Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nejštědřejší den

21. 12. 2009
6
22
2939
Autor
PÁTER

Na Štědrý den bylo nebe jak vymetené, z modré oblohy svítilo zubaté sluníčko. S přicházejícím večerem začalo mrznout, mrzlo až praštělo a srpek měsíce se smál s družinou hvězd na lidi dole na zemi. Byl nádherný večer a kouzelná nálada byla cítit všude, kam jen oko dohlédlo.
Po slavnostní večeři se v rodinách rozdávaly dárky a byly přijímány s nelíčenou radostí, překvapením a dojetím.
Z paneláků na jednom sídlišti, při okraji města, se vynořovaly do ledové noci lehce oblečené postavy s odpadkovými koši, mnohde plných nedojezeného jídla od bohaté večeře, a vysypávaly je do kontejnerů a popelnic před domy. Pak následovalo druhé kolo, tentokrát s obaly a krabicemi od dárků, které narůstaly okolo kontejnerů do pěkné hromádky.J ako každým rokem, staré věci nahradí nové, krásnější.
Do půlnoci se v oknech bytů postupně zhášela světla, až jen sem tam ještě někdo ponocoval a svítil. Z domů tiše vycházeli nastrojení lidé,  povětšině věřící, a mířili do města, do kostela, na Půlnoční mši s pokorou v srdcích.
Ale s půlnocí se vyrojili i neznabozi do ulic, aby odpalovali rachejtle a petardy, jen tak, Ježíškovi pro radost. Ovšem k převeliké nelibosti všech pejskařů v širokém okolí. Jejich chlupatí mazlíčci však těmi výbuchy nesmírně trpěli, vyli ,skučeli a byli doháněni k šílenství. Páníčci proklínali v tuto svatou noc všechny výrobce a prodejce zábavné pyrotechniky, že nemůžou vyjít ven a vyvenčit pejsky.
Domů se vraceli promrzlí věřící z Půlnoční mše, do svých vyhřátých bytů a město, sídliště, se ponořilo do tmy, osvětlené zůstaly jen ulice pouličními lampami.

Za městem, ve starém drážním polorozpadlém domku u železniční trati, ulehl ke spánku Ruda s Jitkou. Před tím však přihodil do rezavých plechových kamínek pár kousků dřeva, aby noc nebyla tak studená. Rozbitými okny pronikal dovnitř nesmlouvavě mráz.
S otevřenýma očima leželi na matracích vedle sebe. Nemluvili. Chvěli se zimou, malá kamínka nemohla vyhřát jejich příbytek a každý vzpomínal na tento rok. Na to, jak se několikrát náhodně potkali v nádražním bufetu, on tam popíjel s kamarády lahváče a ona dojídala polévku u stolu, když se jejich oči setkaly. Když odešla z bufetu, vyběhl ven za ní. Zeptal se jí, jestli ji ještě uvidí. "Možná, třeba zase někdy někde!"... řekla  Ona a odcházela bůhví kam do města.
Když se vrátil do bufetu, ptal se kluků, jestli ji znají. "Kdepak, neznáme, ta je tu nová!"

Koncem ledna ji spatřil u Charity. Dodal si odvahy a oslovil ji. " Ááá...to jsi ty!" odpověděla na jeho pozdrav. Dali se do řeči a od té chvíle už chodili jen spolu. Ruda opustil staré kamarády, proto, že ona nesnášela opilce. Nechápali jej. Co na té ženské jen vidíš, k ničemu ti nebude užitečná. Ale jemu se líbilo, jak se uměla smát, jak jí vítr čechral dlouhými měděnými vlasy. Na ty dbala, chodila se pravidelně koupat do Charity. Napodobil ji a častěji se začal holit. Byli zvláštní dvojka mezi lidmi z ulice. On byl šťastný, že má ji, ona šťastná, že má kamaráda a ochránce. Domov si našli tady. Alespoň nějakou střechu nad hlavou...
Usínali se smutkem v duši, je Štědrý den a byli bez dárků. Jo, to dříve! Teď byli párem ztroskotanců v moři lidí.
Poprosila je,j ať se k ní víc přitulí, že je jí moc zima. Tiskl pevně její zkřehlé ruce a dával jí své teplo a naději, že bude lépe. Kdyby mu mohla vidět do očí, uviděla by v nich veselé plamínky, které se mu v nich rozhořely! Však uvidíš zítra to překvapení. Ona byla na ulici prvním rokem, on už pět let, vyznal se, jak všechno přežít.

Brzy ráno tiše vstal. Opatrně našlapoval mezi věcmi na zemi. Nechtěl ji zbytečně tak brzy probudit. V hlavě měl jedinou myšlenku. Být mezi prvními v ulicích sídliště! Kamna vyhasínala. Budu muset zajít někam pro další dříví, jinak snad zmrzneme, pomyslel si a vysoukal se ze dvou potrhaných spacáků. Jitka spala , schoulená do klubíčka ve spacáku, který dostala od Charity a chvěla se zimou. Pohladil její měděné vlasy a přehodil přes ni své spacáky, aby jí bylo teplo. Oblékl a obul se, aby vyrazil do ulic.
Venku už vesele pobíhali pejsci a za nimi rozvážně kráčeli jejich páníčci. Zahlédl několik známých tváří z bývalé party kluků z nádražního bufetu. Přidal do kroku a spěchal ke kontejnerům a popelnicím, být první se vyplatí.
Oči mu jen zářily, když viděl přetékající břicha kontejnerů. Tolik dobrot najde jen o Vánocích, lidé jsou štědří, jako by věděli, že oni příjdou a tak vyhodí třebas kus kachny, celé řízky z kapra, kus salámu a toho chleba, no to budou dnes hody!
Naplnil zbytky jídel plné dvě igelitky. Pak se zaměřil na hromady obalů od dárků. Měl tušení, že dnes najde něco hezkého. Nemýlil se. V jedné krabici uviděl vyhozený batoh, baťůžek jako nový, no ten se sejde! A tady...A tady... krásná kožešinová čepice.Lidi si ničeho neváží,vyhazovat takové pěkné věci, ale na starnu druhou, ještě že to nechají u popelnic... 

A tady, zimní dámská vysoká bota, no to je škoda, že je jen jedna, Jitce by určitě pasovaly. Už už ji chtěl hodit zpátky mezi krabice, když objevil i druhou do páru. Paráda, parádička, mám pro Jitušku pěkné dárky!
Nacpal boty i čepici do batohu, hodil si jej na záda, do každé ruky popadl napěchovanou igelitku a spěchal domů.
Ta bude překvapená! Jen aby se mi nerozbrečela, to pak možná i já spustím vodopád slz.
Jo být to dříve...

To bych byl dnes na nějakém ostrově v Karibiku, čtrnáct dní all inclussive, pěkně v teple pod palmami.Kdyby... Kdyby!
To kdyby nezavřeli fabriku, kdybych nepřišel o práci, kdybych měl z čeho zaplatit půjčky, kdyby nepřišel exekutor, kdyby... Pche, tfuj! Odplivl si nad těmi všemi kdyby.
Pejskaři se na něj dívali s neskrývaným opovržením, i když byl ve starém, ale čistém oblečení. Cítil ty pohledy ještě v zádech. Bodaly jako dýky.
Otočil se k nim a do raního ticha zakřičel, naplněn náhlým pocitem velkého štěstí : "Já vám seru na celý ten Karibik, to bych dnes neměl svoji Jitušku!"
Nechápali o co mu jde, proč to na ně křičí a předstírali, že to neslyší.
Pejsci spokojeně vrtěli ocásky, že se konečně vyvenčili a odcházeli s pohoršenými páníčky domů, do tepla svých pelíšků.
Blázen jeden ožralý, je ráno, první svátek vánoční a už je ten houmelesák nachmelený, kde na to jen berou?
Bylo časné ráno 25.prosince a některý bezdomovcům ve městě začínal jejich Štědrý den.

Nejštědřejší den.


 


22 názorů

8hanka
03. 07. 2011
Dát tip
mne sa paci uprimny, spontanny text...aj najvacsi odbornik moze posudzovat texty subjektivne, to, co je podla neho spravne, nemusi byt to pravé podla ineho...spisovatel, basnik je autorom diela, malo by sa respektovat tak, ako je napisane, aspon ja to tak vnimam, ak sa text meni, upravuje, uz to nie je autor sam...(gramatika je ina kategoria:)

gabi
31. 08. 2010
Dát tip
páči sa mi, pútavo napísané a citlivo *

Dark_dog
23. 12. 2009
Dát tip
ano. při čtení .. pěkného čtení jsem se trochu omrzel ale zase ti lidé někdy aji dokážou si udělat šťastné vánoce i když je toto jen jejich jediná naděje na trošku barvitější hezčí ten potrhaný až roztrhaný život...Fakt jasně je to poukázáno...dokonce je to uvedeno do pěkné povídky...a to je mnohem lepší než nějaké nesmyslné věty co někteří říkají...

PÁTER
23. 12. 2009
Dát tip
Snad jsem tam mohl někde vsunout, jak cedí okenu přes krajíc chleba, že lépe chutná... Ale vážně.Mým záměrem bylo poukázat na to, že bohatství není v majetku a penězích, ale v lidskosti jako takové....seru vám na Karibik... A o tom to je !

Dark_dog
23. 12. 2009
Dát tip
jj , pravda já si to i dokonale představil na to by se měl natočit film...ale v díle a v textu to bude vždy originákl - podle toho jak si tu povídku kdo představí...takže to film nepotřebuje myslím že je to takhle o hodně lepší ..

PÁTER
23. 12. 2009
Dát tip
S pokorou děkuji za pochopení,co jsem tím chtěl říci,tedy napsat.Reakce jsou však různé, jde o to,jak se na věc člověk dívá.

Dark_dog
23. 12. 2009
Dát tip
táák , po mém zdařilém odhodlání přečíst si tuhle povídku jsem se rychle dostal do čtení , úplně jsem si to všechno představil v hlavě dokonce jsem u nějakých frází aji zpomenul na něco co se mi také dřív stalo , . Z toho textu bych mohl usoudit že bezdomovci nebo chudí lidé hlavně chlapi chodí rano zpět od kontejnerů a přemýšlí nad minulostí a odplivnou si tk že jsou úplně ,,v pohodě,, , a ostatní si můžou myslet ha - jde z hospody a ještě si odplivne , a kde na to pivo berou... jo a přitom to muže být úplně jinak... Super jsem si aji spoměl jak mě někdy na podzim byla zima v posteli - jsem měl letní peřinu hah jsem byl jako klubíčko a nedalo mi a přehodil jsem přes sebe ještě deku...za toto extra dílo musím dát tipa at je to ten za mě největší....

StvN
23. 12. 2009
Dát tip
Přepsáno to hned zní úplně jinak.

PÁTER
23. 12. 2009
Dát tip
Poopravil jsem tu větu, snad je to čitelnější !Už jsem to někomu napsal, že jsem měl ve škole problémy s Jazykem českým.A dlouho nic nepsal,nečetl.Sám se divím,že jsem schopen napsat něco, co si jiný přečte a nesmete to do koše.

StvN
23. 12. 2009
Dát tip
Vidíš určitě dobře. Potíž je v tom zápisu. A taky zkus psát interpunkci za slovem bez mezery a za interpunkcí jednu mezeru. Vypadá to divně, když to je pokaždé jinak. Neřeknu v básni, ale v próze by se to dodržovat mohlo.

PÁTER
23. 12. 2009
Dát tip
Když já blbě vidím,popřemýšlím co s tím, Visine classic zkusím...Díky za kritiku.

StvN
23. 12. 2009
Dát tip
Chápu, že jádrem této povídky je myšlenka, taková trochu idealistická myšlenka, ale budiž. Já bych četl radši něco reálnějšího, když už bych se chtěl dozvědět něco z prostředí, v němž nežiji. Každopádně se mi to četlo dost těžce. Trochu kvůli stylu, trochu kvůli přeskakování. Když něco popisuješ, zkus nepřeskakovat, zkus to popisovat tak, jak to vidíš. Kdybych se na to podíval trochu více detailně, tak kupříkladu souvětí: Brzy ráno tiše vstal, aby ji nevzbudil, jen aby byl mezi prvními v ulicích sídliště. je pro mě problematické. Říkáš zároveň, že vstal brzy, aby byl včas na ulici a zároveň, že vstal tiše, aby ji nevzbudil. Jsou to dvě různé informace, které jsi z mého pohledu dost těžkopádně spojil do jedné věty. Proto se mi to čte těžce, proto nedokáži vnímat přesně to, co bych vnímat měl, pohled je to takový rozostřený.

PÁTER
23. 12. 2009
Dát tip
Děkuji za radu, poslechl jsem tě a upravil,upřímnosti si moc cením !

Dero
23. 12. 2009
Dát tip
To je upřímné psaní. Líbilo se mi. * Chtělo by to jen trochu lépe skládat některé věty a hlídat si ustálené obraty, aby se čtenáři lépe četlo. Na začátek by stačily drobnosti. Uvedu příklady: "Leželi na matracích vedle sebe, nemluvili, jen tak s otevřenýma očima." --> "S otevřenýma očima leželi na matracích vedle sebe. Nemluvili." "Nechápali jej, co na té ženské jen vidíš, k ničemu ti nebude užitečná." --> "Nechápali jej. Co na té ženské jen vidíš, k ničemu ti nebude užitečná!" "Ale mu se líbila, jak se uměla smát, jak jí vítr vlál s jejími dlouhými měděnými vlasy a nebyla to žádná špína, chodila se pravidelně koupat do Charity." --> "Ale jemu se líbilo, jak se uměla smát, jak jí vítr čechral dlouhé měděné vlasy. Na ty dbala, chodila se pravidelně koupat do Charity."

Petrusha1
22. 12. 2009
Dát tip
myslím, že text by zaslúžil späť do šuplíka a poliečiť ... celý prvá časť je nadnesene povedané ako zo žurnála s reklamou na šťastné vianoce kombinované s letákom odporcov konzumého trávenie vianoc, zámer bol dobrý, chcelo by to však trochu prepracovanejší kabát ...

Petrusha1
22. 12. 2009
Dát tip
hneĎ prvá veta je veľmi nešťastne formulovaná - taa nejak mi z nej vyplýva, že mimo oblohy a slnka nebolo na nebi ničoho hmhm ... (olboha na nebi? :))) Na Štědrý den bylo nebe jak vymetené, jen modrá obloha a svítilo zubaté sluníčko. no nič, idem čítať ďalej dúfajúc, že to nebude pokračovať

renegátka
21. 12. 2009
Dát tip
Krásné téma.Ježíšek patří všem bohatým i těm chudým.Nemohu si být jista, že příští rok to nebudou mé Vánoce.Ty dárky a igelitky a střecha nad hlavou jsou kulisy, důležité je , že on myslí na ni a dělá všechno proto, aby byla šťastná.

PÁTER
21. 12. 2009
Dát tip
Díky za přečtení a kritiku, snažím se pořád zlepšovat, mám v čem, no...

h32
21. 12. 2009
Dát tip
*v oblasti syntaxE:-) jak příznačný...

h32
21. 12. 2009
Dát tip
Po celou dobu čtení to poctivě drželo mojí pozornost. I mě to chvílemi dojímalo... Nápad pěkný. Měl bych ovšem výhrady ke dvoum věcem: nesrovnalosti v oblasti syntaxi- trochu kostrbatě stavěné věty, nějaké nedostatky v interpunkci aj. Někdy je například lepší ukončit větu tečkou a tu potencionální vedlejší větu, která se k ní významově váže, napsat jako úplně nový celek, byť třeba jen jako ekvivalent- vyzní to zdařileji- příklad: Domov si našli tady. Alespoň nějaká střecha nad hlavou... potom se mi nezamlouvá to, jak je naformulovaný závěr- moc jako školní slohovka. Zakončení slovy ..."Štědrý den." (bez posledních třech vět) by bývalo bylo mnohem umělečtější, explicitnější atd. Jinak posílám upřímný dík, i tak to byl zážitek!

koloušek
21. 12. 2009
Dát tip
Pěkné a dojemné.T*

Lakrov
21. 12. 2009
Dát tip
Tuším, jaký byl záměr, ale napsat by to bylo potřeba to jinak.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru