Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Narozeniny

20. 04. 2010
19
44
2642
Autor
Benji

 

Narozeniny

 

 

 

 

      Je středa desátého dubna roku 1912. Pro někoho možná den jako každý jiný. Pro mě den D. Nejen tím, že mám narozeniny. Dnes začnu nový život. Vypadnu  z téhle díry a už mě tady nikdo nikdy neuvidí. Nadrobil jsem si poslední dobou dost problémů a jsem moc rád, že jsem se z nich vyhrabal. Za všechno může moje slabost pro hru.

      Hrál jsem od dětství. Obírali jsme se s  kamarády o kuličky, nože, praky a později i o těžce našetřené mince. V ulicích Southamptonu, kde jsem vyrůstal, bylo vždycky dost kluků ochotných k všelijakým lumpárnám, ale hráčská vášeň se tam snad dědila z otce na syna. Aspoň v naší partě to tak bylo. Jen můj otec nehrál a nechodil do hospody. Říkal, že karban je hřích a kořalka kalí rozum. Dělal předáka v docích, a až do toho nešťastného úrazu jsme se měli celkem dobře.

      Bylo mi jedenáct, když se to stalo. Půl  roku ležel doma v bolestech než umřel. Máma byla tehdy moc smutná a proto jsme se přestěhovali na londýnské předměstí.

      Od té doby se mě drželo štěstí. Na co jsem sáhl, to se mi dařilo. Vyhrával jsem tolik, že jsem si mohl platit studia na obchodní akademii v Londýně.

      Matka ze mě měla radost a věřila mi, že peníze vydělávám po večerech jako číšník v baru. O mém hraní neměla ani potuchy. Pronajali jsme si malý domeček v dělnické kolonii. Máti dělala ve fabrice u lisu a já chodil dopoledne do školy a po večerech jsem obehrával opilé dělníky v předměstských krčmách.

      Všechno šlo dobře, až do začátku letošního roku. Máma dostala  zápal plic a já byl na tři krále na tom světě sám. Vím, že nejsem jediný, koho potkal tenhle osud. V naší kolonii byly takových desítky. Jenže s mámou jako by odešlo  mé hráčské štístko. Utekl měsíc a já byl na mizině. Pak přišly první dluhy. Párkrát mě zmlátili a mně došlo, že takhle to už dál nepůjde.

     Prodal jsem všechno co jsem měl, zaplatil dluhy a za poslední peníze koupil lodní lístek. Odjedu do Ameriky. Ale hlavně. Už nikdy, nikdy nevezmu karty do ruky.

     A tak sedím v přístavní hospodě v Southamptonu, připíjím si grogem na své třiadvacáté narozeniny a v duchu spřádám plány, jak v té zemi neomezených možností udělám díru do světa.

    „ Můžu si přisednout?“ vytrhne mě z přemýšlení hlas asi tak stejně starého světlovlasého kluka.

„Ale jo.“  říkám a zvednu ze židle svůj batoh.

     Sedí  naproti mně, srká horký čaj a z každého oka mu kouká sedm čertů. Po chvilce sáhne do náprsní kapsy, vytáhne balíček karet a mrkne na mě.

„Já jsem Jim,“ podává mi ruku přes stůl, „zahrajem si?“

„Paul,“ stisknu ruku, „karty nehraju!“ odpovídám, ale prsty mě zasvrběly.

„Tak kostky.“ povídá a už s nimi chrastí v ruce.

„Nic nehraju!“ odsekávám.

„Ale no tak. V přístavní hospodě chlapi buď hrajou karty, nebo se perou. A já se nechci prát. Dneska mám velkej den.“ povídá ten blonďák.

„To se máš,“ zavrčím na něj, aby přestal pokoušet.

„Hele Paule, do odjezdu jsou ještě dvě hodiny. Líp to uběhne.“ hučí do mě.

„Jak říkám Jime, nehraju. Stejně nemám peníze na hru.“ říkám a sám nevěřím svým uším. Chytil jsem se. Stejné hecovací kecy, jakýma jsem udyndával nachmelené fotry po hospodách a já mu na to skočím. Už v tom zase lítám. Tohle nedopadne dobře.

„Nějaký drobný snad máš, ne.“ říká a už míchá karty.

Dávám na stůl své poslední peníze a přemlouvám sám sebe.

     Tak ještě jednou. Poslední hra. Co ti to udělá? Jak vlezu na loď tak toho nechám. Definitivně! Slibuju.

     Karty létají nad stolem, jednou já, jednou Jim, ale má hromádka se pomalu zvětšuje. Zdá se, že štěstěna ke mně obrací svou vlídnou tvář.

    A je to tady. Přišla mi skvělá karta. Karta se kterou se neprohrává. Musím pomalu, abych Jima nevyplašil. Donutím ho, aby dal do banku všechno co má a pak to s ním skoncuji.

      Opatrně zvyšuji sázku. Jim dorovná a přihodí. To se několikrát opakuje. Uprostřed stolu leží pěkná hromádka mincí a já na ní dávám  své poslední peníze. Teď už to musí zabalit.

     Jim se nejdřív zamračí, chvilku přemýšlí, ale pak se mu blýskne v očích a na hromadu položí hrst bankovek.

 „To je všechno co mám,“ říká, položí své karty lícem na stůl a přikryje je dlaní.

    Abych vyrovnal sázku, musím dát svůj lodní lístek do banku. Rychle počítám jak šly karty. Je to jen asi jedna ku padesáti, aby měl v ruce  lepší než já. Tohle musí klapnout!

       Házím na hromadu peněz svůj lístek a obracím karty.

„To je teda pech“ říká Jim sklesle.

Natahuji ruce po banku, když mi před ně položí svůj list.

„Ale tvůj.“ vykřikne a můj lodní lístek mizí v jeho náprsní kapse.

      Jedna ku padesáti a jemu to vyšlo. Mlží se mi oči a já vidím jak se země zaslíbená ztrácí v nedohlednu. 

      Jim shrne hromadu peněz do svého batohu a zvedne se od stolu.

„Říkal jsem, že mám dneska velkej den.“ řekne, pak položí na stůl hrst drobných „Sbohem Paule, tady máš na cestu domů.“ A zmizí, jako by tam nikdy nebyl.

      Sedím na rozhrkané židli a nemůžu uvěřit tomu, co se právě stalo.

Můj život leží v troskách na zaplivané podlaze přístavní hospody a já nevím, jestli ho tam nechám ležet, nebo jestli mám aspoň nějakou chuť ho zvednout.

    Pak shrábnu do kapsy ty mince, posbírám karty, pomalu, pečlivě je složím. Ještě jednou se podívám na osudnou židli a vyjdu z hospody.  

     Pohltí mě dav lidí ženoucí se k molu od kterého námořníci odvazují loď, která pro mě měla znamenat nový život. Stojím na molu, hodiny odbíjí poledne, lidé křičí a mávají a do toho všeho řve  siréna, kterou se kolos loučí s pevninou. Voda se vaří pod mohutnou černou zádí ozdobenou bílým nápisem TITANIC a obrovské lodní šrouby začínají ukrajovat první metry z daleké cesty.

       Po chvilce váhání vezmu ten prokletý balíček karet a obloukem jej hodím do rozčeřené vody. Ve vzduchu se rozletí jako hejno racků a jedna po druhé mizí v bílé pěně.

 


44 názorů

jufonka
14. 06. 2011
Dát tip
" Scéna s kartami mě inspirovala a zbytek momentální nápad." - ale tam žádný zbytek není, a to je ten problém. Je to jen popsaná scéna z filmu.

jufonka
14. 06. 2011
Dát tip
Vůbec nechápu ten počet tipů. Co je na tom originálního? I kdybych si nevšímala toho, že to je okopírovanej úvodu Titanicu z roku 1997, tak na tom není nic, kvůli čemu bych aspoň na chvíli přemejšlela, zda dát tip. Neříkám, že to je špatně napsaný - to rozhodně ne. Ale nějaká originalita apod.? Vůbec.

Terrezz
23. 08. 2010
Dát tip
Uau...! No to je paráda. Výborná zápletka. Zajímavý obraty (zaplivaná podlaha hospody, voda se vaří, nachmelení fotři...). Jednoduché, ale pěkně se to čte. Působí to na mě jako dokreslení příběhu z Titaniku - filmu, jako dovyprávění něčeho, na co ve filmu nezbylo místo.

Terrezz
23. 08. 2010
Dát tip
Uau...! No to je paráda. Výborná zápletka. Zajímavý obraty (zaplivaná podlaha hospody, voda se vaří, nachmelení fotři...). Jednoduché, ale pěkně se to čte. Působí to na mě jako dokreslení příběhu z Titaniku - filmu, jako dovyprávění něčeho, na co ve filmu nezbylo místo.

Rád bych - ale bohužrl--

Bodlinka
13. 05. 2010
Dát tip
Hezké vyprávění, super závěr.

Benji
04. 05. 2010
Dát tip
Vzhledem k některým reakcím jež tohle dílko vyvolalo, nebudu provokovat a do PM přihlásím něco originálního. Teda až něco takového stvořím.

Renesmé
01. 05. 2010
Dát tip
Jak dojde na hru o listek,okamzite se mi vybavil Titanic,takze pro me naprosto neoriginalni.

FoxxiBlonde
30. 04. 2010
Dát tip
Zručně napsané a mrazivé, jako ty hlubiny, které tušíme. Ovšem už spojitost duben 1912 a Southampton mohla historie vědoucímu čtenáři leccos napovědět. Podle mě by se touto povídkou lépe napíná okolností neznalejší čtenář. Ještě něco: nemohu nevzpomenout na Leonarda di Capria, který právě takhle ve známém kasovním trháku vyhrál svou lásku i smrt najednou. Pořád se mi do této povídky loudí Jack Dawson (blonďák), aniž bych chtěl autorovi přiřknout, že ho inspirovala právě tato karetní scéna.

Benji
28. 04. 2010
Dát tip
Jak už jsem jednou napsal. Je to slohové cvičení na téma "pohled na známou událost z jiného úhlu" psané v rámci tréninku. Myslel jsem si, je to není napsané až tak špatně, tak jsem to pustil do světa. Koneckonců některým se to líbilo. V každém případě jsem za diskusi a názory vděčen, neboť z plácání po zádech nám může narůst hrb, ale konstruktivní kritika (sakra to je ale výraz) pomáhá tříbit styl. Tak.

Edvin1
27. 04. 2010
Dát tip
Je mi líto, ale pouze variace na cizí téma. Autor je zručný, to je vše. Nevidím v tom jedinou originální myšlenku. Napadne-li Tě něco vlastního, pak to bude povídka se vším všudy. Takhle to ovšem nejde, nikde (mimo Písmáka) Tě za to nepochválí. Sorry dědEd :-)

Sebastiana
27. 04. 2010
Dát tip
Mě se to líbilo, závěr překvapivý, děj se četl dobře, nenudil....

Lakrov: Máš asi pravdu, že tady málokdo přichází s něčím novým. Ale s něčím takhle očividným jsem se na Písmáku ještě nesetkala. A dost už. Přísahám, že teď už rušit nebudu :)

Lakrov
26. 04. 2010
Dát tip
To není žádné zastávání se :-), to je obvyklá (a na zdejší poměry velmi mírná) diskuse nad (nebo pod?) dílem. Díky takovéhle (mnohdy laické) diskusi čtenářů, máš možnost se dozvědět, jak na ně tvá povídka zapůsobila. Takže to, že ty názory mají kladnou i zápornou polaritu, je spíš výhoda.

Benji
26. 04. 2010
Dát tip
Děkuji Lakrove že jsi se mě zastal.

Benji
26. 04. 2010
Dát tip
Děkuji Lakrove že jsi se mě zastal.

Lakrov
26. 04. 2010
Dát tip
Pro Valerie a týden divů > ... pro mě ale text zůstává pořád plagiátem... Spousta (nejen zdejších) textů jsou plagiáty, často bez jakékoli 'přidané hodnoty'. V tomhle případě je to plagiátorství tak trochu prostředkem pro 'pohled z jiného úhlu', kontrast příběhu 'vítěze a poraženého', a proměnlivá váha vítězství.

Trauma
25. 04. 2010
Dát tip
krásně napsáno. a dokonce celkem krátce. líbilo by se mi to možná i víc bez té věci s Titanikem, ale já nejsem autorem příběhu, což je dobře, protože je to moc hezké i tak :)

nostalgik
23. 04. 2010
Dát tip
Štěstí se vrátilo... má různé tváře. ***

filemon
23. 04. 2010
Dát tip
Čítalo sa mi to dobre /ja si úvod z Titanicu už nepamätám, beriem dojem z poviedky ako prvotný/. Je to napísané bez zbytočných vykonštruovaností. Tip

Beed
22. 04. 2010
Dát tip
Díky za avízo, Marvine. K příběhu - přidávám se k ostatním, četlo se mi moc dobře, plynule. Zápletka není nijak mimořádná, není nová, ani překvapující - jak bylo řečeno - pro ty, kdo viděli film Titanic. Tak tedy - za příběh ne, ale za styl ti tip dám.

Harty
22. 04. 2010
Dát tip
Inu, já Titanic viděl, i dkyž opměrně dávno a tu scénu si určitě nepamatuji. Ale vzhledem k tomu, že ten film sám o sobě je plagiátem snad veškerého klišé které americká filmografie použila a používá nadále, nijak mě nezajímá zda toto je plagiátem či není. Styl vyprávení se mi líbí, žádné zadrhávající se místa, žádné zbytečné natahování. Všechno je vlastně s klidem naservírováno a možná i proto čtenáře, neznalého dat, ke konci zamrazí na zádech.

Benji
22. 04. 2010
Dát tip
Díky za názory. Samozřejmě že jsem Cameronův film viděl. Je to jen pokus podívat se na ty události očima jiného účastníka. Scéna s kartami mě inspirovala a zbytek momentální nápad.

Jo, přesně, v Titanicu hrají karty o lístek a tak se Leo vlastně dostane na loď. A ten druhej si tou prohrou zachrání život. Z toho pramení moje výtky. Tohle je opičárna.

Flákač
22. 04. 2010
Dát tip
no mně přijde, že to má jednu slabinu a to, že to vypráví kluk, který tam žije a já mu nevěřím, že je z roku 1912, v takové situaci mě to pak moc nebaví (např. den D mi určitě nabídne variantu Normandie 1944, eventuelně prostě jako spíš vojenský termín, který se zpopularizoval později a ruší to, prostě si nemyslím, že by tak kluk tehdy mluvil). Jinak je to dobré, napsané v pohodě, dá se to číst, hezký nápad, sice místy klišé. taky se mi vybavil Titanic Cameronův a začátek v hospodě, akorát jsi vlastně popsal část příběhu kluka, který prohrál. t. dám, protože to není odfláknuté formátem ani obsahem.

Diana
22. 04. 2010
Dát tip
Mně se to četlo velmi dobře a závěr mne překvapil. T***

Já tedy nevím, jestli jsem jako jediná ze čtenářů viděla Titanic od Camerona... Příběh zoufale nepůvodní, jestli se autor filmem neinspiroval, tak je to tedy ale opravdu úúúúžasná náhoda, které se mi teď hned tak na místě nechce moc věřit. Zpracování taky nic moc, nicméně text je alespoň natolik krátký, že nestihne začít nudit. Zbytečnosti tam moc nejsou, to je pěkné. Co mně osobně přijde hodně nadbytečné je demaskování lodi. Klidně ať tam je její popis, ale ne přímo řečené jméno, protože tím se celá povídka stává jaksi banální. Detail házených karet v závěru moc hezký. Suma sumárum pro mě ale text zůstává pořád plagiátem a ve svém hodnocení se od toho nemůžu oprostit.

Lakrov
22. 04. 2010
Dát tip
Jak je možné, že téhle celkem dobré povídky si za dva dny všimlo jen asi deset čtenářů? Pod okrajem hlavní stránky by si jí už nevšiml vůbec nikdo. Zkusme s tím něco udělat. Autor snad dovolí, dotčení prominou.

Marcela.K.
21. 04. 2010
Dát tip
Bavilo mě to číst...a ne jen proto, že jsem měla včera svátek ... Narozeniny - opravdu výstižný název.

Můra73
21. 04. 2010
Dát tip
Dost dobře napsané, text příjemně plyne, žádné šroubované konstrukce, které by mě při čtení rušily. Námět i zpracování mě oslovilo * Marvine, děkuji za avízo

Lakrov
21. 04. 2010
Dát tip
Pro obdivovatele temných hlubin je leccos zřejmé už od první věty, ale rozhodně ne vše. Právě proto možná budou číst dál. Zklamáni nejspíš nebudou. Banální příběh, zasazený do známých historických souvislostí, přestává být banálním. Z tušených souvislostí mrazí. Nechybí ani morální podtext, jak dokazuje název; i ten je povedený, dochází mi až zpětně po dočtení. Tenhle text by se hezky vyjímal po boku ostatních v jakési 'tématické soutěži' s námětem 'čas', jež tady před několika týdny proběhla.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru