Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

***Pohanský korále, mušle a sandále...***

04. 05. 2010
6
29
2866

... tak to je tak, když se člověk zamiluje do jedné Káči. Do Kateřiny z Balady z hadrů. Dneska tuto písničku věnuji s láskou Kateřině Štěpánkové - čerstvé gymnazistce.

Taliánské slunce
Kreslí svými rety,
Maluje na květy,
Píše kuplety.

Slečna Kateřina
Pláče na schodech:
„Proč jenom tak brzy !!“
- z prsou skáče vzdech.

Pohanský korále
dostala na bále,
na maurský střevíce,
tureckej med.

Dámo, dámo, dámo!
Lásko! Srdce mé!
Srdce! Lásko – Zmije!!
Aách – néé!

Odkopnutá, zapomněná
Skáče po schodech.
„Svět je mor a svinstvo!“
- duši brání vzdech.

Pohanský korále,
mušle a sandále,
bronzový náramky,
tureckej med.

J.Š., Gybon 1982-1986, aktualizováno 4.5.2010
 


29 názorů

Tony, děkuji, že ses zastavil. Zdar a sílu! J.Š.

Bíša
04. 05. 2010
Dát tip
Tip.

Garay: Dík. Zdar a sílu! J.Š.

Anděli i J.V. děkuji. Hudba je a bude! Zdar a sílu! J.Š.

Je tu veselo...si na tu písničku počkám na živo. Pak uvidíme.Řekl bych, že aktualizace tohoto dílečka přišla o nějaký rok dřív, ne?! Mám se podívat do šuplete??Jinak jo.*

Pohanský korále dostala na bále, na maurský střevíce, tureckej med. pro mě nejkrásnější sloka! Zase jsi po dlouhé době napsal báseň... A je nádherná! *

Garay
04. 05. 2010
Dát tip
:) T.

Text zde tento vznikl v jakési euforii z V+W a jejich Balady z hadrů. Také pod vlivem školního poetismu a s přispěním dvou význačných souputniků, totiž pána Müllera a pana Thurgau. Původní literární Kateřina, pro kterou jsem to kdysi napsal, je postava dramatická s hetérskými sklony z téhož díla V+W. Asi proto, že není tak úplně bez viny, mi byla ( a asi je i dnes) tolik sympatická. Zdar a sílu! J.Š.

Deviane, J.Š. jsou moje iniciály. Gybon je zkratka viz. gybon.cz - je to pro mne ta nejlepší škola na světě i v Hradci Králové, kde mne naučila profesorka Diblíková číst, psát a milovat literaturu. A profesorka Cidlíková zase milovat dějiny, Česko i Slovensko a prof. Dobrý hrát, alespoň na plovárenské úrovni, volejbal. Zkrátka jsem se zde naučil téměř vše, co ke svému životu potřebuji. POZN.: A profesorky Kuřinová a Lišková nás naučily základy matematického a fyzikálního uvažování. A teď už je to opravdu vše, co jsem se zde naučil a co potřebuji ke svému životu neb na kytaru jsem chodil na Střezinu. Zdar a sílu! J.Š.

devian
04. 05. 2010
Dát tip
kdopa je ten j. š. gybon, smím-li se? díkson zdar a slívu

Norsko 1
04. 05. 2010
Dát tip
Zdar a sílu

Folk! A protože jsem duší rocker, krvácí mi srdce, když to musím takhle napsat! Zdar a sílu! J.Š.

Děkuji, renegátko i za tu dnešní Kačenku. Mám a snad i ona opravdu radost. I když radost = starost. Ale tohle jsou ty pěkné starosti. Děkuji za přízeň. Zdar s sílu! J.Š.

renegátka
04. 05. 2010
Dát tip
Blahopřání Kateřině, důvod k radosti a veselé písničce.

Ne, už opravdu nemám nic, co bych k naší hodnotné diskusi dodal. Zdar a sílu! J.Š.

Whitesnake
04. 05. 2010
Dát tip
takže je všechno ok... ještě něco ? Pokud ne, tak už neotravuj avízy. Děkuji

Hade, žádného pána nechválím. Jeden Bůh určitě není, ale zase na druhou stranu, co kdyby to modlení něčemu pomohlo. A já jsem navíc pohan a nekřtěnátko jako poleno. Zvykl jsem si věřit na nekonečnou energii, jako prapůvod všeho živého i mrtvého na tomto světě a (slovy klasika) i svým dvěma pistolím. Zdar a sílu! J.Š.

Whitesnake
04. 05. 2010
Dát tip
doaz... je překlep... v komentářích se tento lapsus sem tam objevuje... zaškrť ho pavlíčku z tarsu, i za mě

Prosím, co to je "doaz"? To je česky, anglicky nebo praafricky? Nebo nějaký odborný výraz mně neznámý! Žádám tedy o vysvětlení odborníka. To víš, jako písmák jsem samouk ( ale to byl Jack London taky), ne odborník "na banky" jako hadi. POZN. Tvojí kritiky si považuji, minimálně z toho důvodu, že je to alespoň nějaký názor. Já ti tvoji kritiku neberu. Jestli mi kritika voní nebo nevoní? O tom jsem nepřemýšlel. Jinak vše ostatní z mojí strany zůstává beze změn. Zdar sílu! J.Š.

Whitesnake
04. 05. 2010
Dát tip
... pane bože (.---) copak já ti zakazuji zpívat tyhle výplody ??? Zpívejte si je a zplna hrdla... chvalte pána (něco o křesťanské víře vím, jsem členem českobratrské c v zpdč. kraji... a vždycky mě žere, že se zpívají tyhle nonsensy... navíc pro zdejší sbor píšu taky texty... takže DEKUJI ZE MI DOVOLIS ABYCH KOMENTOVAL TVOJE PADILO a pokud chces vedět jak pisu ja s krestanskym presahem tak si klikni na ma dila a pak kritizuj

Děkuji Inko, za přízeň i za to ostatní. Jak jsem již avízoval, "Prázdnotu" jsme skutečně provedli v sobotu 1.5.2010 s jedním ze zdejších písmáků J.V. v kostele na Chlumu u Hradce Králové v našem programu. Asi se tento program i líbil neb jsme dostali příležitost k vystoupení v tom samém kostele ještě 3.7.2010 po mši za padlé vojáky z války 1866. Bude to pásmo lidových písniček převážně spjatých s válkou roku 1866. A asi také přidáme písničku od písmáka J.V. s názvem Gallipoli. Myslíme si, že se to hodí k tomuto tématu. Děkuji. Zdar a sílu! J.Š.

Whitesnake
04. 05. 2010
Dát tip
Rytmus JE rytmus rým JE rým metrum JE metrum kdykoli, když platí implicitně vše shora uvedeno... nějaký doaz? Samozřejmě chápu, že kritika ne každému chutná, ale jen ten, který v sobě cítí určitou pokoru a potenciál se dokáže poučit z chyb. Evidentních. Nebuď směšný.

Had: avi. J.Š.

Nejvíce se mi líbí Hade, jak nejvíce radí o africké češtině ten , který píše češtinou prasvahilskou. Písmo, milý Plaze, slouží totiž především k dorozumívání. Je téměř nedůstojné člověka (a hada též), když podlehne příliš vášni a ani si to svoje po sobě nepřečte! Kdyby to takto dělal každý, tak za chvíli píšeme a mluvíme prapraafricky. POZN.: Jenom dodávám, že vzhledem k datu vzniku tohoto textu, existuje také již delší dobu (několik let) i hudba k těmto slovům. A jen tak na okraj podotýkám, že tento text i hudbu společně zpíváme s dětmi (zase již několik let) naprosto bez problémů. A věř nebo nevěř, někteří naši příznivci si tuto písničku za ty roky s námi i pobrukují. Mnoho let bez připomínek. Takže, děkuji ti za názor a připomínky, ale dál si to budu stejně dělat, jak já budu chtít. Zdar a sílu! J.Š.

Whitesnake
04. 05. 2010
Dát tip
"skvěle!" zvládnutý rytmus :-(( aitora bych mučil mv slovomorně, aby se pokusil rytmicky recitovat tento RYTMOSLOVNÝ TRESSST: Maluje na květy píše kuplety (nejde zde o rým, ale o AKCENT)... přečtin si to po sobě, zastyď se...a příště neznásilňuj čtenáře, aby dával důraz tam, kam nemá. Pak je to africká čeština strašné

Štírka
04. 05. 2010
Dát tip
...zapomněná ?... =zapomenutá... t*

Folk! A protože jsem duší rocker, krvácí mi srdce, když to musím takhle napsat! Zdar a sílu! J.Š.

Norsko 1
04. 05. 2010
Dát tip
swing ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru