Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzpomínka na K. Kryla

12. 04. 2010
19
30
3077
Autor
koloušek

Odpusťte, že jsem troufalá, to jenom někdy bývám, tak odvahu jsem sebrala a potichu si zpívám. Mění se roční období, zas jaro zimu střídá. Někdo se možná rozzlobí, jiný se třeba přidá.

Dnes narození neslaví
pan básník, mistr slova,
už nikdy nám nic nepoví,
nevznikne báseň nová.

Jen občas někde zaznějí
i jeho písně znovu.
Stromy své větve sklánějí
na cestě ke hřbitovu.

Tak vzpomeňme si, přátelé,
na odkaz Karla Kryla,
že nechoval se zbaběle,
nezbyla k žití síla.

V té době, kdy tu ještě byl,
jsme o svobodě snili,
ti, kterým taky uvěřil,
ho slovy zavraždili.

Kdo tenkrát kázal o míru,
i dnes má hlavní slovo,
a vlaštovičky z papíru
promění na olovo.

Už brzy se čas naplní,
půjdeme zase volit,
ty, kteří sliby neplní,
nevzdají se svých koryt.

Kdyby se mohl vrátit zpět,
možná by jinak zpíval,
za nový, hlavně lepší svět,
jako my, Boha vzýval.

Na podzim znova na břehu
dozrají jeřabiny.
Kdo bez ohledu na "něhu"
potrestá staré viny?


30 názorů

koloušek
27. 08. 2012
Dát tip
Vampirelorde, děkuji, jsme na tom stejně, co litujeme, že tu už není, ale pořád aspoň trochu je...

Vampirelord
24. 08. 2012
Dát tip
Kryla jsem miloval, skládal krásné verše a ještě k tomu složil hudbu. Taky bych mohl říci, že byl mým vzorem, co se poesie týče a hlavně byl stejen a nejin....díky za krásnou vzpomínku..zabolela, ale krásně, škoda že už není tady....a Tobě samozřejmě tip, máš srdce na pravém místě...:)

koloušek
15. 07. 2011
Dát tip
Díky, Kiwagamo, i za odkaz - podívám se na to. Vím, že měl bratra a že ten také zpívá. Ale Karel byl Karel a já si vždycky říkám, co by tak zpíval dnes. To by měl témat, že by to snad ani nestačil zpracovat. Těší mě tvá návštěva v minulosti.:-)

Moje setkání s Karlem bylo na dálku...v Juldě Fuldě. Setkání s jeho bratrem v roce 2007 bylo na nejblíž jak to jde, hodně z rodinného "alba" prozradil, bolestného.I Honza je Kryl! http://www.jankryl.cz Mám vyjasněno a těší mě, že když hraju jsem s Karlem srovnáván. Byl to můj...vzor není správný termín...ale jsem ovlivněn. Za tu krásnou vzpomínku rozhodně maxi tip.

koloušek
31. 03. 2011
Dát tip
8hanko, děkuji, že jsi četla a snad se líbilo, jsem ráda.:-)

8hanka
27. 03. 2011
Dát tip
Kolousku, nadherne...Kryl bol velmi mudry clovek, vynimocny...od 1968 roku patri k mojim naj ...skoda, ze som stihla len dva jeho koncerty...boli nezabudnutelne...

koloušek
01. 08. 2010
Dát tip
Děkuji, jsem ráda, že tě to neodradilo. Nevyznělo to tak, jak jsem chtěla, i když jsem se opravdu snažila. Já jsem ho nikdy ani ve skutečnosti neviděla, ale mám ho pořád ráda a škoda, že není. Vlastně mi chybí všichni, co už nejsou.

koloušek
23. 05. 2010
Dát tip
Děkuji moc za návštěvu.

koloušek
15. 04. 2010
Dát tip
Bíšo, děkuji, jsem ráda, že tě politika úplně neodradila.

Bíša
15. 04. 2010
Dát tip
:o))

koloušek
14. 04. 2010
Dát tip
guy, také moc děkuji, jste všichni milí. Jenom já jsem praštěná, až teď, když jsem ho uviděla, tak mi došlo, že už ho jednou mám u básničky Stále bude chybět. Myslela jsem, že tam mám jen Demokracii a je tam všechno. Tady se mi hodí víc.

guy
14. 04. 2010
Dát tip

koloušek
13. 04. 2010
Dát tip
Utíká to a přesto, jakoby se všechno opakovalo, škoda ho. Já si vždycky vzpomenu a doufala jsem, že si vzpomene víc lidí. Nedokázala jsem to napsat tak, jak jsem chtěla. Potěšil jsi mě, že máš stejný názor. Snad o něm (ho)ještě uslyšíme. DĚKUJI.

synáček
13. 04. 2010
Dát tip
Šestnáct(!) let… a jako by to bylo včera… Přitom je (už) tak málo slyšet. Nikdo nedokázal nastavit zrcadlo mocným tak, jako on a kdyby nezemřel, byl by dnes opět na indexu a jeho písničky bychom si přehrávali asi jen mezi sebou navzájem - tak, jako kdysi… Děkuji za krásnou (a vznešenou) vzpomínku na Básníka, kterého skutečná sláva teprve čeká… Děkuji…

koloušek
13. 04. 2010
Dát tip
synáčku, moc děkuji za text písně i za jubilejní tip. Snažila jsem se, aby mi to trochu sedělo na jeho melodii, ale asi se mi to moc nepovedlo.

synáček
13. 04. 2010
Dát tip
Má idyla je vylhaná jak Praha Karla Plicky. Lže požehnání pohana, byť znělo katolicky. Tma v ubikacích bojarů a mraky nad Žižkovem - a gauner vzdychá po jaru a vraždí ducha slovem. Rum do odlívky s valiem - a dojati až k pláči - jsme šťastni, když si nalijem - a jedno, kdo nám stáčí! Sbor ropuch zpívá rekviem - jsme s nimi na prameni... Ač se lží ještě nežijem - jsme s pravdou - r o z v e d e n i...

koloušek
12. 04. 2010
Dát tip
moorgaane, děkuji, jsem si vědoma...

moorgaan
12. 04. 2010
Dát tip
diky za vzpominku..prvni dve sloky jsou nabr van!

koloušek
12. 04. 2010
Dát tip
skoro, děkuji za tip i pochopení.

skoro
12. 04. 2010
Dát tip
Moc hezky napsané,a pravdivě.Když umřel,nechápal jsem ještě,co se mu nelíbí.Ale pochopil jsem.T

koloušek
12. 04. 2010
Dát tip
Moc vám všem děkuji, že jste si také zavzpomínali, i když je to už 16 let, co zemřel. Dianě navíc díky za souhlasné verše. Je to na melodii písně, kterou zpíval nedávno v tel. pořadu z r. 1994(asi jeho poslední).Nikde jsem ji nenašla, ani nevím, jak se jmenuje, ale končila takto: Sbor ropuch zpívá requiem, jsme s nimi na prameni, ač se lží dosud nežijem, jsme s pravdou rozvedeni. Kdyby někdo měl a poslal mi, byla bych ráda.

Robinia
12. 04. 2010
Dát tip
Krásné

javavia
12. 04. 2010
Dát tip
Moc pěkně jsi to napsala*

macecha
12. 04. 2010
Dát tip
hezká vzpomínka .... T***

Diana
12. 04. 2010
Dát tip
Bratřiček zavřel navždy vrátka... Však z našich srdcí nezmizí on, ani cesta - obtížná a krátká. Zpíval a nedbal kolizí. Věř, Boží mlýny melou viny a viníky trest nemine. Že nebyl bojácný a líný odměněn bude nad jiné... :-)))*

renegátka
12. 04. 2010
Dát tip
Krylovy Jeřabiny, jsou moje nejmilejší.Dík za vzpomínku.Byl to mistr slova.*

avox
12. 04. 2010
Dát tip
pěkné připomenutí, taky jej ctím, jen zpívat moc neumím, tak aspoň tobě tip */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru