Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O veliké řepě

03. 12. 2009
1
28
2855
Autor
FAE BOMB

Pohádka není určená osobám mladším patnácti let. Stejně sem děti nechoděj', ale pro jistotu... (Určitě v tom budou chyby. Zejména členění do odstavců je slabší. Uvítám, pokud mě upozorníte)

 

O veliké řepě

     Na samotě v malé chaloupce u lesa žili-byli dědek s babkou. Měli se rádi... Jednoho dne zasadil dědek řepu. Řepa vyrostla veliká, převeliká. Aby taky ne, děda k ní pravidelně chodil "na záchod". Už se špatně pohyboval a trávení neměl zrovna nejlepší. Bylo to o dobrých deset metrů blíž, než ke kadibudce, ale ani tak to mnohdy nestíhal...

     Pak přišla doba sklizně. Dědek táhl, táhl, vytáhnout nemohl... Když máte v prdeli záda, tříselnou kýlu a hemeroidy, tak asi moc machrovat nemůžete, že?! Zavolal tedy na pomoc babku. Táhli, táhli, vytáhnout nemohli. Zavolali na pomoc vnučku. Táhli, ale nevytáhli. Zavolali na pomoc pejska. Táhli, nevytáhli. Zavolali kočičku. Nevytáhli. Nakonec zavolali myšku. Ta jim řekla, že jsou banda kreténů a ať si řeknou starýmu Hromádkovi. Pan Hromádka byl soused. Každý den chodil do lesa stahovat s koněm dřevo. Nebylo mu ještě ani třicet. "Starej" mu všichni začali říkat poté, co na školním výletě přivedl svojí učitelku "do maléru". Druhý den ho požádali a on za dva poctivé stakany domácí kořalky tu řepu vytáhl.

     Řepa byla uskladněna ve stodole. Od té doby se babička s dědou začali navzájem hlídat. Babička chtěla z řepy na vánoce udělat pro všechny příbuzné boršč a zbytek zavařit. Děda zase čekal na příležitost řepu "znárodnit", zkvasit a nelegálně vypálit samohonku...

     Události se však ubíraly jiným směrem. Ten rok napadlo nebývale mnoho sněhu. Ani nejstarší usedlíci takové množství sněhu nepamatovali a to už na horách zažili ledacos... Krajem objížděl na svém koni jezdec z Apokalypsy jménem Hlad. Mnoho lidí zemřelo a matky neměly mléko pro své děti. Jednotek povstalců se to dotklo nejvíce. Proto došlo k tomu, k čemu dojít muselo.

     Uprostřed jedné temné a větrné noci někdo zaklepal na okénko. Děda ještě nespal. Trpěl nespavostí. Každý den si dokázal zdřímnout tak na dvě-tři hodinky. Zbytek noci pak jen hleděl do tmy a hlavou se mu honily depresivní myšlenky... Vstal tedy a o berlích se dobelhal k okénku. "Kdo by to asi tak mohl být?", pomyslel si. Otevřel okénko. Natažený a vypuštěný závěr automatu Špagin ho nenechal dlouho na pochybách. Byl to slavný Rudý partyzán!

     Další děj lze celkem snadno předpokládat. Bojovník za svobodu zadrmolil cosi rusky. Kvůli značné opilosti by mu však nerozuměl ani rodilý mluvčí. Děda naštěstí ze svého pobytu v legiích pár slov znal. Zeptal se tedy, čeho si tento gentleman žádá. Teď prozměnu nerozuměl partyzán. Děda  koktal, šišlal a ráčkoval. Krom toho ještě mluvil o oktávu výš. V zákopových bojích první světové války ho totiž zákeřný nepřítel surově nakopl okovanou vojenskou botou... Nakonec se však domluvili.  Osvoboditel si odnesl řepu, něco málo peněz, nedopitou lahev domácí pálenky a hodinky.

     Netrvalo snad ani týden a kdosi zaklepal na dveře. Ač byl děda silně nahluchlý, toto slyšel zcela zřetelně. Znělo to jako údery pažbou mauserovy opakovací pušky. "Kdo to asi může být", pomyslel si děda. S dětskou naivitou vstal z postele. Byl pln očekávání. Do chaloupky totiž mnoho lidí na návštěvu nechodilo. Děda tedy podzim svého života trávil ve smutné osamocenosti.  Ještě, že měl aspoň babičku a vnučku...

     Zaklepání se ozvalo znovu. Děda nasadil skleněné oko, falešné zuby, dřevěnou nohu, nasadil brýle se silným sklem pro zbývající oko a s pomocí svých dvou "fofrklacků" kulhal směrem ke dveřím. "To jsem vážně zvědav, kdo je tak hodnej, že mu nevadila ani tato pozdní noční hodina a přesto přišel na návštěvu...?" Děda se podíval klíčovou dírkou. Nic. Tma. "Aha, to druhý voko...!"

     Než však stačil děda cokoliv udělat, tak se dveře rozsypaly na milión třísek. "Gestapóóó!", řval nějaký chlápek v černém koženém plášti. Do místnosti vtrhlo několik pozuby ozbrojených esesáků. Rozlítli se po chaloupce, jak hejno rozzuřených sršňů. Nebylo úniku. Wehrmacht celou oblast dokonale obklíčil. Děda upadl na zem...

(Kdo má slabší povahu, ať to dál nečte. Dopadne to špatně.)

     Jak to bylo dál...? Nic veselého. Všichni byli vyvlečeni ven a za podporu partyzánů postaveni ke kadibudce. Poté byli zastřeleni. Včetně psa, kočky a myši. Bez soudu a bez zbytečnejch emocí. Dědovi to skoro ani nevadilo. Měl rakovinu střev v pokročilém stádiu a sám už to chtěl dávno skončit. Pouze to odkládal ze dne na den. Doufal, že ho ten v pořadí už pátej infarkt snad dostane... Němci pak mrtvoly naházeli zpátky do chaloupky a chaloupku zapálili. Akorát pejska s kočičkou nechali. Stáhli je z kůže, vykuchali, osolili a okořenili. Poté je nabodli na větve nedaleko stojící jabloně. Když přišli druhý den, tak byli pejsek s kočičkou krásně růžovoučcí a s perfektní kůrčičkou. Nádherně voněli. Nelze to mít okupantům za zlé. Tehdy byla nouze o jídlo. Někteří Němci jedli dokonce i své vlastní boty. Z původně vysokých holínek pak měli třeba jen polobotky. Ti hladovější ke konci války chodili jen v jakýchsi nazouvacích pantoflích...

A jak celá pohádka vlastně skončila? Inu, tak jako každá správná pohádka... Vzali za zvonec a ... jednoho Němčoura po druhym na tom špagátě voběsili!!! Partyzáni neskončili o moc líp. Za údajnou dezerci byli všichni na příkaz Stalina popraveni. Dokonce si ani nemohli vykopat vlastní hrob. Jejich kosti dodnes leží kdesi v bezvýznamném březovém háji uprostřed širé matičky Rusi...

     Babička s dědou přišli do pekla. Kvůli skleróze se občas zapomínali modlit ráno a večer. Také někdy nešli do kostela, pokud napadlo mnoho sněhu. Vnučka přišla tamtéž, zejména pro své lesbické sklony. Navíc na prastarém gramofónu, co byl ještě na kliku, poslouchala satanistické písničky a na krku nosila pentagram. Němci přišli do nebe, protože měli na přezkách svých opasků vyraženo: "Gott mit uns!" Partyzáni nepřišli nikam. Byli to ateisti. Akorát jen umřeli a přestali existovat. Bez nápravy křivd , které na nich byly spáchány, bez spravedlivé odměny za dobré skutky. Jenom prostě zmizeli a historie si je už nepamatuje...


28 názorů

Toscana
03. 05. 2012
Dát tip
To je neskutečnej mazec!!! A ta kouzelná angličtina k tomu! CHááááááááá :o))))))))

FAE BOMB
01. 05. 2012
Dát tip
Minimálně kvůli nedostatku hajzlpapíru. Zde malej very very good návod, jak postupovat: :-))

Toscana
01. 05. 2012
Dát tip
No jasně - tak si jako pán tvorstva tu světovládu užij co se do tebe vejde! Obávám se ale, že dlouodobě tě to taky bavit nebude.

FAE BOMB
30. 04. 2012
Dát tip
Až přijde atomová zima, tak se ukáže, kdo je na tom evolučně lepší! Ženský umrznou na záchodě a Pán tvorstva chlap konečně převezme vládu nad celou zemí!!!

Toscana
30. 04. 2012
Dát tip
Krom toho, že máš pinďoura, to nedokazuje zhola nic! :o))))

FAE BOMB
29. 04. 2012
Dát tip
Ale dokazuje to mojí biologickou nadřazenost!!!

Toscana
28. 04. 2012
Dát tip
Pcháááá, to zase není takový kumšt, když jsi na to od přírody zařízený! Tím bych se teda zase tak prudce nekasala... :o)))))

FAE BOMB
28. 04. 2012
Dát tip
A já zas umim čůrat vestoje, heč!

Toscana
28. 04. 2012
Dát tip
Jo - rybička je houby model na obranu či útok, tu jsem používala naprosto běžně na vyřezávání lodiček z borové kůry. Ale bacha!! Měly i stěžeň s plachtou a kýl z půlky žiletky - naprostý luxus. Tssss!!!! :o))

Toscana
28. 04. 2012
Dát tip
Já takhle měla pod pohrůžkou trestů ještě horších než jen "dostaneš na zadek" zákaz dotknout se tátovy pistole, brokovnice a kulovnice. Takže nějakým prakem nebo vzduchovkou mě fáááákt nedojmeš. :o)))

FAE BOMB
27. 04. 2012
Dát tip
A taky mám prak. A taky "rybičku". A taky vim, kde má táta schovanou vzduchovku. Akorát na ní nesmim sahat, protože bych dostal na zadek.

Toscana
27. 04. 2012
Dát tip
O plot si natrhneš gatě nebo rovnou zadel, takže se moc nekasej, jo? :o))))

FAE BOMB
26. 04. 2012
Dát tip
S dvojnásobnou mistryní republiky v zápase sumo bych si to fakt nerad rozházel. Ke znalosti hůlkových písmenek se tedy již nehlásím, i když dokážu rychle utíkat. A taky umim lézt přes plot! A stejně jseš žalobníček!!!

Toscana
26. 04. 2012
Dát tip
Moc se na mě nevytahuj, jo, nebo to řeknu mamincééééééé!!! :o)))

FAE BOMB
26. 04. 2012
Dát tip
Dva roky mám tu, na Písmáku. Jinak už chodim do školky a umim písmenka, heč! :-)

Toscana
26. 04. 2012
Dát tip
No v profilu máš uvedeno, že ti jsou dva roky, čili to byl asi fakt spíš ten strach... :o)))

FAE BOMB
26. 04. 2012
Dát tip
Tohle je relativně starý, takže celkem eště jakože "nevypsaný". Teďka to jakože psaní už mám jakože víc jakože "v ruce". Mimochodem, duševně jsem ještě dítě a psal jsem to před spaním! :-))) P.S.: Jo, a pak jsem se strachy počůral. Nebo to bylo těma dvaceti pivama...?

Toscana
25. 04. 2012
Dát tip
Drsná pohádka... Dětem před usnutím bych to raději nečetla, mohla bych pak čekat hodně rušnou noc, až by je tlačila noční můra. :o) *t

FAE BOMB
17. 12. 2009
Dát tip
A když usnout nemůžeš, tak...?

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
Fae v noci se má spát, víš jak je potom ospalý ráno?

FAE BOMB
17. 12. 2009
Dát tip
Nejblbější je, když nemůžeš spát a skládat nic neumíš. To je totiž zřejmě jediná slušná zábava, která se nechá dělat i potmě...

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
A pak, že to je dar, pěkné prokletí to je.

FAE BOMB
17. 12. 2009
Dát tip
Akorát potřebuju znát prostředí a cíl básnického útoku. Když v noci nemůžu usnout, tak ty básničky sypu kadencí rychlopalného kanónu. Kdybych si je, já blbec, všechny zapisoval, tak ten Písmák za chvíli spadne!

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
Ten původní děj je důležitý abys mohl posunout svůj úhel pohledu.Ato ty umíš a dobře.Čtenáři musí umírat smíchy až jim to převyprávíš.

FAE BOMB
17. 12. 2009
Dát tip
Trošku to klidně rozeber, chceš-li. Když jsem s tím začínal, tak jsem předpokládal, že hlavní, tedy originálu podobný, děj půjde stranou. Pouze jsem chtěl do dědy nastrkat tolik nemocí, kolik se jen vejde. Sám mám taky určitý zdravotní problémy a člověka vždycky potěší, že je na tom někdo ještě hůř. Pak se do toho začli míchat partyzáni, fašisti a já už to nedokázal zastavit... :-)

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
Fae napiš jen O veliké řepě, ale tak tragikomicky jak jen to umíš.Budu moc ráda.

FAE BOMB
17. 12. 2009
Dát tip
Toto je pochopitelně parodií na pohádku. Originál se mi moc nelíbil, tak jsem to přetvořil k obrazu svému. Závěr měl bejt poněkud drsnější třešničkou na dortě. Když masakr, tak aspoň pořádnej!

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
Fae přestože mám černý humor ráda, tohle se moc nepovedlo.Spojení pohádky a konce světové války se příliš mlátí mezi sebou.Odděl je od sebe do menších celků a vyšperkuj.Ten závěr je o ničem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru