Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBE NAD SOMMOU-47

14. 02. 2011
1
1
1037
Autor
fungus2

Část čtyřicátá sedmá

      Několik  metrů před sebou o něco výše spatřil nadporučík  Robert Fantes čtveřici německých stíhacích letadel Halberstadt rozličných zbarvení. Okamžitě zahájil palbu na světle zelený stroj, který byl k němu nejblíže. Kulomet vychrlil v několika dávkách veškeré náboje ze zásobníků a Fantes postřehl, jak bok předku letadla byl zasažen. To už však strhl Airco ostře do strany, přičemž pootočil hlavu a sledoval, jak ze zelené stíhačky se začal valit šedivý kouř.
Tak jednoho jsem dostal!“ proběhlo mu hlavou, načež provedl další manévr, po kterém vletěl do nejbližšího mraku. Poté okamžitě vyměnil prázdný zásobník za plný a za ostré klesavé zatáčky se dostal do dalšího oblaku. Z něho však za okamžik vyletěl, přičemž otáčel hlavu všemi směry a za sebou spatřil trojici nepřátelských strojů. Jejich piloti se stáčeli z různých stran jeho směrem a on věděl, že jeho jedinou spásou je unik do mraků. Současně však do spodního pravého křídla zabubnovala sprška kulek a on postřehl sérii průstřelů v plátně. S letounem pohotově provedl prudký manévr do strany a při něm o něco níže zahlédl oranžového Albatrosa, jehož pilot na něho pálil.
„Zatraceně!“ procedil mezi zuby, přičemž strhl Airco dolů a vzápětí prolétl těsně vedle stoupající německé stíhačky. Za okamžik vletěl do většího mraku a po vylétnutí z něho rychle vyrovnal letoun. Poté se zadíval všemi směry nad sebe a záhy uviděl, jak ze stejného mraku vylétl tmavě fialový Halberstadt a záhy i Albatros. To už však“vykopl“ Airco nahoru a poté proletěl ve stoupavém letu kolem mraku. Současně zahlédl zbylé nepřátelské stroje, jak vlétají do mraku.
„Tahle honěná mezi mraky mě tedy vůbec nebaví!“ řekl si v duchu, když letěl mezi mraky. Přitom se bedlivě rozhlížel kolem sebe a zavčas postřehl Albatrosa, který stoupal směrem k němu.
„Tohohle se jen tak nezbavím!“ pomyslel si a učinil ve vzduchu klesavý půlkruh, na jehož konci letěl vstříc německé stíhačce. Na ní zahájil palbu ze vzdálenosti několika desítek metrů a její pilot skoro současně na něho. Hrana horního pravého křídla Airca inkasovala zásahy, ale motor, co byl za kokpitem, naštěstí kulky nezasáhly. Fantes uhnul prudce do strany a nepřátelský stíhač strhl letadlo na opačnou stranu.
„Hrome! To bylo vo centimetry!“ problesklo Fantesovi hlavu, když se na okamžik zadíval na prostřílenou hranu křídla nad svou hlavou po pravé straně. Vzápětí však uviděl šedivého Halberstadta, který na něho střílel. S letounem rychle přešel do klesavé zatáčky, přičemž unikl ze střeleckého uhlu nepřátelského pilota. Současně ale za sebou postřehl Albatrosa, který se otáčel jeho směrem a po levé straně zahlédl stoupat fialovou německou stíhačku. Okamžitě převrátil Airco na záda a za rozdrnčených drátů v křídlech letěl dolů vstříc mrakům, do nichž vzápětí vletěl. A sotva jimi proletěl a octil se pod nimi, tak uviděl trojici letadel, ve kterých rozpoznal britské dvoumístné FE.2B .
„Vy jste tu jako na zavolanou!“ řekl si, načež sáhl po signální pistoli, z níž vypálil červenou světlici. Ta upoutala pozornost letců, kteří okamžitě spatřili i jeho letadlo. Fantes zároveň pohyboval trhavě křídly a přibližoval se k britským strojům. To už postupně z mraků vylétly tři německé stíhačky, proti kterým okamžitě vyrazily FE.2B. Fantes ještě stačil postřehnout, jak jeden Halberstadt padá s chvostem černého dýmu k zemi a za okamžik zahlédl o něco dále vylétnout z mraků oranžového Albatrosa.
KONEC ČTYŘICÁTÉ SEDMÉ ČÁSTI
  


1 názor

devian
14. 02. 2011
Dát tip
kultus2 je fung

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru