Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neštěstí Anny Plaňkové

27. 09. 2010
9
24
3436
Autor
Parsifal

Anna Plaňková trpí nudnou návštěvou sestry a jejího muže a pomalu se nechává unést proudem svých vlastních myšlenek... Lze brát jako jakousi ochutnávku další povídky a zároveň pokus o zachycení jednolitého proudu vědomí, jak s ním přišel např. James Joyce.


… a ona si myslí, kdovíjak není zajímavá v tom svým klobouku, kdo ví, kde ho sehnala, říká, jak byl drahej a že se to teď v Paříži nosí, mě to připadá spíš jako k popelnici ale ona už je taková, že vypadá jak strašák do zelí a ten její to je to samý, myslí si o sobě, že když je pan rada, tak že si může dovolit takhle se naparovat a vůbec, co tu chtěj, akorát se musí chlubit, že zase byly v hotelu Inperial na obědě a ptají se co jsme měli my, ale uzený s čočkou je taky dobrý a nikoho to nezabilo a takový libový mi pan Špaček ukrojil, ne jako minule kdy to ani pes nežral, musela jsem to maso vyhodit a takovejch peněz stálo, jenže to ona nevidí, co všechno stojí, nikdy ani nehnula palcem a ten její si nakrad a živí jí, ale co až si najde mladší a vykašle se na ní, to bude mít smůlu ale já jí pomáhat nebudu, i když je to moje sestra, já jsem jí to říkala, a´t si dává pozor a že se řítí do pekla, bohatý jsou až to není hezký a z toho nikdy nic dobrýho nevzešlo, jenže na kafe se stejně pozvat nechaj, i když ví, že na tom nejsme nejlépe a jak krčí nos, no jo, na to její kafíčko to asi nemá, tak sem ale nemá lízt, že jo a vůbec, kdo jsem já, abych dělala nějakou služku, to abych jim pořád sušenky nosila, ale třeba pak na chvíli sklapne a nebudu muset poslouchat ty řeči o tom, kolik co stojí v Miláně a co v Londýně, taky se musí vytahovat a ty kozačky, co si tam někde koupila, to by si slušná ženská na sebe nevzala a jak já k tomu přídu, že celej život poctivě pracuju a jsem ráda, že jsem ráda, jenže to je taky ten můj mužskej, pořádní peníze domu nepřinese a já abych se strhala, no jo, holt někdo si to umí zařídit, jenže né já, husa hloupá, dopadnu jako chudinka maminka, ale ta už to má za sebou, ta už je v pánu a jen se kouká, jak se tu já trápim, ale už nebude dlouho a taky budu mít klid, že jo a ten trouba, co s nim žiju, ať se třebas zblázní, co já bych se starala jak nějaká chůva celej život se starám a nemám z toho nic akorát bolavý záda a zničenej život to je taky svět tohleto.

 

 



24 názorů

Beowulf
25. 02. 2013
Dát tip

Sice v proudu vědomí už nikdo nemůže být průkopník, jako ostatně už skoro v ničem, ale mě se to líbí i přesto že už tak psal Joyce. Proud vědomí zajímavě kontrastuje s formou textu jako miniatury, neb tento nepřerušený proud musí být velmi záhy přerušen závěrem. Byla jsem velmi zvědavá "jak to dopadne", tedy jak se ti povede proud vědomí přerušit. Závěr nezklamal a svou vypointovaností nezradil poselství miniatury. 


sharik
05. 10. 2010
Dát tip
dlouha veta...

PS: Tak se mi libí to jméno a pak Špaček, u většiny povídek mívám pocit, že se jména nehodi k postavám, ale tady to úplně sedí.) PPS: Taky jsem si koupila v Paříži klobouk a doufám, že v něm nevypadám jak strašák do zelí:D

Připomíná to trochu nějakýho Hrabala, když se zrovna rozhodl psát bez interpunkce:D... Jinak ale zachyceno moc moc dobře! Rychlost přemýšlení z toho úplně čiší.)

sveřep
27. 09. 2010
Dát tip
reaguji kladně

Parsifal
27. 09. 2010
Dát tip
No je to nějaký názor, k čemuž ostatně komentáře jsou - děkuji :)

co se do mě navážíš? přirovnáváš svůj výron "myšlenek" k ulysses (hodně drzé!), ač spíše připomíná kerouackovo podzemníky - ovšem ti byli plni akčnosti a obsahu - tvé dílo mi připomíná lamentování mé babičky, její časté monology s akcentací - ale i ty byly zábavnější, nežli tvá miniatura spokojený?

Parsifal
27. 09. 2010
Dát tip
Trapné... ale koukal jsem, že už přes sto kritik máš, a na titulní straně pořád nic... Ale to chce něco víc, než sto kritik, že? To chce taky něco napsat, aby to tam šlo dát, a to už je práce, na to není čas...

napsat pěkné nebo nic moc - musel bych dílo číst - a já nemám čas

Parsifal
27. 09. 2010
Dát tip
to je takové nic neříkající... ale pokud potřebujete sto kritik, tak stačí napsat "pěkné" nebo "nic moc" - z toho si alespoň vezmu, jak na to čtenáři reagují :)

Vaše dílo je rozhodně pozoruhodně dosti hodně hodné zveřejnění na tomto a právě jen tomto serveru – více se neodvažuji říct (potřebuji sto kritik, aby se mi otevřela brána poznání – tedy možnosti i jiných kategorií)

..Norberte..:))))))))))))))))))))))))..to máš z toho že jsi šlechtic..:))

..dík za info Norberte..vida tato témata jsou mi blízká...)))

Nicollette
27. 09. 2010
Dát tip
Jo, to je druhá věc, kterou jsem zapomněla - díky za avízo. Ta grafika je příšerná. Já jsem pro normální velikost písma s případným širším řádkováním, ale tohle ne.. :) to ubírá na vážnosti :)

foto
27. 09. 2010
Dát tip
do sobotní humoristické přílohy fajn!

azur
27. 09. 2010
Dát tip
dobrý, ale vadí mi grafika, co zvětšit řádkování?

..no..ještě že jsem Joyse nečetla..majzlo by mně!..:))))))))))))))))))))))

Parsifal
27. 09. 2010
Dát tip
Díky :-) Joyce je na čtení doopravdy hrozný, ten tam také má podobný proud vědomí, tuším snad na 40 stran... :-)

Nicollette
27. 09. 2010
Dát tip
hotel Inperial? v Pánu, prosím! :) Já tohle můžu, ale myslím si, že i v proudu vědomí by měla nastat pauzička nějaká. Mně by se tam líbila :) Pro nadechnutí a pro větší razanci, umocnění.. Hrabal taky psával podobně, ale neštosil to tak najednou, měl volnější přechody :) Joyce jsem nečetla.. naštěstí. *

Parsifal
27. 09. 2010
Dát tip
mě šlo o zachycení právě toho myšlení, málokdo přemýšlíme ve větách, že :-) chyby jsou tam záměrně, samozřejmě je možné, že jsem si nějaké nevšiml :-) každopádně díky :)

..kristaboha!..já ti věřím..že ta žewnská tak chvatně přemýšlí..nemůžeš to ale dát nornálně do vět??????????? ..jinak to vypadá zajímavě..jsem zvědavá co z toho vyleze..tak piš...)) ..noo..dám ti tip abych tě navnadila..máš tam nějaké chyby ale to asi víš..že?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru