Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Paříž

15. 07. 2010
5
4
2282
Autor
Movsar

Paříž

Letadlo z Prahy je jako skleník s pěstěnými rajčaty, oproti vlaku z letiště CDG: tady začíná Babylon. Ulice jsou plné zvláštních nasládlých vůní: to Pařížanky, mladé i starší (stará tu žádná není) jsou cítit směsí cigaretového kouře a těžkého parfému. 


Před Notre-Dame


Katedrála je obklopena davy. Lidé vypadají jako poutníci z Disneylandu. Jakoby chtěli vtisknout kameni tvář Mickeyho. Kámen odolává. 


La Défense


Je šest hodin odpoledne a ze skla a oceli vystupují davy lidí. V oblecích, kostýmech, s cigaretou, kufříkem. Křižují prostor mezi nakloněnými mrakodrapy jako mravenci v řadách, rychle, sem a tam. Slunce pomalu vstupuje do magického čtverce a ruch ustává.  


Linka z Chatelet

Vagony metra na lince č. 4 jsou jako krabičky sardinek. Pokaždé, když se vagony otevřou, aby vydávily a pozřely další cestující, hrají se škatule: otočit, naklonit, přitisknout, přeručkovat, poodstoupit, jen aby vznikl další kousíček místa pro spolucestujícího. Dobrák přitisknutý ke stropu se pak za odměnu může kochat změtí barev a tvarů jako živým plátnem Joana Miróa. 


Rue Saint Denis


Z Les Halles vás to vyplivne rovnou do NÍ: "milostivé ulice", která je cítit "pachem nahé zadnice a nasliněného břicha" (G. Bataille měl na mysli samozřejmě tělo prostitutky, kterých je tady tolik). Rue St. Denis je plná neřesti, hluku, rytmu, kontaktu. Gotický kostel Saint-Leu Saint-Gilles je jediným tichým místem v ulici; tichá je i jeho zpovědnice. Před obloukem se pak ocitneš u Rue Blondel. 


Rue Blondel


Na úpatí Rue Blondel se nadechneš jako primátor pod osmitisícovkou. Ze Saint Denis sem zahýbají jen někteří, a vždy jen muži. Na téhle ulici ožívají filmy Federica Felliniho, jsou tu lištičky, trafikantky, je jich tu zástup. 

Budeš se tam chtít vracet, i přesto že Rue Blondel zůstaneš lhostejný stejně jako primátor osmitisícovce. 
 


4 názory

Max Hutar
19. 07. 2010
Dát tip
Krátkost těch poznámek mě dostala - je to krásně usledovatelné. V závěru i hezký džouk pro ty posluchače (já), kteří v Paříži ještě nebyli, aby z toho taky něco měli... moc pěkné črty, čitelné. Tip.

Oldjerry
17. 07. 2010
Dát tip
Jo tohle má svou hodnotu - líbí se mi ten lakomě zkratkovitý pohled na světové město

chystáme se:)

Zuzulinka
16. 07. 2010
Dát tip
hezké, nikdy jsem tam nebyla, tak mohu aspoň nakouknout*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru