Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vesnický zbohatlík

04. 05. 2010
6
6
1412
Autor
FAE BOMB

 

Vesnický zbohatlík

 

Já to říkám hrdinně,

všem chudákům v dědině,

ač je to musí bolet...

PECUNIA NON OLET!!!

 

 

 


6 názorů

FAE BOMB
04. 05. 2010
Dát tip
avox: Máš pravdu. Zkopíroval jsem: V zemích Koruny české se zdaňovalo leccos. Platila se daň z lánů, dávka na pícování koní, na koně pro vojsko, na výzbroj rekrutů, na ochranu proti zavlečení moru z Uher, na útraty korunovační a tabáková daň. Ale státní kasa stále zela prázdnotou. A tak římský císař a český a uherský král Leopold I. z dynastie Habsburků zavedl další daň. V roce 1676 stanovil povinnost platit daň z komínů. Z každého komínu, který vyčníval nad střechu, šly do císařské pokladny penízky. Platit museli všichni. Šlechta, měšťané, klér i vesnický lid. Kdo odmítal platit, se zlou se potázal. Z moci úřední mu byl komín zbourán i s kamny. Zákony jsou však k tomu, aby se obcházely, a vždycky se našla obezlička, aby se platilo co nejméně. Pokud se pozorně podíváte na tento obrázek, uvidíte vynález přímo geniální. Kouřovody ze čtyř kamen se šikovně propojily do jednoho pod střechou a nad ní svítil do okolí jediný zdaněný komín. Mimochodem, v Anglii, kde se daň z komínů platila také, měli panovníci větší štěstí. Aby jim poddaní prokázali svou věrnost a oddanost, stavěli na střechách svých sídel falešné komíny. A za každý z nich poctivě platili daň. Jiná země, jiný mrav. (Vobrázek jsem nezkopíroval, neumim to.) Zaujala mě ovšem ta poslední část. V Anglii skutečně maj' některý sídla nepřiměřeně moc komínů. Asi to ale nebylo kvůli prokazování oddanosti panovníkům, ale spíš machrování majetkem. Dneska maj' zazobanci taky bezpočet aut, přestože je všechny nedokážou efektivně využít...

avox
04. 05. 2010
Dát tip
jiným důsledkem té daně bylo, že se komíny z jednotlivých místností na půdě domu zešikmily a pospojovaly do jediného komína, který čněl nad střechu. Dodnes je to v někteých historických budovách k vidění, má to i své odborné pojmenování, ale to už jsem zapomněla :-))

FAE BOMB
04. 05. 2010
Dát tip
Svýho času se prej platila daň z komínů. Navrhuju zavedení daně ze záchoda, protože to je něco podobnýho. Znám chlápka, kterej má velkej barák (tušim, že 8x28m) a v něm 8-9 záchodů. Fakt nekecám- jeden ve sklepě, tři+pisoár v přízemí, další asi tři v patře a jeden nebo dva v obytnym podkroví. K tomu všemu několik bidetů. Přes dvorek má jakousi patrovou hospodářskou budovu s minimálně dvěma dalšíma záchodama. A za barákem měl ještě donedávna kadibudku. Já bych toho záchodovýho maniaka zdanil, až by brečel! Jenže by to asi dopadlo podobně, jako s těma komínama. Všichni je zbourali a nechali to volně kouřit na půdě. Protože pak často docházelo k požárům, tak se ta daň celkem brzo zrušila. Tak jsem to aspoň slyšel.

Taubla
04. 05. 2010
Dát tip
:)

To jenom já smrdím korunou. ((-:

avox
04. 05. 2010
Dát tip
ke snížení státních schodků více veřejných záchodků? :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru