Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BÍLÍ BARONI

08. 09. 2010
10
24
5399
Autor
baaba

...nikdy jsem nic podobnýho nepsal, ale tahle knížka si malý upozornění zaslouží

Jiří Kučera - BÍLÍ BARONI aneb ZLATÁ KLEC

 

Příběh se odehrává převážně ve vojenské lékařské škole v Hradci Králové v době normalizace.

Autor plasticky rozehrává osud hlavního hrdiny Michala Kunce a jeho kolegů od nástupu do přijímače, až po zdárné ukončení šestiletého studia.

Hned v prvních stránkách se příběh promění v ohňostroj gagů, skečů i absurdních situací a čtenář si nemá šanci odpočinout až do konce.

Jiří Kučera ve své grotesce dokázal proměnit neosobní prostředí normalizační armády na manéž plnou klaunů a tím ho alespoň na chvíli polidštit.

 

Srovnání s mnohem staršími a slavnějšími Černými Barony M. Švandrlíka se čtenář samozřejmě neubrání. Název si o to vlastně koleduje.

Pokud bych oba texty měl porovnat, použil bych fotbalovou terminologii.

 

 

 

„Viděli jsme skvělé utkání.

Potkal se zkušený tým plný hvězd v čele s kapitánem Kefalinem a ambiciózní nováček. Favoritem bylo mnohem zkušenější družstvo černých a to pro svou známou vytříbenou hru, plnou brilantních přihrávek.   

Od počátku bylo ale střetnutí vyrovnané.

Bílí se ukázali jako nečekaně rovnocenný soupeř.

Na skvělou techniku černých, odpovídali tvrdou rychlou hrou s překvapivým zakončením.

Není proto divu, že jsme se dočkali i krásných gólů a konečná remíza je asi spravedlivá. Černí potvrdili svou kvalitu a Bílí si vydobyli své místo na slunci.

Kdo zápas viděl určitě nelituje, že si koupil lístek.“

 

Jiří Kučera svůj příběh vypráví v první osobě a je v jazykových prostředcích mnohem tvrdší, než jeho oblíbený předchůdce. Oba texty ale dělí víc než padesát let.

 

Druhé (celorepublikové) vydání plánuje nakladatelství „XYZ“ na první čtvrtletí příštího roku. Kniha vyjde ve zkrácené provzdušněné verzi (asi o třetinu) s názvem

BÍLÍ BARONI (aneb Švandrlíku promiň - o tomto zatím nebylo rozhodnuto).

V současnosti se plná verze (522 stran) dá sehnat na netu.

 

Pro zajímavost přidávám ukázku

(náhodný výběr - první polovina strany 263)

 

 

     Už měsíc před rigem jsem zase blil jak lidovej milicionář po

cvičení, což bylo sice dobrý na figuru ale jinak na nic jinýho.

     Ráno před zkouškou jsme s Igorem přemýšleli, jestli je lepší

sebevražda skokem z okna, nebo oběšením. Před tím jsem ovšem musel

Igora asi půl hodiny budit klackem na Mlhoše a litím studené vody do

ucha, protože aby dohnal resty, uvařil si večer turka z celého balíku kafe

a byl po něm tak vyexcitovaný, že se stejně nemohl učit.

Nakonec ve čtyři ráno usnul a teď vypadal jak dvakrát použitý prezervativ.

Pohyboval se jak zombie a co bylo nejhorší prohlásil, že dnes nebude snídat.

A to mě (pravda) překvapilo víc, než kdyby v USA rozorali meze.

     "Možná by ti udělal dobře hlt kafe" navrhnul jsem vesele Igorovi ve výtahu

cestou dolů. On po mých slovech zezelenal tak, že dva Lybijci co jeli s námi,

nouzově výtah zastavili s raději rycle vypadli, protože Igor vypadal že jim v

příští vteřině zapíchne kosu kštice.

     "až se mi udělá líp, tak ti nakopu prdel zepředu" slíbil Igor.

"Aspoň vidíš jak je mi blbě před každou zkouškou. Zvlášť když se ještě musím

koukat na tebe jak žereš. Jako bys byl půl roku zablokovanej v Leningradě


24 názorů

Agara
15. 10. 2010
Dát tip
Baroni nejsou jen "veselým čtením". Jde zde především o sondu do normalizační socialistické absurdity a jako taková snese označení veselý kritický politický román. Kniha vyjde v prvním čtvrtletí roku 2011 v nakladatelství "XYZ" v docela masivním nákladu - bohužel zredukovaném více než o čtvrtinu. Na www.stahujknihy.cz bude k dostání v původním rozashu již jen do konce roku 2010. Nakladatelství je nyní i majitelem filmových práv, takže jsme v naději. Jak jsem již psal - někoho neosloví vůbec, ale od velké části čtenářů mám spontánní nadšené ohlasy, z čehož mám radost, už proto, že se zpráva o knize šíří jen "ústním doporučením". Na tomto fŕu bych uvítal i konkrétní připomínky ke mně jako k autorovi.

aleš-novák - no, pohřeb není úpně dobré přirovnání.. pohřeb má být veselý.. cosi smutného a depresivního z něj udělala až dnešní doba.. dřív byl pohřeb slavnost :-)

Vaud
25. 09. 2010
Dát tip
To prostredi znam ac jsem byl na civilni medicine Jen mi vrta hlavou, jestli je autor kolega Kucera z Psychiatrie

na roce nezáleží. Jde o to, že si každý může říkat co chce. I kdyby vojnu nezažil.

Oldjerry
21. 09. 2010
Dát tip
To bude tím, že já sloužil 1956-1958...atmosféra byla jiná... bylo to právě to období, které popisují Švandrlík i Škvorecký ve svých dílech.

Jardo, zažil jsem na vojně jen rok (léto 89 bylo veselými historkami nabité, režim už se zmítal v křeči a armáda byla ve střehu). Přesto pivní humor vojenských historek nemám rád. Nevím, proč by tu nemohl kdokoli komentovat cokoli.

Oldjerry
21. 09. 2010
Dát tip
Sloužil jsem u průzkumáků. Jestli vojna stála za h****, tak průzkumácká stála za čtyři. Jenže právě tohle kruté prostředí vyvolávalo přímo potřebu vytvářet absurdní a komické situace, zažil jsem jich celou řadu (jako průzkumník, kuchař, zdravotník a nakonec makačenko v lomu)- proto jsou Černí jako koncentrát totalitněvojenské blbosti mou Biblí a očekávám, že Bílí budou něčím podobným. Prosím ty, kteří ty dva roky života naruby nezažili, aby se zdrželi hodnocení...bylo by to podobné, jako kdybych já měl vyhodnotit průběh transplantace ledviny.

XXL
14. 09. 2010
Dát tip
já na vojnu vzpomínám rád, nezažil jsem ji. :-)

sniper A
10. 09. 2010
Dát tip
Ukázka zajímavá. Černý barony i tankový prapor mám doma v knihovně. Bílý barony si pořídím k nim. Recenze čtivě napsaná, ale je to asi opravdu jen ukázání prstem.

Agara
10. 09. 2010
Dát tip
Diskuze o knize, kterou jste nečetli, mi přijde absurdní. Myslím, že dílko nám pěkně rozdělí čtenářskou obec, ale emoce vyvolá zaručeně. Je škoda, že se autor recenze nevyvaroval chyb při přepisování textu ukázky. Baabo, Baabo!

Filiph
10. 09. 2010
Dát tip
Recenze dobrá. Knížky o vojně mám rád, takže si na tuhle počkám. Nebo se podívám na internet po téhle verzi.

Norsko 1
10. 09. 2010
Dát tip
Jak pouhá dvě slova donutila Marvina stát se proti své vůli mentorem. Rosteš, kluku

moorgaan
09. 09. 2010
Dát tip
Černí baroni nemají chybu - jak knižní tak filmové zpracování... ...je věcí každého jak se na "vojnu" dívá - to že je to nesmyslná povinnost, pokud je to povinnost je bezesporu fakt! - ale je to v době kdy je chlap mladý, kdy je v situaci , že se musí prizpusobit drilu, kolektivu a buzeraci - ale na druhou stranu práve tyto okolnosti vytvareji prostor pro recesi, kamaradske vztahy, vzdor a legraci... - historky z vojny jsou stejne jako historky z detskych taboru, skolnich brigad...mohou byt vesele i krusne , ale jsou a vypraveji se a pridavaji k dobru prave pri situacich, kdy ma clovek naladu, kdy se bavi a je mu dobre... - takoveto historky maji cenu a jsou velmi dobrym spojovacim prvkem v male ci velke parte lidi kteri nechteji vzpominat na trpke chvilky jakhokoliv useku zivota, ale naopak - chteji obohatit druhe necim co si mysli, ze je obohatit muze...minimalne to, ze se spolu veselym historkam zasmeji!

Norsko 1
09. 09. 2010
Dát tip
a zase kecá

baaba
08. 09. 2010
Dát tip
alkáč - byť tam nachlastaj kilometry, alkoromán to až tak úplně není :) gůgli ...stojí to za kuk

alkáč
08. 09. 2010
Dát tip
Dobré :-D Alkoromán? Jdu si ho vygůglit.

Marcela.K.
08. 09. 2010
Dát tip
já děkuju :-)

baaba
08. 09. 2010
Dát tip
mám trochu času na reakci :) Aleši chápu tě. Měl jsem taky tuhou vojnu :) Černí i Bílí Baroni nejsou jen prvoplánovitým vyprávěním veselých zážitků z vojny. Obě knížky jsou hlavně skvělou satirou na systém,ve kterým se příběhy odehrávají. Oroduju alespoň za Černý. Jednou je zkus :) ...a děkuju za názor. a2a2a - ano je to spíš upoutávka. Dík za přečtení a příznivé poznámky. mylenka - před týdnem jsem dočetl a začal shánět informace. ...a děkuju :)

Marcela.K.
08. 09. 2010
Dát tip
...a to jsi to sem nemohl dát už před týdnem: :-) Jinak souhlasím s a2a2a a na dovolenou k vodě bych si to třeba i vzala...i když si nedovedu představit...no, asi nemusím upřesňovat co.

a2a2a
08. 09. 2010
Dát tip
Díky za tuto upoutávku a třebaže jde jen o velmi zkratkovitou recenzi či přece jen spíše upoutávku, je napsána čtivě, vtipně a neakademicky natolik stručně, že si ji bez nucení může přečíst každý. Jinak vojna je fenomén, který spočívá v tom, že na rozdíl od pohřbu na ni vzpomíná velká většina chlapů ráda, třebaže může mít aleš-novák pravdu.

díky za zviditelnění. Abych řekl pravdu, nečetl jsem ani Černé a podle ukázky nebudu číst ani Bílé barony. "Veselé" historky z vojny mají zpravidla velmi hořký podtext ,smutných historek se na vojně zažilo podstatně víc.... Vojna mi jako téma připadá stejně "veselá" jako třeba pohřeb. Asi pro to, že jsem ji zažil až v 24 letech. I když jen na rok...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru