Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

**Úvaha nepoliticky-politická na motivy veršů Zasněného Anděla**

27. 05. 2010
1
7
1888

Původní verše: Politická- nepolitická Prošly kolem mě věci veřejné o ty já se vážně nezajímám. Vyjdu ven a zastřelím ptáky namodralý od jarního nebe. Třešně rozžvýkám- ještě když jsou zelený... pecky samo sebou vyplivnu. Barevnej top si stáhnu do půl těla modlit se nebudu, je mi to jedno. Zveřejněno: server pismak.cz dne 29.4.2010, autor Dreamy Angel Poznámka autora kritiky: Škála politického spektra, se kterým se náš milý Andílek popral, ještě není ani zdaleka vyčerpána. Zbývá minimálně ještě současný leninský paroubkismus. Ten, zřejmě, ještě náš Andílek jaksi přehlédl a nevypořádal se s ním. Zatím.

 

***Úvaha nepoliticky-politická na motivy veršů Zasněného Anděla ***

 

1.

"Prošly kolem mě věci veřejné

 

o ty já se vážně nezajímám."

 

Prýští z těchto veršů "nevybouřenost mládí" dravým proudem. To je dobře.

 

Méně libozvučně naopak zní, že mladí lidé nechají bez povšimnutí  věci veřejné jen tak mimochodem projít. Nakonec se pak mohou dnešní mlaďáci podivit, jacíže to lidé se místo nich o věci veřejné zajímají. Doufám, že až dnešní mládež zjistí, že nelze nechat vše jen tak volně plynout, tak  nebude už pro ni pozdě a bude mít příležitost ještě svůj postoj k životu svobodně přehodnotit. Vždyť jediné, co třeba k nadvládě zla je to, aby slušní lidé nedělali vůbec nic!

 

2.

"Vyjdu ven a zastřelím ptáky

 

namodralý od jarního nebe."

 

 

Andílku, že se nestydíš střílet do zvířátek. Byť jakkoli barevných. A modrá barva je přece i barvou naděje a volnosti. Jako moře a nebe. Vždyť moře je, ten nejsvobodnější živel. Živel hodný k překonání pro pořádného chlapa, pořádnou ženu i dívku…. 

A nebe....? Ale ,co já budu vykládat o nebi Andělům.

 

3.

"Třešně rozžvýkám- ještě když jsou zelený…

 

pecky samo sebou vyplivnu.

Barevnej top si stáhnu do půl těla 

 

modlit se nebudu, je mi to jedno."

 

I vyplivnuté nezralé pecky zelených třešní je lépe neplivat rovnou přímo na zem. Jsou sice ještě nedorostlé, ale co kdyby se někde náhodou "ujaly" a nedej bože, porodily další rudotřešňové pohrobky s leninsky-marxistickými komunistickými kořínky?

„Spálit, jedině spálit“, radí odborník sadař! Vždyť přítel do nepohody   "Oheň", jako dobrý sluha, je  ten nejočistnější z živlů!

 

Fantazie o topu ve verších zní sakramentsky libozvučně,  verše mají  myšlenku. Úplně živě si představuji, jak se asi ta dvě kůzlátka tváří těsně před tím, než přes ně autorka přetáhne onen  svůj top.

 

Gratuluji, Anděle!

 

Nicméně, pravděpodobně lze souhlasit s neexistencí všemocně-vševědoucího Boha ( i všemocně-vševědoucího vševěda-papoucha). Ale zase na druhou stranu, co kdyby to modlení něčemu pomohlo?

 

Anděle, tohle dílko je podle mne moc hezká "angažovaná" poetika. S  nevídanou gradací myšlenek od začátku veršů až do konce celé básničky . Neboj, nesleduji slovem "angažovaná" nic hanebného. Na mysli mám jen autorovo otevřeně sdělované stanovisko. Tomu já právě fandím. V tvém případě zvlášť. Určitě dost dobrý začátek pro budoucnost čehokoliv.

 

Zdar a sílu!

 

J.Š.30.4.2010, dopoledne před Svatojakubskou alias Valpuržinou nocí, Pardubice, aktualizováno 10.5.2010

 

 


7 názorů

Ale to je dobře, Aleši! Moc dobře podle mne! Zdar a sílu! J.Š.

Dřímající anděl prostě chce být svobodný...(25)

katugiro
27. 05. 2010
Dát tip
*pro něj

katugiro
27. 05. 2010
Dát tip
Tento sled autorových asociací o politické situaci v ČR nemá dle mého názoru s literární kritikou společného zhola nic. V zápalu onanie se pro ně pak i takto slabé dílo stkvínevídanou gradací myšlenek od začátku veršů až do konce celé básničky. Navrhuji dobrovolně změnit kategorii, případně nechat jen tam, kam to patří - pod dílem.

lag-n.lol: Určitě ne, spíš závažnější dle mne. Ale záleží na úhlu pohledu vždy. Takže, jak je ctěná libost tvoje. Zdar a sílu! J.Š.

jH
27. 05. 2010
Dát tip
to má bejt vtipný?

Dreamy Angel: avi. J.Š.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru