Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O nehodě

12. 09. 2010
2
12
1868
Autor
Parsifal

Kratičká povídka o všedním dnu všedního člověka. Jedná se o poněkud starší dílko, zajímá mě reakce publika, protože bych se k podobnému námětu a stylu rád vrátil, alespoň v rámci povídky...

 

 Otevřel knihu na první straně a hned v ní začal vzrušeně rejdit nosem. Znechuceně si odfrkla. Vždyť tu knihu celou zamastí! Zabručela si, jen sama pro sebe, věděla, že hádat se s ním nemá cenu. Zahalekal, asi našel, co hledal. Ona pohlédla z okna. Ozval se výbuch, střep od okna letící se jí zaťal do krku a on, s rozbitými brýlemi a potrhanou knihou v ruce zmateně koukal na její útlé tělo ležící v kaluži krve. „Co se stalo?“ zašeptal. „Co se to, pane Bože, stalo?“ Rozbitým oknem vlétl do pokoje útržek novin.  

 

V KOSTELNÍ ULICI VYBOUCHL PLYN

 

Popadl ho, koukal na něj chvíli, pak jej mimovolně zmačkal a otřel si s ním pot čela. Zbytek tiskařské černi se mu rozetřel po obličeji. Pak ho napadlo, že bude lepší, když vyjde ven, aby na něj, nedejbože, nespadl dům. To by mu scházelo. Rázně se otočil a až ve dveřích se váhavě zastavil. Pohlédl na tu ženu, která mu nepřála jeho mastný nos a pak zemřela, se střepem v krku. Pousmál se. V krku, který tak pyšně ukazovala. Tady to máš, volavko jedna. Vyšel z domu a praštil dveřmi. Venku koukl doprava a uviděl zmrzlináře, jak prodává zmrzlinu. Koukl doleva a uviděl dítě na koloběžce, jak si vesele dovádí na silnici. Chtěl na chlapce zakřičet, ať si dává pozor, ale pak se zarazil. Copak si nikdo nevšiml, že v ulici vybouchl plyn? Skočil ke zmrzlináři.

„Pane, vyděl jste to, ten výbuch? Co se přesně stalo?“ Zmrzlinář se na něj podíval.

 „O čem to, milý muži, mluvíte?“ Usmál se přátelsky. „Na, nechcete zmrzlinu? V tomhle parnu přijde vhod.“ 

Copak vy jste to neslyšel? Přímo v mém domě, hned naproti! Ten výbuch!“ Zmrzlinář se na něj zmateně díval, pak se koukl na dům, na který ukazoval. Pak zakroutil hlavou a odjel se stánkem dál.

Muž zůstal na ulici úplně sám. Vydal se tedy směrem, kterým prve viděl chlapce na koloběžce. Doběhl do parku a hned zamířil k nejbližší lavičce. Oslovil tu paní poněkud neomaleně, ta ale zrovna pohřbila matku, a tak byla v dobré náladě.

 „Jaký výbuch, mladý pane? Sedím tady notnou chvíli a nic jsem neviděla ani neslyšela.“ Usmála se na něj přívětivě. Podíval se na ní jak na hloupou.

„Podívejte, i v novinách o tom psali.“ Nahmátl v kapse zmačkaný kus papíru, aby ženě ukázal tu novinu. Bohužel, zpráva byla celá rozmazaná, jak se prve utíral. Ona dáma tak viděla jen kus špinavého papíru. 

Tam se ale nic nepíše, dobrý muži. A konečně, i kdyby to byla pravda, s tím výbuchem, myslíte, že by to psali v novinách hned po tom neštěstí, zvláště, když vycházejí až večer? Mějte hezký den a zkuste si odpočinout.“ Zvedla se a odešla. Podíval se za ní s výrazem štvance. Kolem se prosmykl chlapec na koloběžce. Nevšiml si ho. To, že chlapec upadl poté co do něj vrazil a zarazil si do hlavy kolík, který vytyčoval dětské provázkové bludiště, to byla asi jen náhoda. Když ale muž uviděl, že to nikoho nezajímá a opodál stojící muži vtipkovali na adresu nějakého blázna s výbuchem, to ho dočista zmátlo. Dupl na chlapce a běžel skrz park přímo k řece, do které skočil. A kdyby v ní byla nějaká voda, dozajista by se utopil.


12 názorů

Tobša
20. 08. 2011
Dát tip
Zdravím, no, abych se přiznal, moc nevím, o co v téhle črtě šlo, jak to bylo vše myšleno a a a a... a? Co dodat. Asi nic. To, že chlapec upadl poté co do něj vrazil a zarazil si do hlavy kolík -> To, že chlapec upadl poté, co do něj vrazil, a zarazil si do hlavy kolík

sharik
23. 09. 2010
Dát tip
mě se to vcelku líbí :-) tip

Flákač
17. 09. 2010
Dát tip
škoda, že je to téměř o ničem, chvilku se mi zdálo, že se snažíš popsat nějaký zlý sen, co se ti zdál, ale nakonec je to takové plác sem plác tam :) ale jdu si přečíst další. měj se.

ppolda
16. 09. 2010
Dát tip
Asi to nechápu :( Ale styl hezký, klidně se k němu vrať :)))

Já nic neprosazuju, jenom normálně píšu o tom, co mě zajímá. :D (Násilí mi dřív nijak výrazně nevadilo, ale teď po narození prcka jsem na to fakt citlivá. Asi hormony nebo co.)

Parsifal
12. 09. 2010
Dát tip
Díky :-) Můj problém je, že střelené je víceméně vše, toto je akorát střelené více. Jak a co dopadne, to uvidím :-)

gabi
12. 09. 2010
Dát tip
Toto je všedný deň všedného človeka? :-) Ja by som sa na tvojom mieste týmto smerom ničoho nedopúšťala písanie ti celkom ide, tak skús niečo menej "strelené" môj názor, uvidíš, čo ostatní

Parsifal
12. 09. 2010
Dát tip
Díky :-) Svým způsobem je toto názor, který mi přesně řekne, jestli se tímto směrem mám něčeho dopouštět :-)

Cože???? Za prvé, musím se přiznat, že ta móda surového násilí, kterým se teď vyšperkovává próza, mi fakt vadí. Asi jsem prostě moc útlocitná. A za druhé: Cože???? To je asi nejvýstižnější shrnutí mého názoru na tuto povídku. ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru