Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Leden 2010 - Nominace

01. 02. 2010
3
28
5479
Autor
Beed
Do konce dne 7.2.2010 je možno nominovat povídky za uplynulý měsíc (leden), tj. takové, které byly v lednu publikovány zde, na písmáku.
 
Svou nominaci pošlete StvNovi, Tragicovi nebo Beed nejlépe avízem přímo od povídky, kterou chcete nominovat. Nominovat je možno libovolný počet povídek, jste-li autorem jedné, můžete nominovat i sami sebe.

 

Přehled dosud nominovaných povídek:

6 vrahů autora 57188418432178751875

Dekonštrukcia autora Sculptor

Medvědí služba autora Flákač

Nikdy nevěř cestovkám autora Taklamakan

Párek v rohlíku autorky Valerie a týden divů

Pohľadnica autorky filemon

Prokletí zhrzené milenky autorky MarieG

Špatná milenka autora Gloky

Zatmění autorky čekanka

Značka: Na celý život autorky Ch.

 
 
8.2.2009 bude započato hlasování publikováním Události "Povídka měsíce - Leden 10 - Hlasování", kam budete moci vkládat své hlasy.
 
Zde je možno diskutovat nad povídkami uplynulého měsíce. Další a doplňující informace na hlavní straně klubu Povídka měsíce.
 

 


28 názorů

Beed se omlouvám, nebylo to nic osobního. Jen mívám ve zvyku občas trošku zaprudit ohledně anonymního prostředí. Nic jsem tím nemyslel a nechám toho, uznávám, že každý si může svobodně zvolit, jestli bude publikovat pod svým jménem, nebo pod pseudonymem.

VT Marvine, moje narážky jsou možná nefér, ale mají svůj smysl. Mimo jiné nešvary, za které považuji především autorské lemplovství, (10-ti řádkové povídky o ničem, básně volným veršem beze smyslu) bojuji také s anonymitou, kterou považuji za nedůstojnou veřejně publikujícího literáta. Je mi celkem jedno, jak se k tomu kdo staví, já ale anonymitu považuji za špatnou, jelikož svádí k povrchnosti. A ta úprava textu? Zkus poslat do nakladatelství tak neupravený text, jak je zde občas vidět. Zarovnání žádné, odstavce nenaznačené, řádkování "jak bůh dá", písmo a jeho velikost podle toho "jak se autor vyspal". Takový rukopis ti vrátí nečtený.

Tragicus
05. 02. 2010
Dát tip
Heh. Dale viz Winter.

Beed
05. 02. 2010
Dát tip
Díky.

StvN
05. 02. 2010
Dát tip
Uvidíme. Já mám takové přání, aby PM byla co nejméně omezující. Autoři by to koneckonců měli časem pochopit sami. Když je bude účast v PM motivovat, jistě se budou snažit všemožně zlepšovat. Nicméně zatím není účast tak velká, abychom si ji mohli dovolit uměle omezovat. Jinak samozřejmě tvé názory na kvalitu úpravy textu sdílíme a je samozřejmé, že "nepěkný" text bude mít méně čtenářů. To je přirozené a autor to brzy pochopí nebo se zeptá.

StvN: Nevím, mohl bys apelovat jedině na disciplínu autora, ale možná by to stálo za pokus. Už jen proto, že to snad postupem času přejde pisatelům prózy do krve a množství příšerných úprav se sníží.

StvN
04. 02. 2010
Dát tip
Ahoj Kamile. Mám na tebe jednu otázku. Co myslíš, že by se změnilo, kdybych napsal další pravidlo, případně soubor pravidel, která máš na mysli?

Beed
04. 02. 2010
Dát tip
Nic se neděje :) Máš ještě nějaký čas na rozmyšlenou. Takže ještě znovu k tomu formátování - rozeslala jsem avíza StvNovi, Tragicovi a Marvinovi. Já tady o tom za klub sama debatovat nebudu... ;) A ten příklad neber tak doslovně, byla to jen (dost) přehnaná ukázka.

Lakrov
04. 02. 2010
Dát tip
> ...nominaca...tak si změň formát textu Ono by to nemuselo být postaveno jako podmínka, spíš jen jako určitá forma doporučení, třeba podepřená dovětkem, že se text pak bude lépe číst, což mu skýtá větší čtenost a tudíž větší šanci na úspěch u čtenářů. Povídka, která se mně zdála z nominovaných nejlepší, má po stránce grafické úpravy také určité nedostatky. > ... hlasování až příští týden... Taky mi to pak došlo :-) Nominovaných už je celkem dost, pro případné další mi zbývá ještě jeden hlas.

Beed
04. 02. 2010
Dát tip
Lakrov - tohle jsou jen nominace, hlasování až příští týden... :) Co se formátování textů týče, to je na delší klubovou debatu. Sama tady nic rozhodovat ani obhajovat nebudu. Neříkám, že je to špatný nápad, ale my nominujeme texty teprve až potom, co je autor zveřejní. A komunikace s autorem typu - souhlasíš s nominací do PM? - ano, souhlasím - tak si změň formát textu se mi nezdá zrovna pěkná. Ale třeba na to taky jednou dojde. Nevím.

Lakrov
04. 02. 2010
Dát tip
1. 'Zatmění' autora čekanka 2. 'Značka: Na celý život' autora Ch Odůvodnění výběru je v komentářích pod zmíněnými povídkami. Jinak souhlasím s 'Kamil Sikora'; díla, nominovaná do soutěže jsou svým způsobem 'reprezentací' těchhle webových stránek (třeba pro náhodné návštěvníky), takže 'tlačít' autory k zlepšení grafické podoby textu považuji za vhodné. Navíc je to -- ve srovnání s množstvím práce na obsahivé stránce textu -- většinou maličkost.

OK, vlastně mi to toho nic není. Sorry, že jsem otravoval, ale myslel jsem to dobře...

Winter
04. 02. 2010
Dát tip
Já ti nevím Kamile, od autora se jaksi očekává, že se s grafickou úpravou textu popere sám, že je to část jeho vědomého výrazu - který si očividně alespoň jednoho čtenáře našel. Mě to třeba stačí, jakýkoliv "přemaz" autentického výrazu by byl - obzvlášť zde, kde se odhalují mladí talenti .) - kontraproduktivní.

Autor snad dostane avízo, že byl nominován do PM, nebo ne? Potom najede na Díla-Upravit-Ctrl A, zvolí velikost, písmo, zarovnání a je to. Cca 20 sekund to zabere, když si to vyzkoušíš. A nemusí se to nikomu Diktovat, stači Doporučit při nominaci. Jsem si jistý, že většina by to udělala a soutěž by dostala profesionálnější charakter. Ale když není zájem...

Winter
04. 02. 2010
Dát tip
Normálně šlo odpovědět na první koment (tím, že se mlčelo). Krom toho nechápu, proč by se mělo autorům něco diktovat, jsou to jenom a výhradně jejich texty. A opět to zopakuji - v drtivé většině text autoři ani nenominují (což je jaksi rozdíl oproti normálním literárním soutěžím). Heh, to je jako kdyby nějakému vydavateli přišla zpráva, že text autory XY bude nominován na Magnesiu literu jen tehdy, pokud ho celý přesází.

Wintere, tvoje odpověď je naprosto typická pro ..., ale nebudu se rozčilovat, raději k věci. Tak za prvé, jak můžeš vědět, v co všichni doufali? Ty jsi jasnovidec? Za druhé, (společně pro Beed, ať už je to kdokoliv) proč vždy, když má na Písmáku někdo nějaký nápad, který prokazatelně může být jedině ku prospěchu, okamžitě se najdou nějací ..., (opět se nebudu rozčilovat), kteří se ho snaží zadupat do země a pokud možno ještě bezpečně (na dálku) urazit? Co z toho máte? To je vaše ego důležitější než zbytek světa? A za třetí, všechny leterární soutěže, jejihž vyhlášení jsem kdy viděl, mají určené pravidla formátu, už jen kvůli komisi. Tak proč jste tak zuřivě proti tomu? A když už, to nemůžeš odpovědět normálně, Wintere, bez pseudointelektuálního rýpnutí?

Winter
03. 02. 2010
Dát tip
Kamile, možná ti nikdo neodpověděl, protože všichni doufali, že tě to nakonec trkne ./ PM jaksi ex post vybírá, neurčuje; kupodivu autoři v ní hrají jen minimální roli.

Beed
03. 02. 2010
Dát tip
Úkolem PM není učit autory, jak formátovat texty, ale vyhledávat povídky, které nás, členy PM, anebo ostatní čtenáře zaujaly. Pokud se ti nelíbí formát nějaké povídky, proč to nenapíšeš autorovi jako komentář přímo pod ni? Mělo by to myslím větší účinek než zmiňovat to tady...

Už jsem to navrhoval v Povídce roku, ale nikdo se neobtěžoval mi odpovědět. Takže: Páni organizátoři, neuvažujete alespoň o minimálním sjednocení formátu. Vždyť to je hrůza hrůzoucí! Čekanku a Gloky jsem se ani nepokoušel číst, když vidím takovouhle úpravu, ani nemám chuť. I ta hromada čísel je strašná. Próza není poezie, zkuste poslat takovouhle úpravu do libovolné redakce a ani vám neodpoví. I tohle je třeba se naučit, patří to k autorské kultuře.

StvN
01. 02. 2010
Dát tip
Proto je nás víc, abychom se mohli hecovat. Kdybych byl sám, nejspíš bych na to teď neměl sílu. Díky.

Beed
01. 02. 2010
Dát tip
Asi je nějaké chaotické období. Problém (nebo to není problém??) PM narozdíl od Koule je, že se nedá vynechat, pokud nechceme ošidit autory :) Proto vím jistě, že to nějak zvládneme...

Beed
01. 02. 2010
Dát tip
No super, tak mám vymazat všechny a nechat tam jen sebe nebo co? Jakto, že nikdo nestíhá?

Beed
01. 02. 2010
Dát tip
Nojo vlastně... :) tak já tě teda smažu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru