Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Potratila jsem

10. 06. 2010
12
15
2295
Autor
snake_01

Potratila jsem. Pelyněk se musí nadávkovat přesně. Říkala včera ta paní od fochu. Jinak prý je životu nebezpečný. Jsou to jenom žvásty, bohapusté žvásty. Životu nebezpečný. Proto jsem ho přece brala, aby byl nebezpečný životu. Jeden nebo dva, co na tom záleží. Páchlo jí z úst. Po tabáku. Říká se, že když se člověk opravdu modlí, opravdu, bez slz, s hořkostí na špičce jazyka, která vámi otřásá jako poryvy větru pšeničnými klasy, že mu Bůh pomůže. Ulice byla tichá. Zrovna když jsem potřebovala trochu toho všedního shonu, křiku prodavačů novin, cinkotu lžiček z kaváren, trochu toho balastu, za který bych jinak nedala ani prašivou sou, byla ulice tichá. Jako po vymření. A pak, na jednom rohu Ona. „Slečinko…“ říkala mi slečinko a sama vypadala jako potomek Charybdy, jak aorta vytržená z býčího těla po prohrané bitvě o život. „Slečinko, co tak sklesle, proč se předem trávit jedem…“ Hnusila se mi i s tou svou hnusnou pravdou. Koho vlastně zajímá… pravda? A přece bylo tak zvláštní ve chvíli, kdy by dal člověk cokoliv za kapku opiátu lži, slyšet pravdu. Sesula jsem se (tuším, že se říká jako domeček z karet, samo sebou že jsem karty nikdy nehrála, to vojáci a děvky pokoušely štěstí před souloží a nebo smrtí) a nedokázala zadržet prameny slov, které se mi stejně jako prameny vlasů řinuly docela samovolně po hřebenech skrání. Věděla to, všechno to věděla. Netušila jsem jak. Ale bylo mi to jedno. S Bohem měla jen stěží něco společného, ale co na tom. Bůh nebo Ďábel, žijeme přece ve světě vědy a pokroku, říkávali filosofové. Na tolik hlouposti se těžko odpovídá jinak než něčí smrtí. Pelyněk. Třikrát denně po malých dávkách. Jako bych už tak nebyla sirotkem ve vlastním těle.


15 názorů

wau


Saetri-Ihn
20. 06. 2010
Dát tip
taky mě tam aorta přišla trochu nevhod, ale to bylo nejspíš tím, že jsem se u té dívky na rohu začal trochu ztrácet a tak toho bylo moc... ale nakonec jsem se zorientoval. Dávám *t, zaujalo.

Jazylka
12. 06. 2010
Dát tip
Vyrušila ma tam tá "..aorta vytržená z býčího těla po prohrané bitvě o život" ako moc šroubovaná metafora (to je ale len vec vkusu). Ináč sa mi to páčilo, prečítala som to jedným dychom, fakt vydarené.

snake_01
11. 06. 2010
Dát tip
Všem díky za názor

Lakrov
11. 06. 2010
Dát tip
Co je mi nevhod? Nic mě nenapadá; takhle krátký text buď zaujme nebo nezaujme. Tenhle patří do té první skupiny. Snad písmena mohla být větší, ale to si mohou čtenáři změnit. Doufám, že jich přijde ještě dost.

Nonchalance
11. 06. 2010
Dát tip
mne sa to páči bez okolkov*

Bíša
10. 06. 2010
Dát tip
t.

snake_01
10. 06. 2010
Dát tip
Jasně, však to taky beru, jen jsem na to reagoval, ale ne proto, že bych se chtěl hájit zuby nehty :o)

Marcela.K.
10. 06. 2010
Dát tip
Jenže i když přemýšlíš, není to jednolitý tok myšlenek, přece. Chtěl jsi vědět co je nevhod, nebo ne? ;-)

snake_01
10. 06. 2010
Dát tip
a navíc - když je člověk v takovém rozpoložení, v jakém by měla být ona, myšlenky se mi šlení dost těžko - proto ta forma

snake_01
10. 06. 2010
Dát tip
slité je to schválně, je to vlastně něco jako vnitřní monolog, proto je to taky mírně roztříčtěné a nekoherentní - za tip díky.

Marcela.K.
10. 06. 2010
Dát tip
...nevhod? Že to je slitý, žádná mezera, odstavec, blbě se to kvůli tomu čte, nedáš pauzu k nadechnutí. Jinak...asi bych škrtala, jenže to je Tvůj text, ne můj :-) Pár momentů se mi tam líbí, celkové vyznění té ponurosti se Ti podařilo zachytit... když se tu člověk rozhlídne kolem, je to jistě nad průměrem Písmáku, což však není až taková poklona, ale tip ti dám.

snake_01
10. 06. 2010
Dát tip
Lidi, napište mi sem něco od cesty, ať vím aspoň třeba co a proč je vám nevhod... (nebo vhod)

snake_01
10. 06. 2010
Dát tip
Taky nejsem v kůži hrdinek svých děl, (a ne že bych chtěl) :o)

LadyLoba
10. 06. 2010
Dát tip
je to stručné a přece tomu nic nechybí, nejsem v kůži hrdinky tvého díla, potratit své dítě, já bych nevolila však tvá mini-próza mě opravdu oslovila

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru