Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Koncentrace lásky

02. 12. 2009
6
13
2278
Autor
Ziriael

Miluji nepořádek na podlaze pokoje,
miluji zlomenou tužku na dně šuplíku,
miluji špinavě šedé pavoučí závoje,
miluji planetu ztracených špendlíků.

Miluji jahody sbírané do dlaní,
miluji úvahy nad flaškou od vína,
miluji nesmělé podzimní svítání,
miluji kotě, co v klíně usíná.

Miluji nehty zlámané z milování,
miluji motýla na deskách učebnice,
miluji tisíce nadšených přitakání,
miluji vybuchlá zrníčka kukuřice.

Miluji tajemnou náladu Havrana,
miluji všechno, co se blýská,
miluji zoufalé paření do rána,
miluji slova: "mně se stýská."

Miluji osmičku a nevím proč,
miluji přátele (i když se to nezdá),
miluji barevný benátský kolotoč,
miluji večery, kdy padá hvězda.

Miluji osud a asi i náhodu,
miluji polévku s písmenky,
miluji křehkou hru nepravd a podvodů,
miluji žluté koupací kačenky.

Miluji písničku Zelené rukávy,
miluji také bůh ví proč pstruhy,
miluji věci sledovat z povzdálí,
miluji všechny barvy duhy.

Miluji jazýčky neškodných slepýšů,
miluji velblouda z krabičky cigaret,
miluji knihu, co snad jednou napíšu,
miluji, když vidím životu do karet.


13 názorů

opalovani jednoho slova ci souslovi, motivu hodne pomaha odpichu v basnich co stavi na vazanych versich nebo castecne vazanych, mimo jine trebas taky v hip hopu nebo rapu. Je to relativne laciny zpusob jak udrzet tempo atd. ovsem, kdyz se to moc neprehani a neopakuje do nekonecna, proc ne. Ale tady je to trochu prepaleny teda. Trochu vic. Asi by to chtelo trochu proskrtat a prolozit slokama zalozeny na jiny bazi ci opakovani jinyho odrazovyho slova. Pocitej se mnou - 32 x "miluji" :)

A.H.
15. 07. 2010
Dát tip
No, tak zde je přemilováno.

nomeolvides
14. 04. 2010
Dát tip
mně se to taky líbí, i s tím miluji. to opakování tam není přece bezúčelné (možná by to šlo po drobných úpravách přepsat celé bez toho miluji, ale proč, že?) poslední sloka je super! jen pozor, "mNě se stýská"! TIP*

Ostrich
15. 03. 2010
Dát tip
Musím se usmívat nad těmi kritikami... jakou asi mají v sobě poezii? Četl jsem to se vzrůstající radostí - je to tvoje nejpovedenější dílko. Je to písnička, rozverná, lehká - dala by se k tomu snadno udělat melodie, protože v tom melodii máš: je to psané jednou linkou, jedním okamžikem, jednou náladou. Prostě malý skvost, ke kterému se jednou budeš vracet - a budeš se usmívat nad vzpomínkou, jak jsi tohle psala:-) *

Za "planetu ztracených špendlíků", za "kotě, co v klíně usíná", za " motýla na deskách učebnice..." a vybuchlé slunečnice", za tuhle celou sloku: "Miluji osud a asi i náhodu, miluji polévku s písmenky, miluji křehkou hru nepravd a podvodů, miluji žluté koupací kačenky.", a za sloku poslední ("Miluji jazýčky neškodných slepýšů, miluji velblouda z krabičky cigaret, miluji knihu, co snad jednou napíšu, miluji, když vidím životu do karet."), dávám tip! Je zde vyjmenováno spoustu věcí co mám také rád(usínající kotě, velbloud z krabičky od cigaret, náhled do karet života..) a také jsou zde sice prosté, ale zajímavé slovní obraty. Líbilo se mi to a dá se říct, že i potěšilo. Tak proč ne...! J.Š.

to je tedy koncentrace :) :) ale ta slova za "miluji" se mi mnohde líbí, tak tip :)*

Sebastiana
03. 12. 2009
Dát tip
všechny tyhle věci miluji, hm

StvN
03. 12. 2009
Dát tip
Tohle opakování je docela oblíbené u autorů, ale poměrně nenáviděné u čtenářů. Podobně jako básně s neusálým opakováním Proč nebo Jsi.

Gerrhen
03. 12. 2009
Dát tip
Už samotné neustálé opakování onoho "miluji" na začátku každého verše vybízí k odporu. Jednou nebo dvakrát v básni se to ještě snese, ale když už o lásce psal každý, opravdu každý, je třeba být v tomto tématu opatrný. Tohle opakování nepřinese nikdy nic dobrého. Pěkné rýmy a místy i příjemně pravidelný rytmus jsi totálně pohřbila tím proklatým slovem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru