Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kolmačka a Trojak v říjnu ve Fra

Výběr: egil
30. 09. 2010
1
7
1395
Autor
Zbora

Vážení a dražení,

v říjnu a listopadu vystoupí ve Fra dvě zásadní osobnosti soudobé české poezie, tak dovolte, bych vás o tom poinformoval. Je to

v úterý 12/10/2010 Pavel Kolmačka, který přečte ze své nové sbírky Moře

a

v úterý 2/11/2010 Bogdan Trojak

Začátky jsou v 19.30

 

Celý program Fra je zde:

úterý 5/10/2010, 19.30h
Nové druhy. Někdy i čeledi.
Mladá polská próza a poezie 1
Małgorzata Rejmer
Toximie / Toksymia
První čtení nového cyklu, který představuje nejmladší osobnosti polské prózy a poezie.
Úvod, komentáře a debata s autorkou Bára Gregorová a Lucie Zakopalová.
Česky a polsky, tlumočeno.

Małgorzata Rejmer (1985), prozaička a básnířka, doktorandka v Institutu polské kultury Varšavské univerzity, studuje také psychologii a amerikanistiku. Loni vydala román Toximie, který byl polskou kritikou označen za nejvýraznější debut roku 2009.

„Mladá autorka bezpochyby volí temné stránky života. Portrétuje svět lidí odpudivých, ošklivých a zlých, kteří budí stejné množství odporu jako soucitu. Předností tohoto románu je, že se maximálně přibližuje svým hrdinům a odhaluje v nich skryté démony, ani na moment však neztrácí svou důvěryhodnost, ačkoli hrdinové mají groteskní rysy a návyky. Silnými stránkami spisovatelky jsou také smysl pro humor a cit pro jazyk, básnický a zároveň adekvátní pro zvolenou optiku.“
Marta Mizuro

Ve spolupráci s Polským institutem v Praze

úterý 12/10/2010, 19.30h
Pavel Kolmačka
Moře
Veřejné čtení z nové sbírky

„Kolmačka má schopnost v pár črtách přesně evokovat konkrétní situaci, ať každodenní či hraniční, a záznam chvíle či hmatatelný detail se pro něj stává metafyzickou metaforou tíhy, krásy či mystičnosti lidské existence.“
Kateřina Rudčenková, LN

„A pak že nemáme moře? A pak že dnes nejsou velcí básníci. Jazykem bestsellerových žebříčků si tady na rovinu můžeme říci, že Moře se již teď o prázdninách zdá být českou básnickou knihou roku. Respektive: bude těžké najít sbírku, která by Moře letos dokázala překonat.“
Ondřej Horák, HN

Pavel Kolmačka (1962), básník, prozaik, překladatel z angličtiny. Debutoval v roce 1994 sbírkou Vlál za mnou směšný šos. V roce 1998 vydal sbírku Viděl jsi, že jsi. Po delší odmlce vyšel v roce 2006 román Stopy za obzor, který byl nominován na Státní cenu za literaturu. Sbírka Moře vyšla v letošním roce v nakladatelství Triáda.


úterý 19/10/2010, 19.30h
lit.sk
Slovenská próza a poezie ve Fra
První čtení nového cyklu
Jana Beňová a Ivan Štrpka

Básník, prozaik, textař a překladatel Ivan Štrpka se narodil v roce 1944 v Hlohovci. Studoval španělštinu a slovenštinu na FF Univerzity Komenského, pracoval jako časopisecký a nakladatelský redaktor, jako dramaturg ve Slovenské televizi. V 70. letech nesměl publikovat. V 90. letech pracoval jako šéfredaktor časopisu Kultúrny život, od roku 1999 je šéfredaktorem časopisu Romboid. Člen básnické skupiny Osamělí běžci (Laučík, Repka, Štrpka). Vydal více než deset básnických sbírek a souborů textů (významná je spolupráce s Dežem Ursinym). Překládá ze španělštiny a portugalštiny. Sbírka Medzihry. Bábky kratší o hlavu vyšla v roce 2001 v nakladatelství Torst.
Jana Beňová (1974) žije v Bratislavě. Pracuje v deníku Sme. Vydala tři básnické sbírky, dva romány a jednu sbírku povídek. Román Plán odprevádzania (Café Hyena) z roku 2008 vyšel také v českém překladu Miloslava Zelinského pod názvem Café Hyena (Plán vyprovázení) (Paseka 2010).

Ve spolupráci s Literárnym informačným centrom



čtvrtek 21/10/2010, 19.30h
FRASTAGE
Nové české hry v autorském podání
Martin Františák
Nevěsta
Úvodní slovo a debata Marta Ljubková
První z pravidelných autorských čtení současných českých divadelních her.
Kurátorem cyklu je Marta Ljubková.

Režisér a dramatik Martin Františák se narodil 5. března 1974 ve Valašském Meziříčí. Vystudoval divadelní fakultu JAMU v Brně, obor dramatická výchova, a po té, jako student Arnošta Goldflama činoherní režii. V současné době je uměleckým šéfem a režisérem Divadla Petra Bezruče. Je také režisérem televizního cyklu Česko jedna báseň.


pondělí 25/10/2010, 19.30h
TOTEM.CZ
Čtení autorů internetového kulturního magazínu
Hosté Petr Štengl a Stanislav Oliva
Úvod Jan Zbořil


úterý 26/10/2010, 19.30h
Drátem do oka V
Ivan Matoušek
Fotr a Petr
Prozaik Ivan Matoušek pouští a komentuje otcovskou grotesku,
kterou natočil v polovině 80. let.
Komentář Petr Král
Úvod Karolina Jirkalová

Ivan Matoušek se narodil v roce 1948 v Praze. Je doktorem přírodních věd, donedávna se živil jako kontrolor jakosti léčiv v Horních Měcholupech. Výtvarník, filmař a především spisovatel. Patří k nejdůležitějším prozaikům současné české literatury. Naposledy vydal román Oslava (2009), který byl oceněn Cenou Magnesia Litera za prózu.



úterý 2/11/2010, 19.30h
Bogdan Trojak
Veřejné čtení básníka a překladatele,
předního představitele básnické generace 90. let
Bogdan Trojak se narodil v roce 1975 v Českém Těšíně. V roce 1995 založil spolu s Vojtěchem Kučerou časopis Weles. Působil také jako šéfredaktor magazínu Neon a internetového časopisu Lumír. Vydal čtyři básnické sbírky, jeden soubor, obsahující dosud nepublikovanou skladbu, a sbírku povídek. Je nositelem Ceny Jiřího Ortena a Ceny Magnesia Litera za poezii.


úterý 9/11/2010, 19.30h
Nové druhy. Někdy i čeledi.
Mladá polská próza a poezie 2
Tadeusz Dąmbrowski

Ve spolupráci s Polským institutem v Praze



Připravujeme:
Iva Klestilová
Carlos Aquilera
Jan Těsnohlídek ml.
Erik Jakub Groch
Mila Haugová
Alan Gillis
Jana Šrámková
Justin Quinn


7 názorů

my tu máme taky troják, ale on nide nevystupuje, to lidi na něho vystupují...

To spíš Kolmačku. Bohužel tu byl před dvěma lety a já tu tenkrát ještě nebyl. :(

Ano! Proč nepošlete Těsnohlídka do Olomouce???


proč Praha? kéž by přijel do Olomouce!

jH
30. 09. 2010
Dát tip
díky za upozornění, na tu polku se určitě zajdu podívat, doufám, že se bude i tančit :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru