Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

**O příslovích jen tak.....?!**

19. 12. 2009
4
10
1736

Tak trochu pro Marlav, ani ale vlastně nevím proč. Snad se nebude příliš zlobit....!

 

Bude to ale  znít trochu jako pohádka.

Před mnoha lety, v dobách, kdy se dítě nečekaně přemění v dospěláka, zasedl jsem do školních škamen v nové škole. Byly to staré dřevěné a ošoupané lavice. Celé podrápané. Zleva, zprava, šikmo, shora dolů, zezdola nahoru. Bez jakýchkoliv známek uspořádání. A přece z té změti zřetelně vystupovaly, úhledným písmem "vydrápané" a modrou propiskou obtažené nápisy!

"Největší námořní katastrofou v dějinách bylo nepotopení Aurory!", hlásal ten první.

Z druhého jsem se dozvěděl, že " ....za současnou situaci může nedostatečná obrana Zimního paláce!"

A ve třetím „vyčerpaný“ autor už jen suše deklamoval,  ".....Škola je dobrá, ale pivo je lepší!"

Ano, vnímavý čtenář se snadno dovtípí, že tyto tři "poučky" byly mezi prvními informacemi, které jsem obdržel na vysoké škole.  Někdy kolem roku 1986. Troufám si tvrdit, že je už nikdy nezapomenu a budou mne jako filozofická mementa provázet po celý můj zbývající život!

Jistě, existují ještě další výzvy, nenechávající člověka v klidu. Třeba jako,".....Láska není všechno, ale zatraceně mnoho!" nebo "...Pil - umřel, nepil - umřel taky!" anebo ještě  ".....Bůh není, ale co kdyby to pomohlo!" To jsou také taková „příslovíčka“ s typicky českým "smíchem skrz slzy".

Ale člověku je k dispozici naštěstí ještě jiná myšlenka, podle mne platná všeobecně od minulosti, přes současnost i do  budoucnosti! Bez ohledu na  "směr větru", politickou situaci, uspořádání nebo přesvědčení. Bez ohledu na barvu očí, kůže, vlasů, rozličných legitimací. Stále platné, ať je zima, léto, hezky nebo pod mrakem!

"Život odnepaměti byl, je a bude pořádně tvrdý! Ale člověk vždycky o to víc byl, je a bude ještě mnohem tvrdší!"

Nemá proto pro pořádného člověka cenu, kazit si svůj život nějakými "nevyžádanými" kompromisy!

J.Š. 29.11.09 BRUS

 


10 názorů

za tip odpadlíku

Ne, není to v tom nic osobního.. Píšu jen to, co si myslím a cítím, nic víc. A fakt je, že tohle jsem napsal z nějakého tvého podnětu. O vlastnostech lidí, pokud je neznám nějak z větší hloubky předpokládám ty lepší lidské vlastnosti nebo si nemyslím nic. Měj se prima, pěkné vánoce. J.Š.

Marlav
21. 12. 2009
Dát tip
Co tím chtěl pisatel říci? Štěpo, nějak ti poslední dobou nerozumím, asi jsem více přímočará a tyhle nápovědy neluštím. Jestli si myslíš, že jsem blbka a potřebuji připomenout něco k dovzdělání, pak jo...piš co chceš*

Bíša
19. 12. 2009
Dát tip
A tvrďáků všude přibývá....

Merxanta
19. 12. 2009
Dát tip
jak který

Asi ano,"....každý svého štěstí strůjcem...", jak praví česká lidová... Ale na druhou stranu chápu, že začínat "u sebe" může hodně lidem činit potíže! Zvlášť, když si vzpomenu, jak s tím "bojuje" ta moje maličkost! Ono možná ani to hamletovské "...být, či nebýt..", není ani jen o tom bytí nebo nebytí. Třeba je to "globální" otázka(abych užil také nějaké moderní slovo)? J.Š.

avox
19. 12. 2009
Dát tip
Aha... já myslím, že je třeba vždy začít právě u sebe :-)

"Vyžádaných" kompromisů, podle mne, život přináší "habakuk" (to je jako celkem dost). Jestli život kazí nebo nekazí? Toť vskutku otázka! Já jsem jen myšlenkou "nevyžádaných" kompromsů myslel tu vnitřní člověčí "samocensuru"! Myslel jsem, aby ji člověk zase tak moc nezneužíval...! Vůči sobě! J.Š.

avox
19. 12. 2009
Dát tip
Asi bych měla s názorem počkat, až co na to Marlav (když je to pro ni), tak jen otázku - jsou i nějaké vyžádané kompromisy, které život nekazí?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru