Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Květen 2010 - Hlasování

11. 06. 2010
2
71
4795
Autor
Beed

Za květen byla na Povídku měsíce nominována tato díla:

 

BÁZNĚ EDEN autora Měrka_out

Hledá se RH+ negativní autora MezzoMix

Kdyby bylo nebe o trochu níž autora Vaud

My z baru Hrubá nekázeň autora Polibek vepře

Nemám rád pondělí autora ikaika

Strom mezi větvemi autora Sybian

Tři návštěvy autora Tangens_Omega36

Valentýn autorky Lady de Winter

 

Do konce dne 17.6.2010 je možno hlasovat pro tři (dva nebo jeden) nominované texty, zde, v komentáři, a to tak, že se uvede pořadí těchto tří povídek; odůvodnění je vítáno (a pokud u jednotlivých děl, pro něž je hlasováno, komentář nebyl napsán, je nutné).


!!! Hlasování označte jako vážnou kritiku !!!


Další podrobnosti a informace v klubu
Povídka měsíce.


71 názorů

Lakrov
30. 06. 2010
Dát tip
Pro Tangens_Omega36: Svět je často takový, jaký ho chápeme. V tomhle případě se ten drobný výsek skutečnosti zdá vcelku pochopitelný :-))

Tragicus
28. 06. 2010
Dát tip
Lakrov: Neavizuj mne, kdyz na mne nemluvis, ju?

Lakrov
28. 06. 2010
Dát tip
Pro Tangens_Omega36: Díky za avízo, vidím, že soutěž už skončila (i když jinak, než dle mého vkusu) a že se tu při ní odehrála bitva 'nepíšících funkcionářů' (vcelku dle mých předpokladů). Tak jen doufám, že nikdo ze zúčastněných do budoucna nezanevře na povídky a prozaickou tvorbu celkově. Těšim se na další kola.

Tragicus
19. 06. 2010
Dát tip
Ozvi se, az tve IQ opet nabyde kladnych hodnot.

Tragicus
19. 06. 2010
Dát tip
A ty jsi trouba. Jedna vec je vymena nazoru a druha, kdyz se o nekom bavis.

Beed
17. 06. 2010
Dát tip
1. Lady de Winter 2. Vaud Povídka od Lady je pro mě obsahově asi nejskutečnější, a co se stylu týče, nejpodařenější. Vaudova historka mě pobavila a vlastně i trochu poučila. Z ostatních už jsem si nevybrala.

Tragicus
17. 06. 2010
Dát tip
1. MezzoMix - zabavna, rychla jednohubka 2. Vaud - viz MezzoMix bez nejakych 10 % 3. Merka_out - mozna, ze je to tim, ze srovnavam s jeho drivejsimi dily, ktere jsem cetl, tentokrat mi to prijde prece jen o trochu zabavnejsi.

StvN
16. 06. 2010
Dát tip
1. Vaud 2. Lady de Winter Jsou to takové jediné dvě pro mě čitelné povídky. Vaud to trochu lépe zvládl vyvážit a oproti Lady de Winter si méně hraje na něco, i když oba dva mají některé společné znaky, tak mi z toho Vaud vychází o něco lépe. Další povídky se mi hrozně špatně čtou. Většinou rozvleklý úvod, který vlastně s jádrem povídky ani moc nesouvisí, mě odradí.

Tragicus
16. 06. 2010
Dát tip
A jinak, jestli se chces v prave poledne ci za rozbresku setkat treba pred NTK, staci napsat, a muzes si i vybrat knihu, kterou se chces bit, treba Aldrich nebo McMurryho Org. chem. se zdaji byt vhodne. Abys nerekl, ze neumim byt machr i na blizko.

Tragicus
16. 06. 2010
Dát tip
Jak rikam, nerozumis psanemu textu. Aha, to myslis, jak jsem psal Papouchovi o inteligentnim Marvinovi. Chapu, ze ti to prijde sproste. A jak bys na to chtel reagovat, kdybych ti to avizo poslal? "Mnau."? Neco jineho by bylo, kdybych te bral "sproste do huby" jen bez aviza a jeste nekde v hloubi pismaka, pak by se to dalo oznacit za zbabelost, takhle ne, tak neblekotej. Ty mne ostatne tady castujes "blby" neustale bez aviza. No jak bys asi chtel zobak zavirat, proste zcvaknes k sobe, to ti snad rikat ani nemusim. A kdy, to je opravdu jen na tobe, ja ti jen navrhoval, jak bys lepe projevoval svuj nezajem se se mnou bavit. Potrebujes kazdou vetu takhle vysvetlit?

Tragicus
16. 06. 2010
Dát tip
Jo, to ze na mne neustale mluvis vazne svedci o tom, ze se se mnou nechces bavit. Nebylo by lepsi proto tedy proste drzet zobak (uz od zacatku), je to tak nejak zbabele, reagovat na nekoho, ale nechtit, aby on zareagoval. "Myslim, ze sloni nejsou ruzovy, prasatka ano." je v tomto kontextu zvast, bez ohledu na to, jestli je to pravda. Hlasujici casto uvede, proc nejak hlasoval a proc ten ci onen neni na prvnim/druhem miste, ale na druhem/tretim, lze si z toho tedy odvodit, co zlepsit. Navic vzdy obsahuje zduvodneni to kladne, takze ty moje uvozovky plati z velke casti. Ja psal, ze smysl zustane zachovan, coz rozhodne zustal.

Tragicus
15. 06. 2010
Dát tip
Mohl jsem se ozvat jen ja, protoze pak tam byl uz pouze Lars (mezi tvym poslednim moudrem a tou reakci bez aviza) a na toho jsi urcite nereagoval (davalo by to jeste mensi smysl, nez je tvuj prumer)... Jo, aviza se vlastne posilaji vzdy jen na zacatku diskuse... Ty vole, Marvine, ze se nestydis tak blabolit. :] "Nanestesti zduvodneni hlasovani neni od toho, aby ukazalo, jaky jsi rovny chlap, ale aby z toho autor mohl odvodit, co by mohl zlepsit, popr. co mu jde.". Kdyz nechces vzbuzovat vasne, tak proc ty zvasty bez aviza proste nespolknes, ale to by nebyla takova zabava, ze

Tragicus
15. 06. 2010
Dát tip
Kdyz te tohle napadne po xy odpovedich (u nichz ani u jedne jsi avizo neposlal), je to trochu zoufale. :]

Tragicus
15. 06. 2010
Dát tip
Marvine, ale ja prece, jak sis mohl vsimnout, na jeho hlasovani nereagoval, odpovidal jsem na tu kravinu, co odepsal Tangensovi (abych se vyhnul nejakemu tvemu logickemu zkratu - jeho odpoved se tykala hlasovani, takze ano, samozrejme se i ma reakce jej tyka). Chytl ses jen slova "kritika" a zacal s tim otravovat, kdybych tam napsal "zduvodneni", smysl by se akorat zuzil na hlasovani v PM, ale jinak by zustal zachovany. Ale ty bys stejne vymysel nejakou jinou kravinu, o kterou by ses musel se mnou podelit.

Lars Novák
15. 06. 2010
Dát tip
To Tangens: stručně to podle mně úplně stačilo, ty texty si víc nezasloužej, ale jestli to chceš rozvláčně, tady to je. Nuda je pro mě věc, kterou čtu, přeskakuju každou druhou větu a celou dobu se ptám sám sebe, proč to vlastně dělám a jestli bych nemoh jít dělat někam něco smysluplnějšího, třeba házet hrách na stěnu. Nejde o akci, ta tam bejt může a nemusí, jde o to, aby člověk měl pocit, že ten text chce z nějakýho důvodu číst dál. To tam je jenom u třech textů, u Měrky, u Vauda a trochu u Lady de Winter. A pak jde taky o to, když to člověk už teda přečte, jestli má pocit, že to přemáhání stálo za to. A tenhle pocit nemam ani u jednoho z těchhle tří textů - jeden je šílená krávovina, jakejch jak jsem koukal Měrka navíc vyplodil už stovky a další stovky jich zas vyplodí, kdo má pořád číst to samý dokolečka. Bylo by to možná jako experiment zajímavý kdyby ty povídky byly jedna nebo dvě v kontrastu s něčím trochu normálním nebo aspoň jiným, ale takhle je to jak kdyby mi někdo napálil do vodky s džusem panák džusu a dvojku vodky. Ta druhá věc je dobře vymyšlená a docela mě to bavilo, ale jak sem psal, je to taková školní slohovka a byť by za to Vaud určitě dostal jedničku, umění to teda fakt není. A to poslední je uňuňaná pičičárna pro ženský, i když asi celkem dobře napsaná. U toho Stromu mezi větvema se člověk musí přemáhat celkem dost, aby čet dál, ale na druhou stranu ta forma se mi nakonec dost líbila, jakože kombinace hodně surrealistický prózy s tou divnou poezií plnou výkřiků, tam je vidět, že se autor fakt o něco uměleckýho pokoušel, i když se mu to zas tak moc nepovedlo. Měrka se nepokoušel o nic, jenom vypláznout další hovadinu, která je jako přes kopírák úplně stejná jako ty ostatní, Vaud chtěl jenom napsat zábavnou blbost a vůbec si nepoladil formu a naopak Lady de Winter by mohla asi psát dobře, kdyby si našla nějaký zajímavější téma než holčičí trable a míň se v něm hňahňala.

Tragicus
15. 06. 2010
Dát tip
Marvin: Ty, ktere nenapsal pod dila (coz ale vubec nerika, ze by pod dily byly kritiky nutne...). Vazne orisek. Sem se pisi komentare, pokud nejsou pod dily - tedy zde substituuji kritiky pod dily. Tangens: To mne tesi, neni nic horsiho, nez byt obdivovan idioty.

Tragicus
15. 06. 2010
Dát tip
Ano, to ja tady nerozumim psanemu textu.

Tragicus
15. 06. 2010
Dát tip
Hele, Marvine, jestli chces blbe pindat, tak si budes muset najit nekoho jineho, nauc se cist a najdi si, co znamena slovo substituce. Do te doby - howgh.

Tragicus
15. 06. 2010
Dát tip
Pises zduvodneni, proc pro nekoho hlasujes. Jelikoz Lars nepsal pod dily, jeho vyroky zde zjevne substituuji kritiku, nehlede na to, ze je tak sam nazval. Jinak by take mohl napsat, ze zbytek je nuda a nerozepisovat se pro kazde zvlast.

Tragicus
15. 06. 2010
Dát tip
Lars: Nanestesti kritika neni od toho, aby ukazala, jaky jsi rovny chlap, ale aby z toho autor mohl odvodit, co by mohl zlepsit, popr. co mu jde. Z toho co jsi napsal si clovek ani neni jisty, ze bys ty povidky vubec cetl (takove "kritiky" clovek muze napsat naprosto na cokoliv), a prave proto jsou zcela proste jakehokoliv potencialu nekoho urazit.

Lars Novák
15. 06. 2010
Dát tip
(ještě avízo)

Lars Novák
15. 06. 2010
Dát tip
To Tangens: nemám potřebu napindat půl stránky nic neříkajících keců, hlavně aby se autor nááááhodou neurazil. Když mě text nudí nebo mi přijde jako blábol, tak to řeknu na rovinu. Jestli nechceš slyšet kritiku, co sem člověče vůbec lezeš.

Winter
13. 06. 2010
Dát tip
Rád bych, ale poslední dobou víc čtu než píšu; přesněji řečeno, nepíšu vůbec. O to víc se ale těším na tvůj příběh .)

StvN
13. 06. 2010
Dát tip
Winter - ty jo ale mohl to zkusit překousnout:) hele, co takhle napsat něco na další kolo, čili tento měsíc? Napadlo mě třeba něco z putě, teď je všude hodně poutí a městských slavností, tak nějaký jednoduchý příběh, co říkáš? Třeba se přidá ještě někdo.

Saetri-Ihn
13. 06. 2010
Dát tip
1. Kdyby bylo nebe o trochu níž - Vaud: Poměrně zajímavá zápletka, jejíž vyústění má zajímavý dopad na dědkův život; propasti klasika; pěkný konstrasty; trochu beznadějná, možná existenciální nota ke konci mi padla do nálady a chutě. Navíc lehký erotický náboj a rozebírání sexuálních fantazií starých ožralých dědků se tu nevidí moc často a je dobře, že k tomu někdo našel "odvahu". 2. Nemám rád pondělí - ikaika: Líbil se mi docela zajímavej a nenásilnej rámec, zvlášť na začátku povídky. Jako druhý plus docela obstojně vypadající historická, místní a nářeční fakta (říkám vypadající, protože se v nich zas až tak nevyznám a nemůžu posoudit, jestli je to vážně 100% pravda, ale vypadá to tak!) Podobné povídky se tu moc často nevidí. 3. Hledá se RH+ negativní - MezzoMix: Poměrně pěkně prostředí, je zajímavé, jakým způsobem je vylíčeno (v sci-fi blízké budoucnosti až tradiční) snížení hodnoty lidského života až k 0, nebo ještě níž. Konec všemu dodává takový správný říz naprostého morálního úpadku a ne jen touze po penězích. O něco málo víc u povídek, ale je to asi jen subjektivní pohled :)

Lars Novák
13. 06. 2010
Dát tip
První a druhý místo nic. Na třetím místě Strom mezi větvemi. Je to teda taky trochu nuda, ale je vidět, že má autor fantazii. Ostatní: Bázně Eden: šílená píčovina úplně o ničem, která se akorát hrozně snaží „šokovat“ Hledá se Rh+ negativní: hraje si to na akčňák, ale hrozná nuda Kdyby bylo nebe o trochu níž: dobrej nápad, ale napsaný je to jak slohovka na gymplu. Takový čtvrtý místo čestný uznání. My z baru hrubá nekázeň: děsně se to snaží bejt originální, ale je to totální kravina a nuda o ničem Nemám rád pondělí: nuda, světu vládne nuda Tři návštěvy – to jsem vůbec nedočet, šílená nuda Valentýn: utahaná romantická kravina pro holky, nuda

pardon, žltá 1 - Hledá sa RH + .. - Snáď rýchla a povrchna, no v dôsledku vlastných minimalistických tendenciách, ktoré prinášajú pocity temnoty a nepokoja siahajúceho až k akejsi disharmonickej extáze, prvomiestna 2 - Kdyby bylo nebe... - Suchá kancelárska dávka nemoderny. Chválitebná schopnosť detailizácie Je až s podivom ako hlboko sme klesli, že niečo také musím označiť striebrom. 3 - Bázně Eden - Ktorá akosi nadľahčuje a prevzdušňuje pomerne pochmúrnu atmosféru. Měrka tak činí nielen výberom konsonántnych riťopichov, ale aj zvrátenou pohyblivosťou ich mäkkých invalidných tiel.

1 - Hledá sa RH + .. - Snáď rýchla a povrchna, no v v dôsledku vlastných minimalistických tendenciách, ktoré prinášajú pocity temnoty a nepokoja siahajúceho až k akejsi disharmonickej extáze, prvomiestna 2 - Kdyby bylo nebe... - Suchá kancelárska dávka nemoderny. Chválitebná schopnosť detailizácie Je až s podivom ako hlboko sme klesli, že niečo také musím označiť striebrom. 3 - Bázně Eden - Ktorá akosi nadľahčuje a prevzdušňuje pomerne pochmúrnu atmosféru. Měrka tak činí nielen výberom konsonántnych riťopichov, ale aj zvrátenou pohyblivosťou ich mäkkých invalidných tiel.

LaMouette
11. 06. 2010
Dát tip
1. Strom mezi vetvemi... mi se proste libi tendle styl davnych pribehu i todle naznakovy psani, kdy mam prostor pro vlasni fantazyji. 2...... 3. Tri navstevy... i me zaujalo priblizeni doby pomoci autentickych udalosti..jenze vlasne jen to.. zbytek pribehu mi jen vyplnoval mezery mezi rokama.. proto az treti misto.

Lakrov
11. 06. 2010
Dát tip
Pro Tangens_Omega36: Okomentováním uděláš autorům možná větší radost a službu, než hlasem do soutěže. Ony se tu povídky a ostatní próza moc nečtou.

Lakrov
11. 06. 2010
Dát tip
1. Strom mezi větvemi autora Sybian Zvlástně, skrytě podaný tajuplný příběh z dávných dob. Co všechno stromy pamatují... 2. Tři Návštěvy autora Tangens_Omega36 Zaujala mě hned oním prvním přiblížením datumu prostřednictvím událostí, které se tehdy odehrály. To, že se zobrazení událostí opakovalo po každém časovém střihu... Více pod dílem.

Winter
11. 06. 2010
Dát tip
Tenhle měsíc nehlasuju, páč jsem (za sebe), nenašel nikoho, koho bych rád postavil na první místo.

StvN
11. 06. 2010
Dát tip
Jasně, Marvine, vždyť jsem to psal, že nároky jsou vesměs dost nízké. Ale také připomínám, že bychom se mohli více snažit, abychom se pak za sebe nemuseli stydět. Díky Kamile.

Pro StvN: Na požádání upřesňuji svůj názor na hlasování. Pro Měrku jsem hlasoval proto, že jsem se při četbě jeho povídky několikrát rozesmál. 2 a 3 místo jsem nedal z toho důvodu, že u ostatních povídek jsem se spontánně nezasmál ani jednou. To by snad jakožto zdůvodnění mohlo stačit. PS. Problémy nehledám ani nedělám. Je mi líto, že jsem vzbudil tento dojem...

StvN
11. 06. 2010
Dát tip
Jo, Kamile, takže je to tak, že nám tu kolo co kolo, měsíc co měsíc, vnucuješ své názory, své pohledy na to, jak by to mělo vypadat a pak, když tě slušně požádám o to, abys projevil snahu dodržet to málo, co je tady zvykem, tak vyskočíš jako čertík z krabičky? Nepřijde ti to tedy trochu podivné, tento přístup? Nadto jde jen o vyloženou prkotinu, tak nevím, co se škaredíš. Prostě napiš slušný názor pro povídky, pro které hlasuješ a je to. Tady přece není žádný důvod ke sporu, ne? Nehledej problémy tam, kde nejsou.

Milí pořadatelé, je mi strašně líto, že jsem nenapsal to: "co byste čekali". Snad se příště trefím do vašeho gusta...

StvN
11. 06. 2010
Dát tip
Kamile, obávám se, že tvé odůvodnění není tak úplně takové, jaké bychom čekali. Pod povídkou Měrky píšeš jen to, že od tebe má jistý hlas. Tomu říkáš komentář k textu? Trochu mi přijde, že nám tu trucuješ, ale budiž, je to tvůj boj. Nicméně se prosím snaž alsepoň pro příště dodat opravdový komentář k dílu, pro které hlasuješ. Plivat můžeš na chodník, jestli to tak máš rád. Díky. Pro všechny. Ačkoliv jsou pravidla vesměs docela mírná, nikdo nestanovil jak má vypadat komentář k povídce a řekli jsme si, že lze hlasovat i pro méně než tři povídky, přesto bych byl rád, kdybyste si uvědomili, že úroveň této soutěže není na takové výši, na jaké by mohla být, pokud by hlasující projevili více snahy a opravdu si povídky přečetli a rozumně je okomentovali. Já to nikomu přikazovat nebudu, každopádně je jen na nás, jaké si to uděláme. My povídky píšeme, vybíráme, my pro ně hlasujeme. Je tedy trochu alibistické každý měsíc říkat, že povídky za moc nestojí. Proto piště, čtěte a berte to zodpovědně. Díky a omlouvám se za dlouhý komentář.

Sorry, Beed, to jsem přehlídl. Nuže, barvím nyní, ale patří to k předchozímu. Spokojenost?

Beed
11. 06. 2010
Dát tip
Hmm... jak se zdá, tak ta oranžová asi moc nepůsobí. Pak prý že je to moc křiklavý... :)

1.místo Měrka. 2.nic... 3.nic... Odůvodnění: Měrka má jako jediný ze soutěžících propracovaný styl psaní a spisovatelskou rutinu. Ostatní v porovnání s ním působí amatérsky, proto je hodnotit nebudu.

Beed
11. 06. 2010
Dát tip
Jelikož limit nebyl stanoven, nemůže být překročen :)

Tragicus
11. 06. 2010
Dát tip
No prave, to je prekroceni limitu o 100 %... :] To bych se zase nebal, ze to nejaka oranzova zachrani, on se stejne nekdo najde. ;]

Beed
11. 06. 2010
Dát tip
Moc barev? Jsem si vědoma jen dvou :) A použila jsem oranžovou, co nejvýraznější, aby mi tu někdo nehlasoval po vyhlášení výsledků :)

Tragicus
11. 06. 2010
Dát tip
Trochu moc barev ale dobre. :]

Beed
11. 06. 2010
Dát tip
Avi ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru