Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O kamení

06. 05. 2010
11
18
1989
Autor
Benji

 

O kamení

 

 

       Máme parcelu. Přesněji řečeno manželka má parcelu. Dostala ji od rodičů. Tímto se definitivně naplnila její slova a skutečně se z ní stala z gruntu hodná ženská. Já byl povýšen do role správce, zahradníka, sekáče, hrabače, sklízeče a kompostéra. Kromě několika ovocných stromků (přece nebudete jablka kupovat), dvou ořešáků které veverky očešou vždy dřív než my, jedné rozpadající se boudy (ta shnilá prkna si vyměníš a okna necháš zasklít) a neuvěřitelně rychle rostoucí trávy je vzadu u plotu obrovská hromada kamení. Děda manželky měl zřejmě šlechtické předky. Nedovedu si jinak vysvětlit slova: „je tam trochu kamene do základů“, než že chtěl stavět  gotický hrad.

     Když jsem tu haldu uviděl, okamžitě se mi vybavila školní léta, kdy jsme se účastnili každoročních brigád na podporu našeho místního JZD. Zatímco podzimní sběr brambor přinášel různá povyražení typu kdo koho a kam nenápadně trefí, jarní sbírání kamenů byla nuda. Jediná soutěž byla kdo dál. Všichni jsme  si totiž uvědomovali, že dostat bramborou do kebule je rozhodně příjemnější, než zásah kamenem. Navíc sbírání brambor obnášelo také finanční odměnu za výkon, kdežto za kameny byla pouze svačina. A v tom byl kámen úrazu.

     Dlouhou dobu jsem netušil, kam se to kamení z polí odváželo, dokud jsem nepřišel poprvé na naší parcelu. Bylo tam snad všechno. Jedna fůra vedle druhé. Pěkně kámen na kameni. Jednu drobnou výhodu ovšem ta hromada má. Travnatá plocha určená k sekání je o poznání menší. Jen musím dávat pozor, aby nepadla kosa na kámen.

     Kdyby naše rodina vlastnila tenhle poklad v době kamenné, určitě by patřila mezi honoraci. To by se to měnilo. Dva kameny za kus masa na neděli, jeden větší za oštěp a pět malých za trochu kamenné soli. Taky bych mohl vyrábět kamenné nástroje. Nějaký ten pazourek tady určitě musí být. Nebo dokonce kámen mudrců. To by bylo terno. Hlavně aby tady neležel bludný kámen.  Ale dost o tom, co by kdyby. Musím teď někde opatřit kamínek do zapalovače pro svého kamaráda Jardu z Kamenného Přívozu. Sehnal do sbírky  krásný starý zapalovač.

     Jarda je původním povoláním kameník, ale dnes prodává polodrahokamy a zkameněliny. Začínal ve skládacím stánku a dnes už má kamenný obchod v centru města. Známe se už dlouho a občas někam vyrazíme. Někdy na pivo, někdy s rodinami do přírody či po památkách.

      Před několika lety jsme byli s dětmi na putování podél Vltavy. Bylo nádherné babí léto. Vše probíhalo hladce, dokud jsme nepřijeli na Čertovy Kameny nad Vyšším Brodem. Tady se z poklidného výletu stalo peklo. Naše mladší dcera náhle začala plakat, že by se nad ní kámen ustrnul. A nejen kámen. Sedla si na zem a odmítala jakýkoliv pokus o uchlácholení, ač se o to postupně  pokoušeli  všichni účastníci zájezdu. Řvala dokud  neměla kapsy plné bonbónů.Pak zvedla levou nohu a ukázala na botičku. Kámen velikosti holubího vejce. Dodnes nechápu, jak se jí tam mohl vejít. Když  se konečně utišila, všem spadl kámen ze srdce. A protože její výstup netrval moc dlouho, stihli jsme si prohlédnout i Dívčí Kámen, jednu z největších zřícenin gotického hradu v Čechách.

   Čas letí a dnes už je z ní velká holka, která se  připravuje se na budoucí povolání. Jejím  prvním velkým prubířským kamenem bude maturita. Ale nemám o ni strach. V chemii je opravdu dobrá.

     Mimochodem, víte co je KHC4H4O6? Nevíte že. A co hydrogenvinan draselný. Přihořívá? Ne? Tak já vám to teda řeknu je to vinný kámen.Podle encyklopedie krystalická usazenina zůstávající v sudech po kvašení vína a používaná mimo jiné k výrobě kypřícího prášku zvaného též prdopeč. Z toho vyplývá, že v každém koláči, bábovce, vánočce či jiné buchtě lze najít kus kamene. A nejen v pečivu. Třeba kamínek v rýži nebo v čočce řádně prověří vaše plomby.

       Tady zkrátka vidíte, že nás kameny provázejí životem na každém kroku. Někdo má zubní kámen, někdo ledvinový,  manželka má žlučové kameny, můj bratr močové, vaši pračku zničil vodní kámen,  a jednoho dne bude mít každý z nás i kámen náhrobní.

     Ale nakonec něco veselejšího. Minulý týden jsem jel na parcelu abych se domluvil se sousedkou na opravě plotu a představte si, že nám tam v rohu vyrostl Lomikámen. Co byste tomu řekli.

    


18 názorů

Terrezz
23. 08. 2010
Dát tip
Hm, zajímavá hříčka. Krásná do učebnice češtiny, úsměvně ukazuje, kolik máme v tom našem jazyce spojení s kamenem. :) Ale fejeton to není.Chybí mu netradiční pohled na věc, jasná linie. Markéta Dočekalová ve své knize Tvůrčí psaní píše, že fejeton se omezuje vždy na jeden předmět, fakt, myšlenku atd. Tvoje vyprávění naopak svazuje a dohromady svádí různá témata na základě společného prvku, kterým je kámen.

FAE BOMB
28. 05. 2010
Dát tip
Některý kameny tam máš nacpaný až příliš násilně. Za to tě ale kamenovat nebudu a spíš ti to asi tipnu...

Zuzulinka
16. 05. 2010
Dát tip
nejsem kritik, jsem obyčejný čtenář /jistě sis všiml, že opravdoví kritici zde, mají pod svým nickem i dodatek "kritik"/ a promiň mně chyby vadí, opravdu v jakémkoli textu,dokonce i v jídelníčcích v restauraci, snižují ho u mně o stupeň níže...stejně tak nemám příliš ráda ve vážně míněných věcech hovorové výrazy, sprostá slova...atd. Bohužel je to neřest i v současné době vydávaných knížek - je v nich chyb jak máku. Ovšem to je jen můj názor a mám ho právo vyjádřit stejně tak, jako Ty ten svůj... milý den Ti - měl by ses naučit přijímat dobře míněnou radu, protože to je ode mě spíše rada, nežli kritika

Benji
15. 05. 2010
Dát tip
Nejsem ani ukřivděn, ani uražen. Zrovna tak nečekám jen kladné reakce. Ze samých pochval se nikdo lepším nestane.Jen si myslím, že kritik by měl hodnotit úroveň, obsah a styl a korekci nechat korektorům.

reka
15. 05. 2010
Dát tip
Co je tohle proboha za ukřivděnou, naštvanou reakci? A jaký je k ní důvod? Že ti dva lidé řekli, že máš chyby v interpunkci, které tam opravdu máš? To tě tak rozčiluje, když ti někdo řekne pravdu a nevychvaluje tě?

Zuzulinka
15. 05. 2010
Dát tip
potom máš špatné korektory, opravdu nekritizuji příběh, ten je pěkný, přínosný, dobře napsaný....ale nemám ráda chyby, bohužel je jich mnoho i třeba v nově vydaných knihách proto prosím, buď střídmá ve svém soudu a neshazuj ostatní, nemáš to /*ostaně jako žádná jiná bytost/ zapotřebí milý den a propó - pokud budeš o to stát, klidně Ti ty chyby opravím a najdu sama

avox
15. 05. 2010
Dát tip
Stojíš o hlubší kritiku. Šest čtenářů ti dílo pochválilo, tipovalo, byť někteří s drobnými výhradami. Snad jsi čekal jen jásavé výkřiky, snad jsi čekal tipů víc, ale stejně by ses měl trochu zamyslet, než napíšeš ukřivděné řádky a pošleš hromadné avízo... Za sebe ti mohu slíbit, že příště už budu číst bez komentářů :-)

Bodlinka
14. 05. 2010
Dát tip
Nemyslela jsem tím nic špatného - kdo nedělá chyby, nechť hodí kamen... Děláme je všichni, jen si jich někdy nevšimneme nebo nevíme, že je to chyba:-(

Benji
14. 05. 2010
Dát tip
Možná kdybych napsal krátkou báseň. Takovou, co tryská z nejzažších koutů duše. Takovou, kterou bych ani já sám nepochopil. Takovou, jež ignoruje rým, takt, rytmus i veškerá pravidla rodné řeči, pak by snad všichni pozbyli dechu a volali by:"Oh! Jaké to krásné šaty!" A nikomu by nevadilo, že nevidí knoflíky, spony a volánky, neboť kdo prozradí, že císař je nahý, ztratí úctu, čest a hlavu. Ale lůza z podhradí, to je jiná. Tady je potřeba najít cokoliv a srazit jí hřebínek, jen aby nám nezastínila našeho císaře. Jen chci říct, že všechna díla dávám korektorům,(od toho taky jsou)a po korekci opravuji. Pro Vesuvanku: Díky za foto. Potěšilo mě.

Bodlinka
13. 05. 2010
Dát tip
Chybí interpunkce, ale fejetonek je to hezký. Tip!

reka
07. 05. 2010
Dát tip
fajn.

vesuvanka
07. 05. 2010
Dát tip
moc hezky napsané, kamení je moje láska. Díky a TIP :-))) Posílám lomikámen trsnatý (Saxifraga rosacea) z Českého středohoří:

renegátka
07. 05. 2010
Dát tip
Řekla bych, že je to pěkně napsané.*

avox
06. 05. 2010
Dát tip
To mi spadl kámen ze srdce, lepší lomikámen nežli kamenolom :-)) */

Zuzulinka
06. 05. 2010
Dát tip
jeeštěže nemá nikdo z vaší rodiny v anamnéze kamenné srdce:--) já kameny ráda a Ty prosím popros někoho z korektorů, ať Ti pomůže s čárkami...třeba před slovem "který" atp....škoda takto sepsout docela vtipný fejetonek hloupými chybami každopádně tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru