Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Značka : Na celý život

29. 01. 2010
14
20
2747
Autor
Ch.

Minulost nás neopouští ...

 

 

Nejprve horká a náhle …

Jako zasažena šípy!

Kapky ledové vody jí buší do obličeje. Víčka tiskne pevně k sobě a přesto cítí, jak ji voda štípe v očích. 

Mráz se prohání celým jejím tělem. Voda dopadající na podlahu sprchy jí v hlavě hučí a pára z té náhlé změny teploty v koupelně jí obepíná tělo jako lehký, hedvábný šat.

Neustále drží hlavici sprchy naproti sobě a snad doufá, že díky ní vyžene všechny ty pitomé vzpomínky. Všechny ty hromady vzpomínek, které tam má! Které ji budí ze snů …

Kolik už je to let? Pět? Sedm? Neví. Přestala počítat.

Tolik dlouhých dnů a ještě delších nocí, kdy nemohla dojít k touženému klidu. Nemohla se zbavit skřípějících brzd v uších a posledního pohledu, kterým se na ni podíval. Tolik hrůzy a lásky zároveň se v těch očích v pár vteřinách blýsklo. Kdo by na to zapomněl?!

 

„ Nemůžeš za to. Ani ty, ani já. Ani ten řidič za to nemohl. Víš to přece. Víš? Byla to jeho nerozvážnost a nepozornost,“ objímal ji otec kolem ramen. Ani teď ho nepřestal kritizovat. Vyčítat. Ani teď, když už se nemůže bránit. Musí ho bránit ona.

Ruku ze svého ramene setřásla.

„ Nechej to být,“ šeptala a tiše se vydala do svého pokoje.

A tam trávila noc co noc na okenním parapetu. A hleděla do tmy.

 

Tma. Pod zavřenými víčky jí vyskakují obrazce. Míchají se, prolínají. Obličej ledovou vodou má už docela necitlivý, ztuhlý. Studený. Jako ten jeho. Kolik mladých holek po tom obličeji bláznilo? A kolik jich potom přišlo, když loučili se s ním naposledy? Skoro žádná. Přítelkyně. Kamarádky.

 

„ Proč je tady pořád taháš?! Coury jedny. Dívej se, jak vypadá. To tu sukni nemusela mít vůbec, když je tak krátká. Jak se na ni musí dívat ty děcka?!“ šel slyšet matčin výhružný hlas zpoza zavřených dveří do kuchyně. A v obývacím pokoji tetičky pochvalovaly koláče a přemítaly, co se zase za toho půl roku, kdy se neviděly, změnilo. Hodně, tetičky. Hodně se toho změnilo.

 

Skoro neznatelně se zasměje. Voda už dávno neteče. Ruce svěšené podél těla, hlava sklopená, oči pořád zavřené. Jakoby snad cítila strach je otevřít? Že se zase vynoří jeho obličej?

Jak ona ho měla ráda.

 

„ Hvězdičko, pojď za mnou. Něco jsem ti z Francie přivezl,“ lákával ji do pokoje. A ona šla a pak jen mohla obdivovat úžasné kousky, které jí vozil z cest.

 

„ Víš, byl si jediný z rodiny, koho jsem měla doopravdy, upřímně ráda,“ šeptala později do šedi mramorové desky. Často za ním chodila. Popovídat si. Nic jiného jí nezbývalo. Nejlépe k večeru. Nejlépe za chladnějších dnů. Tehdy na hřbitově nebývá moc lidí, víte? Je tam klid.

Sedí tam tak dlouho, dokud ji chlad neprostoupí od hlavy až k patám.

 

V celé koupelně je neuvěřitelná zima. Pustí si na tělo opět proudy vody, tentokrát však teplé. A vzpomíná dál …

 

„ Nedívej se na ni tak. Opakuju, už ani o ni koutkem oka nezavadíš!“

„ Co to povídáš?! Blázníš snad? Je to moje neteř!“

„ Jen se nedělej. Moc dobře vidím, jak ji hladíš po …“ odmlčí se otec.

„ Po čem? Po hlavě snad? A to není normální? Vždyť je to dítě, panebože,“ druhý hlas začíná být podrážděný a hlasitější, než jaký jsou schopny stěny pracovny umlčet.

„ Po zadku,ty úchyle!“ otcův burácivý hlas protne ticho celého domu. Nikdo netuší, že  tehdy stála za dveřmi. Utekla  z dětského hřiště. A slyšela to, co neměla.

Od té chvíle byla opatrnější na jeho pohyby, na jeho úsměvy. Na jeho ruku. Ale její ostražitost neubrala ani setinu lásky, kterou  k němu cítila. Pořád to byl strom, pod kterým za deštivých dnů ráda sedávala. Pořád to byla hřejivá náruč, když kolem řádil mráz. Pořád pro ní byl.

 

Co byl tehdy za den? Úterý? Či snad neděle? Neví. Už je to tak dávno.

Ale bylo jasno, slunce pražilo do zad, když přecházeli tu osudnou cestu. A také do očí. A oslepovalo. A na silnici se nevyplácí nevidět. Vážně ne.

„ Až je to zvláštní, že? Zrovna my tři pohromadě,“ nadhazoval tehdy významně a po očku sledoval otce, jak bude reagovat. Ten jen mlčel. Na co taky mluvit, když jeho slova uměly jen ubližovat. Mlčeli všichni tři. A šli cestou dál. Ze společného oběda, kdy servíroval se vztek jako předkrm, hádka jako hlavní chod a zarputilé, nepřátelské mlčení jako dezert. Jak jednoduché.

Všechno se seběhlo v pár vteřinách. On jednou nohou ve vozovce a obličejem otočený k ní, otec několik metrů na chodníku za nimi. Řidič téměř nezpomalil. A tělo letělo vzduchem. Jako hadrový panák dopadlo o kus dál. Pomačkané, pomuchlané, krvavé. Nehybné.

 

Po tvářích jí mimo vodu stékají slané potůčky slz. Tak jako tehdy …

 

V první chvíli byla naprosto ochromená strachem a nepochopením celé situace, že se z místa ani nehnula. O to rychleji se však rozeběhla, jakmile jí to nohy dovolily. Samy se daly do pochodu.

„ Počkej, stůj!“ křičel za ní otec. Ale ona viděla jen ten jeho bezmocný pohled a věděla, že ty oči musí zachránit.

Sesunula se na kolena a rukou podepírala jeho hlavu. Dýchal. Díkybohu. Bílé kalhoty se jí zbarvily do červena. 

„ Strejdo! Nedělej mi to! Nechoď, zůstaň tady. Koho jiného budu mít než tebe?!“ plakala. Mladý, sotva patnáctiletý obličej křivil se jí bolestí a smutkem.

A v dálce houkala sanitka. A dav lidí kolem nečinně přihlížel té podívané.

„ Zůstaň tady, prosím“ její hlas skoro nešel slyšet. Šeptala.

„ Odpustím ti i to, co se tehdy kdysi stalo. U mě v dětském pokojíku, víš? Víš. Já vím, že víš. Nikdy si mi to nevysvětlil a já se nikdy ani neptala. Jen jsem mlčela. Před tebou i před světem,“ a slovo střídá vzlyk a vzlyk střídá ticho. Kdosi ji zvednul ze země a táhl k okraji vozovky.

 

Špatně těsnící kohoutek, kapající stále ten stejný rytmus.

Kap.

Kap-kap.

Kap.

Seděla tam, na podlaze. Nahé tělo v tiché koupelně, v tichém bytě. V jejím tichém životě. Plném kvílivých brzd a bezmocných pohledů. Plném nevyslovených a hlavně nezodpovězených otázek.

Kde je jen konec tomu bezstarostnému dětství? Dřív než musela snášet tajné, mužské noční návštěvy v dětském pokoji. Dřív než se rozplynula její iluze o šťastné rodině. Kde je mu konec?!

Dneska půjdu na hřbitov, přemýšlí a vyjde z koupelny. Na podlaze za sebou nechává mokré stopy …

 

 

 


20 názorů

Dark Bald
15. 02. 2010
Dát tip
Co k tomu dodat, souhlasím s prologem. Sem tam mi to sice přišlo trošku chaotický, ale jinak přiznávám, že jsem se od řádků nemohl odtrhnout :-) Na mě povídka zapůsobila :-) Tip

Zbora
11. 02. 2010
Dát tip
Já bych nebyl tak příkrý jako Katugiro, povídka má své mouchy, ale je napsaná celkem čtivě, mou pozornost alespoň udržela celkem spolehlivě. Co mi asi nejvíc vadilo, byly ty vycpávky, které s tělem příběhu vlastně ani moc nesouvisí, jen mají zvašovat napětí - tajné návštěvy, Odpustím ti i to, co se tehdy kdysi stalo apod. Připadá mi, že jsou v textu jen proto, aby zahrály na city. Tip dám ale určitě.

katugiro
10. 02. 2010
Dát tip
Teda ale fakt. Je pravda, že odhalování konkrétní podoby příběhu (jak zmiňovala Lakrov) je povedené, nicméně právě ta konkrétní podoba je vzhledem ke stylu naprosto podružná. Snad každá věta je jen klišé. A ta dikce... no co už

katugiro
10. 02. 2010
Dát tip
Uch, tedy tohle byl asi nejnechutnější a nejlacinější kýč, co jsem v PM kdy četl. Omlouvám se za takovou příkrost, ale snad ji vyrovnají ostatní, co jsem četl vesměs pochvalné kritiky.

slušná práce, napsáno čtivě, jak píše bestye. líbí se mi, jak je to vystavěno, jak pomocí malých částí textu se odhaluje celý příběh. ano, jistě to není zcela originální téma a je zpracováno již známým způsobem - ale dle mého názoru zručně, vkusně a působivě, slov je tak akorát, abych se jako čtenář dozvěděla podstatné a žádná navíc, takže nenudí. tip, rozhodně

Janina6
06. 02. 2010
Dát tip
Sorry za překlep - dávám za pravdU Rekovi :-)

Janina6
06. 02. 2010
Dát tip
Dávám za pravdi Rekovi - obehraný námět, nic nového ve zpracování. Vyjadřuješ se ale na zdejší poměry docela šikovně, myslím, že máš velkou šanci naučit se psát (líp).

Lakrov
04. 02. 2010
Dát tip
Hezky skrytý a postupně odhalovaný je ten příběh. A srovnávání minulosti s přítomností; na obojím už dnes nejde nic změnit (a někdy snad změnit šlo?). Čím jsme byli a čim budeme... Jsem tu díky nominaci do soutěže. Jinak by mě tahle povídka minula. Tip

reka
03. 02. 2010
Dát tip
Vpodstatě bych opakoval jen to, co napsal blondýn. Slovosled je divný, asi to děláš schválně, ale působí na mě jako z 19. století, což jen přidává textu na patetičnosti. Téma samotné je dost obehrané, jak nehoda, tak znásilňování, a způsob, jakým se tu s ním pracuje, taky hodně (návrat ve vzpomínkách, které se střídají s krátkými prostřihy na současnost). Díval jsem se, že máš ráda Kunderu... u něho bys mohla načerpat inspiraci, jak se vyhnout patetičnosti a bojovat s klišé.

Anthemis
01. 02. 2010
Dát tip
Wow, tak tahle se ti vážně povedla!! Když jsem ji přečetla, říkala jsem si - ty jo, výborné! A pak jsem koukla teprv na tvůj profil - a zjistila jsem, že jseš to ty :)) myslela jsem si, že to napsal někdo starší. A to o kus. Kdybych mohla dát víc tipů než jeden, udělám to ;))

Ch.
31. 01. 2010
Dát tip
Blondýn: Kurzíva měla odlišovat minulost od přítomnosti.Ve chvíli,kdy bych odstranila to zneužívání, zůstal by tam už jen ten motiv nehody, který, jak jsi řekl, je obehraný.Ale méně je někdy víc,možná by to textu jen prospělo.Je to věc staršího data,takže si upřímně už moc nevybavuju,s jakými úmysly jsem se do psaní pouštěla.Každopádně,vzniklo z toho to,co vzniklo. Beed:Opakovala bych se- Co mě vedlo k takovému závěru,jaký jsem nastínila..už ani nevím.Každopádně,jestli povídka zaujala,těší mě to.A co se týká nominace do Povídky měsíce-z mé strany nic jiného než obrovský souhlas:) Děkuju všem moc za názory.)

bestye
30. 01. 2010
Dát tip
napsané velmi čtivě, a já si zase musela vzpomenout na toho svého, který byl ovšem i když naprosto vyjímečný, tak úplně normální. A mi chybí tedy fest. *

Beed
30. 01. 2010
Dát tip
Opakuju se - je to opravdu dobré. Obvykle moc nemusím povídky, kde se v textu mísí současnost se vzpomínkami na minulost, tady to ale 'muselo' být. A je to fajn. Kolik takových vztahů asi existuje... taky jsem doufala, že ten strejda je prostě jen strejda, který má rád svoji neteř jen jako neteř, trochu mě zklamalo zjištění, že v tom bylo - nebo mělo být - něco 'víc'. Taky moc nerozumím postoji hrdinky - i přesto, co jí dělal, ho měla tolik ráda...? Možná proto, že každý potřebuje aspoň trochu lásky, i když by měla být v této formě. Povídka mě hodně zaujala, od včerejška mi leží v hlavě. Ráda bych ji nominovala do Povídky měsíce, souhlasíš? Jsi tu na písmáku nová, a myslím, že máš talent. Rozvíjej ho... :)

Ch.
30. 01. 2010
Dát tip
Ano,ano úpravy plánuju,jakmile bude na psaní dostatek času.Jinak děkuju za ohlasy. A ke konci- druhá varianta je ta správná :)

MarieG
29. 01. 2010
Dát tip
Pěkná povídka. Chytla a držela. jen nevím, jak mám chápat konec. Jedna varianta je, že to byl nepokrevní strýc a tedy láska by nebyla zakázaná. A tato povídka je o smutném odchodu potencionálního milence. A nebo - je to bratr jejího otce, otázky v hlavě má ohledně toho, co že se tenkrát stalo v jejím pokoji, atd a jednalo by se o ambivalentní vztah - měla ho ráda, ale on začal překračovat hranice a jeho smrt byla vlastně záchranou jejich čisté lásky. Nestihl to pošpinit. Doufám, že jsem srozumitelná?

Beed
29. 01. 2010
Dát tip
Hodně dobré. Více snad později.

Hesiona
29. 01. 2010
Dát tip
Napětí, dobrý námět. Jen zkontroluj si - jsi, a "slova uměla" :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru