Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

světová premiéra (možná s Vaší aktivní účastí?) - 1. veřejné čtení básníků a spisovatelů moravské národnosti

18. 04. 2010
2
15
2203
Autor
Correggio

Neznám nikoho, kdo by se jako rodilý Moravák na Moravě před rokem 1848 hlásil k české národnosti. Takže literární akce národnostních Moravanů už tu byly. Ale nevím o tom, že by se někdy někde konal literární večer výslovně označený jako literární večer národnostních Moravanů. Takže se můžete podílet i Vy na světové premiéře, která může být i premiérou Vaší. Pokud máte jiné informace, prosím, upřesněte. Už to sem píšu potřetí. Před lety to neblblo. Ale tehdy to byl server spravovaný jediným člověkem…

Kdy? pondělí 26. dubna 2010 od 18 h

Kde? Brno, Kohoutovice, Libušina třída 27 (jednopatrový dům bývalých jeslí, v přízemí posilovna a část knihovny, v 1. patře druhá část knihovny a dva sály, které knihovna nespravuje - v jednom z nich to bude.

Kohoutovice jsou bývalá dědina, připojená k Brnu v roce 1919, ležící nad brněnským výstavištěm. Tento měsíc (a tento týden - 14. dubna 2010) v Kohoutovicích otevřeli nový akvapark, první v Brně. Vstupné pro pracující na 1 hodinu stojí 80 Kč, pro seniory 65 Kč, lze si zakoupit vstupné i na dvě nebo tři hodiny se slevou.

Přístup:

a, veřejnou dopravou

- z hlavního (vlakového) nádraží (kam přijíždí i autobusy Student Agency) šalinou č. 1 na Mendlovo náměstí, kde je konečná trolejbusu č. 37. Tímto trolejbusem dojedete na druhou konečnou, vystoupíte, před Vámi bude jednopatrová budova - vlevo hospoda, uprostřed samoobsluha (potraviny) a bar; tam nepůjdete, ale otočíte kormidlem na pravobok, uvidíte několik desítek metrů od Vás jednopatrovou budovu s viditelným zeleným nápisem Knihovna Jiřího Mahena (jak se jmenuje brněnská městská knihovna), vejdete dovnitř, v malé chodbě nalevo uvidíte kávomat, naproti kávomatu jsou prosklené dveře ke schodům do 1. patra, po těch schodech vyjdete nahoru a dál už se snad ani zabloudit nedá. Cesta tramvají od nádraží na Mendlovo náměstí trvá 8 minut, cesta trolejbusem asi 20 minut. K tomu je třeba připočíst čekání na spoje - do 20 minut. Pokud byste se v Kohoutovicích zdrželi déle, pak v noci jezdí přímý autobus č. 97 z Kohoutovic k hlavnímu vlakovému nádraží - do půlnoci po půl hodinách a po půlnoci po hodině. Nejlevnější nocleh na jednu noc stával na okraji Brna svého času 200 Kč. Jestli cena ještě platí, nevím, můžu se pokusit zjistit.

- z hlavního autobusového nádraží na Zvonařce okružním autobusem č. 44/84 (linka objíždí celou střední část Brna, při cestě do Kohoutovic vyjíždí tento autobus z konečné v Židenicích, při cestě zpáteční z Mendlova náměstí. Z Mendlova náměstí výše popsanou trasou. Cesta autobusem ze Zvonařky trvá 7 minut.

- z městské části Bystrc autobusem č. 50 - nejprve po Staré dálnici (jeden ze tří dokončených úseků dálnice Vídeň - Vratislav), pak prudce do kopce kolem konečné autobusů k trolejovému vedení a na konci Kohoutovic vystoupíte, přejdete přes silnici (Libušinu třídu) a máte dům s knihovnou před sebou.

- z Lískovce a od fakultní nemocnice v Bohunicích či Moravského zemského archivu trolejbusem č. 29 (jezdí jen v pracovní dny a v pozdních večerních hodinách už ne) nebo od ústředního hřbitova v Heršpicích autobusem č. 50, který projíždí kolem konečné trolejbusu č. 29 v Lískovci a dále pokračuje po jeho trase. Za Lískovcem odbočíte vpravo a stoupáte strmě do kopce. Po příjezdu na kopec uvidíte vpravo tři jednopatrové budovy - nejprve funkční školku, pak bývalé jesle s knihovnou a posilovnou a ještě areál s hospodou, samoobsluhou a barem u konečné trolejbusu č. 37. Od této konečné jedou obě linky trolejbusu i autobus č. 50 několik zastávek po stejné trase.

- z Mendlova náměstí se dá jet ještě autobusem č. 68. Nejprve jede kolem výstaviště k vodárně po trase trolejbusu č. 37, pak odbočuje k restauraci Myslivna (leží v městské části Kohoutovice, ale už mimo katastrální území Kohoutovic) a dále opuštěnou krajinou přijedete k prvním panelákům, kde vystoupíte na první zastávce a knihovnu budete mít před sebou. Linka jezdí jenom občas - ve špičce cca po půl hodině.

b, autem

- z dálnice D1 vyjedete na výjezdu Brno-západ. Po odbočení z dálnice se dostanete na nadjezd nad dálnicí v podobě další čtyřproudé komunikace. Z ní můžete vyjet na prvních třech výjezdech. Vyjedete-li z dálničního přivaděče na prvním nebo druhém výjezdu, musíte se držet vlevo (směrem na západ) - nejprve musíte projet brněnským Lískovcem (dnes Novým Lískovcem a jeho částí Kamenný Vrch) a pak vpravo (směrem na sever do kopce). Odbočíte-li na druhém výjezdu, dostanete se na trasu trolejbusové linky č. 29. Pokud byste z dálničního přivaděče nevyjeli na prvních dvou výjezdech, projedete tunelem k brněnskému výstavišti, dáte se vlevo (pozor, v opačném směru na této křižovatce často špatně odbočují i Brňáci, a to i ti, kteří tudy jezdí poměrně často) a budete mít po pravici výstaviště a po levici brněnskou vodárnu. Na další světelné křižovatce odbočíte vlevo, budovu vodárny budete mít opět po levici, nad sebou už uvidíte trolejové vedení a vpravo od něho vodárenské nádrže. Budete se držet směrovek na Kohoutovice a po trase linky č. 37 (jen zčásti shodné s linkou č. 29) dojedete až na vrchol kopce, kde u posledních paneláků v Kohoutovicích uvidíte na levé straně smyčku trolejbusu č. 37 a poblíž knihovnu, zatímco trolejbus 29 tuto smyčku míjí a za knihovnou sestupuje dále do Lískovce na konečnou na zastávce Osová.

- nebo můžete jet od Staré dálnice (od Veselky či dvou městských částí Brna - Bystrce či Žebětína) - vyjedete lesem na kopec, u prvních domů (hájenka a paneláky) uvidíte vpravo smyčku autobusů, poblíž ní je novinový stánek a za tímto stánkem odbočíte doprava a přijedete na Libušinu třídu s trolejovým vedením. Jak se dostanete na Libušinu třídu s trasou trolejbusu, odbočíte doprava a jedete až k posledním panelákům na vrcholu kopce.

 

Nejlevnější nocleh se dal sehnat na okraji v Brně ještě před pár lety za 200 Kč za jednu noc, jestli cena ještě platí a zda mají volno, nevím, mohu se pokusit zjistit.

 

Náklady na dopravu a nocleh si hradí účastníci sami.

 

Na místě pro autory víno do vyčerpání zásob zdarma.

 

Chcete-li se zúčastnit, doporučuji, abyste se zmínili předem, ale podmínkou to není - můžete se rozhodnout i na poslední chvíli a přijít (i případní opozdilci a hodně zpozdilí opozdilci jsou vítáni, neostýchejte se).


15 názorů

Jsem rodem Slezan, výchovou Moravan, národností Čech, přesvědčením Evropan a pobytem Pozemšťan.

Levi
24. 04. 2010
Dát tip
co je to za blbost moravská národnost ?

Garay
22. 04. 2010
Dát tip
Su hrdá na to, že su z Moravy :)

Tragicus
21. 04. 2010
Dát tip
Bydlim u Zlina a muzu s klidem rici, ze kdokoliv se hlasi k "moravske narodnosti" je trouba a kdo prirovnava situaci "moravaku" ke Kurdum v Iraku etc. je naprosty idiot. A mel by byt vykoupan v yperitu aby se mu rozsvitilo.

Correggio
19. 04. 2010
Dát tip
Hendikep je to někdy taky - záleží na lidech. Ve společnosti slušných Čechů a slušných odnárodnělých Moravanů to hendikep není. Ale v jiných situacích, kdy nesmíme mluvit a nemáme ani právo být, kým jsme, to hendikep je. Stejné to bylo s Čechy za Rakouska v 17. a 18. století. A také se Slováky v Uhrách v 19. století a s Kurdy v Iráku ve 20. století a se všemi nestátními národy a menšinami všude na světě. Zákony zakazují hanobení národa a přesvědčení, ale když si čtu Tvůj příspěvek, ptám se, jaká je praxe? Mirek Topolánek kvůli jedné větě přišel o celoživotní politickou kariéru. Věta o Moravanech to nebyla. Ta by mu pravděpodobně prošla, jako jiné věty prošly jiným českým politikům. Nebo ne?

Prosecký
19. 04. 2010
Dát tip
Ani se nedivím, že neznáš nikoho, kdo by se jako rodilý Moravák hlásil před rokem 1848 k české národnosti. To má dva důvody: 1. takový člověk by musel být dnes starý nejméně 162 let, proto ho nemůžeš znát. 2. Před rokem 1848 národnost nikoho nezajímala. Důležitá byla příslušnost k obci a zemi. Tak se mohlo stát, že Němec z Krkonoš o sobě tvrdil, že je Čechem a Moravan ze Zábřeha by to o sobě v životě neprohlásil. Vždyť se narodil na Moravě a ne v Čechách. Jinak je ale jistě rozumné se na lokální úrovni scházet. Já jsem se nedávno pohádal s recepční ve Slovanu a v Galerii D na Lidické mě také neuspokojili, navíc mě na Moraváku porazili porazili skejťáci. Nějaký čas si dám od Brna pauzu.

papouch
19. 04. 2010
Dát tip
..jediný dokončený úsek dálnice Vídeň - Vratislav.. to není pravda

jH
19. 04. 2010
Dát tip
ještě jednou prosím, nadvakrát sem to nepřečetl

Correggio
19. 04. 2010
Dát tip
Nikdo nikoho nevylučuje. Na začátku bude čtení autorů moravské národnosti. Pokud to bude časově únosné, ve druhé části večera může číst kdokoli. Pořadatelem je výbor pro národnostní menšiny. Tato informace byla součástí původního textu. Protože mne server během ukládání pozvánky dvakrát odhlásil, při třetím ukládání jsem to zapomněl doplnit.

Correggio
19. 04. 2010
Dát tip
Nikdo nikoho nevylučuje. Na začátku bude čtení autorů moravské národnosti. Pokud to bude časově únosné, ve druhé části večera může číst kdokoli. Pořadatelem je výbor pro národnostní menšiny. Tato informace byla součástí původního textu. Protože mne server během ukládání pozvánky dvakrát odhlásil, při třetím ukládání jsem to zapomněl doplnit.

jH
19. 04. 2010
Dát tip
když do brna nejezdí metro...

těša
18. 04. 2010
Dát tip
teda nevím, jestli je zrovna moravská "národnost" to, co spojí texty jednotlivců v smysluplný celek. a pokud ne, k čemu je dobré vylučovat čechy.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru