Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mazurek 06:16 (1)

28. 03. 2010
27
43
3635

V této, pro mě poněkud netypické - detektivní povídce, která co do rozložitosti téměř šlape na paty románu, držel jsem se klasické zásady všech autorů detektivek, již jsem nadto nepatrně rozšířil; totiž, že totožnost pachatele je nutno před čtenářem utajit až do poslední stránky, a to včetně. Laskavý čtenář záhy sezná, že se zde rovněž rafinovaně uplatňuje periodické střídání elementu dychtivého očekávání s prvkem naprostého zklamání. Anžto se v povídce, mimo fiktivních, zhusta vyskytují rovněž reálné postavy, želbohu hendikepované předčasným skonem, pročež se nemohou mým zhůvěřilostem účinně bránit, tímto se jim pokorně omlouvám. Pevně však věřím, že nemám za co, neboť většina jejich výroků, dopisů a činů, jež jsem svévolně a bez jejich souhlasu v textu upotřebil, je historicky doložená, díky moderním technologiím snadno dohledatelná, a znalci v oboru muzikologie, kriminalistiky a lékařství mi kuposledku potvrdí, že to, co laikovi zprvu přijde jako naprostá blbost, není nakonec ničím jiným, než smyslně obnaženou pravdou.

„Obávám se, že budu muset odjet, Watsone,“ řekl Holmes, když jsme v úterý ráno zasedli společně ke snídani.

„Odjet? A kam?“

„Do Bohemie. Tedy do Čech.“

„To je ten exotický kraj kdesi u moře, jak o něm psal Shakespeare, což? Až mě ovanula milá vzpomínka na službu u armády v Indii. Velice rád bych jel s vámi, nebudu-li vám ovšem překážet,“ řekl jsem.

„Naopak! Povaha tohoto případu přímo vyžaduje přítomnost lékaře.“

„A nebude vadit, že jsem gynekolog?“

„Jakže? Vy žertujete, Watsone!“

„Vás prostě nelze ošálit, Holmesi. Nepřestanu se obdivovat vašemu důvtipu. Mohu tedy s vámi? Sychravé londýnské klima příliš nesvědčí mým starým kostem.“

„Prokážete mi velkou laskavost, jestliže pojedete, starý brachu. A myslím, že to pro vás nebude zbytečná ztráta času, neboť poznáte že vše, co napsal klasik, nemusí být nutně pravdou.“

„Jistě? Neřekl bych, že by se Shakespeare namnoze mýlil,“ zapochyboval jsem. „Všichni přistěhovalci z Čech, se kterými jsem měl dosud tu čest, si co do sytosti opálení s Indy nezadali, a okázalým pracovním ostychem je v mnoha ohledech dokonce předčili. Rovněž jejich jazyk není zcela nepodobný pandžábskému dialektu; pročež soudím, že vám mohu prospět i v roli tlumočníka.“

„Nuže, domluveno. Nemýlím-li se, máme právě čas, abychom stihli na Paddingtonském nádraží potřebný vlak, a podrobněji vás do případu zasvětím cestou. A Watsone, budu vám zavázán, vezmete-li s sebou několik nezbytností, jež by nám cestu učinily poněkud snesitelnější.“

Tak se stalo, že jsem asi za hodinu seděl v rohu kupé, ve vagóně první třídy, uhánějícím do přístavu Newhaven, zatímco Sherlock Holmes, jehož ostře řezanou, dychtivou tvář vroubila cestovní čapka s klapkami na uši, zahloubal se do hromady čerstvých novin, které na nástupišti obratně zcizil kolportérovi. Byli jsme už daleko za Readingem, když hodil poslední noviny pod lavici a nabídl mi doutník.

 

„Četl jste už dnes ráno noviny, Watsone?“

„Neměl jsem to štěstí. Nedosahuji totiž zdaleka vaší obratnosti.“

 

„Nu, mohl jste si tiskoviny i zakoupit, nemyslíte?“

 

„Vidíte, to mě nenapadlo.“

„Takže o zmizení toho slavného skladatele nevíte nic?“

„Přiznávám, že ne.“

„Nevadí, pokusím se to napravit. Cesta bude dlouhá, a věřím, že na jejím konci této záhadě přijdeme na kloub.  Přibalil jste svůj starý armádní revolver Adams .450, jenž nám v minulosti prokázal tolik dobrých služeb, příteli?“

 

„Ovšem! Od té doby, co začal řádit ten londýnský řezník, jej nedám z ruky!“

 

„Řezník? Ach tak, máte na mysli Jacka Rozparovače. Snadný případ. Ten s klidným svědomím přenechám Scotland Yardu. Ostatně soudím, že i takový omezený bambula, jakým inspektor Federick Abberline bezesporu je, s ním bude do týdne hotov.“

 

 

***

 

 

Plavbu přes kanál La Manche provázelo nad očekávání příjemné počasí. S potěšením jsme využili příležitosti nadýchat se čerstvého, solí prosyceného vzduchu. Toho osvěžení nám bylo věru třeba, neboť cíl naší dobrodružné cesty byl ještě daleko před námi. Ve Francouzském městě Dieppe jsme opět nasedli na vlak.

 

„Vidím, že vezete i své pověstné Stradivariho housle,“ snažil jsem se nenápadně přimět Holmese k větší sdílnosti.

 

„Už jsem vám vyprávěl, jak jsem tento nástroj, který má cenu aspoň pěti set guinejí, zakoupil na dražbě v Tottenham Court Road za pětapadesát šilinků?“ rozjařil se Holmes.

 

 „Ano, pokud počítám dobře, tak šestkrát. Poprvé jsem o tom psal v případu nazvaném Rudý kruh. Souvisí nějak housle i s tímto případem?“

 

„Víc, než si myslíte, milý Watsone. Vlastně mám pro to hned dva důvody. Jednak mě velmi uklidňuje hra na tento nástroj, a pak také...“ Holmes otevřel pouzdro a vyňal z něj malou dřevěnou krabičku, „... pak také tohle!“

 

„Kalafuna?“ podivil jsem se.

 

„Ano, převážná většina policejních úředníků by uvažovala podobně jako vy. Ale vám to mohu prozradit Watsone, je to čisté opium,“ usmál se Holmes, nacpávaje si dýmku pryskyřičnou hmotou. „Tento důmyslný úkryt by mohl být odhalen snad jen s pomocí zvláště k tomuto účelu vycvičeného psa. Jsem si ale jistý, že něco takového by policistu nikdy nenapadlo,“ spiklenecky se zašklebil, a znovu pohodlně usazen, začal vypouštět obláčky modravého dýmu. Optické vlastnosti vzduchu se poznenáhlu měnily k horšímu.


43 názorů

Budu se těšit.

macecha
05. 05. 2010
Dát tip
Květoni, konečně jsem se dostala k Tvému novému dílku. První část- fajn. Jak bude trochu času, hned se dám do dalšího čtení. T***

Dík Alojs. To víš, nemůžu přece vystřílet všechen prach už na začátku honu.

Alojs
13. 04. 2010
Dát tip
ačkoliv nijak rvoucí bránicí, tvá obratnost v jazyce českém si tip zaslouží...

Bíša
06. 04. 2010
Dát tip
:+))

Prosecký
30. 03. 2010
Dát tip
Květoni, drž se! Hlavně se nedej odradit tím, že 2.-5. díl bývají nejtěžší a čtenáři nejkritizovanější. Vím, o čem mluvím.

Trošku jsemse ostýchal poslat ti rovnou avízo, ale přiznávám, že jsem myšlenku, vytvořit něco obsáhlejšího, pojal, inspirován jakýmsi tvým komentářem. Něco ve smyslu - delší díla nemá cenu psát, protože vynaložené úsilí bývá zřídka oceněno. Sám jsem nikdy nic delšího, v krátké době svého literárního života, nenapsal, tak jsem to prubnul. Sám nevím, do jaké míry se mi to zdařilo, neboť Holmes s Watsonem mi už lezou krkem, a sám sebe nemůžu přinutit, abych to přečtl v kuse. Co se stylu a jazyka týče, předcházela pochopitelně důkladná příprava. ((-:

Prosecký
30. 03. 2010
Dát tip
Výborně jsi, Květo, vystihl styl. těším se, až hrdinové dorazí k nám. Tip! Vaude, musím se proti tvému tvrzení ohradit. V Krkonošských pohádkách sice převládají debilové, ale Trautenberk je pouze neúspěšný, nikoli blbý.

Vaud
29. 03. 2010
Dát tip
Kdybych se jmenoval Hamish, tak bych taky chtěl, aby mi říkali raději doktore Watsone :-)) kromě Haškova Švejka. Krkonošských pohádek a seznamu členů parlamentu, to bude tepre čtvrté dílo české literatury obsazené výhradně debily :-)

Doktor Watson se narodil 7. srpna 1852 a jeho plné jméno zní John Hamish Watson. V mojí povídce se to prostoduchými debily jenom hemží, od vedlejších postav až po hlavní hrdiny. Zdá se, že ani autor nebude výjimkou. Jako reakci na nevrlé kritiky mám přichystanou frázi: Nu co, nedávno jsem se zbláznil, tak dělám lecjaké kejkle.

Vaud
29. 03. 2010
Dát tip
geniální! jen mi vždy ve dvojici Holmes-Watson vadilo, že lékař je zde za prostoduchého debila a veškerou pozoronost na sebe strhává Sherlock Holmes (u Watsona skoro nikdo nezná jeho křestní jméno, pakliže se nejmenuje doktor)

jejdavilda
29. 03. 2010
Dát tip
:-)) zkoumej šmudlo

Vildo, na komentáři se mi nejvíc líbí, že si mohu rovněž mnohé domyslet. Ale co je to xakru to IE?

jejdavilda
28. 03. 2010
Dát tip
Na dílku se mi nejvíc líbí, že si mohu mnohé domyslet díky autorovi a hlavně IE, „Takže o zmizení toho slavného skladatele nevíte nic?“ „Přiznávám, že ne.“

Mně se velice líbí, že je možné kombinovat některé vzájemně se vylučující funkce. Jako např. - Autor stojí o hlubší kritiku a Autor nestojí o hlubší kritiku. Pracovně jsem tento systém nazval - Chytrá horákyně a příležitostně, jsa od přirození značně nerozhodným, této duchaplné možnosti využívám.

čučenka
28. 03. 2010
Dát tip
Navíc se mi zobrazují pod okénkem pro kritiku dvě sdělení - Autor nestojí o hlubší kritiku a pod tím je Autor stojí o hlubší kritiku. Nemohl by ses nějak jednoznačně rozhodnout? Mateš kritiky :-D

Toscana
28. 03. 2010
Dát tip
Květoni, nelitovat, dokončit!!!!!! :o))

čučenka
28. 03. 2010
Dát tip
zatím je to velmi slibné, anglické detektivky miluju a Květoňův styl jim přidává nový rozměr... akorát mě mate tvé sdělení v prologu, že se pachatele nedozvíme vůbec :-). Budeme si ho muset sami vymyslet?

Ach bože, až je mi vás skoro líto. Nevíte co vás čeká. Ale co. Konec se stejně neobede bez obětí. Přinejmenším mě nepochybně někdo zabije.

Toscana
28. 03. 2010
Dát tip
Diana - díky za avi, já už o tom věděla, protože na Květoňovy lahůdky mám hlídače, jen nebyl klid na to, abych si k tomu v pohodě sedla a jaksepatří si to vychutnala. A máš recht, obraty druhu: "Všichni přistěhovalci z Čech, se kterými jsem měl dosud tu čest, si co do sytosti opálení s Indy nezadali, a okázalým pracovním ostychem je v mnoha ohledech dokonce překonávali." nebo "Optické vlastnosti vzduchu se poznenáhlu měnily k horšímu." mi už teď usilovaly o zdraví, řvala jsem tu smíchy. Pokud nás Květoň bude natahovat s pokračováním, přidávám se k rozezleným houfcům, beru svou soukromou sudlici a jdu na něj s vámi!!! :o)))

Toscana
28. 03. 2010
Dát tip
Květoni, opovaž se ten seriál opustit před rozuzlením, to by se pak ve mně probudilo zvíře! :o))) *t

Diana
28. 03. 2010
Dát tip
Tosca avi - tady nejspíš bude srandy kopec ;-)))

Vydrž, Prťka, vydrž!

Nenajdete. Já už dva měsíce chodím v rafinovaném převleku, abych se sžil s hlavní postavou.((-:

Diana
28. 03. 2010
Dát tip
Ty saďoure, koukej ucmrndávat nebo si tě najdem!

Takový už je světa běh. Zatím co to vypadalo, že jsem dva měsíce zahálel, pilně jsem pracoval. Takže teď můžu konečně beztrestně lenošit.

avox
28. 03. 2010
Dát tip
Napsané, jo? V tom případě jsi literární sadista - necháš své nedočkavé čtenáře týden čekat na další ucmrndnutí?!

Avox, už je to napsané. Jenom mám strach to sem fláknout celé. Zatím budu jen tak ucmrndávat, a uvidíme. Já jsem v zásadě takový literární prostatik.

Jakýpak humor? Tohle má být seriózní napínavá detektivka. Něco, jako Karafiátovi Broučci!

avox
28. 03. 2010
Dát tip
piš honem... Kdo by ti to mohl znechutit a jak? Ukaž prstíčkem a jdem na něj :-)) */

Diana
28. 03. 2010
Dát tip
Třesu se na pokračování! Rozumem si nedej omwzovat hlavně humor! Už jen ten prolog zasluhuje T****

Nazdar Sebestiano. Od tebe jsem ještě nic nečet, a je to trestuhodná nedbalost, neboť zjišťuji, že jsi rovněž povídkářka. Musím to příležitostně napravit. Pokračování bude za týden, pokud mi to někdo neznechutí.((-:

Dík, Mimoni. Můžu ti slíbit, že většina hrdinů, podobně jako text, zůstane rovněž živá.

Sebastiana
28. 03. 2010
Dát tip
Pokračování, prosímmmm

Max Hutar
28. 03. 2010
Dát tip
Holmes baví. Text je až překvapivě živý. Čekám na další. Tip.

no sláva - tak k něčemu ten rozum přece jen na moment byl! :oD

No, já jsem jenom čekal, až se s věkem dostaví i rozum. Řečený rozum jsem však ihned po obdržení odvrhl, neboť mě příliš omezoval v tvůrčím myšlení.

tak tys to spustil! no bezva - už sem měla krapet absťák jak s Vaudem netvoříte ani jeden nějak... :o)

Pokud se ovšem nezvedne razantní smršť nezájmu, a seriál nebude předčasně ukončen.((-: Díky!

ajaj...opět budu muset překonat svůj odpor k seriálům a vytrvale čekat na další pokračování...:o)

filemon
28. 03. 2010
Dát tip
Holmes trošku ináč. Pobavilo ma to

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru