Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Párek

05. 01. 2010
45
121
12555

  

 Jednoho listopadového dne, myslím, že ten den byl krásný a slunečný, navracel jsem se uondán ze zaměstnání, když tu jsem byl obdržel nepřekonatelnou chuť na párek. Podlehnuv vidině této laskominy, umanul jsem si navštívit za tím účelem neprodleně nejbližší řeznictví.

   Už sama výloha na mě zapůsobila natolik mocným dojmem, že se dostavil Pavlovův reflex, následován nekontrolovatelnými výpadky soudnosti. Co může být malebnějšího nad zátiší s jelítky a jitrničkami na pozadí  nakrojené tlačenky a ovarového laloku? Sortiment uzenin reprezentovaly bujné obliny šunek, smělé erekce salámů, pompézní věnce buřtů, drapérie klobás a úhledná pohoří párků, honosících se názvy: debrecínské, frankfurtské, vídeňské, liberecké a spišské, pikantní, jemné i labužnické. Při pohledu na šťavnaté roštěnky, prorostlé bůčky a uzená kolínka, se mi až podlomila má vlastní kolena a zalitoval jsem, že mám na nákup pouze batůžek, síťovku a dvě igelitky.
Prasečí hlava lačně zakousnutá do citrónu jasně demonstrovala, že vepříkům je podstrojováno stravou bohatou na vitamíny, pročež nákaza chřipkou téhož jména nehrozí. Začínala se mě dokonce zmocňovat potucha, že ke každé flákotě hovězího přidávají psychologický profil dobytčete, aby se zákazník ujistil, že kravička nebyla ani trochu šílená. Tak solidním a počestným dojmem na mě ten krám zapůsobil.

    Proto jsem se podivil hordě nespokojenců, podle všeho ochránců zvířat a vegetariánů, kteří se svými transparenty zevlovali u vchodu a dychtivě vyhlíželi nějakou oběť. Bylo mi okamžitě jasné, že obětí budu já. Můj naivně dobrácký obličej podobné existence odedávna neodolatelně přitahuje. Třebaže vegetariány považuji za obecně užitečné, neboť díky nim masa neubývá, v jejich očích jsem podivínem, výstředníkem, ne-li přímo úchylem.

„Příteli, pojídat zvířata je rovno kanibalismu,“ nechal se slyšet onen demonstrant, jehož postava nejvíc připomínala mrkev, „nedělejte si ze svého žaludku hřbitov!“

„Hřbitov nebo kompost,“ odtušil jsem, „nevidím v tom rozdíl. Nejsem rasistou ani co se biologické rozmanitosti týče.“

„Vlastnosti jako soucit a lítost vám nic neříkají? A co nelidská brutalita zvířecích koncentráků a jatek?“ vedl svou neduživý rebel. „Soucit a dobrota charakteru jsou základem morálky. Kdo je krutý ke zvířatům, nemůže být dobrým člověkem! Všichni mrchožrouti jsou agresivní! Agresivní a útoční, vy... Vy supe!!“

„Co to blábolíte, vy košťále? Chcete mi namluvit, že všichni býložravci jsou mírumilovní? A co vegetarián Adolf Hitler? Zdá se, že vycházíte ze zcela mylného předpokladu. Rostlinkám se taky asi moc nelíbí, když je někdo žere zaživa. Beztoho jenom závidíte dobytku, že je vaším potravním konkurentem, vy alibisto!“  

„Ne! Nebyl! Hitler žádným vegetariánem nebyl!!“ hystericky ječel běsnící pacifista, a div mě neumlátil transparentem s nápisem: I zvířata mají duši!

Začínal jsem chápat, proč mají řezníci ve znaku lva, navíc ozbrojeného sekerou.

„Dobrá, dobrá,“ pravil jsem smířlivě, uviděv, že transparenty zbylých božích bojovníků se začínají rovněž podobat zbraním, „nemám v úmyslu odnést si celé podsvinče. Vlastně jsem si chtěl zakoupit pouze párek.“

„Pááárek?“ vyděsil se aktivista a zdálo se, že ochrnul. Rovněž rozvášněný houfec, uslyšev toho slova, ustal v hartusení jako zasažený ustalovačem, a proměnil se v sousoší. „Párek, párek...“ zašumělo v hloučku Lotových žen.

   Využil jsem nenadálé strnulosti fytofágů a chvatně vzal za kliku masného krámu.
Citlivé chřípí mého nosu analyzovalo, kategorizovalo a katalogizovalo vůně uzenin, škvarků a ovarů, jež jsem shledal omamně lahodnými. Tělnatý řezník, jehož tvář nápadně připomínala vepřovou hlavu z výkladu, majestátně proplouval od pultu ke špalku a zase zpátky, a působil dojmem bodrého člověka. Bodrý člověk je usměvavý, veselý, dobrácký, sdílný, upřímný a poctivý.  Pravý opak drobného mužíčka, jenž vystoupiv z alegorického obrazu masových protestantů, s misionářskou odvahou a zarputilostí následoval mé kroky až do jámy lvové.
Uvedený mužík oproti běžným zákazníkům obzvláště vynikal vyzáblostí, a vyznačoval se tak mocnými kruhy pod očima, že jeho nos připomínal atleta cvičícího rozpor. Po vzoru psíka, který dokud je v bezpečí za plotem, vrhá se zuřivě proti pletivu, cení chrup a tropí pekelný povyk, je-li však řečený plot odstraněn, ukáže se zběsilá šelma jako ustrašený bázlivec, také tuto persónu, tváří v tvář hovězím dršťkám, opustila chrabrost.

„Dejte na má slova,“ lísal se vyzáblík,  “radím vám upřímně a z čistého srdce, nekupujte žádných uzenin, je-li vám život milý! Není daleko doba, kdy obaly takzvaných uzenářských produktů ponesou ze zákona varování Ministerstva zdravotnictví, obdobně jako krabičky tabákových výrobků. A párek je typickým příkladem smetiště všeho nezdravého. Věnujte mi jenom pár minut!“

„No, a co po mně chcete?“

„Já chci jenom vaše dobro.“

„Ale já vám ho nedám!“

„Žerty stranou,“ táhnul mě za rukáv k chladícímu pultu, dál od znepokojivých pohledů  obsluhujícího personálu, „nejste snad nakloněn domněnce, že by každý spotřebitel měl vědět, co skutečně obsahuje výrobek, který se tváří jako masný? Ovšem, našinec by byl ochoten odpřísáhnout, že je vyroben z masa. Žádný omyl lidského poznání však není hlubší. Kupříkladu, přečtěte si bedlivě složení těchto párků,“ vylovil štítivě z chladničky plastový balíček s uzeninami.

„V tom vám, zdá se, nemohu vyhovět. Nevzal jsem si na čtení mikroskop,“ odtušil jsem. „Obvykle nosím dva až tři s sebou, ale dnes, jako na potvoru...“

„Vy to stále zlehčujete, ale budiž, slyšte tedy. Cituji: Složení - strojně oddělené maso, voda, vepřová kůže, vepřové sádlo, hovězí lůj, bramborový škrob, škrobový sirup, jedlá sůl, stabilizátory E 450, E 451, E 452, E 250, E 500, extrakty koření, mléčná bílkovina, sója, hrachová vláknina, želatina, zahušťovadla E 412, E 407, cukr, barvivo E 120, posilovač chuti E 621, E 635, antioxidant E 316, sůl E 508... Tohle nevyrobil řezník, ale chemik! Než sníst takovouto uzenku, to bych radši vyšňupal pytel kokainu. Ten je aspoň přírodního původu. Chápete už, co vám naznačuji?“

„Jestliže je uvedený text nápadně dlouhý a tištěn miniaturním písmem, výrobek je nepoživatelný?“ hádal jsem.

„Bingo!!“ vyklouzlo nahlas vyzáblému lupenožroutovi, až po něm řezník blýsknul od špalku okem a nožem.

„Ovšem na druhé straně, je až k nevíře, jakou taková směs biologického a chemického odpadu, úhledně zabalená do části trávicího traktu kopytnatce, může při konzumaci poskytnout výsostně rafinovanou a dráždivou rozkoš všem zúčastněným smyslům. To delikátní, neodolatelně libé aroma! Ta podmanivě lahodná chuť, která téměř exploduje v ústech a způsobuje nepopsatelný gurmánský zážitek...“ zasnil jsem se.

„Ano, člověk je jako živočišný druh všežravec. Sežere všechno,“ připustil zakrslík. „To je však podobné, jako by se dobrovolně přihlásil na galeje! Co dím, konzumací těchto bezmasých uzenin si přivodíte smrt mnohem rychleji, než prací v gulagu!“

„Jakých bezmasých?“ podivil jsem se. „Vždyť je ve složení jasně uvedeno strojně oddělené maso!“

„Ale, no tak... Kde to žijete? Dneska, kdy léky nemusejí léčit, zpravodajství nemusí být pravdivé, řemeslník nemusí umět řemeslo, káva může být bez kofeinu a komedie bez humoru, proč by zrovna masné výrobky měly obsahovat maso? Tady se jedná o pouhý separát, což je ubohá parodie na maso! Ten vznikne tak, že se vezme kuřecí kostra se zbytky mezižeberní svaloviny, rozdrtí se na kaši a ta se propasíruje přes síto. Jeho otvory větší zbytky kostí zadrží, a propustí jen zbytky svaloviny, rozemletou kůži, rozmělněné chrupavky a nejmenší částečky kostí. Výsledná hmota se pak nazve masem, a použije na ty vaše párky, vy naivo! A to se ještě výrobce nerozpakuje argumentovat tvrzením, že separát je dobrý pro klouby, že kuřata jsou zdravá, a vůbec...“

„Tak, čímpak posloužím?“ rozlehlo se masnou. „No vy, vy s tím batůžkem. Jste na řadě!“

„Já?“ rozhlédl jsem se rozpačitě a popošel k pultu. „Ještě si nejsem tak docela jistý. Původně jsem chtěl jenom párek...“

„V tom případě bych si dovolil nabídnout naši specialitu. Budete nadšen,“ otočil se řezník k háku s uzenkami, a jednu bleskurychle nakrájel na úhledné špalíčky. „Jen okoštujte. No oba!“ trval řezník na svém.

„Ale, to si nedělejte škodu, já maso nejím,“ plaše oponoval vegetarián.

„Nedělám si žádnou škodu. Já tímto procesem z fronty filtruju blbce, co nežerou maso! A tebe už dlouho pozoruju. Co pohledáváš v mým krámě, ty květopase? Běž si domů dovyšívat gobelín a nepleť se mezi pořádný chlapy! A tý sebrance před výlohou vyřiď, ať jdou zase pro změnu povykovat ke kožešnictví!“

„Promiňte mistře,“ snažil jsem se zmírnit uzenářovu nevraživost, „ale doneslo se mi, že na výrobu párků se užívá jakéhosi důmyslného stroje. Mohl byste k tomuto smělému tvrzení zaujmout stanovisko?“

„No ovšem,“ košatá postava se přikolébala zase ke mně, „zrovna takovou mašinu mám v dílně! Z jedný strany do ní strčím živýho vola, a z druhý už lezou párky! Hotovej zázrak, co?“

„Zázrak by byl, kdybyste tam strčil párek a vylezl živý vůl,“ děl ode dveří ironicky zapuzenec.

„Obávám se, že taková mašina byla na světě jenom jedna! A to tvoje máma, ty vole! A vůbec, padejte mi z krámu voba,“ obořil se na nás řezník, významně potěžkávaje sekyru, „nebo se neznám! Já tady nejsem nikomu pro srandu!“

„Život je neveselý, a nic není, jak se zdá,“ pomyslel jsem si, vyběhnuv zčerstva na ulici.
A druhdy lákavá vývěsní tabule, na které bylo krasopisně vyvedeno: Prsa, stehna, žebra, žaludky, ledvinky, mozeček, brzlík, játra, slezina... ano, tentýž inventář gurmánských slastí mi náhle připadal jako dlouhá a pochmurná pitevní zpráva.


121 názorů

To já rád.


květopas......to řeknu zítra synkovi...též nejí co byť i kolem masa prolétlo....

bavíš mě....*/***


Markel
13. 10. 2016
Dát tip

Pana Vauda taky miluju, doufám, že jsem se nedotkla tvého ega, že jsi snad můj jediný... Taky pan Křesťan se trochu naboural do mého mozku, do srdce ale jen ty a Vaud, jste a budete mou inspirací. Pokud to zase na rok nezabalím, neb mé zájmy jsou širokánské. Například pomyšlení, že nestačím přečíst všechny knihy, co kdy byly vydány (než budu klepat na nebeskou bránu), mne doslova zkracuje život. Je to, pravda, kontraproduktivní proces, ale co nadělám, je to silnější než já :-)). A tak čtu a čtu a čtu....a mrkám a mrkám a mrkám


Markel, jsem potěšen a oblažen velice velmi. Klidně mě vykrádej, chceš-li, to je normální. Kam by na ty fóry autoři taky pořád chodili, že. Já například už dlouho vykrádám Vauda (mimochodem skvělého autora a mého dlouholetého kamaráda).

S fejetony pochopitelně pokračuj, stanu se tvým oddaným čtenářem.


Markel
13. 10. 2016
Dát tip

jo, a napěchuji si tě ke svým oblíbencům, mohu? Blbá otázka, co? Ať souhlasíš, či ne, dávám si tě tam a na tvé nesouhlasné výkřiky kašlu, zvysoka :-))


Markel
13. 10. 2016
Dát tip

jsem pobavena všecka celá, také komenty byly výživné a co bych to nepřiznala, nějakej úchyl, říká si pan Pavlovov, mne nestoudně obtěžoval snad 4x během čtení. Neměl úspěch, neb lednice je prázdná, co se týče zmiňovaných lahůdek, nééé, není, už běžím a vytahuji kvalitní uzeniny, co dostal manžel ke kulatinám Ukryla jsem je tak dobře, že jsem i já zapomněla, ale nyní: jupppííí. A zatímco kousám čabajku bez ničeho, nemohu nezmínit, že manžel dostal obvovskou kytici, protkanou umně zavěšenými uzeninami, no nádhera. Kytka už dávno tlí v konterneru, ale párečky, klobásky, štangličky...., nalezly v naší lednici dočasný domov. Dcera mne také čas od času oblažuje zmiňovanými obrázky a články, byla jsem tak rozpolcená, cítila jsem, že pan Herodes je vzhledem k mým vinám pouhý břídil. Rychle jsem se však oklepala, bratrovražedkyní jsem se cítila asi dvě hodiny.

Jinak tvůj fejeton-nefejeton, já ale myslím, že spíš fejeton, mne vymanil z veganských pařátů mé dcery, za což ti děkuji a máš můj nehynoucí obdiv. Vrhla jsem se taky trochu na fejetony a nevím po přečtení těch tvých, zda budu pokračovat. Mohu si tě umístit doma na piedestal? Taky jsem uvažovala, že tě trochu vykradu, snad to nikdo nepozná, když nasaju jen trochu smyslu pro humor, širokou slovní zásobu a z ní vyplývající excelentní hraní si se slovy. Měj se krásně.

P.S. Jak je to možné, že jsem tvoje fejetony objevila až teď? Jdu číst další :-)), smích prý prodlužuje život a to já potřebuji, neb se začíná kácet i v mých lesích ********


MKbaby
21. 02. 2016
Dát tip

Slyšel jsem, že do některých uzenin prý dávají i maso. To člověk nesmí jíst jen kuřecí striptýzky za pade kilo :-P


MKbaby - máš recht. Chuť dnešních párků je dovedená k dokonalosti a silně návyková. Chemii prostě masem nenahradíš.


MKbaby
21. 02. 2016
Dát tip

Dostal jsem chuť na párek :-D


Marcela.K.
20. 09. 2011
Dát tip
:-))) no vidíš, to mě nenapadlo! Jo, v kravíně jsme byly jako děti na exkurzi, abychom viděly, jak moc dobře se kravičkám žije v JZD...a dokonce jsem kdysi viděla i to rozpláclý na louce...rostly tam žampiony ;-))

No, já bych mu teda nevěřil. Kupříkladu krávy jsou také vegetariánky. A bylas někdy v kravíně?

Marcela.K.
20. 09. 2011
Dát tip
Jsem jednou potkala vegetariána, zřízence od nás z práce... nesl v ruce kytku jasmínu.Asi k večeři. Jo a tvrdil, že jeho hovínka nesmrděj :-)))

Jak symbolické. Zrovna mám plnou udírnu masa. Už topím třetí den, tak je nejvyšší čas okoštovat.

Yeziiinka
03. 04. 2011
Dát tip
Jednou jsem jela v tramvaji a tatínek tam ukazoval z okna své kachektické, sotva devítileté dcerce obrázek na boku chladícího vozu na ulici. "Vidíš", pravil, "na autě mají namalovaná veselá prasátka v šatečkách a uvnitř vezou mrtvoly! A někteří lidé, třeba i tady mezi námi, ty mrtvoly dokonce žerou!" Tady máš vegetip*!

Tiso-výluko - Já jsem všežravec. A to doslova. Sežeru, na co přijdu. Je to, poslední dobou, takový můj koníček. Někdo střádá mince, jiný shromažďuje automobilové veterány a další vrší do alb hromady známek. Já sbírám tuky. A začínám v tom být dobrý. Inu - talent.

Tisovyluk
24. 01. 2011
Dát tip
ač to je předlouhá povídka, tak jsem ji opět zhltla jedním dechem. Teda Květoni... Ty máš fakt talent od Boha. Jen by mě zajímalo, jestli je Ti ve skutečnosti milejší masožroutství či vegetariánství, pečlivě informován jsi o obou stylech. :-)

Aqua-bélo děkuji mnohokrát. Jak tak koukám, ještě jsem u tebe na stránce nebyl, tak to musím hnedle napravit.

Aqua-bella
24. 10. 2010
Dát tip
Zpočátku se u mě také dostavil Pavlovův reflex a to u překrásného popisu uzenářství. Následně mi tekly slzy smíchu, když jsem četla dialogy s košťály. Ke konci mě ale přeběhl mráz po zádech a obávám se, že párky odteď asi nebudu jíst. Přesto dávám tip :) Velmi povedené.

..šmánkote..po třech dnech bez jídla jsem mertvá!!!!!!!!!!!!!!...))))))))))))))))

To mě těší. Já musím taky ke všemu něco přikusovat. Jídlo, to je moje droga. Jakmile dva tři dny nejím, hned mám absťák.

..královsky jsem se pobavila přikusujíc ke čtivu párek a studený k tomu..:))))))))) ..byl dobrý..:)

Jachula
31. 03. 2010
Dát tip
No, samotný maso je pro mě málo, taky to chce nějakou přílohu ne? Ale je pravda, že v řeznictví bych ho asi pohledal. Ještě pivko a spokojeností budu vrnět:)

Tychulo, díky, že ses zastavil, a pokud se ti roztetelily chuťové pohárky, tak jenom dobře. Ale, ruku na srdce - šlejšky jsou nočky z bramborového těsta! Ty by si z řeznictví nemohl odnést ani David Copperfield! ((-:

Jachula
31. 03. 2010
Dát tip
Četl jsem to se zatajeným dechem v očekávání, že konec se bude utápět v myšlenkách masistických. Nemám rád lidi co mi znechucují jídlo a vůbec se nedivím Květoňovi, že, odcházeje z řeznictví, neodnesl z něj ni šlejšku. Už spěchám pro nějakou tu šišku a nechávám školit.*

Sám jsem při psaní pozřel hezkou řádku těchto rajských produktů, a nemůžu říct, že by mi to způsobilo nějakou újmu. Naopak - mé senzory to uvedlo do stavu nevídaného blaha. Kdo by si pomyslel, že antireklama může fungovat pozitivně.

Augustus
28. 03. 2010
Dát tip
Skvělé! I když podle mého názoru nejde o fejeton, ale to je vedlejší. stejně jako to, že jsem během čtení dostal nezřízenou chuť na uzeninu, což v dnešní mediálně-paranoidní době zavdává k otázkám, zda nejsi placen mas(t)nou lobby, abys ve čtenářích nenápadně vyvolával chutě na její výrobky. Hlavní je to, že jde o dílko skvěle napsané, u kterého jsem se nejenom dobře pobavil, ale také upozorňuje na některé závažné skutečnosti, kterým by měla být věnována větší pozornost. TIP jako hřib!

To znám. Často jsem se u Vosáka tři dny mazlil s jednou větou, a když jsem to pak veřejně četl, ti debilní posluchači se smáli na úplně jiných místech.

Tak, tos mi učinil velikou radost. Těchto drobností si málokdo všimne i za střízliva.

Dneska jsem se královsky bavil:))) Sekvence "„Já chci jenom vaše dobro.“ / „Ale já vám ho nedám!“" je naprosto luxusní. Gramatiku tentokrát nehodnotím, poněvadž jsemť poněkud ožrat Budvarem. Dvanáctkou.

Jééé, tak to mám radost velikou, že sis mezi odklízením sněhu udělala chvilku na moji virtuální uzeninu.((-:

avox
06. 02. 2010
Dát tip
:-)) párky sice zrovna nemusím, ale tady jsem si "pochutnala" :-)) */

BBarkku
02. 02. 2010
Dát tip
..dnes jsem podivnou směsí müßli,mléka,nudlové polévky a čaje..nic chytrého ze mně tudíš nedostanete(!)

Podle propagovaného hesla "Jste to co jíte", by opravdovými lidmi byli pouze kanibalové.

BBarkku
02. 02. 2010
Dát tip
;)svěžího ducha a veselou mysl si většinou udržím. Ale teď mě napadlo,že když je masožroutství totéž co kanibalismus, proč si k obědu nezapíchnout raděj nějakého prorostlého spoluobčana, co nám již dlouho stejně pije krev(?) Bylo by sice na místě obávat se, zda se jeho příšerné vlastnosti pak nepromítnou do nás.. nebo to funguje jen tím směrem, že pokud člověk zbaští svého nepřítele, získá jeho sílu, vytrvalost..bla bla?

Ale čert vem figuru. Důležité je, udržet si svěžího ducha a veselou mysl. V životě jsem například neviděl obézní hrdličku, a ta přitom cukruje jako divá!

BBarkku
01. 02. 2010
Dát tip
Obvykle se stavím k masu tak, že mi velice chutná podávané u cizích, ale jakmile si opatřím nějaké pomocí vlastní peněženky, začnu pociťovat černé svědomí. ..Vím, že je řeč o mase, ale- zakázané ovoce nejlíp chutná;) Jinak ta poznámka o temelínu a bombách asi přesně vystihuje můj postoj, když stojím v obchodě nad chladícím boxem plným uzenin, říkám si "ale co" a poslouchám vnitřní spor mé mnohočetné osobnosti. Vítězí argument, že figuru si udržím ,když vynechám bílé pečivo a ovocné cukry;)

Nepřipojen
24. 01. 2010
Dát tip
:D :D muhehehe.. tip

ruprecht
24. 01. 2010
Dát tip
:) *

Vtipné

A ještě mu přihoď, že býložravci jsou ekologicky nebezpeční, protože produkují nadměrné množství metanu a CO2.

guy
18. 01. 2010
Dát tip
hehe - hřbitov nebo kompost - fajn argument příležitostně jej využiji při debatě s nějakým vyzáblíkem .. :-)

A to já se zas klidně přiznám. I lupič může být čestný a poctivý!

cherubinka
08. 01. 2010
Dát tip
no vidíš, kdybys to, Květoni, nepřiznal... takhle jsi pro mě "jenom" vtipálek nejvtipálkovitější-humoristický :-)

Nevím, jestli tě nezklamu, Cherubčo, ale zrovna tahle část není tak docela původní. Zůstalo mi to v hlavě z nějaké staré anekdoty. Jedná se o takzvaný vtipový recyklát. Ale, to humoristi běžně dělají. Kam by na ty fóry taky pořád chodili, že?

cherubinka
08. 01. 2010
Dát tip
„Zázrak by byl, kdybyste tam strčil párek a vylezl živý vůl, „Obávám se, že taková mašina byla na světě jenom jedna! A to tvoje máma, ty vole! hahaháá, tak to se povedlo :-D

vtipné...*

neodolám a přidám reklamu: svíčková jedna báseň to je tedy rána pro básníka vegetariána...

Možná by bylo zajímavé udělat takový průzkum, jaké stravovací zvyklosti mají prozaici narozdíl od básníků, a je-li nějaká odlišnost ve složení krmné směsi u vyznavačů volného a vázaného verše.

Wronski
07. 01. 2010
Dát tip
pobavilo mě to a maso můžu kdykoliv :o)*


kunka
06. 01. 2010
Dát tip
los perfectos, som sa pobavil a idem na tie párky

Ano i taková (vystavená) jitrnička dokáže udělat své, zvláště nachází-li se vedle řeznictví cukrárna, kde se dá zakoupit zmrzlina. Potomky (tj. jako svoje děti) vylákáš na "zmrzku", ale sám si dáš, ománen vábivými jitrničkami a tlačenkami z vedle výlohy, v řeznictví "něco" od masa! A toto je skutečný příběh...! J.Š.

Salvy smíchu jsou pořád lepší, než kdyby ses usedavě rozplakal nad nějakou tragédií. To by asi u kolegů vzbudilo větší pozornost. Jo, vkusně naaranžovaná výloha řeznictví - není obrazu nad ni.

Ač jsem zapřisáhlý typický všežravec (skutečně asi nejvíc ze všeho mi chutnjí opečené kousíčky vepřových, králičích, kachních a jiných jatýrek s přidanou, lechce podušenou, mochovskou zeleninovou směsí), velmi mne toto pobavilo. Zvláště krásná masová přirovnání v první části fejetonu ("...bujné obliny šunek, smělé erekce salámů, pompézní věnce buřtů, drapérie klobás a úhledná pohoří párků...") a také dramatické podlomení vlastních kolen při pohledu na prorostlé bůčky a uzená kolínka, způsobily u mne salvy smíchu, až jsem se musel krotit, abych nerušil kolegy při poobědové siestě! takže dík. J.Š.

Adamova Eva
06. 01. 2010
Dát tip
ták, ták, jsou i nezdravější věci a pokud chci být zdravá, musím z každýho i zla trošku, tak budou i obranný látky :o))) a vůbec nejlepčí rada? tělo si samo řekne, na co má chuť, tak ho poslouchám a občas mám chuť i na něco jinšího, než papání :O)

Pravdu díš, Evčo. Kytka má zdobit, nikoli sytit! Já bych tyhle "pseudomasné výrobky zas tolik nezatracoval. Dnešní moderní uzeniny představují vrchol dokonalosti. Chutnají jako maso, a přesto obsahují bílkoviny, sacharidy, uhlohydráty, vitamíny, a dokonce i vlákninu a cereálie. Takže do zeleniny už ani nemusím chodit.

Adamova Eva
06. 01. 2010
Dát tip
taaak, vše bylo řečeno a přesto mi nedá, hlavně poděkovat, že jsem se zas mohla zasmát a pobavit, tak jako vždy :O)))))))))))))))))))))))))) po umytí obrazovky už můžu i psát přesně jsi vystihl i co já, jako masožravec ))) hladová do řeznictví, ven s třema igelitkama, síťovkou a batohem. Asi bych nevyšla bez párku, to bych nezvládla i když párky taky zrovna nemusím. Bez masa vydržím jeden víkend cvičení jógy a vegetariánské stravy a doma to doháním biftečkem, řízečkem, švarcvaldskou šunkou a tataráčkem ))) Párek jsem začla číst před obědem a z nedostatku času jsem přerušila a nechala si to po o.... už ale vím, že to asi nebylo z nedostatku času, měla bych Pavlovův instinkt též a klávesnice se čistí hůře než obrazovka ))) A cos napsal v názorech ke konci: Al-Káida, Talibán... tak ze mne vegetarián už nebude, mluvíš mi z duše ))) ještě jednou Ď)

Dík, Alojs. A spěchej pomalu!

Alojs
06. 01. 2010
Dát tip
pěkná práce. spěchám, takže jen tip a palec nahoru :)

Tak - příjemné zažití, přeju!

renegátka
06. 01. 2010
Dát tip
Na párku bych si dnes nepochutnala, ale tvůj fejeton mi vše vynahradil.Šmakovalo.

Baaba - Vživotě jsem žádnou pitvu neviděl, proto jsem rád, že jsem ten příměr trefil. Myslím, že zásadní rozdíl bude jen v tom, že nebohý člověk při tom leží, zatímco nebohý vepřík visí. Koníku - do spotřební kvality černých vajec Fu Jung má to tvoje předvánoční ještě daleko. Jejich příprava spočívá v tom, že se zabalí do směsi vápna, hlíny, slámy a plev, a zakopou se do země. Následující generace, pokud ví kde kopat, si na nich pak může pochutnat. Prosecký - díky za návštěvu. Máš bystrý postřeh. První, zdánlivě kostrbatá věta, je už takovou mojí poznávací značkou a prubířským kamenem pro čtenáře. Pokud se čtenář přez ni nedostane, pak by ho zbytek stejně nebavil. Co se uzenin týče, nejsem vybíravý. Na jedné straně ruské rakety, na druhé zase americké, do toho Al-Káida s Talibanem, za humny nám každou chvíli může bouchnout Temelín, a já se budu bát sníst párek, ne? MyšLenko - díííík!

Prosecký
06. 01. 2010
Dát tip
Za inovativnost tématu a dobře vystavěnou kostru (příběhu, ne tvoji) dávám tip. Téměř všechno už bylo řečeno! Dovol jenom drobnou poznámku: První odstavec jistě napadnou někteří kritici. Souvětí příliš dlouhé a prvoplánově rádobyvtipné. To se dále v textu ještě v náznacích opakuje. Ale jinak jsi oslovil excelentně velkou skupinu čtenářstva. Pokud jde o samotnou kvalitu párků, znám také ty stupně kvality a jen s největším sebezapřením v supermarketu byť i jen čtu jejich složení. O něco lepší může být náš vesnický řezník, ještě lepší může být (ale taky nemusí, kolísavá úroveň)naše vlastní zabíjačka, a nejlepší se poctivý ekostatek. Jistě znám takové i na jindřichohradecku nebo karlovarsku, ale zatím nejspolehlivější jsem našel v Horním Rakousku a Tyrolsku.

jedno černý vejce bych ti mohla nabídnout - sem v lednici objevila jedno zapomenutý předvánoční vařený natvrdo ale nevím esi se menuje Fu Jung nebo Kalimero... :o)

baaba
06. 01. 2010
Dát tip
pitevní zpráva hm... Několika pitev jsem se zúčastnil. Zabijačce se to velmi podobá. příběh je krásně vystavěnej. T

jejdavilda
05. 01. 2010
Dát tip
ano, je to jako v životě. Chvíli nestojí, chvíli stojí

Mně ani tak nešlo o kritiky. Mně se jenom hrozně líbí, že to jde. Absurdity, to je moje.

jejdavilda
05. 01. 2010
Dát tip
teď nevím jestli autor stojí nebo nestojí o hlubší kritiku, když tu máš oboe. Ovšem stejně ti ji neposkytnu*

Vaud
05. 01. 2010
Dát tip
macecho - jenom úsměvná? Bývaly doby, kdy jsem byl k popupkání vtipnej!

Vinarko, nebuď smutná. Být "něco mezi" je taky stanovisko. Pravda, nedá se za ně demonstrovat. (((-: Dík Za ti, rád jsem pobavil.

Hodiny, myslíš amalgam? Já měl za to, že mi ho tam zubař dal na ozdobu. Mám ho okoštovat?

Diano, vždyť už mě znáš. Nejsem nic z toho, o čem píšu. To je na tom právě vzrušující, že v příběhu můžu být vším čím chci, i tím čím nechci. A zrovna tak, když mě někdo namíchne, tak ho někam napíšu, udělám z něj blbce, a mám pokoj. Taková terapie.

Vinarka
05. 01. 2010
Dát tip
Já jsem někde mezi :) Maso moc nejím, ale to proto,že mi většina "masných" výrobků nechutná :) Tenhle fejeton je fakt zdařilej, nasmála jsem se jako už dlouho ne. Tip!

No jo, máš pravdu. Já jím u všeho. U počítače, televize, u knížky, U kulaté báby, někdy i u tchýně. Snad jenom u zubaře ne.

macecha
05. 01. 2010
Dát tip
Květoni - v tom jsem s Tebou zajedno. Ať si každý dělá, co chce, ale ať to nechá dělat i jiné. Vaude - Tvoje poznámka je dokonce úsměvná!

Diana
05. 01. 2010
Dát tip
Nejsi ty zakuklený vegetarián, Květoni? Nechceš nás tímto vtipným a až podezřele informovaným dílkem nenápadně obrátit na svou víru??? Soudím tak z toho, že mne taky jaksi přešla chuť.... :-))***

Sebastiana
05. 01. 2010
Dát tip
Uřízl jí hlavu. Já chytrá věděla, že se bude ještě dlouho potom mlátit.Byl z toho dlóuho špatnej. To nebylo tedy vůbec humánní.

Sebastiano, vůbec si nedokážu představit, jak se dá humánně zabít krůta. Jestli ji synek přemluvil, aby umřela sama...

Sebastiana
05. 01. 2010
Dát tip
Zaskočil mi smíchy čaj, ježiš, to jsem potřebovala.Můj nejstarší syn taky začal s vegetariánstvím, ale udělal chybu, že řekl, že maso jí jen to, co si sám humánně zabije.Koupila jsem mu krůtu. Živou. Zabil jí sám. Od tý doby kušuje a jí všechno.

Díky Bíšo. Až mě polil ruměnec.

Bíša
05. 01. 2010
Dát tip
Skvěle napsané, čtivé i poučné!!!

Já zase už dětství soustavně pátrám po něčem, co mi nechutná. Už jsem prubnul kde co, ale pochutnám si ůplně na všem. Pravda, ještě jsem nezkusil syrové beraní oko a černá vejce Fu Jung.

čučenka
05. 01. 2010
Dát tip
Pravda je, že pod synovým vlivem jsem občas procházela kolem vitrín s masem, a neviděla jsem jídlo, ale kusy těl, jak to na konci popisoval Květoň. Nic příjemného..

Přijď mezi nás!

čučenka
05. 01. 2010
Dát tip
Já jím párky akorát od našeho řezníka, tam je 96% masa. Je to na nich fakt poznat, párky ze supermarketu připomínají jen tvarem, ale chuť se nedá srovnat. Doma jsem měla nemilitantního vegetariána, který nejedl maso už od školky, páč mu nechutnalo a po pubertě k tomu dosadil ještě ideologii o ochraně zvířátek. Dnes upustil i od ideologie a krom vepřového sem tam do nějakého masa ďobne.

tož honem pěkně popros martinez o přijetí do klubu... nebo na Kubu? :o)

Vaud
05. 01. 2010
Dát tip
přijď k nám do klubu, neváhej a zavolej, jsme veselé a hravé - tak asi jo :-)

tak pojď mezi nás, šup! :o)

Vaud
05. 01. 2010
Dát tip
koníku - ano, taky jsem vzrušený reaktor :-))

Hele, Hodiny, ty se spokojíš s virtuální stravou? To bych taky potřeboval. Teď, po Vánocích, budu muset taky zařadit nějakou podobnou dietu.

No ovšem! Jak jinak. Pravé Cohiba Esplendidos.

ty kubo! :o) a samozřejmě pravý havana, že jo? :o)

Tak jsem se letmo porozhlédnul a vidím, že je to vybraná společnost. Já jsem měl o kubech spíše tu představu, že se jedná o místo, kde se popíjí letitá whisky, kouří doutníky a čtou Timesy.

šak si ten klub prohlídni, Květoni, v jaký společnosti budeš - a začínám uvažovat o přejmenování na klub vzrušených reaktorů :oD a možná si tě šupnu eště do jednoho tu u sebe, aby martinez zas neslízala všechnu smetanu sama

Jo, Toscano, a co chudáci eskymáci? Na sněhu v mínus padesáti nevypěstuješ ani lišejník!

Já jsem četl Klub zrušených reaktorů! Koníku, budu si to pokládat za čest. Ně co mi našeptává, že je to spíš pochvala, než potupa. ((-:

hele, a nebyl tys taky někdy reaktor? a esi jo, nechceš do klubu a dostat svůj šuplíček k plnění? pak bych ho kvůli tobě aj přejmenovala :o)

Toscana
05. 01. 2010
Dát tip
Jo, a kdyby byli lidi už v pravěku vegetariáni, tak lidstvo vymřelo už tehdy, protože v zimě si hledej kořínky či zrní pod metrovými vrstvami sněhu... :o)))

Vaud
05. 01. 2010
Dát tip
koniku - nemel to byt klub vzrusenych redaktoru??

no konečně sem se zas dočkala... :oD mohu-li si tento skvost vklubit? zkusím to - snad mi ho nesebereš :o)

Já jsem si zrovna dal páreček v sobotu k snídani, a chrochtal jsem blahem. Příbalové letáky se složením čtu vždycky až po konzumaci, abych si nekazil chuť. A musím říct, že chemie je mocná čarodějka!

Toscana
05. 01. 2010
Dát tip
Hahaha, tak jsem si zase spravila náladu. Díky, Květoni, pobavilo nebývale! :o))) *t Mj. jsem masojídek, neboli šelma, párky teda moc nemusím, ale takový řízeček... jéééje!!! K vegetariánům bych podotkla, že to jsou zakyslí blázni, protože člověk prostě je odjakživa všežravec. Jeden můj spolužák býval fajn kumpán, co s ním je srandy kopec, dokud se nepřemyklíkoval právě na vegetariána, od té doby vypadá nazelenale neduživě a když se usměje, máš dojem, že ho to bolí. :o)))

Děkuji za pochvalu, Jarmilko.

PS: A dokonce vím docela přesně, jak dlouho - před čtyřmi lety jsem se nasmála nad příběhem solomona o nevěrném chlápkovi v pekle (bohužel už to tu asi není) Vážně super, a co víc - LITERATURA!

Množství metanu, které produkují krávy i ovce "oběma konci", vytváří celou jednu čtvrtinu celkového objemu emisí metanu, které jsou ročně produkovány. Metan je přitom 20x silnější skleníkový plyn než CO2. Každá z 10 milionů krav vyprodukuje denně průměrně 100 až 200 litrů metanu. Je to ekvivalent 4 kg CO2, pro srovnání - automobil vyprodukuje při ujetí průměrné denní vzdálenosti 52 km zhruba 3,4 kg CO2.

Boží!!! Už dlouho jsem se tak nepobavila :))))****

dosud jsem žil v domnění, že párky se dělají jen ze spárkaté zvěře...

To víš, Maceško, i vegetariáni a samozvaní ochránci zvěře mají právo na život. To jen aby viděli, že proti nim ničeho nenamítám. Mám jen drobné výhrady k prezentaci jakýchkoliv radikálních názorů. Každý má právo na svůj názor, ale proč si pro ně dávat vzájemně do držky, že?

Vaud
05. 01. 2010
Dát tip
dnesni pohadky zacinaji bio nebio :-)

zrovna včera jsem někde četl, že deset procent světové produkce CO2 vytvoří jen člověk sám (tedy těch 6 mld) dýcháním...

macecha
05. 01. 2010
Dát tip
Květoni, tak vesele a krásně to začalo!!! Proč jsi nezůstal u těch jelítek a vegetariánovi nevysvětlil, že nemocen je on, jelikož se nechová jako správný všežravec. Ten konec mi to skoro znechutil. Já si dělám párečky a klobásky sama, prasátka jsme si do jisté doby také chovali sami, takže byla bio a chutnala výborně. Nicméně, zasmála jsem se. Jak jinak, že? T****

Některé druhy párků by s trochou nadsázky bylo možné doporučit ke konzumaci i vegetariánům. Spotřebitelé dokazovali "kvalitu" takových uzenin před televizními kamerami, když ji předhodili svému psu. Ten si jen přičuchl a zhnuseně se odvrátil.

Vaud
05. 01. 2010
Dát tip
oni vegetariani a nektera zver produkuji plyny, ktere maji za nasledek sklenikovy efekt cili snez vegetariana zachranis strom paklize byl parek vyroben z nahrazek masa, nemohlo jit o carnivorstvi *

To nejsou názory, Aleši, to je jenom literatura. Tedy, literatura podle Květoně. Pomalu si ten prevít žije vlastním životem, a s jeho názory ne vždy souhlasím. Ale - co nadělám.

Mně sice chutná, ale taky mám pokoj. Ó, my se máme! ((-:

ale...tak snadno bys názory měnit neměl :o)

Yvaine
05. 01. 2010
Dát tip
:)) Pěkný Vegetariánství je strašně pokrytecký - líbí se mi, že to někdo taky vypíchl;) Mně maso prostě nechutná a mám pokoj:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru