Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

To jsme my

23. 10. 2009
11
19
2741
Autor
Tony.cs

Asi něco jako citát...

Člověk  ...evidentně zrozen pro lásku a tvorbu

Člověk  ...nejlepší v nenávisti a destrukci

 

Možná, že lidé kdysi byli šlechetní, spojeni s přírodou a silou, která jí protéká.

Slyšeli Zemi mluvit, viděli všechny krásy vesmíru v kapičce rosy.

Ale dnes už neslyší ani tlukot vlastního srdce.

Nevidí nic než sebe!


19 názorů

A.H.
07. 11. 2009
Dát tip
*t*

Tony.cs
26. 10. 2009
Dát tip
taky část pravdy. Do středověku se vracet nemusíme, jen se chovat trošku lépe. Hodně je i v těch drobnostech.

nahá12
26. 10. 2009
Dát tip
Připadá mi nesmírně složité žít tak, abych přírodě neubližovala. Jezdím autem, kupuji jídlo v obalech.... Moje bulharská babička s dědečkem žili v baráčku s hliněnou podlahou, jílovými stěnami, jedním kohoutkem na vodu, k doktorovi jezdili na povozu s oslíkem. Uměli předpovídat počasí podle chování zvířat, dřeli do úmoru (hlavně babička)a když nebyla úroda, tak byl hlad. I můj taťka ráno než šel do školy tak mezi 3-7 hodinou musel na pole pracovat, protože odpoledne bylo moc horko. Žili naprosto ekologicky, ale kdo si dnes takový život dokáže představit, když se nabízí jiné varianty? Tímto se nestavím za plundrování přírody, ale myslím, že stoprocentně ekologický život by většině z nás připadal příliš tvrdý a asketický. V každém případě také děkuju za podnět, nějaká ta zbytečná jízda autem se omezit dá...

Tony.cs
25. 10. 2009
Dát tip
ono to pouze něco oznamuje. Nehledej v tom nic jiného. Ta báseň jasně něco říká a nic víc.

No jo, to ale vidí každej, kdo to chce vidět. Co měla způsobit ta báseň? Vadí mi, že tam není náznak ničeho dalšího, řešení nebo odsudku, celý si to nějak hraje na krále světa a příliš to generalizuje.

Tony.cs
25. 10. 2009
Dát tip
ty jsi asi nečetla tu debatu :-). Jen to, že člověk kouká jen na sebe a nevidí jak ničí všechno kolem.

Můžu se zeptat, co má být smysl tohohle textu? Ale jestli neodpovíš, naprosto tě chápu, taky nerada svoje myšlenky vysvětluju "bezvěrcům".

Tony.cs
25. 10. 2009
Dát tip
Ještě bych řekl. Každé zvíře využívá přírodu. To k tomu patří, protože je její součástí. My jsme se od ní odpoutali a využíváme jejích darů v neúnosném množství

marrtina
25. 10. 2009
Dát tip
Pokud studuješ ochranu přírody Flavie, tak musíš vidět jaký člověk je a že jednou strhne s sebou do záhuby i tu krásnou přírodu kolem nás...

Tony.cs
25. 10. 2009
Dát tip
Příroda je nejsilnější moc. Země se nám jednou pomstí, i kdyby za to měla obětovat sama sebe.

Flavia
25. 10. 2009
Dát tip
No, stejně si myslím, že si indiány moc idealizujeme... ale jestli jste někdo odborník na indiány, tak se nechám poučit. Teda chtěla bych taky dodat, že studuji ochranu přírody, mám k ní velký vztah a jsem dost nešťastná z toho, jak si lidstvo řeže svojí větev. Jen si prostě myslím, že je to tím, že lidé díky svému pokroku získaly možnost Zemi vykořisťovat, aniž by se jim to okamžitě vrátilo zpáky, tak to prostě dělají, jako by to udělali vždycky, aby si přilepšili. Smutné je, že dnes už máme tolik informací a vzdělání, že bychom si mohli uvědomit, že nás to zničí, a děláme to dál... Tony.cs: dík za ten podnět k debatě :-) Je nutné o tom mluvit!

reinka
23. 10. 2009
Dát tip
to je přesně ono! A my "civilizovaní" jim to kazíme a ne jen jim... kazíme to sami sobě! Flavio, petře, jsou mezi námi vyjímky, ale ty přece potvrzují pravidlo :o)

Tony.cs
23. 10. 2009
Dát tip
to jsem rád, že to vyvolalo debatu. Samozřejmě tm nemyslím jedince, ale lidstvo jako celek. Jak se dříve lidé chovali k přírodě nám dokazují indiáni(domorodci). A jak se k ní chovají? S respektem. To mluví za vše.

reinka
23. 10. 2009
Dát tip
byli lepší... měli k sobě určitě blíž, už jen proto, že se navzájem víc potřebovali

Flavia
23. 10. 2009
Dát tip
Já teda nesouhlasím s názorem, že dřív byli lidé lepší, jak se dnes často tvrdí. Byli spojeni s přírodou, protože jim nic jiného nezbývalo, jinak by nepřežili. Ale kdo dělal něco jinak než ostatní, toho utloukli, kdo se provinil, toho utloukli taky. A dnes, kdyby nikdo neviděl nic než sebe, nikdo by nestavěl v Africe nemocnicle, nezakládal žádné nadace, nikdo by těm nadacím neposlal peníze, nikdo by neřešil diskriminaci, nikdo by nepečoval o národní parky, nikdo by nepozval přátele na čaj... Neříkám, že jsme nějak výrazně lepší, ale horší rozhodně ne. Lidé vždy zůstanou stejnými lidmi, i když v jiných časech.

Bíša
23. 10. 2009
Dát tip
Tony, je nás víc, co tak cítí a myslí...

...někteří se ještě snaží*

marrtina
23. 10. 2009
Dát tip
fakt dost výstižný

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru