Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jsi moje snová víla

31. 05. 2010
15
36
4471
Autor
Delfín

Někdy stačí k inspiraci, když jedna hvězdička vykoukne mezi mraky...

Stvořena z hvězdné záře
do snů mých vcházíš zas,
znám každý tah Tvé tváře,
anděla hodný hlas.

Jsi moje snová víla,
půvabný růže květ,
tak neskutečně milá,
s Tebou mne baví svět!

Vstoupíš s paprskem Luny
a pohladíš mi tvář
(něžně, jak víly umí!)
pak hlavu na polštář

vedle mne položíš si
s kouzelným úsměvem,
ve vzduchu touha visí
a já již ztracen jsem...


36 názorů

Delfín
27. 09. 2010
Dát tip
Marlav: Pokud to tak opravdu cítíš, jsem moc rád, Markétko! Občas si jen tak hraju se slovíčky a snažím se alespoň potěšit pár snivých dušiček stejné krevní skupiny, i když tenhle druh psaní dnes není právě "IN". Doba je tvrdá a Nebe nezná vyvolených! /E.M.Remarque - má oblíbená kniha od něj...Kdybych si troufl na prózu, chtěl bych psát takhle nějak jako on! Jenže jedna věc jsou jedničkové slohy na základce, jiná psát to teď. Básně umožňují se zasnít, ve filmové zkratce vyjádřit pocity a pak...Pak holt se zase člověk vrací zpátky na zem ...;o)/ Dokonalé a složité literární konstrukce přesně dle pravidel určených jinými přenechávám těm, kterým sedí víc, např. Miroslavkovi! Nejsem profík, jsem jen ten, kdo chce jiným předat trochu Lásky, něhy a dobré vůle, dovolit jim, aby se tu na chvilku zasnili, než se vrátí zpátky k povinnostem a nelaskavé realitě. Je to hřích?

Marlav
25. 09. 2010
Dát tip
slůvka co potěší...milé*

Delfín
17. 06. 2010
Dát tip
jH: Jak bych si mohl brát něco osobně od anarchisty, který spořádal tolik protichůdných literárních autorů? Jistě to ovlivnilo Tvůj způsob vidění světa! Stejně jako já zase byl odkojen spíše starými bájemi, cestopisy i dobrodružnou literatůrou všeho druhu. Ale třeba i dílka od Alberta Moravii /Římanka, Horalka.../, Kočka od Albi de Cespedes nebo i detektivky, romány, knihy o pozitivním myšlení či léčitelství...Člověk nemá šmahem vše zamítat i když s tím právě nesouhlasí... Samozřejmě bych se mohl rozepsat kriticky třeba o bradavicích v tvářích politiků,/Havel,Paroubek, ale i Klaus a Topolánek, jak jsem viděl dnes na společné fotce těch dvou z roku 2007 v novinách!/, kteří na nich tvrdošíjně lpí, ač by se jich mohli pomocí laseru lehce zbavit a učinit něco pro krásu rodné vlasti. Někdo by možná tleskal, jiný zase soptil, jenže bych jen k tomu ošklivému kolem nás trochu přidal... To raději vystřihnu pár romantických nesmyslů, které alepoň u někoho vzbudí úsměv. Je ho kolem nás tak proklatě málo!;o(

Max Hutar
16. 06. 2010
Dát tip
Ještě, že to vyšlo.

Delfín
16. 06. 2010
Dát tip
Mimoň:Mácha žil v jiné době, kdy česky psalo jen několik vlastenců a navíc i to bylo tvrdě cenzůrováno, takže nepsat o Lásce, ale o něčem aktuálním, tak to ani nevyšlo...

Delfín
11. 06. 2010
Dát tip
snake_1: Spíše bych typoval na připálení, pokud si nedáš pozor!;o))) Dopalovat se nemá smysl! To já bych kvůli jistým lidem či věcem musel pořád! Ale říkám si, že každý má právo být svůj a preferovat něco jiného, na druhé straně pak má být i tolerantní a když mu něco nesedne, má možnost volby, kam se podívá příště. Psaní tady beru jako hrátky a tak se taky nedopaluji nad dílky jiných, pokud mi nevyhovují. Na druhé straně pár milých slůvek prohozených s těmi laskavěji naladěnými lidmi má blahodárný účinek v dnešním nasrávacím světě. Jsi mlád, máš na krku studium i rodinu a časem i Ty zjistíš, že svět se změní spíše laskavostí, než tím, že se lidé budou štvát kvůli prkotinám. Věř mi, zbytečně to ubírá síly, které bys mohl věnovat těm, co si to zaslouží, tedy hlavně svým blízkým. Hezký den!

snake_01
11. 06. 2010
Dát tip
přiznávám, byl jsem napálen :o) Jen doufám, že dneska v tom parném dni k tomu nepřibyde dopálení...

Delfín
11. 06. 2010
Dát tip
Norsko 1: Mea maxima culpa! Chtěl jsem napsat : "To není Jim Beam!" Doufám, že se se tro pro změnu nepíše Beem. Nějak ani nepiju a když tak spíše vínko či pivko, takže to znám jen z audio reklamy...;o)

Delfín
11. 06. 2010
Dát tip
snake_1: Vlastně jsem v odpovědi chtěl citovat Wericha: "Člověk si myslí, že je mu vosumdesát, pak si někde něco přečte a zjistí, že je mu vosum!" Krásný tropický den!;o)

Delfín
11. 06. 2010
Dát tip
Delfy: A můžeš mi klidně říkat Perry, Dello!;))

Delfín
11. 06. 2010
Dát tip
Díky, sluníčko!Čtu to sice "two days latter and at p.m.", ale radost z toho mám stejně...;o)

je to krásné, delfínku...* příjemné ráno pro Tebe :o) sluníčko

Miroslawek
03. 06. 2010
Dát tip
Mně by jenom zajímalo, když mnozí, tak jestli bys jich mohl několik jmenovat ;D

Delfín
03. 06. 2010
Dát tip
Norsko 1: Nepochybuji o Tvé dvanáctileté whisky i když takový Miroslawek by Ti ji třeba zkritizoval, že to třeba není Johny Walker a jsa opit pod obraz by o tom psal ty své skvělé texty, co mu vynesli už tolik cen!;)/Mně se u něho líbilo to, k čemu už on se nehlásí.Nemohu za to, že on je posedlý teorií a těmi svými těžce srozumitelnými básníky. Jednoho francouzského jsem na jeho doporučení přelouskal, tedy to, co měli v knihovně, ale až na dvě básně mi nesedl.Ostatně ani jeho přátelé mu nerozuměli...Co nadělám, tíhnu k něčemu jinému. Bylo by zajímavé číst Miroslawkovy kritiky těch, co jsme měli v čítankách. Mnozí si nedělali hlavu s počtem slabik či řádným rýmem, ale už měli své jméno a lecos jim prošlo!/ Zkus ho pozvat a ty další kritiky vezmi taky...Já si píšu podle nálady a ta bývá různá.

Sebastiana
01. 06. 2010
Dát tip
Hele, na romantiku nedám dopustit...T*

Max Hutar
31. 05. 2010
Dát tip
Kdyby v roce 1830 existoval internet, tak by Máchu nikdy nikdo neobjevil. Už tehdy by se totiž utopil v podobném braku, akorát tehdy by tahle báseň byla těžce progresivní.

Norsko 1
31. 05. 2010
Dát tip
dvanáctiletá whisky je chutnější než tvá báseň

...už osm*

sedm tipů, to bych blil..

jH
31. 05. 2010
Dát tip
delfíne neber si to osobně, já nemůžu za to, že píšeš sračky

Miroslawek
31. 05. 2010
Dát tip
Delfíne, i ožralý pod obraz napíšu lepší text než ty. Ale o tom to přece není. Český verš není sylabický, ale sylabotónický. Počet slabik je až sekundární a rozhodně nezáleží na počtu shodném.

javavia
31. 05. 2010
Dát tip
romantika vždy potěší:-))

koloušek
31. 05. 2010
Dát tip
Obrazně může ve vzduchu "viset" spousta věcí. Tuhle romantiku ještě můžu.T*

Delfín
31. 05. 2010
Dát tip
Miroslawek: Hle! Jen nahodil jsem splávek, už se chytil, Miroslawek! A prsk mi sem ve mžiku zdrcující kritiku... ;o) Nejsem takový odborník na veršotepectví a nositel čestných uznání, takže se spokojím s tím, že mi to sedí na slabiky.Ostatně kdesi jsem četl pěknou definici kritika: Je to člověk, který autorovi vysvětlí, jak by to napsal on, kdyby to uměl!;o))))))))))))))))))))))

Delfín
31. 05. 2010
Dát tip
snake_1: Koukám, žes taky naletěl na mé proměnny!;o))) Prostě jsem jen občas zkouším měnit styl. Někdy to víc odpovídá momentálním pocitům, kdy je člověku současně 15 a 80! A v reálu to vychází nastejno! *Jako v té anekdotě, jak stařeček vidí v parku na lavičce plakat chlapečka a ptá se ho : " Proč pláčeš, chlapečku?" "Bů! Když já nemůžu dělat to, co Ti dva vedle na lavičce..." A děda si přisedl a plakal s ním...* I básníci jsou občas hloupí, jak tvrdíš ve své vydařené básni, a podléhají zbytečnému sentimentu...;o)

Delfín
31. 05. 2010
Dát tip
lag-n.lol: Máš pravdu, jedničko v zasouvání! Když je dlouho pod mrakem, člověk je právě sám a melancholickou náladu přikrmí píseň "Mží Ti do vlasů" spojená s podobně laděnými vzpomínkami, vznikne i takovéhle dílko.Tvému vkusu by zřejmě víc odpovídalo to, co jsem sem dal minule.Je to o tom, v čem jsi dobrý!;o)))

Delfín
31. 05. 2010
Dát tip
vindal drámo: A nejsou snad vázané? Asi jsem měl zvolit něco z té zábavné kategorie. Blbůstky či jen tak pro potěšení nebo písňové texty? Pravda, měl jsem k tomu i melodii, ale... Ještě je tam pajpu, ale to nevím, co je!;o( S těmi kategoriemi je tady problém! Jinde je to členěno jinak, líp se do toho vejdeš! /Třeba liter, psanci i saspi./

Delfín
31. 05. 2010
Dát tip
delfy: Ano, dělám! Ale to ty taky, už v profilu: Della Steet! I když po Tvém senzačním odhalení bych Ti to málem věřil. V tom případě bych sipro změnu mohl říkat Masson...Sice nemám titul, ale to tady v Plzni teď nebyl problém...;o))) Samozřejmě, je to takový pokus o kontrast s předchozí básničkou, která Ti dokáže, že se umím vyjadřovat i jiným způsobem...

Miroslawek
31. 05. 2010
Dát tip
Tak, tak, když touha visí, bývá to problém. A tady je problém i v rytmu. Vstoupíš s paprskem Luny (něžně, jak víly umí!)

snake_01
31. 05. 2010
Dát tip
Tak promiň, čekal jsem, že je ti patnáct, v tom případě je ovšem věc horší, než jsem čekal...

snake_01
31. 05. 2010
Dát tip
K inspiraci možná, k tvorbě ne. Ale každý se musel prokousat svými (debilními) začátky...

Bíša
31. 05. 2010
Dát tip
:o)

jH
31. 05. 2010
Dát tip
poezie ze skladu obchodního domu Teskno

vázané verše, k posrání:) ale to je osobní, hodně zdaru!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru