morálky, jako spíš názoru. Asi jediný argument, který se používá je ten, že se lidi zkrátka bojí, že zveřejněním soukromých věcí vyjde na jevo, jací ve skutečnosti jsou, tedy ty hnusy, jako třeba že je někdo nevěrnej. No a u zloduchů to je jako OK, ale u těch našich hrdinů, to není OK, protože by nám to zkazilo ideály.

Narvah
18. 10. 2009
Dát tip
Literra je mimochodem velmi příjemný server. Naštěstí tam nezneužívají admini ani kritici svých pravomocí.

Narvah
18. 10. 2009
Dát tip
Modrou barvu používají kritici k označení vážné kritiky či názoru. Tobě se zatím Pišto použít správně tuto funkci nepodařilo.

Upozorňuji, že Narvah je špeh z Literry! Neříkat před ním nic, co by tam mohli zneužít v podlém boji proti Písmácké demokracii!!!

Bíša
18. 10. 2009
Dát tip
Souhlasím úplně s Madelaine! A připomínám, že jakákoliv pošta, bez výjimky, i podle pravidel tohoto serveru, podléhá listovnímu tajemství. De fakto et de iure... Tedy i SMS, ICQ, skype, e-maily a tady zprávy! A jsem přesvědčen, že i admin papouch když napsal, o tom, že si čte zprávy autorů, myslel jako recesi...

Narvah
18. 10. 2009
Dát tip
Tak to má bejt. Žádný servítky! ;)

Madelaine
18. 10. 2009
Dát tip
Trochu jsem se spravedlivě rozjela, no. :-)

Madelaine
18. 10. 2009
Dát tip
:-)

Narvah
18. 10. 2009
Dát tip
Yeah Madelaine!

Madelaine
18. 10. 2009
Dát tip
Nevím, jestli by každý zastánce zveřejňování soukromé pošty, zejména posmrtně, kdy už se dotyčný nemůže jakkoli vyjádřit či bránit, byl pro, pokud by se jednalo o jeho vlastní osobu - např. zveřejňování milostné korespondence. Do té rozhodně nikomu nic není, byť jde o člověka sebeslavnějšího. Nemám nic proti tomu, zveřejní-li ji přímo člověk, jehož se týká. To je pak čistě jeho věc. Ale v případě, kdy to udělá třetí osoba, jsem jednoznačně proti a sama bych se na místě třeba Němcové apod., jejíž osobní život je právě kvůli zveřejňování soukr. korespondence až nechutně propírán, nejspíš obracela v hrobě. Soukromá pošta je prostě soukromá, osobní život je věcí jen dotyčné osoby, ač je sebeslavnější!

Narvah
18. 10. 2009
Dát tip
Udivuje mě, že tu jsou trpěny díla, které sestávají pouze z veřejné pošty. Pod nimi dokonce ti, kteří kdysi zveřejňování soukromé pošty k "bojovým" účelů kritizovali, ji dnes sami zveřejňují. Děs běs.

Norsko 1
18. 10. 2009
Dát tip
odchyl, nebo odstřel ?

papouch
18. 10. 2009
Dát tip
nene, kdo se odchýlí je odchyl (taky omluva narvahovi, ale bylo nutno to uvést na pravou míru)

Garth
18. 10. 2009
Dát tip
to je nějaká blbost, ne?

Norsko 1
18. 10. 2009
Dát tip
Víš, kdo je úchyl, milý Garthe ? Ten, kdo se odchýlí

Garth
18. 10. 2009
Dát tip
Papoucha si na nový server rozhodně najmu, aspoň nebudu muset programovat čítač diskuzí. Omluva narvahovi za odchýlení od tématu diskuze, ale bylo nutné to zde říci.

řádek
17. 10. 2009
Dát tip
a možná i dřív.. :)

papouch
17. 10. 2009
Dát tip
no a abych nezapomněl...
9002

papouch
17. 10. 2009
Dát tip
ano, řiťuální sebedražba je asi jediné rozumné řešení tohoto zašmodrchaného poťapkanismu.. Ale neměl bys ji páchat Ty, řádku, ale .. no my víme kdo .-)

řádek
17. 10. 2009
Dát tip
odcházím spáchat rituální sebevraždu...

papouch
17. 10. 2009
Dát tip
Di - je to vše zveřejněno na Garthově serveru, včetně kompletní Narvahovy pošty a nerouškových kritik pod "díly" třinástiletých holčiček

Diana
17. 10. 2009
Dát tip
Papouchu, tak kdy už si budu moci přečíst tu pikantní šťavnatou soukromou korespondenci mezi řádkem a Garthem? To jen slibujete - a skutek utek :-( řádku - než Šrasburk nařídí jednání, už budou všichni vědět všechno ;-)

řádek
17. 10. 2009
Dát tip
Odvolám se do štrasburku!

papouch
17. 10. 2009
Dát tip
řádku, a to chceš, aby mě vláčeli bahnem a hlavními stranami literárních servrů jen kvůli tomu, že ty, ausgerechnet ty si nepřeješ zveřejnění takových pikantních šťavnatostí, po kterých veřejnost a neroušek prahnou?? Nene, takovou odpovědnost po mně nežádej.. Zveřejnit to musím. Je to má adminská povinnost. Kdybych nezveřejnil, tak by mne Narvah (právem!) postavil na pranýř a žádal, ať složím funkci. A to já teda nesložím, páč takhle můžu číst soukromou poštu cizejch lidí...

řádek
17. 10. 2009
Dát tip
Papouchu! To mi nemůžeš udělat! Vyplyne najevo, že se s garthem soukromně ukájíme cizím neštěstím! Budou mě mít za padoucha! CO moje pověst? Ano, sktuečně se ptám na svojí nedotknutelnou pověst... Papouchuuuuuuuu!

papouch
17. 10. 2009
Dát tip
Výborně! V tom případě jdu okamžitě zveřejnit soukromou poštu mezi řádkem a Garthem, aby se imperativně dokázalo nerouškovo sexuální obtěžování norska. (Jako admin samozřejmě do soukromé pošty vidím, narvahu.)

Garth
17. 10. 2009
Dát tip
Chtěl jsem to vysvětlit, ale celé se mi to smazalo. Nový server prorazí zažitá klišé literárních serverů a ukáže, že internet je něco jiného, než reálný život. A taky se tam vyjasní, kdo na písmáku představuje opravdové ZLO.

řádek
17. 10. 2009
Dát tip
a ty horší případy messengerem aspoň, ne, papouchu? :)

papouch
17. 10. 2009
Dát tip
jdu do toho s Tebou, Garthe..! předpokládám, že zveřejňovat se bude úplně cizí korespondence třetích osob a kdo zveřejňovat nebude, bude pranýřován na hlavní stránce, obdrží pořadové číslo a bude odeslán balíkovou poštou do nápravného ústavu

neroušek
17. 10. 2009
Dát tip
1)zveřejňování soukromé pošty umělců po jejich smrti rozhodně ano 2)a teď k zveřejňování pošty za života a to platí všude i na Písmáku-není to slušné tedy správné čili úplně přesně řečeno NENÍ TO POVAŽOVÁNO ZA SLUŠNÉ A SPRÁVNÉ a tady už málokdo bude chápat ten rozdíl,ale přesto jsou okolnosti,které zcela opravňují i zveřejnění soukromé pošty a to v případech vyvrácení lži,pomluvy,dokázání sexuálního obtěžování,napadání,zločinu atd.Tedy imperativ nezveřejňování soukromé pošty je překročitelný.Tak dí neroušek.***********

Garth
17. 10. 2009
Dát tip
Až budu mít vlastní literární server, bude zveřejňování soukromé korespondence považováno za standard komunikace. V soukromých zprávách bude dokonce tlačítko "zveřejnit", které bude zveřejněný vzkaz certifikovat, aby bylo jasné, že zveřejněné pisatel opravdu napsal. Co se týká slavných umělců - taky nejsem proti.

habřinec
17. 10. 2009
Dát tip
Kdybychom neznali Kafku, o co by bylo lidstvo ochuzeno? Prostě Brod porušil něco, co je z pohledu lidí "etické" - přitom jeho čin je mnohem závažnější, nežli ty, které tu řešíte - jste jen lokální kůrovci na planetě stromů

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
Ty myslíš, Armine ? Bůh s námi !

Já myslím, že řešením je neodesílat v soukromé poště nic soukromého.

Tragicus
17. 10. 2009
Dát tip
To je relativni. - Rozhodne neuznavam "nezverejnis soukromou postu" jako rigidni pravidlo, z nehoz by neexistovaly vyjimky.

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
TJ: to mě těší

Fouraix
17. 10. 2009
Dát tip
toe chrochtů

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Mue: TJ vnímam s despektem ;)

StvN
17. 10. 2009
Dát tip
Tak jako zveřejňovat cokoliv soukroméno bez vědomí autora mi přijde slušně řečeno nefér. Jinak proti zveřejňování nic nemám. Může mít svůj literární význam.

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
mues.. "ale myslím si,že dnes jsme všichni vyspělí natolik,abychom si dokázali poradit sami." internet je džungle, kde se každý nechová podle toho jak je zrovna dospělej a mravně a morálně urovnanej.. ona anonymita jaksi otevírá dvířka drsňákům.. na onu morální zodpovědnost bych se moc nespoléhal.

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
TJ: taky děkuji ;)

řádek
17. 10. 2009
Dát tip
Rabb: rozumim a taky už držim hubu :)

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
řádku, odkazuji na mou reakci na tvůj komentář.. ..nechci se do toho zamotat.. svůj závěr jsem s tvou pomocí napsal.. dál už asik budu mlčet, mno. neva? :-)

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
oká, narvahu.. pardon..

raja
17. 10. 2009
Dát tip
posmrtně nemám námitek, pakliže jde o významné umělce, se souhlasem potomků(a pokud nejsou, klidně i bez něho:P) Jináč je to sviňárna. A účel v tomto případě nesvětí prostředky.

řádek
17. 10. 2009
Dát tip
Rabb: a co čekáš od okolí, když ti někdo v poště nadává, že seš píp nebo snad ještě horší píp? Že půjdou dotyčnýmu nabančit? Obvykle se o debilovi ví, že je to debil. To, že někdo někomu nadává v poště, opravdu není závažný problém a není to případ pro zveřejnění pošty. Toliko můj názor.

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
závěrem by tedy mohlo být, že pokud chci zveřejnit poštu a tím dořešit nebo projasnit jakýsi spor, měl bych se poradit s majitelem serveru nebo se správcem.. ne? hezký? stačí?

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Rabb: měl jsem na mysli hlaveň, kterou na mě míříš. rád bych se věnoval tématu, ne tvým pocitům ohledně toho, proč jsem diskusi založil. odůvodnění najdeš v hlavičce diskuse.

řádek
17. 10. 2009
Dát tip
Rabb: je to jen můj názor. Já s tím opravdu nesouhlasím, bez ohledu na to, co touhle diskusí sleduje či nesleduje Narvah - upřímně, to je mi jedno :) Za závažných okolností (žádný mě konkrétně nenapadaj, něco jako porušování zákona zní jak u blbejch) ještě dokážu akceptovat zřevejnění soukromé korespondence po dohodě s majitelem serveru. Ale to, že se já rozhodnu, že zveřejnim poštu, kterou mi napsal vonásek, když si stěžoval na svou starou, když jsme ještě byli dobří kámoši a teď jí podvádí a já tý starý chci dokázat, že von je šmejd, pač si s ní chci zašukat (jasně, přehánim, ale i tak - vážnější problémy se tu obvykle neřeší, než kdo z koho), tak sem debil.

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
v pořádku..

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Rabb: jen jsem sdělil, jaký by měl tvůj návrh důsledky pro mé další setrvávání zde

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
TJ: zkus, prosím, diskutovat bez invektiv. děkuji

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
byl to jen návrh.. jsem to tam psal.. rád slovíčkaříš?

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
jaké zas hlavně? nemorální je i chovat se, s prominutím, jako kretén.. nebo je normální někomu nadávat do nejtemnějších a nejsmrdutějších míst? prý, když hoří ropný vrt a nejde zastavit, uhasíš ho dalším ohněm.. :-)

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
jinak: byl bych velmi nerad, kdyby se mi admini dívali do pošty. to bych odtud zmizel v mžiku oka.

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Rabb: chtěl jsem zjistit, jak se tu zveřejňování osobní korespondence vnímá. a opakuji: podle mě je to nemorální. a to za jakýchkoliv okolností. co se týče toho té hlavně, kterou mi míříš na obličej: budu rád, když ji namíříš na někoho jiného.

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
řádek to vyřešil, já mám argumenty nesprávné.. nějak to přežiju-

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
slušňák se nemusí bát.. kdyby byl hulvát někdo na mě a před ostatníma si hrál napohodáře, možná bych taky uveřejňoval.. poku by to dotyčný přeháněl.. když to nejde po dobrým a onen dotyčný stejně nepřestane, co potom navrhuješ za další krok? (když ne uveřejnění korespondence) (možnost by byla dovolit adminovi se na korespondenci podívat - dočasně změnit heslo -, který by situaci obhlídl.. ale to se určitě většině nezamlouvá; proč by se mi admin hrabal ve věcech, že? je¨ště by mi něco vymazal).. ale to jen takový bezmyšlenkovitý návrh. --- ..a víc bych nepsal.. pokud ti to nestačí jako slovo admina, napiš Derovi, ať mi ocásek odstraní.. :-) takovýhle dohadování už mám docela dost.. docela podstatný asi bude vědět, čeho chceš diskusí docílit.. nějaký záměr máš určitě.. nebo tě to "jenom" zajímá?

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
bezva jsi to doplnil řádku. díky!

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
TJ: šak ji taky neváháš nikdy zveřejnit

řádek
17. 10. 2009
Dát tip
Zveřejňování korespondence umělců je vždy se souhlasem těchto umělců či jejich potomků. S tím nemám problém. Už jen proto, že pár umělců, kteří takto poskytli svou korespondenci, znám a ani oni s tim nemají problém, berou to jako součást veřejného uměleckého života. Zveřejňování korespondence bez souhlasu (a je to jedno kde) je neetická slabomyslnost a ubohost (Muessa to moc pěkně shrnula) a neobstojí ani argument Rabba. Už proto, že je to důkaz jak noha, když si stejně lidi nemůžou přečíst vše, oč v té korespondenci šlo a posuzovat věci bez vytržení k kontextu. Když už mám s někým problém, protože mi píše zprávy, které nechci a nejsem schopen vyřešit sám, obrátím se na majitele serveru, potažmo administrátora webu.

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
A mohl bys, Rabbe, nějak ty situace, ve kterých je to vhodné, ozřejmit? Jaksi nechápu, jak ospravedlnit zveřejnění soukromé korespondence, jak se tu často děje. Pro mě je to velmi nechutná záležitost.

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
To bylo na Rabba. habřinec: nebýt broda, kafku by nikdo neznal.

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
jo

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Hm. Zajímavě vnímáš tuhle diskusi. A zajímavě se vyjadřuješ. Nejdřív napíšeš, že jsi proti zveřejňování soukromé pošty a vzápětí tvrdíš, že při určitých situacích to bereš jako prostředek dokazování. Tudíž jsi pro zveřejňování soukromé pošty za určitých situací. Rozumím tomu dobře?

habřinec
17. 10. 2009
Dát tip
Zveřejňování poezie (osobní) je snad ještě o mnoho horší, nežli zveřejňování jakékoli korespondence. Je mi docela záhadné, proč se neocitl před soudem Max Brod za to, co provedl Kafkovi.

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
celkem správně, rabbe

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
jsem proti zveřejňování ale když si určitá (poslední dobou oblíbené slovo) "kauza" žádá důkazy, protože diskutující navenek tadyk na písmáku působí jako uhlazenej typan a ve zprávách plive síru.. bez důkazů není řešení, to se potom můžete dohadovat o vlastní pravdě.. někdy asi pomůže, když se tomu pomůže ale opatrně a stejně myslím, že chceš jenom dělat vlny, je ti to nějaký přirozený se mi zdá.. se těšíš až se zase někdo utrhne a ty se do něj pustíš.. čekáš naněkoho, kdo tě vyprovokuje.. mno. si myslím ale jen myslím vím prd

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Ať tu máme také pohled admina.

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Jak to vnímáš ty, Rabbe?

Rabb
17. 10. 2009
Dát tip
jůůů.. príma diskuse, už se těším, až si budete zase nadávat.. jsou tu na to i experti.. ..možná právě způsob, jak si povolit ventil.. ne? :-)))

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
to prubnu, v dubnu

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Já Tebe! Jednou po nich společně sejdeme.

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Téma se dotýká jak zveřejňování korespendence vázané - tedy korespondence uznávaných umělců, tak zveřejňování korespondence zde, na Písmáku: mnohdy, jak jsi to správně popsala ve svém prvním příspěvku, jako způsobu argumentace uživatele proti uživateli. Podle mě jeden z velmi nechutných způsobů.

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
http://www.odaha.com/franz-kafka/proza/dopisy/hermannu-kafkovi-dopis-otci

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Nene, on ho pouze neodeslal.

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
narvah zase zametat listí

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
ženské srdce je stejné jako u muže, výkonný stroj, který nás drží při životě, i když třeba nechceme

dopis o cti je fakt dobré čtení :o)

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
Když nemiluješ mě, nic jiného ti nezbývá

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Nějakou vázanou korespondenci jsi četla? Třeba Kafku: dopis octi?

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
Miluji Tě též Mue. Líp než Ty bych to neřekl. (Norsko žárlí, všimla sis?) ;)

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
Milá Mue, ty máš slabinu, vidím ji, až sem je vidět

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
Narvah opět dokázal, že je je naprostý vůl, právem zavřený v nejmenovaném léčebném ústavu. Zametej listí, vole, tříbí to mysl

ano, chtěl jsem se přiblížit mentální úrovni EddiehoCrowa...ale cituje mě nepřesně, Bůh jsem napsal s velkým B. To je slabá stránka zveřejňování soukromé pošty významných umělců...:o)

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
To jsi řekla trefně Mue! Paráda!

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
tvoje slabina mě celkem zajímá

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
a zatočíme s roztoči, milá mue ?

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
nebi, to je hezké

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
máš něco k diskusi norsko? nebi si zase přišel pouze provokovat?

Norsko 1
17. 10. 2009
Dát tip
Zase nemáš co dělat ? Zametej listí, je podzim

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
nemyslím si, že bys musel být hloupý

Narvah
17. 10. 2009
Dát tip
hustý

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru