Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ROMANTIK / VÁNOČNÍ VZPOMÍNKA

14. 12. 2009
19
28
4557
Autor
macecha

spíše nostalgická, než romantická....

   Když dnes vzpomínám na vánoce, vždy se mi vybaví, jak jsme se těšily, my děti na to, že dostaneme také pomeranč. Byly jsme čtyři a tak se rodiče měli co ohánět. Navíc jsme žili na vesnici a tam se pomeranče moc nevedly. Dárky bývaly veskreze potřebné, nikoliv radostné.

     Nevím, kterého z rodičů napadlo, dávat nám na vánoce jako zvláštní dárek pomeranč, ale stalo se to u nás tradicí. Zdály se mi tenkrát, že jsou obrovské.Vždy jsem si ten svůj nechávala co nejdéle, potají k němu čichala a nasávala tu úžasnou vůni, představujíc si dálky, kde to krásně chutnající ovoce roste. Na tu vůni, když jsem ho loupala, nikdy nezapomenu. Vždy jsem posbírala pomerančovou kůru i z těch ostatních a sušila jsem si ji na kraji plotny. Dlouho mi pak voněla do snů.

     Vždy před vánocemi pátrám v obchodech po té zvláštní odrůdě, která má takovou tlustou kůru. Nevím, jak se jmenuje, ale jen tyto pomeranče mají tu správnou vůni, která mi připomíná, tenkrát ještě, šťastné dětství. 


28 názorů

macecha
18. 12. 2009
Dát tip
slámko- děkuji, jsem ráda, že se líbilo.

macecha
16. 12. 2009
Dát tip
Marlavko- děkuji, že jsi se zastavila :-))

Marlav
16. 12. 2009
Dát tip
milé zastavení*

macecha
16. 12. 2009
Dát tip
Arniko- to máš tedy pravdu!Dnešní děti vůbec neznají hodnoty.

parchanti si dnes neváží vůbec ničeho:)*

macecha
16. 12. 2009
Dát tip
Jiří, tak toho malého chlapečka opravdu lituji. Teď si to můžeš vynahradit, ale už nikdy to nebude chutnat tak, jak by to chutnalo tenkrát :o)

nostalgik
15. 12. 2009
Dát tip
... pomeranč, to byla vzácnost, když jej přinesl Mikuláš. Jako kluk jsem chodil s maminkou na náštěvu ke kmotřence, starší dáma v útulném bytě. Na stolečku pod oknem vždy měla mísu s jablky a pomerančem. Vždycky jsem dostal nějakou sladkost, ale marně jsem doufal, že jednou dostanu i pomeranč. Nedostal. Tehdy jsem nevěděl, že stejně jako ta jablka byl umělý.

macecha
15. 12. 2009
Dát tip
avox - a chutnalo to stokrát víc, než dnešní mlsání, nemám pravdu? Díky za tip.

avox
15. 12. 2009
Dát tip
my jsme kůru proslazovali v cukrové vodě a pak sušili v troubě... občas to dělám i teď, ale dnešní děti už znají lepší mlsání :-)) */

macecha
15. 12. 2009
Dát tip
bestye - asi to bude pravda, navíc, když mám nos jak Cyrano :-)) Díky za tip.

bestye
15. 12. 2009
Dát tip
říká se, že čichová paměť je nejdelší a nejintenzivnější - asi to tak bude :c)*

macecha
15. 12. 2009
Dát tip
A.H. - jsem ráda, že se ti to líbilo. Díky.

A.H.
15. 12. 2009
Dát tip
opravdu nostalgické, s tou pravou atmosférou. ******

macecha
15. 12. 2009
Dát tip
Robinie - vidím, že nejsem sama, pro koho bylo toto ovoce vzácností. Díky. jejdavildo - zajímavé.Dnes bych měla trochu obavy z toho, že ta kůra není v pořádku, protože je určitě chemicky ošetřená. Děkuji za tip.

jejdavilda
14. 12. 2009
Dát tip
kůra se sušila a dělal se z ní džus*

Robinia
14. 12. 2009
Dát tip
* Pomeranče byly vzácností, a když jsme jako děti pomeranč dostaly, rozdělili jsme ho na dílky a ty poctivě dělily pro každého z rodiny...

macecha
14. 12. 2009
Dát tip
Bíšo - děkuji za tip. Diano, ano máš pravdu. Mně bylo zle z toho, jak si dnes děti ničeho neváží, nešlo jen o to ovoce. Navíc, když jsem je upozornila na to, že se to dělat nemá, některé z nich hodilo ten pomeranč po mně. Zvedla jsem ho a řekla jsem "děkuji." Zíraly na mne a evidentně nechápaly, co jsem tím chtěla říci. Kdybych jim vyprávěla svoji vzpomínku, nevěděly by asi, o čem hovořím. Dosáhla jsem alespoň toho, že už po sobě ovocem neházely a nikdy s ním nehrály fotbal. Tedy, přede mnou. koloušku - vůně dětství nezapomínáme. Děkuji. Dicku- jsem ráda, že tě to potěšilo. MarieG- děkuji. Háber - po tom aj dnes túžim. Ochutnať čerstvé južné ovocie. Nie z dovozu. Bohužiaľ, už sa mi to asi nepodarí. Cestovanie je pre mňa luxusom, ktorý si nemožem dovoliť. A roky utekajú. Vďaka za komentár aj tip.

Háber
14. 12. 2009
Dát tip
keď som* bol* v gruzínsku* videl som* pomaranče* neskutočných* rozmerov* a boli* veľmi chutné* domáci ich volali* naozaj zábavne -Вашингтоны *

MarieG
14. 12. 2009
Dát tip
Mandarinky a Mikuláš, to je přesné. Pěkné

Dickers
14. 12. 2009
Dát tip
Mám takové vzpomínky vždy na Mikuláše, ten svátek mi připomíná vždy oloupaná mandarinka:-)Tip*, krásné.

koloušek
14. 12. 2009
Dát tip
Mám podobné vzpomínky, dávala jsem vždycky kousek babičce a dědovi. Taky mi připadá, že tehdy voněly pomeranče i mandarinky nějak víc. Všechno bylo vzácnější. Pěkná vzpomínka, ty zůstávají.T*

Diana
14. 12. 2009
Dát tip
Já toužila zoufale po banánu - aspoň ochutnat! Ale objevily se vždycky pouze před Vánocemi a prodávalo se jen kilo na rodinu. Tak je ochutnaly jen malé děti - u nás moje mladší sestra. Teď se může banánů každý nacpat, co hrdlo ráčí.... Dík, Aničko, za tu vzpomínku :-))*** Děti, které kopou do pomerančů jsou špatně vychované děti. Nezáleží na tom, jsou-li pomeranče levné a je jich dost nebo naopak vzácné..

Bíša
14. 12. 2009
Dát tip
Tip!

macecha
14. 12. 2009
Dát tip
Myslím, že jsou. Dnes je pomerančů dost a jsou poměrně laciné.Byla jsem svědkem toho, jak s nimi děti hrají po obědě ve škole fotbal. Když jsem to viděla, bylo mi z toho dost šoufl ...

jsou ošizeny naše děti? kdoví...

Rampoušek
14. 12. 2009
Dát tip
já vím, a řadím tvůj dáreček pod stromeček *

macecha
14. 12. 2009
Dát tip
avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru