Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Preventista

Výběr: Monty_Python
12. 11. 2001
13
0
2512
Autor
horák

Ze "souboru" Horák učitelem

Preventista

    Usedl jsem ve sborovně na místo, které určitě nikomu nepatřilo. Pochybuji, že by si někdo dobrovolně sedl na židli vzdálenou dva metry od ředitele a ještě k tomu zády ke třem čtvrtinám pedagogického sboru. Aspoň mě žádná kolegyně nebude obtěžovat slovy: "Mladý muži, na tomto místě jsem seděla za Marie Terezie, přežila jsem na ní heydrichiádu i několikateré komunistické čistky a teď přijdete vy a sednete si mi klidně na ni." Místo toho si začaly dvě učitelky sedící naproti mně pochvalovat, že mají tak blízko sebe jednoho z mála mužů.

    Na mé první provozní poradě se začala rozebírat různá opatření, jejichž cílem bude zvýšení kázně žáků. Celou poradu jsem byl děšen loňskými dvaceti třemi sníženými známkami z chování. Velká část porady byla věnována drogám. Výtvarkáři byli nabádáni, aby ve zvýšené míře směřovali žáky ke kresbě letáků s protidrogovou tematikou, češtináři, aby více slohových prací zaměřili na popis krás života. My v biologii jsme měli při všech příležitostech hovořit o zdravém životním stylu. Všichni dohromady jsme pak měli zodpovědně držet dozory na chodbách a nevynechávat průběžné kontroly záchodů - i těch, na které chodí jedinci opačného pohlaví. Už se těším na svou první přezdívku, kterou mě žáci počastují, až vylezu z dívčího WC.

    Asi po týdnu učení jsem nastoupil do 7.C, kde v první lavici seděl Libor Šimonek, žák vcelku nenápadný.

    Každý žák a student ví, že školní rok začíná v chemii zásadami bezpečnosti práce. Za pár let studia chemie jsem si nastřádal spoustu historek o tom, jak někomu bouchl vodík, jinému shořely vlasy, protože je neměl zastřižené či aspoň zagumičkované. Nechybí vyprávění o poleptaných rukou, nefungujících hasících přístrojích a petroleji v láhvi od limonády.

    Hodina nádherně plynula. Ze mě spadávala nervozita při pohledu na ty vyjevené oči odzírající mi z úst každé slovo a s úctou hledící na můj patřičně ohořelý a proděravělý plášť. Dostával jsem se do učitelské extáze a už chyběla jen historka o tom, jaké to bylo v Los Alamos, když jsme kompletovali první jadernou bombu. Najednou mě upoutal zmíněný Šimonek, který si na lavici rozložil nádobíčko: dlouhou gumu, dezinfekci ve spreji a injekční stříkačku. Vzpomněl jsem si na docenta Navrátila: "Uvědomte si, že žáci vás budou ze začátku vždy zkoušet!"

    "Asi mě fakt, pacholci, zkouší," říkal jsem si. Šimonek si vyhrnul rukáv, gumou si stáhl paži, zacvičil si. Nejvíc mě fascinovalo, jak třída byla úplně v pohodě, ačkoliv jich to musela nejméně půlka vidět. I ty holčičky, které na mě působily tak nevinně. Šimonek popadl stříkačku a rozvážně si jehlu zapíchl do žíly.

    To už jsem nevydržel. Elegantně jsem se přehoupl přes katedru a již zapíchnutou stříkačku mu vytrhl. Šimonek na mě koukal jak narkoman po týdenním absťáku, třída jako když jsem se dopustil hrdelního zločinu a Šimonkův soused na mě volal: "Co blbnete, pane učiteli, vždyť on má cukrovku."


Katjusha
19. 03. 2004
Dát tip
Tady se pozna expert....

Shellinka
06. 09. 2002
Dát tip
Tohle je super! *

Helča
19. 04. 2002
Dát tip
Jo tenkrát v Los Alamos....

horák
16. 04. 2002
Dát tip
Vacek si bezesporu přihřívá zase tu svou polívčičku. Četl jsem jeho životopis, zažil jsem jeho přednášku před asi pěti lety. Skutečně jsem si myslel, že má studentům, co říci. Choval se však jako nějakej zabedněnec se svou pravdou, na kterou nikdo nemá, a tak to dopadlo, jak to dopadlo. Navíc se pak z jiných škol dozvím, jak nás pomlouvá, že máme ve škole narkomany - učitele. Buduje si prostě polickou image - a opět teda na náš úkor. Nejsem nadšen ani postojem Vacka, ani Holce. Jenm nás využili a otřeli se o naší práci, přestože se o ni vůbec nezajímali. Takový parazitismus.

horák
15. 04. 2002
Dát tip
Tady to na škole rozhodilo dost lidí, ale Holec z Reflexu prostě potřeboval shodit Vacka a všechny prostředky mu k tomu byly dobré. O náš preventivní program (který je povinnou dokumentací školy) se vůbec nezajímal. V článku zaznívá hlas jen kolegy Chrze, který 80% času ve škole chybí (nebudeme si zastírat, že k drogám má více než liberální postoj). Holec si pak pozval pár studentů do hospody, kde je dotlačil k jakýmsi názorům. Mě kontaktoval telefonicky, mluvili jsme spolu asi půl hodiny a pak použil jednu větu, která se mu zrovna hodila do krámu. Chápu, jak se noviny dělají, ale nejsem Zeman, abych tady vykřikoval, že jsou to parta idiotů.

uranium
15. 04. 2002
Dát tip
NO já nevím podle toho co jsme kdy (nejen reflex) slyšel a četl o Vackovi, tak to skutečně není nikdo kompetentní k tomu aby přednášel o drogách školákům. NOviny se nedělají vždycky jenom tak jak myslíš.

uranium
13. 04. 2002
Dát tip
JO vlstně, to už jsem četl, no dobrý, jak jsem pochopil z reflexu, o přehmaty není nouze :o) ne nevím jak to skutečně bylo

Dabi
03. 04. 2002
Dát tip
:oD Máš můj t * !

Čmelák
21. 03. 2002
Dát tip
Podařené dílko - zařazuji do klubu HUMORNÁ PRÓZA.

blázen
19. 03. 2002
Dát tip
Los Alamos je dobré...

uranium
24. 02. 2002
Dát tip
je to dobrý, já bych chtěl přečíst všechny horáky, nebudeš to někde vydávat?????

Kami
29. 11. 2001
Dát tip
Ze studenta je učitel. Jůůů to mě baví! (*)

Kami
29. 11. 2001
Dát tip
Ze studenta je učitel. Jůůů to mě baví! (*)

ruby
14. 11. 2001
Dát tip
ty...to je vyborny!!!!

Horáku Horáku, z tebe něco bude!:-) *

zoo
12. 11. 2001
Dát tip
:-)) Eštěéé! Školský poudačky můžu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru