Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odvaha

12. 04. 2010
6
21
3319
Autor
Edvin1

Najít odvahu... opustit.

„Co budeme dělat?“ promluvila do tmy pokoje. „Marku, co budeme dělat?“ Odpovědělo jí jen jeho pravidelné oddychování. Nahmatala Markovu tvář, dotkla se zubů v otevřených ústech a ucukla. Zachroptěl, otočil se na záda a ze spánku řekl: „Co je?“

Ruku položil na její břicho. Byla těžká jako kláda. Nechala ji tam. Ulehla na polštář a obě ruce si zasunula pod hlavu. Mléčná tma prosakovala mezi závěsy. Když ucítila jeho dech, opatrně uchopila jeho ruku, položila ji na přikrývku a odsunula se co nejdál. Začal syčet jako pára, unikající z přetopeného kotle. Už nebylo kam couvat. Vstala, zasunula nohy do studených bačkůrků a odešla do koupelny.

Nad okrajem sklenice pozorovala svou tvář v zrcadle. Voda jí stékala po třesoucí se bradě, chladila na prsou, máčela noční košili. Sklenici postavila na umyvadlo, osušila se ručníkem, hodila jej směrem ke koši na špinavé prádlo a vyšla z koupelny.

Když s kufříkem v ruce otevírala dveře bytu, zůstala stát a chvíli se zaposlouchávala do zvuků svého bytu. Nic. Jen jeho dech jako z kovářských měchů. Pohlédla ke dveřím dětského pokoje. Pokojík už byl prázdný. Otevřela dveře, a zase je za sebou zatáhla. Zámek zapadl. Klíče nechala uvnitř.

„Co jsem to udělala? Co jsem to proboha udělala?“ opakovala si cestou, ale nohy ji samy nesly ztichlou noční ulicí. Když stála před dveřmi Petrova domku, jen na okamžik zaváhala, než zazvonila.

Otevřel, jako by za nimi čekal. Sevřel ji v náručí a polibky utišoval její pláč. A ona, poprvé od doby, co se znali, se mu té noci oddala. Když se ráno probudila, byl již v práci. Vyskočila a začala se chvatně oblékat. Zasunula ruku do rukávu kabátu, a tu její zrak padl na dosud nerozbalený kufřík. Pověsila kabát zpět na věšák u dveří. Až k poledni se odhodlala vyjít na ulici.

Zamířila ke kostelu. Vešla do jeho chladu a rozhlédla se. Zpovědnice, kdysi dávno vyřezaná z bukového dřeva, zastrčená za sloupovím pravé lodi, se v přítmí matně leskla. Záclonka byla zatažená. Udělala pár kroků směrem k ní. Zůstala stát, a nakonec usedla do lavice. Sáhla po modlitební knížce, otevřela ji, a když v kabelce nenašla brýle, položila ji otevřenou na klín a upřela oči na oltář.

Těžké dveře za jejími zády se pootevřely a dovnitř vešla drobná ženská postavička. Odcupitala přímo ke zpovědnici a poklekla v ní. Záclonka se pohnula a její rty se rozševelily. Dívala se na ni po celou tu dobu. Když se ta žena zvedla, políbila nastavený kříž a vykročila k východu, rychle se odvrátila.

Žena se zastavila, vetřinu váhala, ale pak se vydala směrem k ní. Usedla do stejné lavice a začala brebentit modlitby. „Zdrávas Maria…“ zaslechla. A ještě jednou, a ještě jednou. Ale pak: „Co vás trápí?“ Stejným tónem jako ty modlitby. Neodpověděla. Když to slyšela potřetí, pohlédla na starou paní. Dívaly se na ni zapadlé, ale laskavé a moudré oči. „Co vás trápí?“ říkaly ústa i oči.
„Můj muž,“ řekla, a polilo ji horko.

Paní se usmála: „To znám. Utekl, že?“
Cítila, jak se jí řine pot zpod paží a prosakuje až k pasu.
„Ne. To já. Já jsem odešla.“
Paní se přisunula blíž. Voněla čerstvě vyžehleným oděvem. „Bil vás?“
Zavrtěla hlavou.
„Byl něvěrný?“
Zavrtěla hlavou v odpověď také na tuto otázku, i na všechny následující. Když stará paní ztichla, pohlédla jí někam na prsa a řekla: „Páchl.“
“Všichni muži páchnou,“ odpověděla žena.
„Ale… ten páchl jinak,“ řekla a rozplakala se.

Stařenka dlouho nic neříkala, ale pak si přisedla ještě blíže a položila jí ruku na rameno.
„Paní, já jsem s tím mým už čtyřicet let,“ skoro jí do ucha zakřičela. „A každý den jsem si za celá ta léta říkala, že odejdu. Každý den a každou hodinu!“ Nakonec utichla a celá se do sebe schoulila. Vytáhla kapesník a vysmrkala se. „Ale já nikdy nenašla odvahu,“ dodala jako by pro sebe.

Stařenka po chvíli  vstala, a než vyšla z kostela, stiskla jí rameno.

Seděla a sledovala, jak se na sochách svatých, oltáři i obrazech odrážejí paprsky slunce, hrají všemi barvami a jen krátce jsou stejné. Procházely malovaným sklem oken, bloudily a rozplývaly se, jen aby je nahradily nové a nové, zcela nepodobné těm předešlým. Každý paprsek měl svůj život. Usmála se na ně. A pak vstala také, sklapla modlitební knížku až to plesklo a položila ji na lavici. Ťukání jejích podpatků na kamenné podlaze se neslo až nahoru ke klenbě, pronikalo za oltář, ozvěna ho zanesla do obou lodí. Znělo jako údery stříbrného zvonku.

Když se těžké dubové dveře za ní s bouchnutím zavřely, záclonka ve zpovědnici se poplašeně zavlnila.


21 názorů

Bíša
20. 08. 2010
Dát tip
:+)

Edvin1
20. 04. 2010
Dát tip
Marvin: Díky za poznámku o tom "zmatku v personách". Myslím, že se to dá snadno napravit. :-)

Kytiii
13. 04. 2010
Dát tip
...a občas je větši odvahou vytrvat a budovat vztah, než po každém zakymácení balit kufry... ...což píšu z pozice matky batolete... uvidíme za 16 let :o)

čučenka
12. 04. 2010
Dát tip
Mám kamarádku, která tvrdila už za 5 let po svatbě, že od manžela (ochlasty) odejde. Že počká, až děti dorostou.. že odejde, až jí bude 40. Utěšovala se tím celých 20 let, a když to ve svých 45 letech nakonec udělala, litovala, že to neudělala mnohem dřív. Že se tolik let zbytečně trápila. Dnes je podruhé vdaná a od tohohle manžela už nechce odejít ani za nic.

Sebastiana
12. 04. 2010
Dát tip
Myslím, že jsem myšlenku pochopila. Hodně lidí stále vykřikuje, co se jim někde nelíbí, ale nejsou schopni to říci pak někomu do očí, či to řešit. Poraďte mi, jak jste se zbavili (dospělých) dětí. Můj mama hotel je stále oblíben, syn chce stále studovat, nechce se ženit a tvrdí, že mu stačím já...chjo...

Marcela.K.
12. 04. 2010
Dát tip
Já to mám dobrý...ještě se vrací, sice jen na pár nocí, ale vymysleli si to tak sami a šuplík pod postelí už patří vnučce :-) má tam poděděné plyšáky :-)

Edvin1
12. 04. 2010
Dát tip
mylenko, o to jde.

Edvin1
12. 04. 2010
Dát tip
Lidé v mém věku znají ty pocity, kdy děti odejdou a zůstane prázdný dům. Proč bych ten pokoj obydloval - jen ať tam straší! Že to působí tísnivě? No a? Tak je tomu i u nás. (Jen zatím tam nikomu nesmrdím - aspoň doufám. :-) )

Marcela.K.
12. 04. 2010
Dát tip
Motiv dětského pokoje(prázdného) je mi jasný...byli spolu tak dlouho, než děti dospěly - odešly. Pak zmizel důvod se "přemáhat" ? Nevím, je to dost drsný, smutný...ale snad i pochopitelný, protože je to "lidský".

ano, taky jsem čekal, jestli se motiv dětského (a prázdného) pokoje ještě objeví, když už byl zmíněn a nevyužit...

Edvin1
12. 04. 2010
Dát tip
avox: Předně díky všem, i Tobě, za tak rychlou reakci. Je to povídka, ne román, zbytek ať si domyslí mí (nemnozí) laskaví čtenáři. Napsal jsem to po vyslechnutí monologu jisté stařenky právě na toto téma. BTW, i mně někteří lidé nepáchnou. Nevím, čím to vysvětlit. Snad jen tím, že ti, na které teď myslím, patří do skupiny mých milovaných. Teď si vzpomínám na ještě jeden hodně starý pár... Ale o nich snad až někdy jindy.

avox
12. 04. 2010
Dát tip
jako výstižek z delšího textu... chybí mi něco, co vedlo k tomu rozhodnutí, nevím proč byl dětský pokoj "už" prázdný - dítě už dospělo nebo zemřelo... kdyby se jí nedostalo "rozhřešení" od té babky, vrátila by se ke svému (páchnoucímu) muži? Člověk obvykle přijme jen takovou radu, která mu potvzuje jeho vlastní názor, že? Příliš mnoho zůstalo nevysloveno.

Marcela.K.
12. 04. 2010
Dát tip
Nevím, jestli je to o odvaze...spíš mi to přijde jako zbabělost... vlastně to nedokážu posoudit. Můj muž mi "nepáchne"... teda někdy jo ;-) ale jde to vyvětrat :-))

Lakrov
12. 04. 2010
Dát tip
Cosi jako 'těžké břemeno' mi tenhle příběh připomíná; už někde od půlky textu mě ten pocit naplňuje. Stylem, jakým je ta povídka napsána, má mnoho společného s tvými předchozími, které znám. Tuším v ní však víc jakési beznaděje, neodvratnosti, ale nevím proč. A (zatím) nerozumím ženinu úvodnímu monologu. Ještě se vrátím.

ano. do dětského pokoje tatínek většinou ani nepáchne...

Diana
12. 04. 2010
Dát tip
Proč se radši nenastěhovala do prázdného dětského pokoje? To by bylo řešení.... Ten druhý jí bude páchnout taky - za nějaký rok.

asi mám dlouhé vedení...a to jsem to četl dvakrát. Počkám si, co budou říkat další čtenáři. Já jsem nějak mimo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru