Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BOLERO, OP. 937

07. 07. 2010
19
25
3639
Autor
Whitesnake

...

Chtěl bych ti plivnout do očí

aby se žilky v nich rozvlnily

jak černé kobry v centru Dillí

nevím zda tančí či útočí

 

Chtěl bych ti křičet do uší

aby se konečně nastražily

po směru pulzarů ze dna žíly

které můj hlas hravě přehluší

 

Chtěl bych ti zaťukat na kosti

až by se skleněné rozlomily

abys mi šeptala ty můj milý

zpěvem té nejvyšší jakosti

 

Chtěl bych tě nahmatat v krajině

nad kterou mraky se naklonily

jak číše s krví pro nekrofily

ležící u vchodu do síně

 

Toužím tě očichat jako pes

kterému chlupy se naježily

možná jsme včerejšek nepřežili

a já tu jen štěkám do nebes

 

Chutnáš jak nůž který před chvilkou

kdosi mi přiložil pod košili

možná jsme satana vyrušili

touhletou posmrtnou čtverylkou

 

protože někdy mě jistota

vyděsí jak zuby ostré pily

že smrtky dosud mě nezbavily

podivné horečky života

 

...


25 názorů

Miroslawek
14. 07. 2010
Dát tip
Whitesnake: na tvém místě bych nebyl tak soběstředný (a buď rád, že to nepřisuzuji tvé zpupnosti ;))), nechovám se totiž vůči tobě nijak výjimečně ani tvá díla nevyhledávám. Zkrátka jen postupně procházím kategorii Vázané verše, jeden text po druhém a píši k nim své poznámky. Že se mi zde nějaké dílko líbí, se přihodí jen velice zřídka, u tvých příspěvků se tak nestalo zatím nikdy. Kdybych to nějak negativně prožíval, asi by to mohl být projev masochizmu, jak naznačuje Toscana, ovšem já už to dávno takhle neprožívám. "ale proč se do mne strefujete i v rámci poetické formality?" Přiznám se, že této otázce nerozumím. Snad mohu podotknout, že forma je asi tak jediné, k čemu má smysl se v případě podobných textů vyjadřovat, protože k literárně estetické diskuzi či kritice prostě ještě nedozrály. Akcentace nemůže být subjektivní, neboť čeština je jazyk s pevným slovním přizvukem. Význam tohoto spojení tedy umím vyhodnotit jedině jako úsměvné oxymoron. No a ironie a jízlivost neodmyslitelně patří k mému stylu vyjadřování, a to i pod texty, které se mi líbí. Zamyšlení rozhodně nikdy nikomu neuškodilo (samozřejmě pokud přitom třeba náhle nevstoupil do vozovky).

Whitesnake
11. 07. 2010
Dát tip
Díky, Urvisu, za zastávku - moje reakce vůči nicku Miroslawek byla takto rozsahově jediná. Jen mě zajímala ta antipatie a totální odsudek, nic víc.

Toscana
09. 07. 2010
Dát tip
PS: pokud se někomu u tebe nelíbí ani jeden verš, a přesto si je usilovně chodí číst, aby pak pod dílo vetkl sžíravou (a zhusta ze všech nejobsáhlejší) kritiku připomínající Jiráskovo "Proti všem" parafrázované na "Proti všemu", pak to zcela nutně musím pokládat za projev zcela evidentního sklonu k masochismu.

Toscana
09. 07. 2010
Dát tip
hele, hádě, kdyby mě to otravovalo, tak to zruším - zase takový sebemrskač nejsem, abych si hejčkala něco, co mi leze na nervy. :o)) (krom toho od tebe těch avi zase tolik není) ;o))

Whitesnake
09. 07. 2010
Dát tip
Předně bych vám chtěl poděkovat za váš čas a vaše zastávky u mých textů. Již před nějakým časem jsem si všiml, že v mém případě jen těžko zvládáte jakousi nechuť a neustále se ve svých komentářích nutíte do patrné povýšenecké pózy ve snaze zadupat mě elegantními šlehy do země a dát mi vyžrat až do dna mé ignorantství, tupost, neumětelství a bůhvícoještě. Nevím, odkud vyvěrá tato totálně odsuzující příkrost a nutnost mě stále dokola přesvědčovat o tom, že snad ani neumím česky. Všemi deseti beru výtky typu "je to jen na efekt, forma nad obsahem, je to o ničem" apod., ale proč se do mne strefujete i v rámci poetické formality? Rovněž vaše ironické poznámky ohledně termínu "subjektivní akcentace" nechápu - pobavilo vás pouze to spojení, jehož význam bezesporu chápete, anebo se i zde nemůžete ubránit své komentátorské zpupnosti? Díky za pozornost a mějte se dle uvážení. Já zůstávám ve zmatení z faktu, že se vám ode mne, kdykoli jste se zastavil, nelíbil ani jeden jediný verš :-) Pokud je tomu skutečně tak, chyba je bezpochyby na mé straně a slibuji, že se zamyslím. Budu-li vůbec vědět, jak na tuto duševní disciplínu.

Miroslawek
08. 07. 2010
Dát tip
Onehdy jsem četl v Červenkovi jednu pěknou větu, která dle mého postihuje nejen tento tvůj text: "Zdá se mi, že primární pro vznik básně byla touha zmocňovat se věcí a situací, skoro lhostejno jakých, prostředky básnické řeči, prezentovat je převedené do slov, vět a rýmů." Jen škoda, že nemohu v souvislosti s tvou produkcí v citátu pokračovat, že - "pokud jde o tuto prezentaci, o její techniku, připadá mi Vaše báseň v každém ohledu zdařilá." Pak bych mohl třeba namítat, že celá ta zdatná technika jeví se mi býti pouhou obratností. Tj. dostat se na pole skutečné kritiky. Ovšem když nemáš ani onu techniku, těžko se rozčilovat, že nemáš vlastní nápad ;) Vlastně jeden nápad by tu byl - subjektivní akcentace. Ňam.

Jazylka
08. 07. 2010
Dát tip
"jak číše s krví pro nekrofily" - to ma fakt pobavilo

Whitesnake
08. 07. 2010
Dát tip
Toskánečko, ty a suchoprd? Nikdy! hele, ale neotravuje tě to avi u oblíbených, je to taková vnucka, ale to je tvoje věc. Měj se hezky

Toscana
08. 07. 2010
Dát tip
přicházím s každým avi, takže tě nezanedbávám (avi chodí automaticky, jsi v oblíbených), čili bych to mohla mít za křivé nařčení! :o))))) Krvavě perverzní? No, nevadí, pokud to má hlavu a patu a je to tak skvěle napsané, jako tohle. ;-)) (Nejsem žádný suchoprd, aby mi zrovna tohle vadilo.)

Whitesnake
08. 07. 2010
Dát tip
Díky, Toscano, kočko, dlouhos u mě nebyla - mám teď na rozdíl od Animálií takovou krvavě perverzní :-)

Toscana
08. 07. 2010
Dát tip
lehce surrealisticko-dekadentní, ale skvěle napsané! *t

dobré...ta pátá je skličující*

Adamova Eva
08. 07. 2010
Dát tip
.... hmmmm, mooooc * O:

Zuzulinka
07. 07. 2010
Dát tip
hele ten název...proč tohle, má to jistě nějaký význam...prozradíš jaký?...bolero je mi jasné:-)

Zuzulinka
07. 07. 2010
Dát tip
protože někdy mě jistota vyděsí jak zuby ostré pily že smrtky dosud mě nezbavily podivné horečky života ...krásná gradace, dnes mimořádně trefná, sedla mi na 100 percent....*

...moc povedené**

koloušek
07. 07. 2010
Dát tip
T*

Ferry
07. 07. 2010
Dát tip
Dokážu jen blahopřát.... *

Whitesnake
07. 07. 2010
Dát tip
Díky, ale nemyslím si, že bych někde rytmicky kulhal, ale záleží samozřejmě na subjektivní akcentaci.

dadadik
07. 07. 2010
Dát tip
pro mě taky moc dobré..jojo

Honzyk
07. 07. 2010
Dát tip
jo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru