Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Třídní

29. 06. 2010
16
30
3515
Autor
Marcela.K.

,,Žijte život jako báseň a ať se vám to rýmuje!" (29.3.1980 - J.H. text telegramu)

nakukujeme oknem do Špalíčku

drží ji za ruku!

se smíchem utíkáme přes náměstí

 

dlažební kostky  též se chichotají

a z pouličních lamp poblikává štěstí

pastelkou obarvily svět

 

do šera zachumlaná

znova ho uvidět…

 

v obleku tmavomodrém

jak stojí před tabulí

ve třídě plné dívčích přání

pro  návaznost

přečíst poslední větu

bolí to stále

když vás láska zraní…

 

žiju ten život co se rýmuje

a  občas  procházím se

tiše  vzpomínkami

ve kterých lásku

za ruku jste držel

 

 odešel jste

a  my zůstaly samy


30 názorů

zvedavec
05. 02. 2018
Dát tip

súzniem


Marcela.K.
17. 07. 2010
Dát tip
já vím...dík @

ruprecht
17. 07. 2010
Dát tip
já ti rozumím...*

A.H.
13. 07. 2010
Dát tip
Opravdu čtivé, a Jiří to korunoval. *t*

nostalgik
30. 06. 2010
Dát tip
Já dětství prožil na předměstí kde ulice mi k spánku pěla a lecjakou zde ránu pěstí citlivá má duše utrpěla Za velké bral jsem tehdy štěstí že moh jsem chodit do kostela Dík, prchly jako o závod, teď, když už jsem "velký" všechny vzpomínky z těch dob (není čas smutné na myšlenky) však dodnes zářící mi zůstal bod - tvář první paní učitelky...

Lakrov
30. 06. 2010
Dát tip
Mohou se vzpomínky rýmovat i po létech? ... nebo se možná tepve po létech rýmovat právě začnou.

Prosecký
30. 06. 2010
Dát tip
Básnířka chce nás seznámit upřímně se svými pocity vůči vyučujícímu. Jak vidno, stačí, aby poslal telegram, anebo si s jednou z nich, případně s nějakou starší, sedl do Špalíčku na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu, a múza se rozletí v šírou Oharskou dál. Učitel naštěstí odolal (viz Bambini di Praga), a tak zůstal morálně neposkrvněn mezi námi až do svého skonu, siroty po něm zůstaly. Pokládám za chybu uvést v prologu nějakou zkratku, kterou čtenář nemůže rozluštit. Pokud tedy text není určen spolužačkám. Tip za uměřenou citovost. Pokládám báseń za popis archetypálního vztahu v tlupě, kdy mladší vzhlížejí k osobám, nějakým způsobem dominantním.

Marcela.K.
29. 06. 2010
Dát tip
VT Marvine, mám Ti sem překopírovat tu zprávu, kterou jsem Ti právě poslala? Jestli Tobě někdo baští ty tvoje přiblblé závěry a nechápe, že z Tebe tryská jen uražená ješitnost, je to jeho věc. Xkrát jsem tě žádala, ať mi nechatuješ pod texty...nechápal jsi a proto jsem tě zablokovala. Běž si tam, kde jsou na Tvé rozumy zvědaví.

Marcela.K.
29. 06. 2010
Dát tip
No taky netoužím po osobním setkání s Tebou. Tak se přece jen v něčem shodneme :-)

Marcela.K.
29. 06. 2010
Dát tip
:-) ono to platí i na blonďáky? ty vtipy o blondýnkách? Honzyka už nějakej pátek znám a vím co od něho můžu čekat a jeho názory mi nevadí. Svoji víru mu nevnucuji a docela ráda ho tu zase po dlouhém čase vidím. Co nemám ráda jsou "zaručené pravdy" různých alternicků.

Honzyk
29. 06. 2010
Dát tip
znám, díkybohu jen po netu, tuhle dámu...(

Marcela.K.
29. 06. 2010
Dát tip
dovolím, ale já jdu ...když dovolíš :-)

Honzyk
29. 06. 2010
Dát tip
- nejdu ještě spát, pokud dovolíš.

Marcela.K.
29. 06. 2010
Dát tip
Bylo to myšleno jako vtip, ale jak vidím, nejsi ani stejně naladěn. Nakazovat mi můžeš co chceš - třeba v legraci a já si budu co chci dělat - stejně jako Ty. A to by myslím už stačilo. Dobrou noc :-)

Honzyk
29. 06. 2010
Dát tip
"dokonce ho někdy i vyslyším"....to je velmi arogantní bižuterie--(!) A svůj nos strkám jen tam, kam já chci - to je, jako bych ti nakazoval, kam máš psát své cituplné výtvory. Více pokory, prosím.

Marcela.K.
29. 06. 2010
Dát tip
Tak strč nos do knihovny :-) Vím co myslíš, rozumím i Tvému náhledu na Písmák jako takový. Možná vnímám "amatárský literární web" jinak než Ty. Nepíšu "posvátné krávy" a pokud mě komentující neuráží, nebráním mu v jeho názoru. Dokonce ho někdy i vyslyším ;-) ale tuhle tu nechám....zatím. Nevadí mi, že se Ti nelíbí. Máš pravdu v tom, že jsme každý jinde a je to tak v pořádku. j@newe také věřím víc na to "dobro" než vypočítavost a rozumím i tomu, že vnímáš podobně - děkuji

Honzyk
29. 06. 2010
Dát tip
...prožíváním, cítěním i psaním jsme, jak se domnívám oba jinde - tomu snad rozumíš. A kdybych měl komentovat jen texty, které považuji za kvalitní a jež se mi líbí, nemohl bych sem, na tento v poslední době zvláště pomatený server, strčit ani špičku nosu. Ale češtinu a básničky mám rád, proto jsem se po dlouhé době vrátil - a je to, myslím, ještě mnohem horší než před rokem. Tolik k tvému "byla bych ráda, kdybys i Ty porozuměl".

guy
29. 06. 2010
Dát tip
*

j@newe
29. 06. 2010
Dát tip
cetla jsem dilko i komentare... "tichy vtiravy patos..."? ... no jo, jak ale napsat pocit, kdyz to clovek prave tak jemne citi? ... ja mam asi podobne vnimani jako autorka a spoustu slabych chvilek, takze mi to tak nepripada... jiste se muze nekomu zdat, ze je to psano na efekt, ale takhle ja nikdy nepremyslim, v oblasti umeni verim mnohem silneji na dobro ve cloveku, nez na vypocitavost... je to pekne a s tim vysvetlenim vzniku i jasnejsi

Marcela.K.
29. 06. 2010
Dát tip
Ne, nerozumím. Nemám potřebu komentovat texty, které mě neosloví, nebo se mi vyloženě nelíbí. Ten text není posvátný. Je to jen vzpomínka na jeden školní výlet do Chebu. Šmírovali jsme našeho třídního a učitelku praxe. Seděli v restauraci a my se jako správný puberťačky připlížily k oknu... Pan profesor už zemřel, ale hodně mě naučil... Byla bych ráda, kdybys i Ty porozuměl.

Honzyk
29. 06. 2010
Dát tip
...budu o tom přemýšlet . "Alespoň takovéto"..."nepřináší" : inu, to je věc názoru. Nelíbí se mi spíš tvůj tichý, vtíravý patos, například....ty máš svůj, zřejmě jak krávu indickou posvátný text, já svůj názor. Věřím, že mi rozumíš.

Marcela.K.
29. 06. 2010
Dát tip
Honzyku, vím, že moje texty Ti nic nepřináší. Nemohl bys pro příště alespoň takovéto minout? Dík.

Honzyk
29. 06. 2010
Dát tip
...Dívčí rozhledy 1947, str. 6 - "Nad dopisy žaček"...ani zraňující láska, ani to, že "odešel", nesmažou nasládlý ,naivní , vlezlý tón, který se textem táhne - zkráceno uspělo by spíš jako epitaf na náhrobek, myslím...

Marcela.K.
29. 06. 2010
Dát tip
:-) dík, ale závist není zrovna dobrá vlastnost. Byl to můj třídní, píšu o něm jinde. Pošlu ti avi.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru