Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podivný klid před ptaním

01. 02. 2010
26
56
3120
Autor
jejdavilda

Všechno se noří do hlubin času

teď už je všechno jak to má být

dávno si nevšímám šednoucích vlasů

v duši už nalézam podivný klid

 

Odněkud ke mně pronik tvůj hlas

který byl léta zavátý prachem

bylo to ve mně nebo snad v nás

že jsme se chvěli posvátným strachem

 

Ještě to nevím úplně přesně

ještě se pořád na totéž ptám

až jednou ruka má bezvládně klesne

odpověď si v mracích dohledám


56 názorů

avox
06. 03. 2010
Dát tip
až ti klesne ruka, už toho moc nedohledáš... ty otázky jsou prostě věčné a to střídání klidů a strachů je prostě sinusoida života... */

Špáďa
04. 02. 2010
Dát tip
Tentokrát z jiného šuplíčku než obvykle, ale jde Ti to stejně dobře i na vážnou notu.


Toscana
01. 02. 2010
Dát tip
sveřep - upřímně nevím o nikom, koho by Norsko bez keců snášel... možná leda tak sebe sama! :o))))

Toscana
01. 02. 2010
Dát tip
Miroslawek - no, nepopírám, že pro symfoňák jsou noty hodně podstatné, ale z mého hlediska je to tak, že si písničku v pohodě zazpívám, aniž bych věděla jak se která nota jmenuje a jak se zapisuje. A tak vnímám i amatérskou poezii. (Mj. stejně si nemyslím, že by takový Hrubín nebo Seifert dumali o daktylu či trocheji, a že pokud to používali správně, pak taky víceméně intuitivně.)

sveřep
01. 02. 2010
Dát tip
Norsko: Rejt do Bíši tam, kde si to zaslouží. To je sice pracnější, ale zase mužnější :) :) :)

Norsko 1
01. 02. 2010
Dát tip
Bíšu nesnáším, co proti tomu mohu dělat, sveřepá ?

sveřep
01. 02. 2010
Dát tip
Norsko1: Hovoř se mnou slušně, Norsko!!! obsah tvého tvrzení je sporný, je mi "na něco" s tebo nesouhlasit, neboť se navážíš do nicku Bíša v okamžiku, kdy si to podle mne nezaslouží. Pokud Bíšu rozveselím, dosáhla jem svého účelu. A bacha na mne - jsem sveřep a na módu s..e můžu vybodnout !!!!

Norsko 1
01. 02. 2010
Dát tip
Nesouhlasit s Norskem je sice móda, ale jinak je ti to na hovno, sveřepe

sveřep
01. 02. 2010
Dát tip
Oldjerry: pravdu díš, řekla bych Bíša, Norsko1: nesouhlasím s Norskem ostatní: podle názoru mé bezvýznamné osoby jde prostě o to, zda báseń ne zcela dokonalá svoje nedostatky unese dostatečně dobře, aby ještě mohla oslovit spanilomyslného /nějakého :)/ čtenáře...což by snad potom stálo za hádku... :)


Oldjerry
01. 02. 2010
Dát tip
Daktylotrochejský verš není nic nového, tím bylo napsáno spousta věcí, ale je pravda, že to bylo čistší, pravidelně střídané, nebo tři daktyly ukončené trochejem. Souhlasil bych trochu s názorem, že to lze posuzovat citem - nakonec je to amatérský server - aniž bych to anylysoval až do hloubky. A zase - není na škodu trochu osvěty - kdyby se o rytmu básně poučilo jen několik autorů, nepsal to Miroslawek zbytečně.

jejdavilda
01. 02. 2010
Dát tip
taky doufám, že dbáš při pláči svého dítěte zda vydává přízvučné a nepřízvučné slabiky dle tvého gusta. jestli ne, tak mu přitni, ti mladí už fakt neví jak by bečeli

jejdavilda
01. 02. 2010
Dát tip
no nevím jestli někdo napíše hudbu, pak to hodí do not a zkoumá zda mu to ladí podle nich. Možná , že ty to tak děláš, ale jinak jsem to u nikoho nezaznamenal

Miroslawek
01. 02. 2010
Dát tip
pokud přitom nenastane spontánní poznání odkud špatný vítr vane: Z rozevřené hloubi tlamy cítíš kaz i amalgámy.

Vaud
01. 02. 2010
Dát tip
my lekari mame ovsem nejradeji AAAA (hlavne ORL kolegove)

Miroslawek
01. 02. 2010
Dát tip
Toscana: víš k čemu jsou v hudbě noty? To je totiž úplně stejný výmysl. Hudba bude samozřejmě fungovat i bez not, to se skutečně nedá popřít. Je tedy notový zápis zbytečný? Vaud: kdepak, jedině správná BABA ;)

Toscana
01. 02. 2010
Dát tip
Vaud - ABBA rulez!!!! :o))))

Toscana
01. 02. 2010
Dát tip
Teda já nevím, ale kdykoli jsem četla něco ve vázaném verši (a nebo se o to sama i pokoušela), nikdy mě nenapadlo u toho dumat nad trochejem či daktylem, to mi stejně přijde jako výmysl jazykovědců ve snaze dokázat, že jejich existence je nezbytně nutná. Prostě buď se mi to dobře četlo, celé se to jakoby sypalo samo od sebe (a tenhle dojem jsem měla u výše publikovaných veršů také), nebo mi to rytmicky pajdalo na všechny čtyři, takže jsem si řekla "no tohle teda né", nicméně abych u toho zkoumala daktyly a trocheje mě fakt nenapadlo nikdy!! Báseň buď osloví a u toho se i dobře "sype", a pak se mi líbí, a nebo neosloví a ještě škobrtá, a pak se k ní už nevracím. Vědu bych z toho nedělala, poezie je stejně víc o pocitech než o přesných pravidlech. Norsko 1 - pochybuji, že až odsud jednou Jejda zmizí, že by jeho příznivci a čtenáři přesídlili do ohrádky pod tvá dílka, takže si myslím, se zbytečně těšíš.

koloušek
01. 02. 2010
Dát tip
Sveřep, jak napíšeš "vázané", tak Rorýs už letí ...

Miroslawek
01. 02. 2010
Dát tip
jejdavilda: užitečnější asi bude, když se pokusíš koncentrovat svou dobročinnost třeba na Haiti. Každopádně tam ji ocení ;)

jejdavilda
01. 02. 2010
Dát tip
tos měl říct hned, bych ti poslal lístek do kina nebo na koncert

Miroslawek
01. 02. 2010
Dát tip
sveřep: mně už nelze dožrat, leda snad pobavit. V zásadě sem chodím už jen za zábavou. A pořádně jsem tu nepropral už dlouho nic, není totiž příliš co. Až mě něco zaujme, nepochybně tak učiním. jejdavilada: i ty lišáku, zkus si ji někde vyhledat a přečíst, pak ti dojde jakou máš pravdu ;D

sveřep
01. 02. 2010
Dát tip
Miroslawek: ráda bych věděla, čím tě tak dožrat, aby ses mi stavoval u textů pravidelně a POŘÁDNĚ je propral. Věcná kritika mne vždy potěší.... /Teď jsem si našla u Kradených růží kritiku nevěcnou, tudíž nepotěšila .... asi mne v podstatě dobře snášíš... :)))/

jejdavilda
01. 02. 2010
Dát tip
slawek, já ti to nechtěl říkat, že jsi kyselý hrozen, ale když už to víš sám...

Vaud
01. 02. 2010
Dát tip
nejlepsi rymy ma samozrejme ABBA, o tom zadna

Miroslawek
01. 02. 2010
Dát tip
jejdavilda: víš, já tu bajku o lišce a kyselých hroznech znám, nemusíš mi ji ztvárňovat v lidovém obraze.

jejdavilda
01. 02. 2010
Dát tip
Ale to je omyl miroslawku, žádná pomsta se nekoná. Mám zažité číst věci těch, kteří čtou mě a případně přidat komentář. Že jsou tvé dílka možná formálně bezchybná, ale bezobsažná není až tak překvapivé. Máš pravdu v tom, že většinu dílek, které se mi nelíbí zanechávám bez povšimnutí. U tebe jsem se chtěl poučit, nepodařilo se.

Norsko 1
01. 02. 2010
Dát tip
Milý Bíšo, nic jsi nepochopil, pouze stínuješ

Bíša
01. 02. 2010
Dát tip
Když je to dílko zajímavě jiné hned se ozve individuum mstivé máš tam chybný daktyl a tak vznikne paskvil špatně vytvořená trochej je jeho vytoužená trofej co udělat s předrážkou touto velkou překážkou i světoví poeti byli by padouši chichichi...

Norsko 1
01. 02. 2010
Dát tip
Juj, Vilda zvážněl a bezvládně mu klesá ruka. Pryč s jeho perem ! Pryč !!

Miroslawek
01. 02. 2010
Dát tip
Sršáň: Nezbývá mi, než se zeptat - a proč je to vlastně tak veliké plus? A pro koho? Mimochodem jejdavilda se mě teď ve své maličké pomstychtivosti usilovně snaží urazit (viz. jeho poslední reakce a dvě kritiky pod mými texty), neb jsem mu v nějaké své poznámce zřejmě šlápl na veliké bebí. Dělá mi tím radost, kluk jeden ušatá, ovšem neshledávám v tom jeho záměr. A každopádně tvrdí, že pterodaktyly nehledá. Vděčný jsi mi tedy asi zbytečně.

Jak pravil Sršáň, sranda musí být, i kdyby otce věšeli. A proto vám oběma Tip.

Sršáň
01. 02. 2010
Dát tip
Miroslaweku tu stránku s rytmy jsem otevřel zajímavé je že mnou oblíbený rým AABA tam zmíněn není

Sršáň
01. 02. 2010
Dát tip
Miroslaweku upřímně já poezii nečtu ani nevyhledávám a ani ji nerozumím Jejdu čtu rád protože je optimista a mám pro něj slabost. To že někdo píše veršíky naopak považuju za veliké plus ať už mu to jde nebo nejde. Jako extrém uvedu : má snad chlastat nebo brát drogy ?? Když mu někdo napíše věcnou kritiku říkám věcnou je to skvělé a pokud to bere vážně může se zlepšit pokud píše jen tak pro srandu může se v duchu říct "Aha" alespoň se dozví něco nového ale jinak si s klidem píše dál.. Jejdu "mám rád a podporuju" protože hledá rýmy a rytmy a snaží se lidi "rozesmát". Problémů je v životě dost a pak spousta lidí tyhle autory říkanek podceňuje a sami pak nejsou schopni dát dohromady rým a řekl že zbytečně uráží..

Miroslawek
01. 02. 2010
Dát tip
Sršáň: nic proti Wikipedii, ale zrovna tyto odkazy jsou příliš chudé, existují mnohem lepší, např. http://www.rymy.cz/rymy.htm#Rytmika. Ovšem nemyslíš, že to by asi měl být předpoklad, že se s určitými věcmi člověk trochu obeznámí, než vůbec začne něco páchat, resp. alespoň než sem něco vloží? Pravda, sám jsem se toho v začátcích nedržel a tak vím, že a proč tomu tak není. Nicméně pak tu každý začne létat s pterodaktyly a pohádce je konec ;)

Sršáň
01. 02. 2010
Dát tip
no sláva konečně rozbor bez emocí ale věcný, jsem rád že si dal Miroslawek tu práci. Prosté *t nebo líbí mi totiž prijde chudé. Nejhorší jsou pak urážky. Sázím 1000:1 kolik čtenářů tolik výkladů a jsem si jistý že autor něco myslí pak to napíše a čtenář si myslí že to pochopil ale pochopil to většinou trochu jinak. http://cs.wikipedia.org/wiki/Trochej http://cs.wikipedia.org/wiki/Daktyl

Miroslawek
01. 02. 2010
Dát tip
jejdavilda: to je zřejmé, jinak bys mohl sám se sebou těžko žít ;D

oleandr
01. 02. 2010
Dát tip
pěkná

jejdavilda
01. 02. 2010
Dát tip
To máš tak, pro mě je menší vinou, když píšu nedokonalé pterodaktyly než když ty možná dokonale, ale zato zcela úplně nesmyslně przníš Nohavicu a těžkopádně pointuješ své troleje

Miroslawek
01. 02. 2010
Dát tip
X-přízvučná, x-nepřízvučná slabika Sršáň: "Zvolený rým ABAB dovoluje složitější myšlenkové konstrukce než AABB, u kterého se musí hned hledat rým..." To by ti měli vytesat zlatým písmem do náhrobku, případně (když zohledníme onu samozřejmou lehkost onoho tvrzení) rovnou do závitů šedé kůry mozkové.

Miroslawek
01. 02. 2010
Dát tip
Nějak ti to neštymuje Všechno se noří do hlubin času Xx x Xx X xx Xx = daktyl, trochej, daktyl, trochej dávno si nevšímám šednoucích vlasů Xx x Xxx Xxx Xx = 3x daktyl, trochej Ještě to nevím úplně přesně Xx x Xx Xxx Xx = daktyl, trochej, daktyl, trochej až jednou ruka má bezvládně klesne x Xx Xx x Xxx Xx = trochej s předrážkou, daktyl, daktyl, trochej ještě se pořád na totéž ptám Xx x Xx X xx X = daktyl, trochej, daktyl, neukončená stopa odpověď si v mracích dohledám Xxx x Xx Xxx = 3x trochej, daktyl

koloušek
01. 02. 2010
Dát tip
Pěkné.T*

Sršáň
01. 02. 2010
Dát tip
je to napsáno tak jako by to nebyl Jejda, ovšem je to Jejda. Zvolený rým ABAB dovoluje složitější myšlenkové konstrukce než AABB, u kterého se musí hned hledat rým a to autora svazuje. K tak závažnému tématu by rým AABB byl opravdu brzdou. Skoro se mi chce říct to se to někomu píše když nemusí hledat rýmy a není tak svázán rytmikou. Jejda ovšem dokazuje že v i mantinelech rýmu a rytmu které se dobrovolně zavázal dodržovat vytvoří dílko které má hlubší myšlenku. *t

Oldjerry
01. 02. 2010
Dát tip
Jo i ten největší srandista občas má vizi, která není k smíchu ani jemu. *

Diana
01. 02. 2010
Dát tip
Krásné, působivé...***

Toscana
01. 02. 2010
Dát tip
S nádechem smutku či nostalgie se ti taky daří psát. Jo, život nejsou jen srandičky, i když se s nimi žije přece jen o kousek snáz. Tohle je moc povedená věc - takových povedených kousků jen houšť a větší kapky, Jejdíku! *t a zamáčknutá slza v oku ;-)

sveřep
01. 02. 2010
Dát tip
T :)

vždy je všechno jak to má být...***

Impresse
01. 02. 2010
Dát tip
*

baaba
01. 02. 2010
Dát tip
pěkné

džejn
01. 02. 2010
Dát tip
Řekla bych "jejdo, drž se svého kopyta" - ale jak je vidno, ne jen vtípky jsou tvá parketa :-)

Vaud
01. 02. 2010
Dát tip
vážný, ale přesto dobrý :-)

jejdavilda
01. 02. 2010
Dát tip
jo, je to o něčem jiném než obyčejně

džejn
01. 02. 2010
Dát tip
Přijde mi to smutné(a jiné než obvykle), ale možná se to tam jen snažím najít...hezké (ostatně jako vždy)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru