Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

walk downtown

26. 02. 2010
8
13
1929
Autor
snake_01

Zvětralé oční jamky oken

a řasy ptačích křídel

na obnažených stehnech větví

promile Kerouaka

přímo do žíly

paprsky

pleskající o skleněnou podlahu

jarní řeky

dřeň slunce

nad tepnami kolejí

žeberník polí –

hladiny bez obzoru

 

a místo krve

čtyři deci

vína


13 názorů

jH
28. 02. 2010
Dát tip
to podstatný už vypíchli Armand a Mimoň, já ale přidám tip, páč se mi líbilo, když sem si to přečet nahlas, je to dost zvukomalebný *

nevím co je genitiv :o) název to docela oživil, což mě překvapilo. Ale jinak si s tím nevím rady a spekulovat nechci. Buď mě obsah někam odnese nebo ho nechám jít svou cestou...

snake_01
26. 02. 2010
Dát tip
nemám představu, zkusím o tom zapřemýšlet, kdyžtak se obrať na Aleše Nováka :o)

Metta
26. 02. 2010
Dát tip
a kolik se jich dá nastrkat za sebe.)?

snake_01
26. 02. 2010
Dát tip
Dokonce jsem na ně dělal ročíkovou práci :o)

Metta
26. 02. 2010
Dát tip
jo ty máš taky rád ty genitivy.)

snake_01
26. 02. 2010
Dát tip
Opravdu? Jestli je to tak, pak mě to těší.

Max Hutar
26. 02. 2010
Dát tip
Nápis oživuje! Nezřetelné kontury vystupují.

snake_01
26. 02. 2010
Dát tip
Přidal jsem nadpis: je to trochu svého druhu implantace, ale třeba by to mohlo pomoct "dokreslit" text, nevím.

snake_01
26. 02. 2010
Dát tip
Díky za kritiku, jsem si vědom fragmentárnosti textu, nicméně domnívám se, že i přes ni je možné nalézt vnitřní "nit", proto jsem ostatně dal text do arény: abych si ověřil, kolik čtenářů bude ochotných se zabývat spekulacemi o smyslu. Jinak nejautentičtější část, podle mne, by měl být závěr. Ten by mohl vytvářet kontraporici proti pseudotragičnosti předchozího textu. Ale spekulace autora o vlastním díle nikdy nikam nevedou :o)

Max Hutar
26. 02. 2010
Dát tip
Sice zajímavá a originální slovní spojení, ale naházená bez ladu a skladu, s chatrnou rádobytragickou kostrou. "Promile do žíly" je nonsens, i z básnického hlediska, protože promile v klasickém slova smyslu jsou v krvi teprve poté, co se do žil něco dostane, jsou výsledkem, takže se nám figura krapet zacykluje do sebe. Jiný než klasický smysl u těch promil bohužel nevidím. Báseň je něco jako dred, když je dobře upletená, žádné jednotlivé vlasy se z ní netřepí, každý verš jede s každým, ale tady ti míří každý řádek někam jinam a čtenář se nemá čeho chytit. První tři řádky evokují prostor kdesi mezi stromy a domy, zatímco podlaha je čistě "indoor", abychom se pak s řekami, sluncem, kolejemi a polnostmi přesunuli úplně někam do přírody, a přitom z útržkovité básně zároveň tolik vyplývá neschopnost pohybu a činnosti... to nelze sladit, tyhle dvě věci, resp. ne takhle jednoduše. Taky bacha na klišé a "neautentičnost", o které píše Armand - nelze slovy vytvářet most mezi čtenářem a slovy, která autor přečetl, ale musí se to chytit samého autora - byť jeho zážitky nejsou tak "sexy", jako hranice jeho představivosti ohledně literárního díla.

Armand
26. 02. 2010
Dát tip
Zkus si tu báseň zarecitovat nahlas. ... Udělej to hned. Máš? Pak už přesně víš, co v ní nehraje, co je v ní navíc. Nepřehrávej, nepřidávej ani neubírej. Piš za (a ze) sebe. Jinak se celá tvá poesie stane lží. A místo krve, budou jen ty čtyři deci vína, jen slova. Ar.

kjkszpj2
26. 02. 2010
Dát tip
pěkné TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru