Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

eutanázie

29. 09. 2010
6
6
1460
Autor
Alloha Hurro

Přemýšlím o tom jak je to s tou eutanázií, a jestli je vlastně potřeba o tom mluvit.Myslím si že se to týká nás všech, ale ne všichni se s tím někdy setkají. Buď na vlastní kůži, u někoho blízkého, nebo to budeme my na kterých bude viset rozhodnutí, jestli ano nebo, ne. Z osobní zkušenosti vím, že pokud rodina souhlasí s odpojením od přístroje člověka který je v podstatě mrtvý, a už nemá niky šanci se vrátit do života i s nějakým postižením, je zbytečné mu zachovávat ze všech sil, pomocí přístrojů, jeho základní životní funkce. Proč se tím ale zabývám, jak je to ale u člověka který je třeba ochrnutý na celé tělo, a požaduje eutanázii, vyhovět mu nebo ne, když není připojený k přístrojům, a rodina se o něj chce starat, ale dotyčný postižený je nechce zatěžovat, je tato situace opravdu bezvýchodná? Postižený se pohnout nemůže takže se nemůže sám zabít. Rodina odmítá se s ním o tom vůbec bavit a vyhovět mu. Co bych dělal já kdybych byl na jeho místě? A jak bych se asi zachoval kdyby po mě chtěl ať mu pomohu, osvobodit od toho těla které je jako přikované na lůžku, bezvládné a zbytečné. Je takový život opravdu plnohodnotný? Nebo je to jen čekání na smrt, která je v nedohlednu. Tak to vidí ochrnulý, ale rodinu obohacují rozhovory s ním, a mají ho všichni rádi, pro jeho dobré slovo, kterým je odměňuje za opečovávání jeho těla, je vůbec důležité se nad tím zamýšlet? Jak to bylo dříve, jak to dělali například ve středověku, když nějaký válečník byl raněn, velmi se trápil, a prosil o smrt, byla mu poskytnuta, nebo se toho ostatní báli, kvůli spáchání těžkého hříchu. Jsme snad v dnešní době lidštější? Myslím že ne. Jen zákony se zpřísnili, a takováto nedovolená eutanázie může mít za následek pár let v kriminále. Ale jak se říká, každý skutek má být po zásluze potrestán...


6 názorů

..rozhodně jsem pro eutanazii.. ..ve jménu Hypokratovy přísahy se často prodlužuje život člověka zbytečně..proti jeho vůli a bez přihlédnutí na důstojnost.. ..dokonce staří lidé se nenchají důstojně zemřít..když příjde jejicch čas..opravdu je lidské prodlužovat utrpení?

..jsem příliž ospalá ale vrátím se..mám k tomu co říct..:)

Parsifal
29. 09. 2010
Dát tip
Z technické stránky to je vcelku pěkná úvaha, možná ještě někde trochu vylepšit :-) Co se obsahu týče, je to ošemetné téma. Dle mého má každý právo na svůj život a svou smrt a těm, kteří si ji přejí a nemohou si k ní sami pomoci, bychom měli pomoci. Ti pak, co nejsou schopni dát nám najevo, zdali chtějí žít či zemřít, měli by zemřít.

Dobře zpracovaná otázka života, u některých částí jsem jen seděla a přikyvovala. Je to strašně zvláštní věc, příbuzní se ošívají, lékaři často protestují, může něco tak rozporuplného být vůbec označeno jako ,,právo na dobrovolný odchod"? Četla jsem příběh jedné ženy, která se nemohla vůbec pohnout, byla celá ochrnutá a snažila se zabít překousnutím jazyka, protože to bylo to jediné, jak se mohla pohnout... Ale je pravda, že lidi jsou ješitní a když si usmyslí, že nenechají strýčka umřít, začnou podnikat věci na jeho úkor a tím zneuctí jeho samotného neohleduplností více než sama nemoc...

...jsem pro přístupnou eutanázii pro každého. Když jsem řekl,že na rakovinu nezemřu,nebylo příjemné plánovat jak to ukončím,až bude čas a co kdyby pak se mi to nepovedlo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru