Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Všichni mí andělé I

01. 09. 2010
18
23
3343
Autor
Sebastiana

Nedávno jsem četla knihu Andělé v mých vlasech od Lorny Byrne, a to vyvolalo vzpomínky na má setkání s Anděly. To první bylo tak před deseti lety.

 

 

Po dlouhé době bylo zase teplo a já neodolala a šla do práce ve vysokých podpadcích a krátké sukýnce. Věděla jsem, že toho asi budu večer litovat.

Celou odpolední směnu jsme ale všichni kmitali, nebyla to prostě jedna z klidnějších směn. Mimo jiné perlila jistá Andulka, která namalovala jímavý obraz na zeď vedle postele – svou stolicí. Šli jsme ji umýt a to se jí nelíbilo. Začala nadávat.

„Andulko, to nemůžeš, to jsou ošklivá slova, ...“ tiše jsem jí domlouvala.

„Ale můžu, jsem totiž blázen, víš?“ Mrkla na mne Andulka.

Andulku jsem měla ráda.

 

Už byla tma a já kontrolovala mechanicky jednu z pacientek a trpělivě čekala, až se napije. Mezitím jsem tiše přemýšlela o svých starostech. Nedávno jsem totiž čekala miminko, a když se přestalo hýbat, lékaři řekli, že mu prostě přestalo bít srdíčko. Byla jsem smutná a přemýšlela jsem o tom, jestli to byla holčička, nebo chlapeček.

„Je teď s tvými anděly,“ ozvalo se ze tmy.

Z postele Andulky svítila jen dvě černá živá očička.

"A byla to holčička."

Věděla jsem , že jsem nahlas neřekla ani slovo. Ale také jsem věděla o tom, že Andulka má tenhle dar. Většinou se to stávalo, když už byl klid a Andulka začala odpovídat člověku na to, co si myslel. Kolegyně to nezaznamenaly, protože mumlání bláznů totiž vypouštěly. Měla i odhad na lidi. Když jednou vpadla na pokoj, kde byla Andulka, kterou jsem krmila má mladší sestra, mrkla na ni a řekla: „Hele, generál přišel.“ Lépe by jí nemohla charakterizovat. Když přišel nový sanitář, u kterého mi ani tak nevadilo, že byl hloupý, ale on byl i zlý, koukla a řekla: „Ty si ale hloupej pařez, viď?“ Když ji štípnul, poznamenala, že ještě k tomu zlej.

 

„A není jí smutno, jako mě?“ Chtěla jsem vědět na Andulce.

„Měla bys jí pustit, zůstává tu kvůli tobě.“

„Protože jsem smutná?“

„Jo, andělé jí odvedou, až jí pustíš, tu tvojí Růženku.“

Nikdo nevěděl, že jsem měla připraveno tohle jméno. V práci ani doma se o tom se mnou nikdo nebavil, aby nezranil mé city.

„Tak já jí pouštím, tam jí bude líp s anděly, ...“ stekla mi po tváři slza.

„Nebuj, bude to dobrý, ...“ ujistila mě Andulka.

 

Na konci směny jsem vylila studenou kávu, kterou jsem nestačila pro mnoho práce dopít. Směna se kvůli komplikacím na oddělení protáhla a já předávala službu místo v deset večer o půl hodinu déle. Než jsem se osprchovala a převlékla, bylo jedenáct. Vzdychla jsem, když jsem obouvala na nohy vysoké podpadky. Teď teda lituji, co bych dala za tenisky.

 

Když jsem byla již téměř doma a procházela tichou ulicí na kraji města, začala u mě brzdit dodávka. Chtějí se na něco zeptat, napadlo mě. Ale začaly se otevírat postranní dveře i dveře u řidiče a oba muži vylézali ven. Hned mi napadlo, co se říká, že v noci takhle chytají osamělé ženy a nutí je pak pro ně pracovat. Bydlíme totiž kousek od hranic. Nohy mi vrostly do silnice a já se začala modlit: „Panebože, prosím, pomoz mi, ...“ V tom jsem za sebou uslyšela kroky. Někdo tam jde, podle zvuku nějaký velký chlap, minimálně v kanadách. Tak křupal štěrk na kraji silnice. Oba muži se zadívali za mne. Aniž něco řekli, zalezli zpět a auto se rozjelo. Po třech metrech opět zastavilo a řidič se staženým okénken díval nevěřícně za mne. Nakonec s kvílením brzd odjel. Ohlédla jsem se. Nikdo za mnou nebyl. Nikdo. V té ulici není kam uhnout. Z jedné strany přehledné pole, z druhé ostnatý plot. Rozeběhla jsem se domů, byl to již jen kousek. Tak můj anděl strážný nosí kanady, napadlo mě pobaveně. „Díky,“ poslala jsem tam nahoru.

O týden později přiběhla na sesternu uklízečka s vykulenýma očima: „to by jste nevěřila, co se mi na třináctce stalo, vytírala jsem, myslela jsem na to co dám večer mužskejm k večeři, ...a ozvalo se od té, co má postel na kraji – né abys je šidila, budou hladový, ..."


23 názorů

čučenka
01. 11. 2011
Dát tip
Výborný příběh *

Sebastiana
01. 03. 2011
Dát tip
Díky, Haničko

8hanka
27. 02. 2011
Dát tip
krasny pribeh...zimomriavkuje...vdychol nieco naviac... predstav si, ze by mal Tvoj anjel strazny na nohach vysoke podpatky, to by asi nestihol prist vcas:) " můj anděl strážný nosí kanady," velmi dobre som sa tu citila:)

Alissa
26. 09. 2010
Dát tip
Nemám co vytknout ani po stránce literární, ani žádné jiné. Příjemně se to čte, sálá z toho cosi milého. Díky Ti za to!

Sebastiana
09. 09. 2010
Dát tip
Díky za zastavení se.

bestye
08. 09. 2010
Dát tip
připomnělo mi to moji povídku o anděli :c) Píšeš moc pěkně a jsou - a všichni obyčejně neobyčejní. *

Robinia
06. 09. 2010
Dát tip
Jednoho Anděla znám... moc hezky napsané

synáček
03. 09. 2010
Dát tip
Mám tři syny a mrtvá holčička se nám narodila jako první dítě, ale s anděly žádnou zkušenost nemám… Závidím… ***

Overkill
03. 09. 2010
Dát tip
Moc dobré - připomnělo mi to Krajní meze... *T/O

Bíša
02. 09. 2010
Dát tip
T!

Sebastiana
02. 09. 2010
Dát tip
Díky, Jaro, ...

Sebastiana
02. 09. 2010
Dát tip
Piscis- ano, opravdu. Mirrorko - dík Nicollete - dík za typ na knížku, zkusím ji sehnat.

Nicollette
02. 09. 2010
Dát tip
Hezké čtení.. trochu mi to připomnělo Věru Nosálovou a Slunce zapadá na východě.. malinko.. pokud jsi to nečetla, doporučuju moc - čte se to na jeden zátah :)

Piscis
02. 09. 2010
Dát tip
a to se opravdu stalo?

..pání..mám husí kůži..takové příběhy miluju..úplně mě uchvátil..souhlas skrtiky nade mnou..TTT

Rock Storm
01. 09. 2010
Dát tip
Andělé jsou na každém rohu, jen mi je nevidíme

Sebastiana
01. 09. 2010
Dát tip
Jsem ráda, že se líbí.Dík.

gabi
01. 09. 2010
Dát tip
tiež som nevnímala formálnu stránku zvláštne, zaujímavé... *

Páni, co na to říct? To je příběh toho druhu, že čtenář nevnímá formální stránku a jenom čte a čte.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru