Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mezní užitek (text se zoufale snaží zesměšnit studentky ekonomie)

26. 11. 2009
13
17
3860
Autor
Prosecký

My, chlapi, bychom jistě byli rádi, kdyby níže uvedená fantazie byla skutečností. V realitě však studentky nejen že nejsou ekonomicky důsledné, ale navíc vědí, že zkoušející stejně nevydrží neustále opakovat termíny a zkoušet je každý rok znovu. A jednoho dne to vzdá i tak.

Andrea promýšlela strategii ke zkoušce z Mikroekonomie. Věděla už, že jejím cílem je zisk (zkoušky). Věděla také, že zisk je rozdílem mezi výnosy a náklady. Výnos je jasný, 4 kredity. Ale náklady? Možnost A: látku se naučí, tj. ztratí nejméně 2 dny studiem. Druhá možnost (označme ji písmenou B) byla, že donese docentovi bábovku a oblékne si přitom minisukni. Bábovku pro ni upeče babička, to jí nebude stát ani čas, ani peníze. Obléct si minisukni je ještě levnější. 

Zvolila strategii B. Cestou na zkoušku však přece jen ze zvědavosti otevřela scriptum a její krásné oči náhodně pohlédly na Zákon klesajícího mezního užitku: "S každou další jednotkou statku užitek z něho klesá. Největší radost máte z první jachty. Z druhé už menší, z třetí skoro nulový a u čtvrté jachty už vás otravuje, že musíte pořád někde platit pier fee (přístavní poplatky)."

Protože Andrea byla nejen krásná, ale i inteligentní, trochu v ní hrklo. Když promítla Zákon do bábovek, bylo jí jasné, že docent možná bude mít radost z první bábovky, možná i z druhé, ale jestli jich na jeho stole uvidí celou řadu, nebude Andreina nabídka pro něho zajímavá a zkoušku jí nedá.

Teoretické úvahy se jí honily hlavou, ještě když stoupala  po starodávných schodech Alma Mater a kráčela po dunivé dlažbě k příslušné pracovně.

Na lavici před zkušební místností uviděla Míšu. Vedle ní seděla  Héďa s nějakým albem v ruce.

"Co to máš?" uhodila Andrea zvědavě na Hedviku.

"Zvolila jsem produkt s vyšší užitnou hodnotou. Je to album mých erotických fotek."

Andrea posmutněla. Okamžitě si ale uvědomila, že Míša nemá pro docenta nic. 

"Ty ses to naučila, ty zrádkyně," pronesla k Míše zarputile.

"Ne, holky, ale já už mám zloňska zkoušku z makroekonomie, a tak vím, že mnohem větší perspektivu růstu než nabídka standardního zboží má nabídka služeb. Navíc jsem měla zdarma i večeři a vstupenku na Exie."

Andrea si uvědomila, že je v té ekonomii fakt slabá. 

 

    


17 názorů

Alexka
29. 11. 2015
Dát tip

Andejka na to šla moc složitě :-)


A.H.
01. 12. 2009
Dát tip
:D trefné *t*

Prosecký
29. 11. 2009
Dát tip
Diano, díky za návštěvu. Je to, bohužel, pouze sen vyučujícího.

Diana
29. 11. 2009
Dát tip
obávám se, že je to pustá teorie, ale je to vtipně napsáno... :-)*

Sebastiana
28. 11. 2009
Dát tip
nás taky, ale není to tolik vidět, naštěstí...

Prosecký
28. 11. 2009
Dát tip
Sebastiano, díky za návštěvu. Vyhodnocuji tvou kritiku jako dosud nejerotičtější. Proč nás, proboha, tak ovládají chemické reakce..

Prosecký
28. 11. 2009
Dát tip
Reinko, uvedené dílo je, bohužel, smyšlené. Moje studentky dobře vědí, že jsem externí učitel. Případně už by si dávno našly email mé ženy a věděly by, jak mě z neřestných myšlenek jejím prostřednictvím vyléčit. Nezbývá mi, než zkoušet tradičně.

Sebastiana
27. 11. 2009
Dát tip
Jo, doteď si pamatuji scénku ze školy, kdy jsem si prvně uvědomila výhody minisukně. "...ská, vy neodmaturujete!" Zahřímal mladý profesor.Zvedla jsem se z lavice a udělala pár kroků k němu se sešitem v ruce. Vyvalil oči na mou minisukni a dlouhé nohy, polkl a potichu dodal: "anebo možná jo..."

reinka
26. 11. 2009
Dát tip
předpokládám, Mario, že to udělaly všechny... Když přihlédnu k tomu, že bábovka byla první :o))))))))))

proto píšu dílka, která mají kolem deseti slov :o) ale tohle je napsané pěkně...praktické využití znalostí :o)

Prosecký
26. 11. 2009
Dát tip
Vážení přátelé, děkuji vám za přízeň. Je zajímavé, že taková ptákovina, kterou jsem psal asi 15 minut, má mnohem větší ohlas, než jiná moje, společensky mnohem závažnější i literárně kvalitnější díla. Asi jsem nepochopil dobu.

Prosecký
26. 11. 2009
Dát tip
Aleši, alespoň vidíš, jak jsem nestranný. Jsem absolventem VŠE (nekecám). Učím ale jinde.

Můra73
26. 11. 2009
Dát tip
:o)

no, jediné gymnásium, kde dávají tituly... VŠE...:o) ale zas tak hloupé ty holky nejsou

avox
26. 11. 2009
Dát tip
Začíná mi být jasné, proč to jde s naší ekonomikou s kopce... :-)) */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru