Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Karel drogy nebere aneb jak si kdo šlehne tak si i lehne

26. 03. 2010
32
99
4336
Autor
jejdavilda

Už i šneci

 

Viděl jsem pět šneků

jak si šlehli cracku

když v ulitách inhalují

je mi z nich do breku

 

Následky předávkování ( aneb zima a horko)

 

Na cestě do Doks

vyšňupal jsem koks

před žehem mě čeká

chladírenský box

 

Prvním propagátorem drog u nás byl Pavel Bobek 

 

Sázím se o co chcete, že na světě

není více žen

co se rovnají

mé dívce Ann 

dá mi voňavou pusu a já v okamžiku tom

jsem přesvědčen

lepší než Ann 

je toluen


99 názorů

sveřep
23. 06. 2010
Dát tip
:DDDDDDDDDDDDDD

Zbora
30. 03. 2010
Dát tip
Když máme takovou vyjednavatelku! :)

Diana
30. 03. 2010
Dát tip
Tak jo - a díky za nastolený mír. Toho si vážím :-).

Zbora
30. 03. 2010
Dát tip
Pac. ;) no, jsou no... ale stejně si rejpnu. Někdy můžou být i prospěšné - dobrý sluha, špatný pán.

Toscana
29. 03. 2010
Dát tip
Diana - no přesně tohle jsem tvrdila od začátku, že to je cosi jako "Fuj-fuj, nehrám!" :o))))

Diana
29. 03. 2010
Dát tip
Zbora, Toscana - Ale zlatíčka, no tak! Podejte si ruku!Oba jste prímoví a zajímaví. Kdybychom byli všichni stejní, tak je svět nuda k uzoufání :-)))) "Drogy jsou fuj, fuj, bak, bak!!" Můžeme se na tomhle shodnout?

Toscana
28. 03. 2010
Dát tip
Zbora - máš pravdu, jsem zvláštní, jsem potrhlá ženská. Stačí?? Spokojen? (Tvé jasnovidné výroky o tom, jak víš, co si zrovna myslím, komentovat nebudu, sama takhle jasnovidná nejsem.)

Bíša
28. 03. 2010
Dát tip
:-))

Zbora
28. 03. 2010
Dát tip
Toscano, nemusím Tě znát osobně, abych mohl i Tvůj další postoj (ohledně dívání se kolem sebe) považovat za zvláštní. Pohybujeme se pořád, zdá se mi, v nějakém podivném vakuu - teď Ti zas stačí podívat se, abys věděla, kdo je co zač. Jsi nejspíš strašně dobrá, klaním se. Diano, jo jasně, vím co myslíš, a Tvůj postoj - k drogám jsem se nevyjadřovala, protože o nich nic nevím se mi líbí. O tom tady celou dobu mluvim. O osobním světonázoru vydávaném za fakt.

Toscana
28. 03. 2010
Dát tip
Diana - hele, možná se kvůli tobě naučí papouch i cizí řeči a bude ti do ouška vrkat po holubím... :o))) (S tím, cos napsala, souhlas. Načetla jsem toho na tohle téma dost a když jsem potřebovala vysvětlit něco odborného, vysvětlil mi to můj muž - lékař. Jen jsem prostě nevěděla, že crack není halucinogenní, od čehož se rozvinula celá tahle divoká debata.) :o))

papouch
28. 03. 2010
Dát tip
ptačí je i zpěv :)

Diana
28. 03. 2010
Dát tip
Nevezmu, papí, leda snad na psí knížku - nebo na ptačí knížku? Nojo, ale ptačí je jenom nemoc - tak zase nic :-(

papouch
28. 03. 2010
Dát tip
Díí - vše odpuštěno, vrať se!! :-)) Vezmeš si mě? .-))

Diana
28. 03. 2010
Dát tip
Zbora - máš pravdu v tom, že jsme obklopeni, zahlceni, ohlušeni a ohlupováni i poučování myšlenkami a názory už celá staletí. S některými souhlasíme a skutečně je převezmeme. ALE! PŘEDCHÁZÍ TOMU - nebo podle mne by mělo předcházet- přemýšlení, porovnávání, pozorování, ROZHODOVÁNÍ atd., přece víš, co myslím. Tím si utváříme vlastní názor. Jistě, nežijeme na pustém ostrově a druzí nás ovlivňují. Když se vrátím k původnímu tématu - k drogám jsem se nevyjadřovala, protože o nich nevím nic až do té míry, že nekouřím a alkohol nepiju. Sdílím však názor Toscany, že se o nich ani nic dovědět nemíním, protože život je krátký a jiné oblasti lidského vědění mne zajímají daleko víc. Děkuji ti za odpověď, byla zajímavá, jak jsem očekávala. Tosca - mně nemusíš nic vysvětlovat. Co začal Kamil se svými Rozbory, nejsem zdaleka sama, kdo na tvé reakce čeká a koho Tvé svérázné myšlenkové pochody potěšují. Rozuměly bychom si skoro ve všem :-))) Tosca, jejda - Zborovi asi trochu křivdíte. Tím nedostatkem informací určitě nemínil drogy zkoušet. Ale spíš si o nich něco přečíst. Nějaké odborné lékařské a chemické pojednání. Aspoň doufám. papouš! Já bídná tady beru tvoje jméno nadarmo! Ó odpusť ,ptáčku pestrokřídlý, to faux pas byl to nešťastný překlep ;-)

Toscana
28. 03. 2010
Dát tip
Diana - radikální jsem naposledy byla někdy ve svých 20 letech, od té doby jsem spoustu věcí přehodnotila a s přibývajícím věkem na ně mám úplně jiný názor než tehdy, to ovšem Zbora nemůže tušit. A to, abych si myslela, že fet (= jakákoli droga v kontextu zde zmíněném) likviduje mozek a totálně mění osobnost člověka, na to ho nemusím sama zkoušet nebo vysedávat po hospodách a poslouchat kecy pivních skautů, stačí se dívat kolem sebe a vidět ty trosky s doširoka rozjetými zornicemi. :o))

Toscana
28. 03. 2010
Dát tip
Zbora - víš co? Mysli si co chceš, je mi to jedno. Sice se ve spoustě věcí šeredně mýlíš, protože mě neznáš osobně, ale já ti to fakt za zlé nemám. Konec konců invektiva od tebe se občas dá brát jako poklona. (Pro informaci: do hospody nechodím, v takové té klasické knajpě jsem nebyla ani nepamatuji, pivo nepiju, protože mi nechutná, zabetonovaná v názorech jsem nebyla nikdy, ovšem abych vyhověla tvým požadavkům, s drogami osobně koketovat opravdu nehodlám).

Zbora
28. 03. 2010
Dát tip
...ale zůstaneme alespoň kamarádi?! ;)

jejdavilda
28. 03. 2010
Dát tip
O.K. tedy se můžem v klidu rozejít

Zbora
28. 03. 2010
Dát tip
Jojo, jasně, vžyť já taky neřikám, že mám mustr na to, co je a není vtipné.

jejdavilda
28. 03. 2010
Dát tip
musím se toscany zastat, protože co se týče drog, není nutné je zkoušet, stačí jen pozorovat uživatele. A nedotčena určitě není neb droga je třeba i alkohol pokud se nemýlím. Co se týče tvé reakce, klidně se ti to může jevit trapně asi stejně jako mi , když andrea popisuje ve svém dílku jak prdí do vany a už mě ani nepřekvapují obnažená rodidla pathagonie, či co to občas popisuje. Takhle vidět dílka je tvé, ale i mé právo. Doufám, že mě nenapadneš ze msty, když ti řeknu, že i tvůj Jarek se mi jeví bezduchým a nicotným. prostě každý máme svůj svět.

jo, tak jsme se shodli. To potěší :o)

Zbora
27. 03. 2010
Dát tip
No, já to vidim podobně, proto jsem tady taky reagoval, tak jak jsem reagoval, aniž bych zpochybňoval, že to může být vývojové stadium.

Zbora: "Nechat autorovi naprosto volný prostor pro vývoj, anebo mu říct, že třeba zrovna mně se to, co udělal nelíbí? " Nevím. nikdy mě nenapadlo žádat o hlubší kritiku. Nevím, co by se dalo na těch mých třířádkových kusech hluboce kritizovat. Když se mi něco nalíbí, tak to napíšu konkrétně, někdy to autor přijme, někdy ne. Volný prostor zůstane...

Zbora
27. 03. 2010
Dát tip
Já si myslim, že většina názorů je z větší či menší míry přejímaná a drtivá část názorů vydávaných za vlastní je pouze a jen přejatá. Jestli chceš slyšet můj názor, tak jsi tady velmi přesně popsala jednání Toscany pod tímto dílem. Není to totiž její názor, ale názor přejatý, protože jak sama říká je tematem drog nedotčená, nezajímá se o to, nedošla k němu logicky tudíž sama, tím že by cíleně získávala, porovnávala a analyzovala nějaké informační výstupy, ale pouze jej někde slyšela (je to obecný fakt - slýcháme to dnes a denně) a evidentně bez rozmyslu a tendence se o něm informovat jej šíří dál. To nemá s vytvářením vlastního názoru moc společného. Toscana navíc v závěru vpodstatě říká, že svůj názor považuje za definitivní, o čemž tady tuším taky někde mluvíš, takže se nám to krásně zacykliklo.

papouch
27. 03. 2010
Dát tip
no teda..? papouškovaný názorr? To snad asi abych se aji možná urrazil?? :-)

Diana
27. 03. 2010
Dát tip
Sice to byl žert, snaha o odlehčení "smrtelného vážna", které se začalo paradoxně tvořit u jednoznačných srandiček, ale, Zboro, nesouhlasím!!! Já považuju za "nejnebezpečnější věc vůbec" názor bezmyšlenkovitě přejatý, papouškovaný (viz fanatici). Sebehloupější vlastní názor si totiž člověk, zvyklý myslet, opravuje tou měrou, jakou získává informace, jak je konfrontován se skutečností a jaké se mu dostává zpětné vazby. Nemyslící fanatik bude opakovat přejatý nesmysl tváří v tvář opačnému důkazu. Tvořit si vlastní názor je prvořadá povinnost člověka a naprosto nás jí nezbavuje sebeinformovanější cizí názor, ať už jde o jednotlivce, instituci, církev atd. A tentokrát opravdu stojím o tvou odpověď, velice si přeji znát tvůj názor.

Zbora
27. 03. 2010
Dát tip
avi

Zbora
27. 03. 2010
Dát tip
Papouchu: jasně, máš pravdu, příště si to už rozmyslim. Dík. Jejdo, snažil jsem se Ti v dobré vůli naznačit (a docela jsem se snažil vyhnout nějaké jízlivosti), že mě osobně připadají třeba konkrátně tyto tři texty prostě trapné. Nic o tom, že bys měl tvořit například vrcholná dadaistická díla jsem taknějak na mysli neměl, ale mám za to, že kolonka říkanky není ještě alibi pro tvorbu bezduchých textů. I u nich je myslím celkem žádoucí, umět je podat. To, že si mají čtenáři dílko domyslet podle svého jsem nenapsal a doufám, že to ani tak nevyznělo, ale když už zmiňuješ třeba divadlo Járy cimrmana, podívej se, jak výrazný prostor v jejich humoru zaujímá náznak. To, že neobhajuješ svoje texty se mi velmi líbí. Ti, co to dělají jsou většinou v konečném důsledku neobjektivní a často i trapní. Toscana: o žádné odborné diskusi nemluvím. Vadí mi hospodské kecy notoriků, kteří celý život sedí před svým půllitrem, veškeré informace mají ze zpráv televize Nova, ale všemu rozumí nejlíp a o všem vědí, jak to má být správně. Tvůj koment ohledně Tvé představy mi je silně připomněl. To je i reakce na Tvou připomínku ohledně vlastního názoru, Diano. Vlastní názor dosažený s absolutním nedostatkem informací považuju za jednu z nejnebezpečnějších věcí vůbec. Aleši, nějak jsem se nedočkal odpovědi, možná jsi mou otázku považoval za řečnickou, ale mě by opravdu zajímalo, jak to třeba osobně Ty vnímáš. Nechat autorovi naprosto volný prostor pro vývoj, anebo mu říct, že třeba zrovna mně se to, co udělal nelíbí?

kjkszpj2
27. 03. 2010
Dát tip
:-)

alkáč
27. 03. 2010
Dát tip
Zkus taky něco o chlastu. :-) ***

Toscana
27. 03. 2010
Dát tip
Dianko, to víš, jsem z podstaty drzá jako vopice a z autorit jsem si nikdy na zadek nesedala, ani na krovky nelehala. Jooo, to se neodpouští! :o)))) Jejdo, v souvislosti s tím, cos tu Zborovi napsal, mě napadly mě první sloky jedné slovenské lidové z Oravy: Na Orave dobre, na Orave zdravo, Ale na Orave, ale na Orave, hej, švarných chlapcov málo. Švarných chlapcov málo a ľúbiť sa bránia, a ja naučená, a ja naučená, hej, do samého rána! - a teď si představ, jak oravští chlapci jako jeden muž (pobouření tímhle textem) jdou té drzé dívce, co si tohle vymyslela, naklepat kokos, protože je má za degenerované nevzhledné impotenty... a že to je donebevolající lumpárna je napadat stupidní písničkou nezakládající se na pravdě ani co by se za pověstný nehet vešlo. To by měla Nova ve zprávách hnedle co vysílat a už vidím ty palcové titulky v Blesku o tom, co se děje v zemi našich slovanských bratrů. :o))))

Háber
26. 03. 2010
Dát tip
ach * kokoti sú aj tak veční *

jejdavilda
26. 03. 2010
Dát tip
začnou žně, sakra, dneska už raděj nic nepíši

jejdavilda
26. 03. 2010
Dát tip
Na slitování kašlu, ted začne žně výběrů

Norsko 1
26. 03. 2010
Dát tip
To je od tebe hezké, vildo, ale slitování nečekej

jejdavilda
26. 03. 2010
Dát tip
Tak zboro, už se ti věnuji. Původně jsem si myslel, že se budu bránit, ale pak jsem si uvědomil, že to nemá vyznám. Prostě každý má jiný styl a smysl pro humor. Nikdy jsem neviděl třebas Plíhala, že by obhajoval své říkanky. Ty bud posluchač přijme nebo ne. Taky se mi zdá, že tvé volání pro ponechání prostoru pro čtenáře, aby si dílko domyslel po svém je diskutabilní. Proč by nemohlo dílko vyznít jednoznačně? Já osobně nemám rád, když nevím co mi autor chtěl říct a někde jsem už citoval Cimrmany, kteří si stěžovali, že si lidí vkládají do jejich her něco, co to tam vůbec není. Co se týče lidovosti, vem si takové písníčky. Všiml sis jak jsou častokrát textově nesmyslné? A přesto pochybuji, že pokud jsi někdy na plese tančil, nepřerušils protestně tanec, nenechal partnerku na parketu a nespěchal rozbít kapelníkovi hubu, protože nesmyslně a jednoznačné tvrdil že na horách trooubějí jeleni. Myslím si, že smyslem říkanek není vyvovolávání filozofických úvah o životě, ale přesně to co se stalo tobě. Zpříjemnění dané chvíle, připadně zpříjemnění sázení ředkviček. Nic víc, nic míň. Život je sám o sobě dost složitý a já se necítím povolán svými dílky odpovídat na otázky typu kdo jsme a kam směřujeme, ale pokouším se aspoň na chvilku vytrhnout čtenáře od každodenních problémů ( za případné pžeklepy se předem omlouvám)

Diana
26. 03. 2010
Dát tip
Tosca je už zase drzá a má vlastní názor. Kam tohle povede! ;-)

javavia
26. 03. 2010
Dát tip
:-))

Toscana
26. 03. 2010
Dát tip
Zboro, nemyslím si, že bych musela komplet sestudovat několik tlustospisů o drogách a jejich účincích, abych mohla tady reagovat na něco, co sem jejda dává pod hlavičkou "Blbůstky" nebo "Jen tak pro radost". Ostatně co vím, každý fet dřív nebo později nějak odkecá i mozek... Kdyby to byla odborná diskuse na dané téma, pokorně a tiše bych postávala v rohu a šoupala nohama, až by mluvili ti studovaní, zběhlí, osvícení. Ale o to tu snad nešlo, nebo se už zase pletu??? ;-)

Norsko 1
26. 03. 2010
Dát tip
a nejen to

jejdavilda
26. 03. 2010
Dát tip
někdo mluví, někdo píše. ostatně prchám odsud, hezky si popiš nore. jednou ti pošlu fotku nějaké baby ať máš aspon představu

Sebastiana
26. 03. 2010
Dát tip
Přečtu krátkou básničku a pak se deset minut svíjím smíchy nad kritikama, co jsou zde. Český humor nikdy nevymizí. krize, nekrize...

Norsko 1
26. 03. 2010
Dát tip
mluvíš jako vůl

jejdavilda
26. 03. 2010
Dát tip
u tebe , milé norsko, ani není co ovlivnit

Norsko 1
26. 03. 2010
Dát tip
otřesné, jako vždy. Tímto, milý vildo, obecný vkus kladně neovlivníš. Spíše naopak

papouch
26. 03. 2010
Dát tip
ne-éé, jejďáku, já su dožraný bo venku je sluníčko a já su zabukovaný v práci. A číslo můžu lisknout kdy chci a kam chci, bo jsem číslový tyran a despota a už mě včil nenapadá co ěště. A tlačítko [Dejtopryč] je sice mé oblíbené, ale oblíbenější mám [Vyhodit nerouška] a [Smazat Písmák]. Tak bacha na mě, jóó?! :-))

Sršáň
26. 03. 2010
Dát tip
žere/sere to je dobrý takový originální to by mě nenapadlo :o) myslím tudíž jsem (žeru tudíž seru)

jejdavilda
26. 03. 2010
Dát tip
papouchu ty jsi dožraný, že to není diskuze na hlavní straně a ty nemužeš přidělit číslo a použít svůj oblíbený příkaz-Dej to pryč, že jo ? :-))) být socialismus, tak bys to dotáh daleko, až na okres

Ferry
26. 03. 2010
Dát tip
Teda na Žižkově se crack též inhaluje, což odhalili i suchaři z Vikipedie. Proč tedy ne ostravští slimáci. Ty však, spráskaný autore, pomni slova zbořího, osvětu už tady moc nikdo nehlásá.

papouch
26. 03. 2010
Dát tip
Zboro, to máš marný... :) Zcela náááhodou, přísahám, že fakt náhodou, jsem dnes, při promazávání disku, našel mail, který jsem jejdovi kdysi hoodně dáááávno psal, hele: jejďáčku, nečil se, promiň, chtěl jsem tím říct, že úroveň tvých blbůstek je silně kolísající, občas se najde solidní hříčka a občas skutečně stupidita úrovně viz výše... Jenže máš tu už vycvičené lezdoprdelníčky, kteří ti otipují i sebevětší bezduchost... Divím se JIM, né tobě. Tobě jsem už dříve doporučoval něco jako autocenzuru, trochu použít mozek a zadumat se chvíli nad hodnotou toho, co ti právě bliklo mozkem a o čem se momentálně domníváš, že je to úžasné... Má slova měla za následek pouze to, že jsi se ohradil, vynadal mi a hovadiny plodíš dál. Hrneš sem tuny blbůstek, z nichž jen pár je skutečně vtipných a originálních a to je nesmírná škoda. Pro člověka, který dokáže ocenit jiskru a originální vtip (a ještě jich docela dost na Písmáku je!) se tak stáváš nezajímavým autorem, u kterého se musí z hromady balastu pracně vybírat kvalitnější kousek.. Je to fakt škoda. Máš na víc. (Ovšem, pro čtenáře, kteří se můžou potrhat smíchy, přečtou li si rým žere/sere a s chutí ho otipují, jsi bůh a vzhlížejí k tobě. Oni totiž při své inteligenci by sami ani na to žere/sere nepřišli...) Myslíš, že se od té doby zamyslel, či že se úroveň jeho tvorby zvedla? Néééé :-)P Akorát já zrezignoval a zvykl si... :-P :-)))

Diana
26. 03. 2010
Dát tip
Vildovoloviny si někdy nezadají s alešovinami: ten Crackonoš je FAKT dobrej!, hahaha

jejdavilda
26. 03. 2010
Dát tip
Děkuji všem pozůstalým. Právě se vracím z konzumu, před nímž si dvě babky recitovaly mé říkanky. Tudíž konstatuji, že nemožné se stalo skutečností-zlidověly. S Borovským jsem na pivo nechodil, neboť byl mladší a často jsme se neshodli. Navrhuji, abychom využili lépe jarního počasí a vyrazili ven nebot léčba ze závislosti na netu je hrozbou budoucnosti ( vlastně už přítomnosti). Ale neboj Zboro, já se vrátím a se mnou ...

baaba: existuje patentově chráněný termín VILDOVOLOVINY

Petrusha
26. 03. 2010
Dát tip
myslíš taký ten útvar podobný, ako bylo kedysi vynalezeno tetajdojozefajdo s pevne stanovanými pravidlami?

Zbora
26. 03. 2010
Dát tip
Toscana: ano, vadí to, velmi to vadí, protože je to přesný příklad toho, jak fungují předsudky, navíc bohužel podložený potřebou sdělovat svůj světonázor, aniž bys o věci měl sebemenší informace. Stejně tak dobře můžeš tvrdit, že homosexualita je úchylka - prostě co homosexuál to pacient. Nebo že Osvětim je zábavní park, protože co se týče dějin seš list nepopsanej.

baaba
26. 03. 2010
Dát tip
tak tomu holt dáme název. Když teda verš lidový není průchozí pro všechny, tak já bych to nazval JEJDOVINY:O)))))

Toscana
26. 03. 2010
Dát tip
Alešiiiii!!!!! Ty zvíře neblahý!! Ještě že už mám kafe dopitý, jinak bylo po mně... :o)))))))))

Toscana
26. 03. 2010
Dát tip
Zbora - klídek, kritiku, já jsem co se drog týče list nepopsanej, takže klidně mám za halucinogenní i crack - prostě co droga, to logické myšlení v háji (má představa). Vadí to? Jestli jo, tak se nedá nic dělat, protože ve svých letech už s tímhle svinstvem tancovat kvapík nemám chuť... :o)))

a nejznámější dealer je Crackonoš :o)

Zbora
26. 03. 2010
Dát tip
Crack je halucinogen? Co ještě se tady člověk nedozví?

Toscana
26. 03. 2010
Dát tip
A ještě jedna rodinná říkanka mě napadla: "Kdo krká a prdí, ten si zdraví tvrdí. Kdo krk a prd dusí, strašnou smrtí zajít musí!" :o))))

Zbora
26. 03. 2010
Dát tip
Jo, to máš vlastně pravdu s tim škrabánim.

Toscana
26. 03. 2010
Dát tip
Sršáň - jojo, u nás zase takhle jde časem úsloví "to je ďouče z Dobrouče"... :o))) Mj. mi by taky bylo smutno ze šneků, co jsou v rauši zalezlí v ulitách a halucinují, protože kdyby si místo halucinogenní drogy dali třeba anabolika, tak by pak svištěli po své slině nevídanou rychlostí, přičemž by jim vlály oči, a konečně by vypuklo taky trochu srandy!!! :o))))

Sršáň
26. 03. 2010
Dát tip
lidové neznamená nutně zlidovělé tedy všeobecně známé, je to spíše určitá úroveň "řešení" někdy lepší někdy horší. lidové bych nazval optimistický veselý amatérismus v tom pozitivním smyslu. Kdyby někdo za 1000 let četl texty oficálních a dobrých a vážných a "depresivních" autorů naší doby možná by ho zajímalo taky jak se na druhou stranu bavil obyčejný "plebs" to co dělá Jejda jsou takové ty vyškrábané nápisy na různých budovách. A podobné historické škrábance na zdech jsou dnes velmi důležité a zajímavé dávají větší plasticitu oné doby. Když vykopali Pompeje a viděli jaká byla výzdoba tak si mysleli že celé město byl jeden velký bordel, ale ona to byla běžná výzdoba. Vzpomeň si např. na seriál Řím nedávno v ČT tam takové "škrábance" ožívají jsou animovány hned ve znělce. Mimochodem je to vývza vymyslet rým na "ks" výborný básník vymyslí něco úžasného ale většina lidí se s tím bude trápit v populaci je výborných básníků absolutní menšina. Jejda ovšem zastupuje absolutní většinu (nevěřím tomu že by chtěl být Seifert) a snaží se aby to bylo veselé a rýmy vytváří. Některé říkačky jsou rodinné a tzv. se dědí. Přiženil jsem do rodiny kde si docela často říkají "Ten kdo jí švestkový knedlíky bude hodně veliký ten pojede za Kolumbem do Ameriky" a mají to po svém pradědovi je to taková vzpomínka na něj. Říkačky jsou prostě nezbytná příměs mluveného slova a proto má asi takový úspěch. :-)

Zbora
26. 03. 2010
Dát tip
Napsal jsem, po jejdově svolení, jak na mě texty působí. Co to tak brát? Netvrdim, že všechno, co sem nasype je zlé. Občas se najde věc, která se mu povede, ale ten poměr je podle mě dost zoufalý. Notabene myslíš, že kamarádi v hospodě Borovskému taky u každé koniny plácali po rameni a chytali se v křeči za břicho v domnění, že jim mistr zaplatí rundu, nebo že mu řekli: "hele, Karle, to je fakt blbý, to do tý včely nedávej"? Mimochodem, teď jsem si vzpomněl, jak jsem v noci pod oknem na Žižkově vyslechl poměrně dlouhý freestylový set nějakých kluků, vracících se evidentně z hospody, ve kterém parodovali "fakt hustý repy" a padaly z nich takové perly, že sepsat to, tak má jejda materiál na rok.

koloušek
26. 03. 2010
Dát tip
Z cracku je mi na blití, já zůstanu u pití. T*

Zbora: a co to brát jako vývojové stádium? Myslíš, že Borovský taky sypal své slavné epigramy z rukávu na první pokus? Akorát neměl internet, kde by si ověřil účinnost, tak to četl kamarádům u piva, třeba...

Zbora
26. 03. 2010
Dát tip
"Ty první dva kousky je přesně to co se odehrává v hlavě většiny lidí." No právě, proto nechápu, proč zrovna jejda má potřebu dávat je na P. Vlastně chápu. Protože s nimi má úspěch. A to je vlastně to, co nechápu. Lidové? Lidové je něco, co jednoduše zlidovělo, tudíž tyhle texty, zklamu Tě, zatím lidové být nemůžou...leda že by přes noc polovina národa brouzdala po Písmáku a teď už jejdovy říkačky kolovaly všemožně prostorem.

colníci zhabali auto s crackom bolo ho tam neurekom...

Sršáň
26. 03. 2010
Dát tip
Zvedám zástavu prvobytně pospolného rýmu Zboro ;-)a říkám ano je to velmi dobré. Ty první dva kousky je přesně to co se odehrává v hlavě většiny lidí. Takové to podvědomé shlukování rýmů jako magnety. Jejda tu použil můj milovaný a přehlížený rytmus AABA. Ty dvě říkačky by přesně seděly k nějakému kreslenému vtipu od Petra Urbana. Ty dvě říkačky jsou lidové a technicky krásně naivní. *t

papouch
26. 03. 2010
Dát tip
ten ti to natřel! ;-P :-)

za první dvě tip

Petrusha
26. 03. 2010
Dát tip
a na - já si létám, já se vznáším si zabudol ...

renegátka
26. 03. 2010
Dát tip
Teď vím o co přicházím.

Diana
26. 03. 2010
Dát tip
hahaha, avox, s tím perníčkem je to FAKT dobrý! :-)))

avox
26. 03. 2010
Dát tip
a to ještě zapomněl, jak Jeníček, loupal bábě perníček... a tu já mám nejradši :-)) */

Tosca...dnes ráno jsem pochopil, že chlast je nezdravý, ale dobrý :)

Zuzulinka
26. 03. 2010
Dát tip
:o)

Diana
26. 03. 2010
Dát tip
Já se v drogách nevyznám jako Zbora a tak mne to pobavilo. :-)*

Vaud
26. 03. 2010
Dát tip
Mel jsi zkusit Toscanu

Zbora
26. 03. 2010
Dát tip
Underground už skončil. Nebo si snad čekal, že to budeme táhnout až do neděle? :) Už, už, jejdo, neboj! Poslední text sází na běžný jev, kdy lidé různého věku, vzdělání, statutu, pohlaví a národnosti, zamění v textu nějakého známého, jednoduchého textu, nejlépe populární vtíravé písně, nějaké slovo za jiné (často sprosté), a tím udělají ke svojí velké radosti z váženého hrdiny písně asociální živel nejhrubšího kalibru. Je to prosté, stačí najít podobný souzvuk, ale většinou není potřeba hledat, prostě vytane sám od sebe. Paradoxně se v dějinách pop music setkáváme i s případy, kdy se rozveselená verze dočká většího úspěchu, než verze původní, ale není to většinou způsobeno genialitou lidového tvůrce, anóbrž nesmírnou ubohostí textu původního. Je naprosto běžné, že se lidem přezpívávajícím si podvědomě při cestě na metro refrén písně, kterou slyšeli ráno před odchodem do práce v rádiu, po dvaatřicátém zopakování přehodí výhybka a oni pokračují s původním textem obohaceným o nějaký takový vmetek, rozradostněni, jak jim to hezky šlape. Nic vyjímečného, takto fungují asiciace. Osobně jsem si celý minulý víkend, který jsem strávil sám v klidu chaty při sázení řekviček zpíval až do zblbnutí: Zčervená, zčervená, když ji hladím koulema... Ale nikomu prosím Tě neříkej, že mám takové ubohé, přízemní asociace. Na dalších dvou říkankách je ihned z neohrabanosti patrné, že jsou autorské. Využíváš v nich samoúčelně to, co se nabízí jako první ke zrýmování a děláš to bez nápadu, citu pro nevtíravost, vtip, bez motivace pohrát si s jazykem a významy. Jdeš za nejjednodušším možným. Nepodporuješ čtenáře, aby vtip objevil sám, jako to dělá třeba Aleš Novák, nastavíš mu ho před oči tak blízko jak jen to jde, a řekneš: "na, žer!". U Následků předávkování jsem i přesto vůbec nepochopil význam. Co vlastně sděluješ? Kde je tady to humorné, co tu snad má někde jakože být? To, že když si dám deset gramů tak nejspíš umřu? To je spíš smutné, a taknějak se to dokonce tuší. U šneků je Ti asi smutno nejspíš z toho důvodu, že si crack zkouší šlehat, přestože že se obvykle kouří, takže ti chudáčkové nešťastní nemohou uspokojit svou potřebu. Jiné vysvětlení nemám a opět nechápu co na tom má být zábavného.

Toscana
26. 03. 2010
Dát tip
(navzdory sborům Zborů!!!) :o)))

Toscana
26. 03. 2010
Dát tip
jo a taky *t

Toscana
26. 03. 2010
Dát tip
Koukám, že Anča moc k zubaři nechodila, když ti toluen voněl líp než její žhavé polibky... :o)))) Blboun - hele, a čím víc chlastu, tím víc anglicky, co? Bez ohledu na gramatické jevy a na to, jestli se to té originální anglině vůbec podobá... :o))) (joo, mládí: čas medu a malin nezralých...)

Ferry
26. 03. 2010
Dát tip
To je reklamka, až se sliny sbíhaj.*

jejdavilda
26. 03. 2010
Dát tip
proč jsi se mě ptal, když pak mlčíš?

...souhlas,já chlastám při zemi :)

jejdavilda
26. 03. 2010
Dát tip
no jo chlastali jsme všichni, ovšem zoufalcům je to už málo, proč vidět realitu, když můžeš zbaběle utéct do iluze, že jo?

...a neměl ani trávu, jen chlastal :) a mluvil engliš

jejdavilda
26. 03. 2010
Dát tip
klidně můžeš, já se básníka nepovažuji a jako říkanka se mi to samotnému dost líbí ( možná jako jedinému)

...k vůli Bobka jsem vymaloval obývák na modro, projížděl se na enderácké koloběžce mého syna a stěnu rozmazal, bobek jeden*

nemáš bejt v undergoundu Zboro? jaks to udělals?

Zbora
26. 03. 2010
Dát tip
...asi moc nestojíš o to, abych Ti napsal, co si o těch textech myslim, žejo..

baaba
26. 03. 2010
Dát tip
:o))))))) jejda - čestný člen protidrogové brigády

piko je folklór

jH
26. 03. 2010
Dát tip
pche a co piko?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru