Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co k životu skutečně (ne)potřebuji

24. 10. 2009
4
2
1671
Autor
Ježková


Člověka vždycky vyvede z míry náhlé vypojení proudu, a to zejména když sleduje televizi a těší se na zítřejší kuřata, která ještě polehávají v mrazáku. Bez přítomnosti elektřiny se totiž ocitne v nezáviděníhodné situaci podobné té, kdy se tučňák zmaten rozhlíží po severním pólu - zcela bez prostředků. Nezbývá mu tedy nic jiného, než se přenést do doby, kdy se jeho opičí předci nesměle začali stavět na zadní, pokoušeje se najít inspiraci na alternativní strávení (skutečně temného) večera.

 

Málokterý jedinec se ovšem spokojí s myšlenkou ulovení mamuta, a tak se naskytne příležitost na zamyšlení nad nezbytností svých oranžových jistot, čímž si uvědomí, že ani Paroubek není věčný, a nad věcmi, bez kterých se v současném, produkty zahlceném světě neobejde.

Většina z nás pravděpodobně tuší, že bez pravidelného přijmu potravy a tekutin bychom to sotva dotáhli dál než jepice. Co se týče elektřiny, často se v hodnocení důležitosti řadí na třetí příčku, protože představuje hodnoty jako zvyk a pohodlí, které jsou většinou lidí brány za samozřejmé. Jenže na druhou stranu, jak je tedy možné, že nejšťastnějším národem na zemi je národ, který nikdy nenavázal ani letmý kontakt s elektrickou zásuvkou?

Někoho možná taky napadne cosi o nutnosti lásky a přátelství, ale po nuceném azylu v temnotě nás nálada na utužování mezilidských vztahů rychle přejde.

 

Člověk je ve své podstatě podivín. Když se totiž rozhlédnete kolem, málokterý jiný živočich má tak enormní sklon obklopovat se věcmi jako právě člověk. Pro někoho je dokonce nepředstavitelnou duševní ztrátou zahození účtenky z obchodu. A přitom, kolik těchto věcí skutečně potřebujeme? Samozřejmě je nesmysl disponovat pouze věcmi, které jsou pro život nezbytně nutné (tedy pokud nechceme být považováni za nahého asociála), ale lidé, kteří se domnívají, že nebudou šťastni, dokud si nezakoupí patero bot z leopardí kůže, by se měli jít přeměřit k psychologovi.

 

Po obnovení proudu zvesela zhasneme jak svíčku, tak i náměty na existenciální úvahy. Proč se tímto přece dále zabývat, když v dnešní době je otázka potřeby vytlačována spíše uvědoměním si toho, co chceme. I to se však dá zvládnout bez účtenek z nákupů.

 

 

 


2 názory

Ó
25. 10. 2009
Dát tip
...jsem věcmi přímo zavalen...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru