Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S tichem po pěšině

Výběr: Print
24. 10. 2001
13
0
2385
Autor
dablik008

...všem těm co tam jsou, právě teď...

Rvali mi

z rukou pistoli

a naschvál

dýchali

přerývaně a rozrušeně

a víc zbožně

než já

 

viděl jsem

ohně v očích

viděl jsem

smrt plížit se

po špičkách vřavou

viděl jsem tebe

každou první vteřinu

s kytkou tulipánů

pro mě

(ne)

 

vrážel jsem

pěst kleteb, nadávek

zbytečných urážek

do povýšeného pohledu

pána Boha

pak se k němu

tiše modlil

když země

v ostrých bolestech

rodila smrt

nakonec jsem ho prosil

na kolenou v hlíně

tváří prorůstající

do kořenů

spálených trav

 

ať mě vyvrhne

z pekla

s potupou

a bez slávy

oči z medailónku

na krku

zapomněl jsem daleko

kde slunce taky

vstává s obavami

o svůj krk

ze zlata

 

které přepočítávají

se samopaly

na kolenou

muslimští bojovníci

na zbraně

na letadla

na bomby

na chléb

pro svoje rodiny

 

mám v očích

slzy

tak trochu navíc

jednou ti dám

přečíst

všechny tyhle

dopisy

 

až se vrátím

s tichem po pěšině

 

a zas budu

líbat zem…


Print
04. 12. 2001
Dát tip
Ono pitvat básničky je někdy dost nechutný - viz Mea. Voňavé, lahodné sousto, které s rozkoší bereme do úst vypadá také jinak, než když ho vyplivneme a děláme z něj rozbor. Ta báseň je sousto pro srdce. Já bych ho tam nechal.

Diana
04. 12. 2001
Dát tip
Cítím to úplně stejně jako Print. Já jsem ani neměla slova, kterými bych báseň pochválila. Tahle se čte srdcem beze slov...

dablik008
04. 12. 2001
Dát tip
diky Printe!

pino15
03. 12. 2001
Dát tip
fakt je to asi ...vznešený... :o)

Diana
09. 11. 2001
Dát tip
*!

miklunka
04. 11. 2001
Dát tip
hlubší kritika....? hmmm....jedině TIP a mlčet...;o)

ruby
29. 10. 2001
Dát tip
inu, hlubsi kritikou ja nikdy neoplyvam jak jiste vis, je to skvele skvele skvele! nezklamal jsi me! rubinka s tipem a obdivem!

Janis
27. 10. 2001
Dát tip
..s těma klasikama bych byla příště napříště opatrná:-) a jinak nechávám si tu obtisklou závorku jako hada po pěšince... ( )

Mea
25. 10. 2001
Dát tip
Tak teda: 1. sloka: * kdyz nekdo nekomu rve z rukou pistoli, da se predpokladat, ze nebude zrovna v klidu, proto je zbytecne psat o tom, jak dychali ... * víc zbožně než já ... tomu poradne nerozumim ... bud muze jit o "tu druhou stranu" nebe proste jen o neustale presvedcovani ostatnich ze ty na boha proste neveris ... 2. sloka: * ohně v očích ... buď jde o nadseni nebo o zrcadleni skutecnosti ... nejasne receno ... * metafora smrti, jak se po spickach plizi je sice pekna, ale pokud jde o vravu (valecnou) je naprosto zcestna, tam se plizi leda tak vojaci a smrt jim s hukotem lita nad pozadima ... každou prvni vteřinu ... prni je zde naprosto zbytecne a bezvyznamne zdurazneni, ze jde o opravdu kazdou vterinu ... nezda se ti trochu nahlavu? * s kytkou tulipánů - pro mě - (ne) ... tou zavorkou vyvolavas navenek dojem, ze po tebe skutecne jsou, ale jakej to ma smysl? rekneme, ze jen ciste informacni :o) 3. sloka: * vrážel jsem..do povýšeného pohledu - pána Boha ... nezda se ti ponekud podivny nadavat nekomu, v koho neveris (sam si to rek v prvni sloce), ze prehlizi to co se deje? * pak se k němu - tiše modlil ... takze prece jenom veris, ale jenom kdyz potrebujes :o) * ostre bolesti je pekna metafora, za tu chvalim, je hned jasny, ze se namlati kyjema :o) ale mozna by to chtelo trochu upresnit ... * nakonec jsem ho prosil, blablabla, a ted je prazdnej zadek a poak to pokracuje ... proc?? Proc dalsi sloka nezacina uz tim nakonec atd. ??? 4. sloka: * ať mě vyvrhne z pekla :o) to je takovy pekelny, dablikovsky :o) ma to efekt :o) * pokud budes potupenej, tak slavnej urcite nebudes :o) takze zase jedno zbytecny spojeni (to delas jenom proto, aby to bylo delsi?) * a ted to zase nenavazuje ... (ten medajlonek) * az do konce je to takovy hezky zaobaleny postesknuti ... hezky :o) 5. sloka: * tak o tyhle sloce radsi nebudu moc mluvit ... leda tam kricet ... to je vazne strasny!!! Alíku, fuj!!! 6. sloka: * no ty slzy budou vazne trochu zbytecny * jaky dopisy??? o zadnejch si se nikde nezminil! Tak jaky dopisy? Pokud byla cela bysen koncipovana jako slepeny utrzky dopisu a ja to "blahove" prehlidnul, tak promin, tvoje genialita je vazne skvostna, ale o tom pochybuju ;o))) konec: * nebo se z toho taky treba uz nevzpamatujes ... ale je to hezky, ten konec :o) Takze hodnoceni? Velka silne nedomyslena basen s mistama ohavnejma a ohavnejsima ... semtam sice probleskne jiskricka zdanlive kvality, ale je ji tak malo, ze by od ni nechytlo ani ... ani nic :o) Proste se ti to nepovedlo!! A to jako ze dost :o)

Gastarbajtr
25. 10. 2001
Dát tip
____________________*!

Astalavista
24. 10. 2001
Dát tip
Kvalitní, ale nevím, zda je nyní vhodné toto téma zpracovávat... Ale jinak to má všechny potřebné atributy klasické dablikovské poezie.... :)))

Wopi
24. 10. 2001
Dát tip
*

kafka
24. 10. 2001
Dát tip

Matyjustin
24. 10. 2001
Dát tip
Ť!!!

nebraska
24. 10. 2001
Dát tip
********

Pája
24. 10. 2001
Dát tip
nó jo ďábel*

Vaca
24. 10. 2001
Dát tip
******!!!

clovrdik
24. 10. 2001
Dát tip
ano, má to atributy dablikovský poezie; nejvíc se mi líbí ta pasáž "které přepočítávají se samopaly na kolenou muslimští bojovníci na zbraně na letadla na bomby na chléb pro svoje rodiny" ... z toho je cejtit taková ta nečernobílost pohledu; ač máme na ně jakejkoliv názor,jsou to lidi, mají svoje rodiny, které chtějí uživit ...; TIP

Krel
24. 10. 2001
Dát tip

Cavalera
24. 10. 2001
Dát tip
človrdíku ... strašnej ale strašnej žvást jsi řekl ... a právě tahle sloka deklasuje tu básničku na tak stvůrnou hrůzu, že je mi zle .... dávám největší antitip jaký jsem kdy tady udělil .... (samozřejmě pokud tu sloku chápu správně, to si vyjasním soukromě s autorem), takže možná přijdu s omluvou:-)) Ovšem nikoli pro člobrdíka, ten sloku objasnil ... ANTITIP!!!

clovrdik
24. 10. 2001
Dát tip
Cavo, neřekl jsem žvást, pouze jsem ocenil snahu nevidět věci černobíle; nejedná se o schvalování ani nic jinýho podobnýho, pouze o to nečernobílý vidění a za tím si stojím.

Cavalera
24. 10. 2001
Dát tip
tohle jsem měl člobrdo namysli .. "ač máme na ně jakejkoliv názor,jsou to lidi, mají svoje rodiny, které chtějí uživit ..."

clovrdik
24. 10. 2001
Dát tip
Cavo, a nejsou snad ???

Cavalera
24. 10. 2001
Dát tip
Já Ti to napíšu člobrdí soukromě.. ... ju? ..

blbjenka
24. 10. 2001
Dát tip
tak vidíš, "ďáblíkózní poezie" už je terminus technikus, a dokonce "klasická" :o)) ale víš... nevím, možná jsi nemusel bejt až tak konkrétní, ať si každej domyslí sám, který bojovníky myslíš...bylo by jedině dobřeč, kdyby se to dalo vztáhnout i na leccos jinýho jinde nebo na něco nekonkrétního... když už musíš, a já chápu, že musíš...nevím, prostě souhlas s Astalíkem ...

zoo
24. 10. 2001
Dát tip
Nechte toho, prosím. Báseň je pěkná a ještě před čtením kritik rozhodla jsem se pro tip, tady je.*

dablik008
24. 10. 2001
Dát tip
ja to budu vysvetlovat jinde, na pozadani :o)) blbjenka, jo, skatulky, skatulky, cpat me do klasiky je blbost :o)) a vsem dekuju!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru