Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sněhulák

17. 12. 2009
3
14
2411
Autor
FAE BOMB

Rád bych uvedl věci na pravou míru. Nejsem ženat a okna mejeme akorát vodou. Asi... Já to teda nedělám. Čim špinavější vokno, tim teoreticky větší ochrana proti tepelnýmu záření v případě atomovýho výbuchu... (Napadlo mě při pročítání díla Aleše Nováka a jeho kritik.) (text písně mojeho militantního domovního zvonku: http://www.velkyzpevnik.cz/zpevnik/ruska/partyzanska )

 

Zimní radovánky

    

Nemám rád sněhuláky! Po noci strávené u internetu jsem se chtěl trošku prospat. Vzbudilo mě příšerné kvičení. Zacpat si uši polštářem nepomáhalo. Mé jinak pevné nervy změkly jak máslo a následně začaly téct.

Hladina adrenalinu v krvi dosáhla téměř toxické hranice a únava zmizela. Ač vážím skoro jako věž tanku, bleskurychle jsem vyskočil z postele. Pomalu jsem ztrácel příčetnost. Přiskočil jsem k oknu a prudce roztáhl závěsy. Garnýž mě zasáhla do hlavy. Léta trénovaným karatistickým úderem "ušimisako" jsem jí srazil na zem a zakázaným kopem nohou dorazil. Můj vražedný pohled prolétl skrz okno. Sousedovic děti si spolu s několika parchanty z okolí stavěly sněhuláka. Nesnesitelně u toho vřeštěly.

Hodil jsem si přes pyžamo maskáčovou bundu a rázným krokem jsem vyšel z ložnice. Manželka zrovna myla okna. Jsme spolu několik let a proto už zná tyhle moje stavy, kdy procházím lidma a věcma, aniž bych je vnímal. Instinktivně se proto přimáčkla ke zdi. Všiml jsem si, že drží v ruce lahev ironu. Vyškubl jsem jí ho z ruky a zbytek dopil.

Pak jsem šel do garáže a otevřel auto. Z kufru jsem vzal kanystr s benzínem. Došel jsem na sousedovu zahradu. Plot pro mě nebyl žádnou překážkou. Prostě jsem jím prošel. Ty směšně slabé plaňky by nedokázaly zastavit ani nakopnutou kočku...

Dětičky, vyděšené a udivené zároveň, se rozestoupily. Celý obsah kanystru jsem vylil na sněhuláka a prázdný kanystr zahodil. Poodstoupil jsem několik metrů, párkrát potáhl z cigára a naučeným grifem odcvrnkl nedopalek na sněhuláka. Mistr Jan Hus by na takové plameny jen závistivě civěl.

Neřekl jsem ani slovo. Jen jsem si zlostně odplivl a šel domů. Sundal jsem si maskáče a vlezl zpátky do postele. Teď snad už bude klid...

Za necelých deset minut zazvonil domovní zvonek. Ač mě melodie Partyzánské písně většinou uklidňovala, teď to ve mě opravdu vřelo. Popadl jsem mačetu a šel otevřít. Byl to soused.

"Co chceš, Sněhuláku!?" zařval jsem na něj. Soused nevážil padesát kilo ani s postelí. Postavou připomínal Cikrta.

"Promiňte, ale tohle jste si zapomněl u nás na zahradě!" pravil s poněkud křečovitým úsměvem.

Kývl jsem hlavou místo poděkování a hodil kanystr do kouta. Šel jsem znovu do ložnice. Když jsem míjel manželku, přímo vzorově přilepenou na zeď, všiml jsem si, že drží v ruce Okenu. Dokonce ještě nenačatou. Čert ví, kde to ta potvora furt bere...?! Zuby jsem urval plastový uzávěr a plivl ho kamsi pod radiátor. Obsah jsem dal na ex a prázdný obal jsem jí hodil pod nohy. Fakt nechápu, proč by ta moje lepší půlka nemohla mejt vokna jenom normální vodou!!

Znovu jsem si lehl do postele. Úklidový prostředek mi pomalu začínal čistit hlavu. Zvolna jsem se začal nořit do příjemně namodralého snu. Jen doufám, že ty hovada zase nezdražej' benzín...!

 

 


14 názorů

FAE BOMB
25. 12. 2009
Dát tip
Sry za avi. Jeden hodnej člověk mi k tomu poslal ilustraci. Teď je to teprv dobrý. Je to jako svíčková bez knedlíků/s knedlíkama.

FAE BOMB
18. 12. 2009
Dát tip
Děkuji za podporu, ale další už asi nebudou. Není to moje parketa. Možná až mě něco naštve. Až mě na jaře zase začne trápit alergie, tak to tomu jaru a kytkám vrátim. Teď je zima a alergie OK, takže nemám tu potřebnou motivaci...

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
Já jsem si myslela, že zbláznit se musí být extrémně krásné.Jen takové tiché cvak a pak už má po starostech a jen se na všechny usmíváš.

FAE BOMB
17. 12. 2009
Dát tip
Blázinec je sám vo sobě docela dost "na palici". Pokud se tam budeš chtět dostat, tak se ti to dost možná ani nepovede. To si musíš minimálně podřezat žíly, aby tě tam vzali aspoň na pozorování. Pokud budeš "zlobit", to jest že si třeba budeš odmítat stlát postel s argumentem, že rozestlaná postel lepší větrá a tolik se v ní nemnožej' roztoči (což je fakt), tak tě vyhoděj'. Pokud se tam dostat nechceš, tak tě tam může poslat třeba soud a už se vezeš. Taky jen na pozorování. Tak dlouho budeš snášet všechno příkoří ze strany personálu, až to prostě nevydržíš a vybouchneš. V papírech se ti vobjeví, že trpíš nezvladatelnejma záchvatama zuřivosti. Konečná.

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
To už neřeš, je to vyřešené.Tady v Praze jsou Bohnice a jednou za rok v létě je tam festival:Mezi ploty. Jednou za rok se lidi prohodí, ti co jsou před plotem stojí za plotem.Je to jen náhoda kdo bude kde stát.Důležitý je ten plot a festival.

FAE BOMB
17. 12. 2009
Dát tip
Myslíš? No, možná... Tak jsem si řikal, co bych udělal, kdybych vyhrál sto miliónů. Postavil bych si svůj vlastní blázinec (nebo anti-blázinec?), tam bych se zavřel a užíval si tu pohodičku...

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
Já si myslím naopak, že my držíme figuru a vše kolem nás blázní.

FAE BOMB
17. 12. 2009
Dát tip
Svařák v létě, studený pivo v zimě... Poznenáhlu zjišťuju, že začínám bejt asi starej.

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
Doba se mění a rychle vyvýjí, já myslím, že časem dojde i na vánoční táboráky a jiné rituály.

FAE BOMB
17. 12. 2009
Dát tip
Příště dětičkám toho sněhuláka poleju čistym lihem, protože tento je biologicky zcela neškodnej, narozdíl od benzínu. Vopejkat si buřtíky nad hořícím sněhulákem by byla fakt těžká frajeřina...! :-)))

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
Fae jsem ráda, že jsi takový lidumil a že jsi dětem udělal vánoční táborák.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru