Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vědomí - experimentální lyrika

22. 08. 2010
7
12
2424

 

 


nereflektované vědomí v nahotě
pošilhává po totalitě rozpadu
rozsekaného do hrátek
           cizích existencí
                   
doteky cítím čistotu slabostí
chtíč i strach z příštích realit
          co nechtějí být uchopeny
                  dokud se nezvednou oči

do exploze symfonií nálad

nezakrývám vlastní esenci
ale ruce bez kamene do obrysu krve
- tolik trnových korun servaly z hlav

v samotě všech výšek a pádů
popírám fatalitu otazníků
sám zapřený v konečnosti
- bohem

 


12 názorů

(pod)názor je vyjádřením toho, že svět není jednotný a každá "poloha myšlení" má tak své názory. Suma takových názorů není jednotná, ale neměly by v ní být zásadní rozpory. Ale i obecně není samozřejmé, že se názor shoduje s pocitem. I když mi to asi taky nebudeš věřit, ale tohle nebylo psáno na efekt. Všechna ta "velká slova" v textu byla v danou chvíli svým způsobem prožitá. Takže to beru jako svou uměleckou neobratnost, že to tak působí.

Onisid
21. 10. 2010
Dát tip
Nejprve malou poznámku k Tvé "interpretaci": nedával bych do jedné věty "názor" a "momentální pocit". Vylučují se. I když říkáš, že se jedná o jejich shodu. Jak se může momentální pocit shodovat s názorem, který je ze své podstaty něčím trvalejším a dlouhodobějším? Možná mi něco uniká, to nevylučuji. K básni: forma a přístup mě dráždí víc než samotný obsah a sdělení. A to mi není sympatické. Několik veršů probleskuje svoji kvalitou mezi balastem slov a rádoby efektních spojení, jejichž účel může být jakýkoli, ale mě je..no, kdy mám být upřímný, tak jejich účel je mi putna. Promiň. Není to špatná báseň. Ale na prdel jsem si z ní rozhodně nesedl. :-)

A.H., silné kafe zde beru jako pozitivní ohlas ;-) Norsko 1, zde s tebou souhlasím. Čím víc mezi lidmi, tím asi dělám pevnější zdi... AG, "exploze symfonií nálad" zde má představovat - vnější svět, proto je to trochu "umělé", jinak jsem rád, že dodala sílu :-) berbo, co na to říct? Má to být "zásadní" dílo ve smyslu, že chce skutečně něco sdělit. Jedná se o popis, o vyjádření shody určitého (pod)názoru a momentálního pocitu. Svíčkovou bych za tím nehledal ;-)

A.H.
30. 08. 2010
Dát tip
silné kafe

dobré

Jazylka
23. 08. 2010
Dát tip
je mi to moc komplikované

moorgaan
23. 08. 2010
Dát tip
ja bych nedky i vlastni esenci zakryl..ale nedari se.-))...hrachova kase je hrachova kase!

Norsko 1
23. 08. 2010
Dát tip
moc silných slov pohromadě. jakobyses uzavíral ve svém hradě a zpevńoval zdi

Bíša
23. 08. 2010
Dát tip
:+)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru