Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tarif

05. 09. 2010
17
47
6253


Jednoho krásného dne mě na ulici nečekaně oslovila nápadně veselá slečna v přiléhavém tričku, s nejdelšíma nohama, jaké jsem kdy viděl. Usmívala se tolik, až to vypadalo, že má náušnice v koutcích úst a zajímala se, jaký mám tarif. Přišlo mi to zvláštní, neboť jsem se právě chystal položit jí nachlup stejnou otázku.
Mé rozpaky nad ztrátou větru z plachet si zřejmě vyložila po svém, pročež se začala domáhat informací o mém telefonu. Tentokrát jsem se zaskočit nenechal a vychrlil jsem pohotově své telefonní číslo. A aby její zájem o mě neochladl, přidal jsem pro jistotu i titul, jméno a adresu.

„Vy jste mě špatně pochopil,“ pravila vlídně, „chci jen vědět, jaký máte mobilní tarif, a u jakého jste operátora, rozumíte?“

„Dosud jsem se domníval, že chápu správně,“podivil jsem se, „až na ta poslední slova - jakou že vlastním pohyblivou sazbu, a u jakého početního symbolu se nalézám. To je nějaký rébus, viďte slečno? Škoda, že tu není kolega Šťuřil. On je fyzikář, a podobné hlavolamy zpravidla řeší s neochvějnou bezchybností. Já vyučuji pouze češtině a dějepisu, a mým koníčkem je psaní veršů, víte?“

V tu chvíli se její veselý úsměv změnil na soucitný a vrhla na mě ten druh pohledu, jímž se díváme na ropuchu, která nám právě olízla lízátko:

„Já vám chci jenom vysvětlit, že máte špatný tarif u nevhodné společnosti, která vás okrádá o peníze, a zároveň vám poradit, jak z této šlamastiky ven. Znamená to pro vás sice jistou investici, ale protože je tato nabídka dotovaná EU, mám pro vás speciální cenu.“

Načež počala závodní rychlostí hovořit jakýmsi neznámým, patrně robotickým jazykem, ve kterém se zhusta vyskytovaly výrazy  SIM, SMS, MMS, EDGE/GPRS, WAP a podobně.

Po nějakém čase si brebentilka povšimla, že její brilantně nacvičený monolog přerušuji pouze citoslovci, podobně jak to činí ve filmech Arnold Schwarzenegger, nebo krteček.
Asi nabyla dojmu, že se stydím, protože jsem nehnutě stál se skloněnou hlavou, pokrytecky předstíraje pokoru. Ve skutečnosti jsem nemohl odtrhnout oči od klůcku látky o šířce toaletního papíru, kterým byly těsně ovinuty její boky. Tento oděv neposkytoval mé druhdy bujné fantazii téměř žádný prostor. Když se dostavila fáze mimovolního poklesu čelistí, provázená kanutím slin, šťouchlo do mě děvče perem s obrázkem chemické značky kyslíku a pravilo:

„Jaký typ telefonu máte?“

„Co to?“ ožil jsem. „Ach tak, chcete znát výrobce Bellova přístroje který vlastním. Nápis na otočném číselníku je již značně oblýskaný, přesto stále dobře čitelný. Tesla.“

„Tesla?“ vyděsila se slečna, „to neznám. A jste s ním spokojen?“

„Jsem si vědom, že moderní technologie se začínají epidemicky množit a pokrok nezastavím,“ odvětil jsem, „ale aparát vyhovoval dlouhá léta mému dědovi i otci, proč by nestačil mně? Navíc počítám, že ještě tak dvě tři generace přežije, neboť naše rodina se s odporem k všelikým novotám nikterak netají. U mě vám pšenka nepokvete.

Ale nebuďte smutná, něco bych pro vás měl. Jako odškodné. Co říkáte, neměla byste zájem o moji sbírku milostných básní nazvanou Kdeže loňské něhy jsou? Vydal jsem ji vlastním nákladem a stojí jen padesát korun.

Ne? Dobrá, tak pro vás - za třicet.

Počkejte... Že jste to vy, tak za dvacet!

Haló, slečno! Neutíkejte! Připíšu vám tam věnování!

Co říkáte? Kam že si mám strčit ty svoje básně?“


47 názorů

Douda
26. 07. 2011
Dát tip
:-)))

O nic nepřicházíš. Dokonce mám podezření, že úvodníky mají potenciální nové uživatele Písmáka od tohoto záměru odrazovat.

Augustus
14. 07. 2011
Dát tip
Jsem nečteč úvodníků, neboť se přihlašuji automaticky, takže pokud mne automat neodhlásí, takúvodník ani nevidím. Přicházím o hodně? Mimochodem, jak se mi dílko líbí, tak na něm neshledávám nic úvodníkovitého.

Auguste, copak tobě tohle dílo neutkvělo v hlavě, když zdobilo hlavní stranu Písmoně jako úvodník? A nebo patříš do klubu nečtečů úvodnílů?

Augustus
14. 07. 2011
Dát tip
Vtipné, pro Tvé psaní typické, což nemá být výtka, nýbrž pochvala. To v sobě obnáší svižnou dynamiku vyprávění, svěží styl a vtipná přirovnání o přiléhavosti slečniny sukně. Dnes budu stručný. TIP!

Moje žena pracuje ve stejné branži, tak to zastupování klientů důvěrně znám. Taky jí často chodí dopisy od exekutorů. Zprvu mě to trošku děsilo.

Yfča
08. 07. 2011
Dát tip
Já jsem se onehdá zase zeptala, kolik že chce ta dotyčná osoba půjčit. Taky jsem se nedočkala uspokojující odpovědi. Blbý je, že musím brát telefony, kde je skrytý číslo, jelikož se tak maskují finančáky a sociálky, no a já všechny své zákazníky zastupuju...

Já mám podobnou fintu na nabízeče výhodných finančních půjček. Po vyslechnutí úvodního monologu zahlásím: "Ale na co by mi byla vaše půjčka? Já mám takovejch peněz, že nevím co s nima!" Na tohle žádnou nacvičenou odpověď nemají.

Yfča
08. 07. 2011
Dát tip
Tak se na ně musí! Taky miluji blbce, kteří ti zavolají a že prý dělají nějakou anketu, díky které můžeš vyhrát bůhvíco. Pokud mám čas, radostně přitakám a pasuji se dobrovolně do role naprostého debila. Naposledy mi nějaká slečna položila otázku, zda vařím. "Ano, pařím, zcela pravidelně," pravila jsem. Po chvíli ticha se ozvalo: "Jaké používáte nádobí?" "Půllitr, anébrž su pivař," odvětila jsem. Zase ticho. "Znáte XY?" (Byla to jakási fabrika vyrábějící hrnce, v nichž se vaří úplně samo - jak jinak. "Neznám," opáčila jsem, "já chlastám enem gambáč!" Potom už bylo ticho opravdu hodně dlouhý, a tak jsem se slovy "Jdu na jedno!" zavěsila...

Yeziiinka
03. 04. 2011
Dát tip
Vždyť tohle už jsem četla, jaktože tu nic neříkám? Je to boží!!! ***

8hanka
19. 03. 2011
Dát tip
a pri pohlade na pulty knihkupectiev Ti mozem pokojne povedat, ze Tvoje knihy by patrili k tomu najlepsiemu:)

Asi jsem velice přesvědčivým lhářem.

8hanka
19. 03. 2011
Dát tip
ked ja Ti vsetko, co pises, verim....

Šmankote, kde já bych se shrabal na sbírku básní? To pochopitelně není o mně.

8hanka
19. 03. 2011
Dát tip
a predsa musim: ja by som Ta kupila aj za tu 50-ku...este plati ponuka? Ci len pre najdlhsie nohy na svete?

8hanka
19. 03. 2011
Dát tip
:) aby som furt do vsetkeho nekecala:)

L´esprit.Natali - Já to jinak ani nedovedu. Podle mě je svět velký kopec srandy.

Nějak nemám slov, známe to všichni, ale poprvé jsem se sekala s vtipným a naprosto výstižným podáním. Opravdu povedené:)

Zpěv.

a co jsi ty? baskytara, zpěv, bicí, kytara?

http://www.facebook.com/pages/Celebration-A-Tribute-to-Led-Zeppelin/162876577084183

tak až budeš zase v olmiku, dej vědět, ale nejdřív tak za týden... a co že jste to hráli?

Tos nemohl nakouknout dřív? V olomouci jsme hráli v sobotu 11. 12. v Bounty Rock Café. Tam jsme se mohli picnout. No, snad to vyjde příští rok.

co takle v nějakém baru v olomouci, pokud mne maminka pustí...

Alloha Hurro - ocenit? Nic není snazšího. Jackem Danielsem nikdy nic nepokazíš. Jak se říká - květinou řekneš vše, ale burbonem ještě víc.

už po chvíli čtení jsem dospěl k názoru, že toto není laciné čtení, a že ho údajně dočtu až do konce,ale to jsem vyčetl pro změnu ve své mysli, a jak tak čtu blesklo mi hlavou že se nejspíš potýkám s člověkem, který má nezvykle vysoký smysl pro humor, až je mi z toho zima, tak jsem si řekl že se to pokusím nějak ocenit, ale doposud mne nenapadlo jak...

Adrianne nečte úvodníky? To je trestuhodné. Ale já je taky moc nečtu, tak nejspíš zasloužíme oba. ((-:

Aviem
16. 09. 2010
Dát tip
:-))))))))))))))))

Kdepak, po telefonu to není ono. Něco do sebe má přísloví - " jednou vidět je lepší, než desetkrát slyšet".

guy
06. 09. 2010
Dát tip
aha - se mi teď dostalo v názorech vysvětlení, kde už jsem to četl .. a zároveň uklidnění, že fáze mé sklerózy ještě není tou konečnou .. jinak mám smůlu, že operátorsky oslovován jsem byl dosud pouze telefonicky, takže prostoru pro druhdy rozvíjenou fantazii je mi onou formou poskytováno sice habaděj, ale určitá dimenzionalita tomu přece jen chybí .. :-)

ceed, ty mi připadáš, jak kapela Vlasty Redla, která se taky jmenuje "Každý den jinak". Kdo tě má furt hledat?

baaba
05. 09. 2010
Dát tip
...nekrácená verze je výživnější :)

A pak že se úvodníky málo čtou. (-:

damaxy
05. 09. 2010
Dát tip
taky vím kde sem to četla :)

Ale no jo, porád. To já jenom, abych měl u sebe v šuplíku uklizeno. Mimochodem, tohle je původní, nezkrácená verze.

moorgaan
05. 09. 2010
Dát tip
kde ja jsem tohle uz cetl?

koloušek
05. 09. 2010
Dát tip
Už jsem to četla, ale nevadí.T*

Díky Impresse. Už to prošlo hlavní stránkou jako úvodník. Zařazuji k sobě jen pro pořádek.

Impresse
05. 09. 2010
Dát tip
povedené!* velmi

Jů, ozvěna!

Zvanému lidově "Si-fon".

Zvanému lidově - Si-fon.

O2 je konkurentem H2O-fonu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru