Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hitchhike pro Vala Kilmera

15. 07. 2010
14
22
2410
Autor
G_B_Show

Jsou moje sny opravdu moje? A jestli ne tak čí jsou? (Tata bojs)

Hitchhike pro Vala Kilmera

Šel jsem od Nádraží Holešovice a mířil někam do centra, snad navštívit rodiče, už ani nevím, když se za mnou ozval klakson. Otočil jsem se a spatřil moderní stříbrnomodrý sporťák, jeden z těch nevkusně hranatých, burácejících strojů, které svojí akcelerací dokáží vmáčknout člověka do sedačky a úplně ho pohltí. Sporťák u mě zastavil a stáhlo se okénko.
„Nevíš, kudy se dostanu na nádraží?“ zeptal se mě cizinec zpoza tmavých brýlí.
„Jistě,“ odpověděl jsem. „Zrovna mířím poblíž.“
„Tak si nasedni. Když mi ukážeš cestu, svezu tě, kam potřebuješ,“ řekl muž a dveře jeho automobilu se nadzvihly. Z výhně rozpálené ulice jsem usedl do kožené sedačky klimatizovaného vozu. Svět uvnitř byl jako výsek reality pohybující se dokonalým trojrozměrným filmem. Pohlédl jsem na řidiče a nemohl uvěřit vlastním očím.
„Já vás znám. Jste Val Kilmer!“ vydechl jsem.  „Nebo se mýlím?“
„Jsem to já. Klidně mi můžeš tykat,“ řekl Val. „Tak kudy?“
Ukázal jsem na pravý pruh, který z křižovatky Argentinské směřoval k metru Vltavská. Val se poklidně rozjel. Pravou rukou ovládal volant, zatímco levou si tiskl do vlasů za uchem.
„Viděl jsem film The Doors,“ řekl jsem. „Obdivuju, jak jste dokázal ztvárnit Jima Morrisona. Něco tak věrného se snad  ani nedá nazvat herectvím.“
Val Kilmer pokýval hlavou. „Jsem na tu roli hrdý. Sám Morrison za mnou po shlédnutí filmu přišel. Místo aby mi poblahopřál, objal mě tak silně, až mi zlomil ruku. Doteď mě bolí,“ otřel své levé předloktí o lehce zpocené čelo. „Ale byla to nejkrásnější pochvala, jakou mi kdo vyslovil. V tu chvíli jsem cítil, že jsem Jimem Morrisonem víc než on sám. Jako by to jméno ani nepatřilo skutečnému člověku, ale symbolu, který jsem dokázal vyplnit lépe, než ten stárnoucí, tloustnoucí mystik, ztrácející svoji nesmrtelnost. On se ve mně znovu spatřil. A právě to ho dojalo. Ano, byl jsem skutečným Jimem Morrisonem.“ Val odložil černé brýle a unaveně si promnul kořen nosu. „Nikdy jsem nebyl sám sebou více než tehdy.“
Pozoroval jsem ubíhající cestu před námi. Zapomněl jsem upozornit na odbočku, takže jsme projížděli nábřežím pod Letnou a předjížděli rozpálené tramvaje. Čas v té chvíli přestal být důležitý. Nezáleželo na tom, jaký rok se psal, lidé byli pořád lidmi a slunce pralo do Vltavy, která tekla rychleji a rychleji.
„A co se stalo pak?“ zeptal jsem se. „Co je s tebou teď? Chtěl bych tě zase vidět ve filmu.“
Val bolestivě zatnul zuby. Na volant ukápla modrá skvrna.
„Koupil mě Hollywood. Dostal jsem se do první ligy herců. Producenti se o mě přetahovali, strkali mě do kasovních trháků, do rolí, které nehledají pravdu, pouze ukazují slavnou tvář. Ale když nehledáš, když se nesnažíš o nic skutečného, skutečné z tebe vyprchá. Mám z té doby čtyři děti, každé s jinou ženou. Mám dům a několik drahých aut, na žádném z nich mi nezáleží.“ Val si přiložil ruku na temeno hlavy a pak se podíval na dlaň. Byla celá modře zbarvená. Zařadil vyšší rychlost a přejel most.
„Co teď budeš dělat?“ zeptal jsem se a spatřil modrou loužičku u ústí řadící páky.
„Vrátím se do chvíle, kdy ještě bylo všechno správně,“ řekl Val a nasadil si brýle zpět. Vstrčil do autoádia kazetu s poškrábaným krytem a spustil play. Svět za okny začal žloutnou podobný písečné duně, když po ní běží ranní slunce. Okna se blýskala elektřinou jako nazlobené mraky. A venku bylo vedro, tak strašné vedro a okna plná mraků slibovala déšť, ale my oba, Val i já, jsme věděli, že nikdy nepřijde, že bude jen nekonečné slunce, které nás jednou sežehne. A pak se Val usmál a naráz stáhl všechna okénka.
Jim Morrison začal zpívat z reproduktorů. Horko vniklo dovnitř. Modrá krev se začala odpařovat. A Val řekl: „Když tě to někam táhne, když někde tušíš svůj cíl, nesmíš se nikdy zastavit. Měl jsem sen, že dnes odpoledne přijede do Prahy žena, kterou miluji. Neznám ji ani ona nezná mě. A přece jedu šest dní, přes moře a půl Evropy až sem, na zdejší nádraží, čekat na svůj osud.“
Vzduch v autě se začal tetelit a čím větší vedro bylo, čím rychleji Val šlapal na plyn, tím více z něj tekla krev modře zbarvující interiér vozu.
„A jak se vlastně poznáte?“ zeptal jsem se Vala.
„Podle zlomené ruky,“ zvedl svoji levou paži a já si teprve teď všiml, že ji má ponořenou v sádře. Rádio začalo vydávat přerývané zvuky. Zastavili jsme před nádražím. Ulice byla plná lidí a přece mi připadala tichá a prázdná. Modrá tekutina se šíleným vedrem odpařovala a mísila s tóny elektrických kláves a Morrisonova hlasu. Val Kilmer usínal na postu řidiče a já dýchal všechnu jeho rtuť jako noty udávající rytmus srdce.
Vystoupil jsem a vešel do nádraží. Rozhlédl jsem se a spatřil, že halou probíhá mnoho cestujících. K mému překvapení mělo mnoho z nich na levé ruce sádru. Chtěl jsem vzbudit Vala, ale když jsem zacloumal jeho spícím tělem položeným na volantu, odhalilo se mi jeho zranění. Měl ošklivou ránu za levým uchem. Modrá krev, která mu z rány vytékala, se okamžitě měnila na vzduch, který jsem dýchal. Zatočila se mi hlava. Pocítil jsem v soběl skutečnou rtuť Valovy krve a Morrisonových not. Zaslechl jsem pískání brzd přijíždějícího vlaku. Les bílých rukou začal vybíhat schody k nástupišti. Rozeběhl jsem se také. Ale odraz toho strašlivého slunce v otočných dveřích nádraží způsobil, že jsem zakopl a udeřil se hlavou do rohu zdi. Opanovala mne bolest. Seděl jsem bez hnutí a slyšel, jak brzdy vlaky dovrzaly. Sáhnul jsem si za levé ucho. Vlasy mi začal slepovat pramínek krve. Vstal jsem a pomalým krokem se vydal k vlaku. A jak jsem se blížil, z každého rozhlasu sílily melodie šíleného, srandovního piánka a halekavého hlasu. Slunce bylo jen obrovským lízátkem a jeho paprsky tyčkami, které ke mně pronikaly skrz malá stropní okénka a za která jsem ho držel. V rohu podchodu zasmrděly chcánky. A pak se ze schodů čtvrtého nástupiště spustil tmavě rudý koberec a ozvaly se spouště blesků. Ucítil jsem bolest v kosti levé ruky. Praskla.


22 názorů

orinoko.a
12. 10. 2011
Dát tip
nezlehčuj to, když jsme si s tim dali tolik práce:D

G_B_Show
28. 06. 2011
Dát tip
jj, nemůžu mít námitek. prostě jsem si jen tak kostrbatě zapsal sen. ale líbí se mi, že i tak to vyvolává reakce

orinoko.a
25. 06. 2011
Dát tip
přijde mi to místama hrozně silácký a zároveň nevyzrálý, což mi překáží při četbě, krom toho, že to na mě vůbec neudělalo dojem, myslim to auto a Val Kilmer v černých brýlích, ale líbí se mi ten vývoj věcí v druhý půlce natolik, že mám chuť mu to odpoustit. a nejspíš o to vůbec nešlo.) líbily se mi některý výjevy, třeba ten "Les bílých rukou" i když pak mi došlo, že tim míníš sádru, škoda.) přijde mi, že se i přes absurditu příběhu držíš při vyjadřování a popisu při zemi, což by nemusel být problém, ale ty metafory na mě někdy působí příliš těžkopádně a některý věty zbytečně popisně.) Chci tim říct, že se mi to líbí, především obsahově a jaksi kompozičně, líbí se mi i ten chaos a nepřehlednost v závěru, ale některý formulace mi nesedí.)

Baziliška
16. 05. 2011
Dát tip
sen zajímavej, obraznej, snově absurdní...i to jak se ta absurdita postupně zvyšuje, věřím, že se ti to zdálo, nepůsobí to jako něco, co si člověk vycucá z prstu:) (bez urážky) konec má větší spád než úvod, i proto, že je popsán živěji a míň pateticky (ty Valovy "rady do života")...moc nevěřím, že v reálu odpovídáš "jistě, zrovna mířím poblíž", ale zase ve snu je možné všechno:)

gemina
17. 10. 2010
Dát tip
Trochu mi to připomína Viana, ale několikrát mi to přišlo až příliš vykonstruované, dosazené..."zvedl svoji levou paži a já si teprve teď všiml, že ji má ponořenou v sádře." Pointa zaujala.

Krásná podreálná hříčka. V momentě, kdy si člověk uvědomí, že je to "jenom" sen (a nevim, kdy to na koho přijde, jestli vůbec a jestli vůbec mělo), najednou začne všechno zpětně dávat dvojnásobnej smysl a dočíst zbytek povídky je jako srkat do hladovýho žaludku příjemně teplou nudlovou polívku, prostě čirý potěšení. Text se tváří nepřístupně, ale pro toho, kdo v í . . .

G_B_Show
21. 07. 2010
Dát tip
pěkná kritika, dík Edvine

Edvin1
20. 07. 2010
Dát tip
Dovoluji si upozornit Yardu, že v angličtině vykání možné je, a to ne používáním růzdílných zájmen, nýbrž slov kolem nich. "I wanted to thank you, Mr President, for..." je jasné vykání. "Jim, how are you today? want a joint?" je zase navýsost jasné tykání. mezi oběma krajními formami je řada dalších, u nichž ovšem zkušený překladatel problémy mít nebude. Povídka je snová, a aby si ji člověk vychutnal, musí ji přečíst hned dvakrát. Teprve při tom mu totož dojde smysl aspoň pár metafor (nebo si myslí, že smysl rozluštil), a povídka vytvoří ucelený obraz, bez něhož by ani povídkou nebyla. Val Kilmer, mimochodem velice nadaný herec, ztvárnil postavu Jima Morrisona tak přesvědčivě, že kritika hovořila o "strach nahánějícím převtělení se". (Podobné výroky jsem četl i o jiných hercích v jiných filmech.) Autor tvrdí, že podobně sám sebe pociťoval i Val Kilmer, a tak není divu, že v té snové povídce Morrison vstane z mrtvých a jde Kilmerovi poděkovat. Nevím, jakou roli zde odehrává modrá krev - snad naznačuje Morrisonův vzestup mezi uměleckou aristokracii, snad otravu krve po zneužívání drog.. Nevím. A koho jede potkat na pražské nádraží, mi také není jasné. Že mnozí by si nechali zlomit ruku, pokud by to vedlo ke splnění jejich velkého přání, je docela přesvědčivé. Shawe (sic! What a nick!) Měl bys své texty číst očima čtenáře. Pokud své myšlenky nenaznačíš dost jasně, čtenář tápe a nebaví ho to. Zdařilý pokus, chtělo by to ale ještě nad ním posedět a dát tomu formu, jež by byla již při prvním čtení poutavá.

Vinarka
16. 07. 2010
Dát tip
A ještě něco: Někdo cizí má je na svědomí? Anebo mi to leze z podvědomí...

Vinarka
16. 07. 2010
Dát tip
Těch pár mušek, které tu někteří zmiňují, mi vůbec nebránilo si tento text užít! :) je to dost dobrý a značně...expresionistický... Tak já nevím, ale za mě tip!

Lili76
16. 07. 2010
Dát tip
a ja som raz mala sen... ale so samotným Jimom... :)) a samozrejme bola tam aj Pam.. :)

yarda
16. 07. 2010
Dát tip
dvě věci, kvůli kterým jsem nedočetl: 1) Val Kilmer je američan, a ti, myslím, nerozlišují tykání a vykání. 2) film Doors byl natočen v roce 1991, tou dobou už byl Jim Morrison 20 let po smrti Pak mě ještě zarazil nevkusně hranatý moderní sporťák - nejsem si jistý, že by moderní sporťáky byly nevkusně hranaté. Chybky a překlepy komentovat nebudu.

Lakrov
16. 07. 2010
Dát tip
A až když čtu ostatní komentáře, dovoluji si souhlasit s těmi, již žádají jistou jazykovou korekturu. Při čtení mě zajímal spíš smysl. Vím, že je to psané horkou jehlou.

Lakrov
16. 07. 2010
Dát tip
Místy se mi to líbí, místy ne. Trochu mi vadí začátek; je takový 'nablýskaný jak televizní reklama', ale asi to má svůü účel. Střední pasáž (došlo mi, že Val Kilmer je asi nějaký známý herec) je nejpůsobivější. Je v ní skryté to, co považuji za hlavní kouzlo téhle povídky: Obdiv náhodného 'stopaře' ke známemu herci a obdiv onoho herce k postavě, již ztvárnil ve filmu. Jako by nikdo z těch dvou (a potažmo nikdo z lidí) nebyl spokojen s tím, kým je. Závěr mi připomíná podivné obrazy z některých italských (surrealistických?) filmů, na něž se většinou nevydržím dívat do konce. Kvůli střední pasáží by stálo za to ten konec přepsat, ale to ty asi chtí nebudeš. Možná je to všechno jinak...

overflow
16. 07. 2010
Dát tip
Začátek se mi hrozně líbil, filmová atmosféra přepálený Argentinský (i když- nejedou na opačnou stranu?) no a pak se to nějak ztratí, nebo se ztratí čtenář. Jako bys předs spanim ve Varech četl Coelha, poslouchal Doors a píchnul si ketamin. A skvrna nemůže ukápnout.

G_B_Show
15. 07. 2010
Dát tip
Stvn: tenhe sen mi přišel tak charakteristicky zvláštní, že jsem ho chtěl prostě jen zaznamenat. Těžkopádný to je, ale dokonce i to odpovídá. Nemám ohledně tohodle díla žádné ambice. Díky za přečtení.

Norsko 1
15. 07. 2010
Dát tip
Vindal bude nasranej, že jsi nepotkal jeho

Norsko 1
15. 07. 2010
Dát tip
Vindal bude nasranej, že jsi nepotkal jeho

guy
15. 07. 2010
Dát tip
ten prolog mě tak trochu rozhodil, doteď jsem si myslel, že moje sny jsou moje po přečtení tý projížďky už si tak úplně jistej nejsem

StvN
15. 07. 2010
Dát tip
Přijde mi to docela těžkopádně napsané. Takové výrazy jako "opanovala mě bolest" to ještě zhoršují. Navíc kromě náznaku drobné myšlenky z Valových úst, jsem nepostřehl nic zvláštního. Na co jsi sázel? Na postavu Vala Kilmera?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru