Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Změny

15. 06. 2010
9
21
2511

Solný noci a rána.

Jsou to časy k nepřežití

změny z bytí na nebytí

Určují si vlastní směry

plné zmatků, prosté něhy

 

Je to gesto k nevíře

brečet si sůl na mříže

Doufat, že se rozpustí

až si oči odpustí


21 názorů

Rimmer
30. 10. 2013
Dát tip

brečet si sůl na mříže

Doufat, že se rozpustí

až si oči odpustí


změny z bytí na nebytí

Stačí, dík...:)Ještě mě zajímá co řekneš na básničku Pod mraky a pak už ti dám pokoj...;)

Začnu odzadu - vysvětlovat, po jakém traumátku jsi to či ono veledílo sepsala, je pitomost, která ti v ničem nepomůže. Spíš naopak, poněvadž jesli jsou na něco mozkem obdaření uživatelé alergičtí, tak na to, když se někdo snaží dělat ze serveru politovnu. To bylo jen tak na okraj. Nech si poradit. A k textu. Na to, že jde o vcelku jednoduché rýmování (akorát u té něhy to nevyšlo) zachraňuje čtivost dobře nastavený rytmus (s čestnou výjimkou hádejte čeho? Áno, něha je opět vítězem!), prostě to hezky odsejpá. Když umíš pracovat s rytmem (což umíš), tak rýmy skoro nejsou potřeba, alespoň ne v téhle základní poloze Láska/páska. Čili technicky vzato žádný průšvih:) Horší je to se smyslem. První strofa svými časy, směry a bůhvíčím ještě zamotá šišku každému, kdo by se pokusil rozklíčovat, co se vlastně básník snaží sdělit. Druhá strofa je z mého pohledu nejpovedenější, neboť se podařilo vynajít neotřelý, zajímavý obrat (brečet si sůl na mříže kvůlivá jejich zozpuštění), vše opět rytmicky dobře spasováno. Až na ten závěr. "až si oči odpustí" Vždyť to vůbec nedává smysl. Já vím, žes tím asi chtěla naznačit, že až přestaneš fňukat, tak to přejde, nicméně v daném kontextu je to minimálně ... kostrbaté. Suma sumárum - nepříliš povedená báseň. Než se ale urazíš, uvedu ti to do kontextu. Na Písmáku je v posledních letech nebývalé množství naprostých, totálně zmrvených a nečitelných srágor, čili "nepříliš povedená báseň" je v podstatě pochvala:) (stačí takhle?)

slivaka
09. 07. 2010
Dát tip
...jsou to časy...*t.

Hele... pro všechny: Jsou mi úplně jedno jakýkoliv filosofický úvahy. Já vím, co je bytí, jsoucno a podobný kraviny. Já jsem to napsala po rozchodu a je to myšleno tak, že jsem vlastně "nebyla", že se zastavil čas v jednom mrtvým bodě a že najednou jsem nemohla nic pocítit, nic prožít, byl jenom můj stesk a nic víc. Chápete to?!

A.H.
22. 06. 2010
Dát tip
Hledání poznání se otevírají pouze dvě cesty: jedna tvrdí, že bytí je a že je nemožné, aby nebylo. To je cesta jistoty, doprovází ji pravda. Druhá tvrdí, že bytí není a že je jedině ne-bytí. To je cesta, na níž je jen lež. Neboť duch by nedokázal vnímat ne-bytí, jež se nemůže uskutečnit ani vyjádřit slovy. Bytí a myšlení jsou totéž. :D

A.H.
22. 06. 2010
Dát tip
Á, Míra si vytáhl jednu pasáž z videa o intelektuálech. Pán je gurmán...

Miroslawek
18. 06. 2010
Dát tip
Tento názor hlásám už od roku 2002, ale pořád ještě neupadnul.

ten písmák čím dál tím víc upadá...

Miroslawek
17. 06. 2010
Dát tip
život je jako metafora dokud tě někdo nezaorá

Rajmund
17. 06. 2010
Dát tip
Kdysi si autorka stěžovala, že by napsala úžasnou metaforu, ale žádná ji nenapadá. A komentátoři s těma prostředkama tady tak plýtvají! Ale, což. Metafory pominou jako pomíjení. Zůstane jenom pocit podivuhodné krajiny. V ní se nalézají kouzelnější věci než nějaké otlučené metafory.

Miroslawek
16. 06. 2010
Dát tip
Rajmund: nepsal, nýbrž vyleptal močí do zdi.

Rajmund
16. 06. 2010
Dát tip
Kdyby pobýval Karel Havlíček místo vyhnanství na Špilberku v samotce, za pár let by psal něco takového.

blbjenka
16. 06. 2010
Dát tip
druhá sloka je zajímavá. první je divná :)

warman
16. 06. 2010
Dát tip
Nevím, ta první část je taková jednodušší, ale ten konec se mi líbí...

Aleinad
15. 06. 2010
Dát tip
docela se mi to líbí, i když to zní trochu jako rýmovačka (to nemyslím nijak špatně, sama neumím psát vázané verše :- ), a to: "brečet si sůl na mříže doufat, že se rozpustí až si oči odpustí" je zajímavý obraz. *

Miroslawek
15. 06. 2010
Dát tip
Všechno se totiž liší od nic jen tím, že má bytí nebo je jsoucno. Něco, co by se vůbec netýkalo bytí, tedy by se žádným způsobem nejevilo jako jsoucno, by nebylo něčím, nýbrž právě ničím.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru